X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego powtarzam, ze trzeba troche odpuscic :) i damy rade z usmiechem na twarzy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Always look on the bright side of life?
    No, u nas słoneczko, trza na spacer.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 86 bez ketonów.
    Ja nie wiem pojęcia jak poprzednio dawałam radę z normą 120... Ale wtedy nie badałam ketonów mniej jadłam i chudłam.
    A wczoraj chyba zapomniałam się pochwalić że upiekłam w końcu ten sernik. Zmodyfikowałam bo dałam mąkę pełnoziarnistą ale 3 zboża (pszenica, żyto i orkisz) zamiast margaryny masło a zamiast ksylitolu erytrol. Przez zmianę mąki musiałam dodać śmietany do ciasta bo nie dało się zagnieść... Wyszedł... Mało słodki :) erytrol mniej słodki niż ksylitol a dałam niewiele więcej. Ale cukier elegancki. Po 110g ok. 120 :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dało się ze 120 ;)

kazio
    brawo za ciacho

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio, chyba upiekę, mam gości w niedzielę i nie chce siedzieć o suchym pysku. Albo memłać czekoladę 90% - ileż można. Podasz namiary na przepis?

U mnie brzydko, szaro i leje. No i wieje paskudny zimny wiatr. Ale spacer 40 min zaliczony, jeszcze po obiedzie pójdę o ile się gorzej nie rozpada. Nie chciałbym się jeszcze przeziębić. Gruszka z jogurtem na drugie śniadanie (słodka w cholerę) ruszyła mój tyłek sprzed telewizora:)

Moja mama daje mi mrożone czerwone porzeczki, których w rodzinie nikt nie jada, bo bo podobno kwaśne. Ja już tak jestem spaczona, że dla mnie słodkie. Więc ta dzisiejsza gruszka to był poziom słodyczy, którego dawno nie próbowałam:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis wzięłam z tego forum, któraś z dziewczyn zamieszczała. Pozwolę sobie wkleić.

Przepis:
    Ciasto kruche:
    Pol kostki margaryny Kasi
    1 lyzka ksylitolu
    2 zoltka
    2 lyzeczki cynamonu
    Maka orkiszowa pelnoziarnista 300g
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

Masa sernikowa:
    1 kg sera z wiaderka
    2 bialka
    1 jajko
    2 budynie bez cukru
    Pol szklanki ksylitolu
    Borowki

Ciasto kruche wyrobic i wykleic nim (3/4 porcji) spod tortownicy.Spod podpuec w temp 180 przez 15 minut. Wszystkie skladniki masy serowej utrzec razem i na koniec dodac owoce. Na podpieczony spod wylac mase sernikowa a na to pokruszyc reszte ciasta.Piec 40 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)

Robiła go już chyba z 7 razy, nigdy nie wybił cukru, ani po pół godziny ani po godzinie ani po 2. Zawsze cukier maks 118;)

owoce daje albo borówki, albo truskawki jak jeszcze były;)

Ja robiłam bez owoców. I warto patrzeć na składy tych serów bo większość dosłodzona...

Ja się właśnie nie ruszam z domu bo co wyjdę z domu to następnego dnia jestem jeszcze gorzej chora... Myślałam, że moi rodzice wczoraj na to ciaxho przyjadą, w sumie po to upiekłam bo byliśmy praktycznie umówieni. Ale mojemu tacie się nie chciało :( także siedzimy z córką w domu i dziczejemy bo strach wyjść póki nie wyzdrowiejemy bo chyba w kółko się nawzajem zarażamy...

turkaweczka lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka
    A ty bez spaceru nie panujesz nad cukrami?czy ty sportowiec i w ciąży dbasz o kondycję?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukry są w normie bez spaceru, raz wyższe raz niższe, ale jestem spokojniejsza, jak się przejdę:) szczegolnie po owocach i jak jem na obiad coś, co potencjalnie może wyrzucić cukier, np.barszcz, pierogi czy krupnik. Mam też nadwagę po roku brania sterydów i w sumie ta cukrzyca to był taki kopniak, żeby zacząć się ruszać, bo wcześniej to ćwiczyłam jedynie mięsień kciuka przed telewizorem:) i wyszłam z założenia, że póki mam jeszcze siłę, to będę chodzić na spacery, za miesiąc mogę już nie być w stanie. I tak się napędza ta spacerowa machina:)

Kazio, dzięki za przepis, będę próbować. Daj jeszcze proszę namiary na to forum, bo musiałabym przeglądać poprzednie wpisy:)

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka
    Moja ciotka przez sterydy ma cukrzycę...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, ale mi smaka narobiłyście... Chyba się przejdę do sklepu po ksylitol i ser... resztę chyba mam :)

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, zabic mnie chca :p na obiad rozgotoeany ryz z marchewka gotowana :D na sniadanie 2 pajdy bialego chleba i to jest dieta cukrzycowa :D dobrze ze maz obiadek przywiezie

• turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, u mnie prawdopodobnie przez to ta cukrzyca ciążowa. Endo mi od razu powiedziała, że się tego spodziewała, jak wróciłam z wynikami po obciążeniu glukozą. Mam tylko nadzieję, że to wszystko wróci do normy i że może mój organizm nie będzie fiksować przy kolejnej potencjalnej ciąży i nie będę musiala tego brać.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Turkaweczka
    Tego ci życzę-aby cukrzyca poszła sobie precz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • k878 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus mocne!
    Jak byłam na tym szkoleniu cukrzycowym i dawali kanapkę - niby ciemny chleb, ale cukier po nim - 160

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus
    To znak że warto szybko uciekać :) mój szpital nie ma diety cukrzycowej
    Ale ciemny chleb mieli

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpitalne jedzenie to jakaś masakra... Ten ciemny chleb to pewnie jakieś dziadostwo barwione karmelem albo słodem, skoro taki cukier po nim... Obiad bez komentarza:D Amus87, dawaj jak najszybciej do domu. Tego życzę!

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, niezła dietka. Taka głodowa, albo na cukier 250... Nie dawaj się! Trzymam kciuki. Co Ty taka odelektrolitowana byłaś?

Turkaweczka, opcja z ruchem jest super, opłaci się do porodu, połogu i potem. Ja się też śmieję, że mi ta cukrzyca niezłego zdrowotnego kopniaka dała.

010ivfloqn8ak6av.png
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie sernik zafunduję po porodzie. Taki oldskulowy, tradycyjny i bez ksylitolu :P

k878 lubi tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio do tego ciasta wchodzi 1 cale jajko i do tego jeszcze 2 bialka? :-) jakie owoce mozna teraz dac? :-D

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • turkaweczka Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po porodzie (wiem, nudna do znudzenia jestem:P) wątróbka mojej mamy to będzie moja pierwsza zachciewajka:) a potem chamska biała buła z dżemem. A potem to zamierzam jeść zdrowo, spacerować i zgubić te posterydowe kilogramy. W czerwcu mój brat bierze ślub kościelny, będzie weselicho, chciałabym wyglądać w końcu jak człowiek. W zeszłym roku wyglądałam na wakacjach tragicznie - teraz się śmieje, że miska ryżu i trójkątny kapelusz, Chińczyk jak się patrzy:) Mam 3/4 szafy ubrań, które co najwyżej na nogę mi wejdą.

Turkaweczka
    thgfikgnwdtkomxi.png
    atdctrd80xqykoly.png
    2akg0tsd0cowuplx.png
‹‹ 1682 1683 1684 1685 1686 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ