Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dietetyk, przymoim wzroście niskim, wyliczył mi 1900 kcal, nie zjadam tyle na pewno, w poradni diabetologicznej z kolei nic nie mówili nt. kaloryczności, przybierania, ketonów. Nie każą mi ich sprawdzać i mój gin też na te ketony nie zwraca uwagi. Widać wszędzie inne podejście. W żadnym badaniu moczu, a robię co miesiąc, nigdy nie wyszły. Co nie znaczy, że twierdzę, że ich nie ma.Turkaweczka
-
Ja na początku diagnozy cukrzycowej byłam tak spanikowana, ze notowałam wszystko co jadłam, co do minuty, wraz. Wynikami cukru. Po jakimś czasie usiadłam i przeliczyłem na próbie WW i wyszło Ok. 15-17 dziennie. Dużo warzyw jadłam, a one zapychają i nie maja dużo węgli, potem jakos poszło na mięcho i nabiał. Nie liczę WW, ale staram się pilnować, żeby w każdym posiłku była rozsądna porcja.
Niestety chyba muszę przestać jesc danie typu makaron z sosem, może za jakiś czas spribuje ze szpinakiem i chudym serem, żeby już sosem nie dokładać cukrów.Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Po 9 godzinach niestety 93, ale już godzinę później 84! A nic nie robiłam..
U mnie waga stoi. Przed ciążą 86kg - trochę za dużo nawet przy moim wzroście 184cm, ale to przez kłopoty z hormonami. Na początku ciąży 5kg w dół i waga trzyma się na magicznych 81 kg (jestem w 20 tygodniu).Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2017, 10:47
-
U mnie 79 bez ketonów a poszłam spać o 22 bo mnie mąż wkurzył. Ale wstałam przed 7 więc się wyrównało.
Ja ani ww ani kalorii nie liczę, nikt mi nigdy nie kazał... Tyję teraz trochę ale powili i nie osiągnęłam jeszcze wagi wyjściowej. Za 1,5kg będę jęczeć jak ją przekroczęTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
k878 wrote:ja chora
obudziłam się z mega bolącym prawym migdałkiem, temperatura 36,9 póki co
więc żegnajcie dobre cukry - bo zamierzam rozpocząć leczenie m.in. miodkiem, oczywiście bez przesady
Teraz po śniadanku łyżeczka miodu z przyprawami, tabletki do ssania i płukanie gardła. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś Apapem.
Uff jak do jutra nie będzie poprawy to idę do lekarza.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
antybiotyk już powinien dać radę...
kciuki oczywiście są zaciśnięte
ja -jako dziecko-co chwilę na gardło chorowałamod urodzenia coś
ostatnia ropna angina jakoś w 2010 r...masakra to była (szczękościsk dodatkowo)
i nagle minęło
chyba na hasło lekarza-skierowanie na wyciecie migdałków
zdrowiejcie szybko -
No ja waże 92kg przy wzroście 172...jestem po dwóch ciążach i oooo..."trochę" kg zostało.Id jutra startuje z dietą bo w pierwszej ciąży miałam cukrzycę. Wtedy nie musiałam kontrolować kcal ale to była końcówka ciąży. W drugiej jakoś cukrzyca mnie ominęła a teraz mam zapobiegawczo być na diecie ze względu na wagę. No ale nie dopytałam ile mam tych kcal przyjmować, bo wydaje mi się że kg będą lecieć w dół a ja się boję żeby dzidziusiowi.nie zaszkodzić
-
Justyśka
własnie dojrzałamw końcu nie jestem ciązowo najmłodsza na watku
ja mam mniej wzrostu a tez tę ciąże zaczełam jakoś z wagą 92,5
i to w sumie najwyższa moja ciązowa waga (wczesniej zaczynałam trochę mniej)
i w każdej ciązy na poczatku gubiłam wagę-nawet w tej niecukrzycowej, jadłam wszystko, na co miałam ochotę
najwiecej spadało na samiutkim początku-ze stresu i po odstawieniu największych grzeszków jedzeniowych
waga spadała spadała, stawała i na końcówce powolutku rosła
kończyłam +3,5 kg od wagi wyjsciowej
córka urodziła się 3560, syn 3320
teraz tez wiedziałam, ze spadnie-choć znacznie mniej niż zwykle
jestem taki nietypowy typ, co wagę gubi w ciązy ale z nadmiarem odzyskuje poi początkowo diabetolog (w drugiej ciązy) czepiała się o te spadki-cukrzyca zdiagnozowana juz jakoś w 7-9 tc
ale sama z czasem się przekonała, ze taki mój urok, dzidziuś dobrze się rozwijał
dokładalam jednak "puste" kcal w postaci kiełbasek, parówek, serów zeby zahamować spadek wagi
teraz tez mi trochę spadło (dzis było 85,8 )
ale póki nie potrzebuję, nie objadam się-wiem, że waga pójdzie w górę
a jem-jem ciągle i duzo
wystarczy mi czasem zabronić pewnych rzeczy
i wg diab ta waga wpływa na mój cukier na czczo
w poprzedniej ciązy brałam 3j insuliny-a w tej, z większą waga, 6j.
nikt nigdy nie mówił o kalorich
jak wczesniej pisałam-w pierwszej ciązy usłyszałam od gin, ze powinnam przy moim bmi przybrać max 7kg
a jak było mniej -to się czepiał
herezja jakaś hihi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2017, 13:27
-
Hmmmm....no to już zgupiałam....muszę sie umowić na wizytę do dietetyka....ehhh...k o ejna rzecz
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:antybiotyk już powinien dać radę...
kciuki oczywiście są zaciśnięte
ja -jako dziecko-co chwilę na gardło chorowałamod urodzenia coś
ostatnia ropna angina jakoś w 2010 r...masakra to była (szczękościsk dodatkowo)
i nagle minęło
chyba na hasło lekarza-skierowanie na wyciecie migdałków
zdrowiejcie szybko
Ja chyba raz mialam angine. I raz masakrycznie chore gardlo ze wylam z bolu akurat teraz w ciazy w 14tc. Ale sama zawalilam bo na szybko wypilam z lodowki napoj na drugi dzien.dopadly mnie koszmarne zatoki kaszel i gardlo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2017, 14:13
-
Amus87 wrote:Ja mam 152 cm waze 92
Przed ciaza 88,7
Kamcia antybiotyk da rade jesli to nie wirusowkabo na wirusowke nic nie poradzi. Dopiero 2 dawki wiec moze po 3,4 ruszy.
o to mi chodziło-ze jak wkrótce ie będzie poprawy to raczej diagnoza nie trafiona...
ja mam 164 cm