X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzień niejedzenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi głodzilla odpuściła po obiedzie. Po pomidorowej z ciemnym makaronem magiczne 140... Bałam się zmierzyć drugi raz żeby więcej nie wyszło :P zwłaszcza że i tak mi może pasków nie starczyć :/

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu dr pierwszego kontaktu odwiedzilam i dal mi 4 paczki na ryczalt :p

• Kassie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia ja tez tak jak Ty zmagam sie z cukrem na czczo od samego poczatku ciazy. Przede wszystkim unikaj cukrow prostych, nie rozgotowuj ziemniakow i makaronow. Poczytaj sobie o indeksie glikemicznym i wybieraj te rzeczy, ktore maja niski indeks. Uwazaj tez na owoce. A i strona slodkiemamy mi bardzo pomogla :) poczatki zawsze najgorsze, a potem juz sie przyzwyczaisz. Ja w 90% jadlam mieso smazone, teraz nie jest problemem zjesc duszone czy pieczone. I jedz w miare regularnie, nie mozesz chodzic glodna :-) a na grzeszki tez sobie pozwalam, bo inaczej bym nie wytrzymala chyba ze soba :) zwlaszcza, ze ja bardzo cukrowa bylam :)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam slodkie mamusie. Jestem zupelnie zielona w temacie cukrzycy ciazowej, ktora spadla na mnie jak grom z jasnego nieba. Zupelnie sie jej nie spodziewalam.

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie jestem w 31 tc. od 3 tygodni mierze cukier, wydaje mi sie,ze jest ok. Dwa razy mialam przekroczenie na czczo: 92, nie wiem czy powinno mnie to niepokoic? Natomiast po posilkach obecnie nie przekraczam 120. Najczesciej mieszcze sie w okolicach 90-100. Chociaz przyznam, ze bardzo pilnuje diety ale akurat to nie problem, bo uwielbiam zdrowo jesc ☺. Widze, ze macie duza wiedze. Czy moge liczyc na Wasze wsparcie? Pozdrawiam ☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga poki co moim zdaniem jest okej

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, dzieki. U mnie na czczo kazdego dnia inaczej. Raz 78, raz 80, 83, 86. Ciagle sie boje, zeby cukry sie nie rozszalaly. A, i dzisiaj mialam mega ochote na ciasto...I tez czasem lapie doly przez to, ze nie moge tego czy tamtego.

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Melbusia ja tez tak jak Ty zmagam sie z cukrem na czczo od samego poczatku ciazy. Przede wszystkim unikaj cukrow prostych, nie rozgotowuj ziemniakow i makaronow. Poczytaj sobie o indeksie glikemicznym i wybieraj te rzeczy, ktore maja niski indeks. Uwazaj tez na owoce. A i strona slodkiemamy mi bardzo pomogla :) poczatki zawsze najgorsze, a potem juz sie przyzwyczaisz. Ja w 90% jadlam mieso smazone, teraz nie jest problemem zjesc duszone czy pieczone. I jedz w miare regularnie, nie mozesz chodzic glodna :-) a na grzeszki tez sobie pozwalam, bo inaczej bym nie wytrzymala chyba ze soba :) zwlaszcza, ze ja bardzo cukrowa bylam :)
    Ja też cukrowa byłam. No może nie tyle cukrowa co makaronowo/pizzowo/pierogowa :-) Owoce jem tylko do południa. A na jakie grzeszki sobie pozwalasz? A można zjeść np pieczone udko z kurczaka?

l22n6iyek016fbg8.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mi udko w ogole nie podnosi. Wczoraj i dzisiaj jadlam. Duze udko (nawet skorki troche zjadlam) + kasza jeczmienna z sosem pomidorowym (3 lyzki) + salata ze szczypiorkiem i lyzka buraczkow a cukier 1h po obiedzie 87 (wczoraj) i 89 (dzisiaj)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja też cukrowa byłam. No może nie tyle cukrowa co makaronowo/pizzowo/pierogowa :-) Owoce jem tylko do południa. A na jakie grzeszki sobie pozwalasz? A można zjeść np pieczone udko z kurczaka?
    Ja i cukrowa i makaronowa i pierogowa :) nie stronilam od coli, chipsow, zelkow itp. A ciasta to bylo cos :) grzeszki to np knoppers, kawalek drozdzowego, paluszki z sola, kebab, pizza :) tylko wiadomo wszystko z umiarem.. pieczone udko z kurczaka jem, tylko bez skory bo nie lubie. Do tego ziemniaki, jakas surowka i cukier ok :) poprobuj co Ci sluzy a co nie :) a owoce jem nawet na wieczor

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Ja i cukrowa i makaronowa i pierogowa :) nie stronilam od coli, chipsow, zelkow itp. A ciasta to bylo cos :) grzeszki to np knoppers, kawalek drozdzowego, paluszki z sola, kebab, pizza :) tylko wiadomo wszystko z umiarem.. pieczone udko z kurczaka jem, tylko bez skory bo nie lubie. Do tego ziemniaki, jakas surowka i cukier ok :) poprobuj co Ci sluzy a co nie :) a owoce jem nawet na wieczor

Ja wlasnie przed krzywa jadlam duzo slodyczy, weglowodanow. Jakas faze mialam. Codziennie jakies ciacho. Cos slodkiego. Ech. To byly czasy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 21:07

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metoda prób i błędów
    Pewne jest, że w cukrzycy ciążowej nic nie jest pewne. Nie raz ogólne zasady mogą się nie sprawdzić, każdej z nas co innego służy.
    Nie raz się złapie doła ale można przetrwać. Ha już mam drugą ciążę cukrzycowa i to od pierwszych tygodni :)

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingaa26 witaj :) pomysl, ze jestes juz na ostatniej prostej i dzidzia zaraz bedzie z Toba :) a Ty napewno pozegnasz sie z cukrzyca i bedziesz mogla jesc to na co masz ochote :) w tym i ciacha :D tylko czasu na jedzenie bedzie troche mniej :P

Kingaa26 lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Metoda prób i błędów
    Pewne jest, że w cukrzycy ciążowej nic nie jest pewne. Nie raz ogólne zasady mogą się nie sprawdzić, każdej z nas co innego służy.
    Nie raz się złapie doła ale można przetrwać. Ha już mam drugą ciążę cukrzycowa i to od pierwszych tygodni :)
    Oj,podziwiam Cie. Wymaga to duzo samokontroli i wyrzeczen, ale wiadomo, ze dla dzieci zrobimy wszystko. To moja pierwsza ciaza, ale mysle, ze w kolejnej od poczatku bede trzymac sie diety ☺.

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Kingaa26 witaj :) pomysl, ze jestes juz na ostatniej prostej i dzidzia zaraz bedzie z Toba :) a Ty napewno pozegnasz sie z cukrzyca i bedziesz mogla jesc to na co masz ochote :) w tym i ciacha :D tylko czasu na jedzenie bedzie troche mniej :P
    Dzieki za mile slowa ☺. Pocieszam sie, ze mam motywacje zeby zdrowo jesc

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, jak to jest z paskami? Dostalam recepte na paski a farmeceutka powiedziala mi, ze cukrzyca ciazowa to nie jest choroba przewlekla i nie przysluguje refundacja...trzeba placic pelna cene

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingaa26 wrote:
    Oj,podziwiam Cie. Wymaga to duzo samokontroli i wyrzeczen, ale wiadomo, ze dla dzieci zrobimy wszystko. To moja pierwsza ciaza, ale mysle, ze w kolejnej od poczatku bede trzymac sie diety ☺.

Ale grzeszki na koncie miewam :) restrykcyjnie do diety podeszłam na początku zmagań w poprzedniej ciąży...i źle na tym wyszłam (baaaardzo przechorowalam)
    Od dawien dawna nie jem już kasz bleee
    A kochalam owsiana...
    Troszkę popracowalam nad dostosowaniem diety pod siebie
    Więc działam nietypowo ale cukry takie same jak na ścisłej diecie. Więc jak w wynikach nie ma różnicy to jem na co mam ochotę (z listy mi służących posiłków, oczywiście ;) )
    Nie raz codziennie jest knopers...
    I ja nie jestem slodyczozerca :) ale pizza, kebab, pierogi...mniam mniam
    Pizza prawdopodobnie będzie w sobotę hihi(ale ciiii głośno tego nie mówię)
    Mąż ma 35 urodziny i uczciwy jutrzejsze prenatalne (oby tylko bylo co uczcić)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingaa26 wrote:
    Wlasnie, jak to jest z paskami? Dostalam recepte na paski a farmeceutka powiedziala mi, ze cukrzyca ciazowa to nie jest choroba przewlekla i nie przysluguje refundacja...trzeba placic pelna cene

He??????!!!!!
    I powiedz jeszcze że kupiłaś bez redundacji?
    Należy się co najmniej ta 30% bo czasami to i ryczalt się należy

No
    Ale kto wystawił receptę i nie bylo zapisanej zniżki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 22:01

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Ale grzeszki na koncie miewam :) restrykcyjnie do diety podeszłam na początku zmagań w poprzedniej ciąży...i źle na tym wyszłam (baaaardzo przechorowalam)
    Od dawien dawna nie jem już kasz bleee
    A kochalam owsiana...
    Troszkę popracowalam nad dostosowaniem diety pod siebie
    Więc działam nietypowo ale cukry takie same jak na ścisłej diecie. Więc jak w wynikach nie ma różnicy to jem na co mam ochotę (z listy mi służących posiłków, oczywiście ;) )
    Nie raz codziennie jest knopers...
    I ja nie jestem slodyczozerca :) ale pizza, kebab, pierogi...mniam mniam
    Pizza prawdopodobnie będzie w sobotę hihi(ale ciiii głośno tego nie mówię)
    Mąż ma 35 urodziny i uczciwy jutrzejsze prenatalne (oby tylko bylo co uczcić)
    Ja tez powoli urozmaicam diete ☺. Rozkrecam sie. O ktorej jutro prenatalne? Jejku, ja dopiero mialam pierwsze prenatalne

‹‹ 1739 1740 1741 1742 1743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ