X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:02

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaraz lecę na szkołę rodzenia zobacze co tam mi ciekawego powiedzą :) Zostało mi jakieś 56 dni do porodu i jak to zobaczyłam zaczęłam się stresować. A co dopiero Milagro Kredka i Wiolad. Dziewczyny ja was nie strasze i nie stresuje, ale ja chyba w waszym stanie zaawansowania będę miała pełne pory :D

h4py1w9.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak się nazywała ta strona?instytucja? na której podawali nowe oficjalne normy po posiłku, dla nas? Przeglądam stare strony ale nie mogę tego skrótu znaleźć :(

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza oficjalna to jest cukrzyca.info.pl

A instytucja to PTD Polskie Towarzystwo Diabetologiczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 16:49

marzusiax lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, ale wy te posty szybko produkujecie :D 2 dni mnie nie było i chyba już się nie odkopię haha :D 2 dni spędziłam na poszukiwaniu dodatków do pokoju naszej córy (dumny tata wreszcie zabrał się za malowanie pokoju, więc można szaleć), mam już tyle miętowych rzeczy (poduszki, obrazki, światełka, doniczki itd), że zaczynają mi one wychodzić bokiem, chyba jutro pójdę poszukać czegoś różowego dla odmiany :D

chyba powoli ogarniam o co chodzi z tą dietą i dziś pierwszy dzień wszystkie pomiary elegancko w normie (trzymam się normy do 120). Przed chwilą w nagrodę wciągnęłam budyń czekoladowy :P

• gaja_1 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady, pokombinuje jeszcze :) Chociaż może i coś w tym jest, że za mało jem na kolację albo za długa przerwa, bo jak wychodziło mi gorzej na czczo to zaczęłam ograniczać cukier po kolacji, a może to nie tak działa. Dzisiaj zjem coś żeby mieć wyższy cukier po kolacji i zobaczymy.

uwo9yx8db7dsv504.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gaja_1 wrote:
    Na noc jem kanapkę, tylko z chlebem takim z obniżonym IG bo po normalnych (tzn. żytnich, razowych i innych tego typu), po jednej kromce miałam od razu 120. Rano mierze ok 8-9 bo tak się budzę. I w nocy wstaje i piję wodę z cytryną ale nie pomaga :/
    Jeśli przerwa w jedzeniu jest zbyt długa to cukier spada, wówczas wątroba broniąc cię przed głodem (niedocukrzeniem) wydziela glukozę i stężenie cukru rośnie. To się nazywa "efekt brzasku", bo dzieje się rano. Ja tak miałam, że początkowo wystarczała mi dieta (od 13tc przez 8 kolejnych tygodni), ale potem zaczęłam przekraczać na czczo i dostałam insulinę na noc w malutkiej dawce (4 jednostki). To mi pomogło i już tak biorę insulinę 2 miesiące i na razie nie muszę dawki zwiększać.

.kropka. lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Jeśli przerwa w jedzeniu jest zbyt długa to cukier spada, wówczas wątroba broniąc cię przed głodem (niedocukrzeniem) wydziela glukozę i stężenie cukru rośnie. To się nazywa "efekt brzasku", bo dzieje się rano. Ja tak miałam, że początkowo wystarczała mi dieta (od 13tc przez 8 kolejnych tygodni), ale potem zaczęłam przekraczać na czczo i dostałam insulinę na noc w malutkiej dawce (4 jednostki). To mi pomogło i już tak biorę insulinę 2 miesiące i na razie nie muszę dawki zwiększać.
    to dlatego tak wszyscy cisną o ten ostatni posiłek między 21-22. Ile to się można na forum dowiedzieć :) Ja ostatnio w sklepie przy stoisku z pieczywem spędziłam dobre 20 minut czytając etykietki :D znalazłam takie razowe (nie dla diabetyków), które miało najmniej cukru i patrząc na dzisiejsze wyniki podziałało :)

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy możliwe jest, że cukrzyca ustąpi w czasie ciąży i nie trzeba przestrzegać diety/mierzenia do końca ciąży?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

.kropka. lubi tę wiadomość

• Spirit Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini ja jem jak przed krzywa minus picie soków. Jak zjem np. Pizzę mam 170. I tu pojawia się pytanie ile mają ciężarne z dobrą krzywa po pizzy i/lub czy cudownie ozdrowialam ;) nastraszyli mnie cukrzyca więc myślę co jem i mierze ale ba obecna chwilę z normą do 140 jem normalnie ;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukry zwykle maleją przed porodem, ale dieta i mierzenie cukrów jest do końca, a po porodzie ponowna krzywa i wtedy okazuje się, czy cukrzyca poszła sobie, czy została bo i tak się zdarza.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:03

• Spirit Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Spirit szczęściaro:) Ale ale... zapomniałaś chyba o obiedzie u babci :);)
    A to też już mogę :D nie wiem co było wtedy dodane :D

2017 #1
    2019 #2
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma takich straganow na swieta, w zyciu takiej chałwy nie widzialam. Ale moge Wam podac swoj adres i mi wyslecie prezent na swieta ;-) ;-) ;-)

A co do niecukrzycowych ciezarnych to im trzustka sprawnie pracuje i jak sie nażrą słodkiego to wytwarza tyle insuliny ile trzena i po pizzy na bank nie mają 170 ;-)

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    A to też już mogę :D nie wiem co było wtedy dodane :D
    Tłuszcz z tłuszczem doprawione tłuszczem hihi :)

h4py1w9.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Tłuszcz z tłuszczem doprawione tłuszczem hihi :)
    Fakt :D możliwe że u mnie cukry poprawiła regularnie jedzenia. Wcześniej nie miałam apetytu i po śniadaniu czasem czekałam aż maz wróci z ob7adem. A teraz jem częściej, apetyt wrócił i jest ok :D

2017 #1
    2019 #2
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka123 wrote:
    U mnie nie ma takich straganow na swieta, w zyciu takiej chałwy nie widzialam. Ale moge Wam podac swoj adres i mi wyslecie prezent na swieta ;-) ;-) ;-)

A co do niecukrzycowych ciezarnych to im trzustka sprawnie pracuje i jak sie nażrą słodkiego to wytwarza tyle insuliny ile trzena i po pizzy na bank nie mają 170 ;-)
    Kochana mój tata co prawda nie jest ciężarna a kiedyś go zmierzylam pół godziny po jedzeniu i miał prawie 200 a po kolejnych pół godziny juz w normie wiec te ciężarne na bank mają skoki ale może po godzinie być juz ok :) robimy napad na ciężarne :)
    Jak będzie taki stragan to ja Ci wyślę obiecuje. Pojadę do Krakowa i kupię masz to jak w banku :)

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Fakt :D możliwe że u mnie cukry poprawiła regularnie jedzenia. Wcześniej nie miałam apetytu i po śniadaniu czasem czekałam aż maz wróci z ob7adem. A teraz jem częściej, apetyt wrócił i jest ok :D
    Ja po południu w ogóle tracę apetyt. To jakaś masakra poważnie. Wpycham to żarcie w siebie :)

h4py1w9.png
‹‹ 1459 1460 1461 1462 1463 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ