X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne obrazki. Fajny pomysł. Ja to ze zdolnościami manualnymi, to szkoda gadać. Jak udaje mi sie narysować prostą kreskę od linijki, to jest dobrze :-D

Czyli cukier ok Dominika. A paluszki z piekarnika, czy z patelni. Już ostatnio Elaria mi na nie smaka zrobiła :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko uparło się na lewą stronę brzucha i caly czas widać, bo pomijam już, ze czuć jak wypina któraś z kończyn. Pomijam juz fakt, poobijanego żebra. U was tez tak jest, że caly czas coś wystaje?

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad z piekarnika, na tłuszcz się nie odważyłam jeszcze, a poza tym powiem, że ostatnio jak zjadłam kotleta u teściowej to mnie wątroba bolała więc odpada :)

U mnie nic nie wystaje, ale w ogóle nie jestem w stanie odgadnąc w jakiej pozycji znajduje się moje dziecko. A wczoraj uparła się na lewą strone i jak leżałam na lewym boku to musiałam się podnieść bo miałam wrażenie ze ją uduszę :D A dziś gdzieś pod cyckami mnie smyra :) a najczęściej jak leże na boku to po żebrach mi jeżdzi. I nie wiem jak wy, ale ja nie mogę długo na krześle siedzieć wyprostowana bo mi duszno, a jak siedze to muszę nogi szeroki, żeby mi tak ten brzuch wpadł między nogi hehe :D

h4py1w9.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak wam wychodzą wymiary brzuszka na usg? Bo mój ma wszystko ok tylko brzuszek za mały i nie wiem czy to nie przez dietę :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na krześle też niewygodnie i nóżki na nóżkę też już nie zakładam jak dama :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit jeżeli lekarz mówi, że jest ok, to jest ok. Ja nawet nie pytam ile co ma. Mnie interesuje tylko waga :-) Pomiar mógł być zrobiony np. na wydechu.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika mi tak już duszno nie jest ale wydaje mi sie, że brzuszek mi opadł.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nawet nie chce oglądać poszczególnych pomiarów dzidziusia bo mnie to dobija. Brzuszek może być na wdechu wydechu i już jest różnica. Jeśli ogólna biometria dziecka jest ok i waga i lekarz nic nie mówi to trzeba się cieszyć Spirit :)

h4py1w9.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha sie zestresowalam bo najpierw zupełnie zle zmierzyli i wyszło zejest tylko 100 gram większy niż miesiąc temu, ale po tym poprawili ibwmiesci się w normie ale odbiega od reszty wymiarów.

2017 #1
    2019 #2
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika... wysłałam Ci zaproszenie, potrzebuje namiar na lekarza, dobrego diabetologa.

Chyba, ze któraś z dziewczyn ma zaufanego lekarza z krk.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit, u mnie raz większy niż głowa, raz mniejszy, ale maluchy mogą być też raz wysikane, a raz pełne i wtedy brzuch się różni sporo ;)

Ja rano tylko mierzyłam cukier i był po jajecznicy 84. A potem już cały dzień mdłości i siedzę na kibelku, więc podjadam co jakiś czas troszeczke (np na obiad miałam pół porcji kapuśniaku, bo zaczęło mnie naciągać), a poza tym cały czas śpię i piję, więc dziś cukry chyba sobie wymyślę, bo napewno przekroczeń nawet starej normy nie miałam.

• Rosolina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, w końcu w domu.
    No wiec tak, poszłam na ta wizytę, która tydzień temu przegapiłam. Lekarz popatrzył na wyniki i mówi, żeby mieć spokój i on i ja to mi włączy insulinę 2jednostki. :( mówiłam, ze te przekroczenia na czczo to pewnie po pizzy, ze dzisiejszy wynik 93, to efekt małej ilości snu, no ale jednak nie przekonało go to.

Potem miałam wizytę w poradni... tam popatrzyła i od razu... insulina, ma pani przekroczenia, nie ma co liczyć, ze bedzie lepiej. :(

Kurde!!!!! Wkurzyłam sie sama na siebie, bo moze jakbym trzymała sie tak na prawdę diety, to moze nie miałaby, tych wychylen.
    I jeszcze po tych słowach, zupełnie zapomniałam jej powiedzieć, ze jem normalnie :( buuuu

Teraz nie wiem czy isc i konsultować to jeszcze z jakimś lekarzem czy sie pogodzić z tym :(

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do ilu masz te przekroczenia?

2017 #1
    2019 #2
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina ten do którego wysłałam Ci namiary niestety też daje insulinę przy przekroczeniach na czczo. Więc albo popróbujesz jeszcze dietą, albo nie wiem. Ja wyrównałam w miare te na czczo i mam teraz zalecenie żeby ewentualnie włączyć insulinę przy 5 dniach złych na czczo pod rząd. Ale jak widzisz ja zaraz 32 tc zaczynam.

A i w ogóle dziś pytałam na fejsie dziewczynę, bo napisała, że miała przekroczenia do 100 na czczo i nie dostała isnuliny, bo ona działa długo, a po śniadaniu miała max 110 i lekarz stwierdził, że nie może jej dać insuliny na noc bo były by za duże spadki w ciągu dnia, więc wnioskuję, że takie cukry do 100 tak na prawdę nie są aż tak straszne skoro tak lekarz zrobil i drugie sporo dziewczyn ma normy do 100. Bądz mądry i pisz wiersze...

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolino a często przekraczasz?

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark nie zdziwię się, jak jutro oznajmisz, ze zostalas mamusia po raz 3 ☺

74dix1hpmwypzcju.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszych 11dniach ogarniania "diety" do 94, ale różnice były od 88 do 94. W sumie 5 przekroczeń.
    W następnych 11 dniach od 80 do 91 wyjątek, rano po pizzy... 104. :( przekroczeń 3.
    A teraz przez 4 dni 91-87-85-93. Dziś te 93 po nieprzespanej nocy.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika bo są diabetolodzy, którzy przyjmują dla ciężarnych podobne wartości jak dla normalnych cukrzyków. Może stąd to się bierze.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Spirit, u mnie raz większy niż głowa, raz mniejszy, ale maluchy mogą być też raz wysikane, a raz pełne i wtedy brzuch się różni sporo ;)

Ja rano tylko mierzyłam cukier i był po jajecznicy 84. A potem już cały dzień mdłości i siedzę na kibelku, więc podjadam co jakiś czas troszeczke (np na obiad miałam pół porcji kapuśniaku, bo zaczęło mnie naciągać), a poza tym cały czas śpię i piję, więc dziś cukry chyba sobie wymyślę, bo napewno przekroczeń nawet starej normy nie miałam.
    Podoba mi się "wysikane" hehe :D ale fakt może być pełne nie wysikane i na wdechu i duży brzusio się robi :D Albo wysikane i na wydechu i malutki :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina, ja też mam podobne wyniki i nikt mi insuliny nie chciał dawać. 2 razy miałam wyskoki koło 100 i identyczna sytuacja (po pizzy i po spaniu 5h w nocy), a tak mam zazwyczaj 80-90 i nie czepiał się diabo (sporadycznie mam 92,93).

Wiolad albo, że się nie wybudziłam ze snu zimowego XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2017, 19:27

‹‹ 1425 1426 1427 1428 1429 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ