Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kredka123 wrote:Przekladam krzywą justy na nasze
83
180
160
Nie jest zle, przekroczenie masz tylko po dwoch godzinach. No ale nie zmienia to faktu ze cukrzyca jest. W diecie cukrzycowej trzeba uwazac na weglowodany, dlatego rozni sie od takiej zwyklej diety. Na sniadanie uwazan z nabialem bo czesto wywala po tym cukry. No coz... zero slodyczy, slodkich napojow, bialej mąki i owoce w niewielkich ilosciach i do 18.00. Kazda reaguje inaczej, metodą prob i błędów znajdziesz swoj zloty srodek. PowodzonkaNadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Na 2sniadania jadlam zblendowane jablko np z zielonym bananem,mlekiem kokosowym,orzechami roznego rodzaju i np selerem czy szpinskiem.moze byc?Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
nick nieaktualnyJusta, widzę, że trzymasz restrykcyjną, ubogą w węgle dietę, a na innym wątku piszesz, że spadłaś z wagi. Wybierasz się do diabetologa? Bo powinnaś jak najszybciej. Musisz badać cukry na czczo i na pewno po 3 głównych posiłkach, a ponieważ jesz tak mało węgli, to się zastanawiam, czy nie masz ketonów w porannym moczu (oznaka, że ciało spala tłuszcz, niewskazane w ciąży). Jeśli masz ketony i to dość dużo, to powinnaś zwiększyć węgle, bo organizm nie może głodować (a ketony są tego oznaką).
Nawet jeśli miałoby to być kosztem wzrostu cukrów. U mnie było dużo ketonów, chudłam, a cukry na granicach normy albo lekko ponad, tzn. 2 miesiące diety w ciąży dawałam radę, ale potem jadłam coraz mniej, a cukry coraz gorsze. Od stycznia mam nocną insulinę w małej daweczce (4 jednostki, tyle co kot napłakał) i mogłam włączyć więcej węgli, ketony zniknęły, a cukry się poprawiły. -
Jak sprawdzić te ketony?no schudlam.duzo ale od miesiaca waga stoi w miejscu.z wegli to te owoce co pisalam,kasze lub ryz i czasem chleb.chyba za malo jednak a juz dolozylam ...Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Justice- ja mam problemy z tarczycą, a dokładnie hashimoto. Od początku ciąży musiałam być pod kontrolą endokrynologa i brać euthyrox+kontrola TSH i ft3 i wizyta u endo. Chodziłam więc co miesiąc i brałam leki, Tsh spadło. W ciąży nie powinno przekroczyć 2,5. Ostatnio u endo ucieszyłam się, bo dowiedziałam się, że od 20 tc dziecko już ma swoją tarczycę, wystarczy jod w suplemencie i samo wytworzy sobie odpowiednią ilość hormonu. Leki nadal biorę, ale już kontrola co 2 miesiące do końca ciąży.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Justice szamanko, zobaczymy czy i tym razem wykraczesz
Narobilam sie troche, pomylam cale szkło z witrynki, zrobilam pyszny smalczyk z cebulką, zaczelam obiad na jutro... jakos dzis mam duzo energii. Zobaczymy czy cos się rozkreci
Justice lubi tę wiadomość