WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam niedoczynność i poza tsh badam ft3 i ft4,widac jaka korelacja jest miedzy nimi, bo ft4 zależne jest od tabletki -tyroksyny(?) a ft3 ,,powstaje" z ft4.

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:
    Justice- ja mam problemy z tarczycą, a dokładnie hashimoto. Od początku ciąży musiałam być pod kontrolą endokrynologa i brać euthyrox+kontrola TSH i ft3 i wizyta u endo. Chodziłam więc co miesiąc i brałam leki, Tsh spadło. W ciąży nie powinno przekroczyć 2,5. Ostatnio u endo ucieszyłam się, bo dowiedziałam się, że od 20 tc dziecko już ma swoją tarczycę, wystarczy jod w suplemencie i samo wytworzy sobie odpowiednią ilość hormonu. Leki nadal biorę, ale już kontrola co 2 miesiące do końca ciąży.
    Ja też lecze się Ale na niedoczynnosc Teraz wynik z 1.5 podskoczyl na 1.7 i już się martwiłam co robić bo za miesiąc dopiero wizyta. Ale jak mówisz że dziecko same sobie już wytwarza to już jestem spokojniejsza

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
    "A mimo to cuda się zdarzają tylko trzeba uwierzyć że I wam się uda"
    12.11-niech szczęście trwa;-)
  • tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Tini tini mi właśnie też zdiagnozowali Hashimoto - w 17 tc :( W 1 trymestrze miałam badane tylko TSH i wynosiło 1,3 wiec myślałam, że jest ok i nic nawet nie podejrzewałam... a juz w 2 -3,2 :( Mam też dość wysokie miana przeciwciał AntyTPO I AntyTG :(
    Ty masz badane tylko TSH i FT3? A FT4 nie badają Ci? Jod przyjmuję w Witaminach :)

Pewnie już o tym wiesz:) Hashimoto jest chorobą genetyczną przenoszą przez geny matki na córkę. Jak mi mówili endokrynolodzy to po prostu-taka moja uroda:) choroba objawia się wysokimi przeciwciałami AntyTPO i może prowadzić do niedoczynności lub nadczynności tarczycy, które trzeba regulować lekami. Jeżeli TSH jest w normie to nie potrzebne jest leczenie, jedynie przy wizytach u lekarzy trzeba mówić, że jest choroba hashimoto, bo to może pomóc przy diagnozie innych chorób. Gdy kobieta stara się o dziecko to przy podwyższonym TSH ok.2,5 lekarz wdraża małą dawkę Euthyroxu (sztucznego hormonu tarczycy) po to, aby zmniejszyć do ok. 1 TSH, bo z założenia TSH rośnie jak kobieta jest w ciąży (z hormonu korzysta mama i dziecko). Jak planowałam dziecko, miałam TSH 2,5, lekarz dał małą dawkę Euthyroxu. Brałam 2 miesiące, później nie chciało mi się, starania przedłużyły się do 1,5 roku. Kiedy dowiedziałam się o ciąży zaczęłam brać Euthyrox, z TSH 2,5 spadło mi do 1,8.

Z TSH 3,2 prawdopodobnie lekarz da Ci leki, bo norma dla kobiet w ciąży to 2,5. Jesteś już w 26 tc, dziecko zaczęło wytwarzać samo hormony tarczycy więc nie ma zagrożenia, ale lepiej, aby endokrynolog zobaczył wyniki.
    Teraz mam TSH, FT3, FT4.
    Tak mi tłumaczyli endokrynolodzy (uparciuch ze mnie, nie lubię brać leków więc musiałam wypytać się po co i na co, przecież wyniki TSH mam w normie:)

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 17 marca 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Ja też lecze się Ale na niedoczynnosc Teraz wynik z 1.5 podskoczyl na 1.7 i już się martwiłam co robić bo za miesiąc dopiero wizyta. Ale jak mówisz że dziecko same sobie już wytwarza to już jestem spokojniejsza

Mój endo, gdy zobaczył wynik TSH 1,8 to powiedział, że jest to super wynik. Norma TSH dla kobiet w ciąży 2,5.

ana1122 lubi tę wiadomość

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:
    Mój endo, gdy zobaczył wynik TSH 1,8 to powiedział, że jest to super wynik. Norma TSH dla kobiet w ciąży 2,5.
    Pewnie za miesiąc już będzie ponad 2 Ale poczekam do wizyty bo Teraz moj lekarz jest na urlopie

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 17 marca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie ostatnio straszyli ze dziecko za małe, a teraz tydzień większe, ponad 2 kg :)

Elaria, marzusiax lubią tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 17 marca 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dzis mam wlasnie jeden z tych gorszych dni. Dostałam troche lepszy glukometr i porównywałam go poprzednim, wyszło na to ze mój pokazuje niższe wartości niż ten nowy, nie wiem na ktorym polegać. Czyli mając cukier z rana 92 wychodzi na to ze według nowego miałam tak naprawdę jakies 97 czyli do dupy ogolnie. Jem praktycznie codziennie to samo, jem zdrowo i według zaleceń, a cukru i tak zbić nie umiem.. mam dola, dobrze ze juz w ten czwartek ide do szpitala.. :(
    Jeszcze w lodowce zabrakło serka wiejskiego, a on był moim posiłkiem nocnym. Eh Eh

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 01:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Princesska lubi tę wiadomość

• Princesska Autorytet

Wysłany: 17 marca 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeden accu check a drugi glucocard.. zalamuje mnie to ze mimo moich dotychczasowych starań ja i tak wiem ze jutro znowu bedzie zły cukier, i jednocześnie stresuje sie ze dziecku to szkodzi.. wiadomo ze od jutra znowu sie zbiorę do walki ale ciężko mi wyobrazić sobie kolejne pol roku..
    finalnie zjadłam jogurt naturalny :P

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Princesska wrote:
    Jeden accu check a drugi glucocard.. zalamuje mnie to ze mimo moich dotychczasowych starań ja i tak wiem ze jutro znowu bedzie zły cukier, i jednocześnie stresuje sie ze dziecku to szkodzi.. wiadomo ze od jutra znowu sie zbiorę do walki ale ciężko mi wyobrazić sobie kolejne pol roku..
    finalnie zjadłam jogurt naturalny :P
    Ja też ma takie obawy. Ograniczylam cukry a wynik cały czas wysoki ok 100. Boję się co będzie dalej

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice- zaufać endo:) jak patrzę po moich skierowaniach to miałam różnie raz TSH, ft3, a drugi raz TSH, ft4. Chodzę do różnych endo, bo mam pakiet w LuxMedzie i tam ciężko o jednego endo (3 miesiące czekania) więc chodzę do różnych jak się zwolni miejsce w tym samym dniu. Nigdy nie komentowali ft3,ft4 więc pewnie patrzą przede wszystkim na TSH. Ja biorę teraz na przemian 50/75.
    TSH 2,4 jest nadal w normie, a Ty już jesteś w 26 tc.

• tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 18 marca 2017, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie macie normy glukozy na czczo i 1 h po posiłku?
    CO jecie na posiłek nocny? Walczę z cukrami na czczo:(

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:
    Jakie macie normy glukozy na czczo i 1 h po posiłku?
    CO jecie na posiłek nocny? Walczę z cukrami na czczo:(
    Ja słyszałam że norma na czczo dla kobiet W ciąży to 90 A po 1 godzinie to max 120. Jem ostatni posiłek o 22 i przeważnie to są 2 małe kromki dla cukrzyków z maslem

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini.
    Na czczo od 70-90.
    Godzinę po posiłku do 140, ale to powrót to "starych norm". Bo jak zaczynałam z cukrzycą w listopadzie, to normy były do 120. Po nowym roku je podnieśli. Ale ja już nauczyłam się nie przekraczać 120 i tego się trzymam. A jeśli zdarzy mi sie przekroczyć to max do 130, czyli dalej poniżej normy.

U mnie po 2 miesiącach na samej diecie też popsuły się cukry na czczo oraz ciężko było utrzymać do 120 po śniadaniu. Jadłam coraz mniej, waga spadała i miałam dużo ketonów w moczu, bo im dalej w ciąży tym trzustka ma ciężej. Dlatego diab zalecił insulinę nocną. Około 23 robię sobie zastrzyk 4 jednostki, co jest malutką dawką. Ale od tej pory nie mam kłopotów z cukrami na czczo, ani w ciągu dnia. Insulina działa do 20 godzin aż.

Na ostatnią kolację jem kromkę razowca z wędliną i warzywami, albo pół grahamki z serem. Coś w tym stylu.

Może być tak, że nie unikniesz insuliny. Ale to żaden dramat. A ulga duża.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2017, 08:10

• ana1122 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przerażające dla mnie ta insulina. Tylko moj gin na wynik 99 powiedział że nie jest źle I aby ograniczyć cukry. Ja na własną rękę wprowadziłam diete glukometr codziennie rano I badam

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • ana1122 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A godzinę po posiłku mam przeważnie tak ok 123-125

Ana, 3 lata i 3 m ⭐❤♥️
    relgx1hp1ifsvmul.png
    uwo943r8h41ahwui.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 18 marca 2017, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana to dobrego masz lekarza. Tu wielu dziewczynom już dawno lekarze wprowadzili by insulinę przy takich wynikach. Ciekawe, że masz cały dzień około 120 a rano cukier wysoki. Wysoki cukier naczczo sugeruje, że właśnie za mało się zjadło w ciągu dnia. Albo masz efekt brzasku rano, ale żeby to wyłapać musiałabyś zmierzyć cukier w nocy. Spróbuj pokombinować z ostatnim posiłkiem, a jak się nie uda to nie bój się insuliny. Ja boje się igieł, też się broniłam przed insuliną a mam ją od połowy ciąży i w tym momencie to dla mnie normalne. A ja mam dzienna i nocna :)

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana1122 wrote:
    Przerażające dla mnie ta insulina. Tylko moj gin na wynik 99 powiedział że nie jest źle I aby ograniczyć cukry. Ja na własną rękę wprowadziłam diete glukometr codziennie rano I badam
    99 to jest górna granica normy dla nieciężarnych. Więc może lepiej skonsultuj się ze specjalistą, czyli diabetologiem. Lekarze innych specjalności często mają niedokładne wiadomości. Według obecnych norm ciężarne mają do 92, w praktyce do 90. Mnie do diab skierowanie wypisywał rodzinny i też się dziwił, że 95 na czczo to dla ciężarnej za dużo. A diabetolog, i żeby nie bylo- państwowo chodzę, wcale się nie zdziwił, że do niego trafiłam. A przekroczenie na krzywej miałam tylko na czczo. Jakbym słuchała rodzinnego, to bym to olała i dalej hodowałabym cukrzycę.

Mówienie, że się ma dobrego lekarza, bo nie wprowadził insuliny jest trochę dziwne. Zwłaszcza, jeśli mówimy o lekarzu nie tej specjalności, której dana choroba dotyczy.

Jeśli ktoś woli przeżywać codzienny stres pomiarów, zwłaszcza na czczo, bo to go mniej przeraża niż insulina, jego sprawa. Mi, odkąd ją wprowadziłam odszedł spory stres i nie muszę kombinować, jak koń pod górę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2017, 09:17

Heleneczka lubi tę wiadomość

‹‹ 1515 1516 1517 1518 1519 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ