X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzień niejedzenia

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi głodzilla odpuściła po obiedzie. Po pomidorowej z ciemnym makaronem magiczne 140... Bałam się zmierzyć drugi raz żeby więcej nie wyszło :P zwłaszcza że i tak mi może pasków nie starczyć :/

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu dr pierwszego kontaktu odwiedzilam i dal mi 4 paczki na ryczalt :p

• Kassie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melbusia ja tez tak jak Ty zmagam sie z cukrem na czczo od samego poczatku ciazy. Przede wszystkim unikaj cukrow prostych, nie rozgotowuj ziemniakow i makaronow. Poczytaj sobie o indeksie glikemicznym i wybieraj te rzeczy, ktore maja niski indeks. Uwazaj tez na owoce. A i strona slodkiemamy mi bardzo pomogla :) poczatki zawsze najgorsze, a potem juz sie przyzwyczaisz. Ja w 90% jadlam mieso smazone, teraz nie jest problemem zjesc duszone czy pieczone. I jedz w miare regularnie, nie mozesz chodzic glodna :-) a na grzeszki tez sobie pozwalam, bo inaczej bym nie wytrzymala chyba ze soba :) zwlaszcza, ze ja bardzo cukrowa bylam :)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam slodkie mamusie. Jestem zupelnie zielona w temacie cukrzycy ciazowej, ktora spadla na mnie jak grom z jasnego nieba. Zupelnie sie jej nie spodziewalam.

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obecnie jestem w 31 tc. od 3 tygodni mierze cukier, wydaje mi sie,ze jest ok. Dwa razy mialam przekroczenie na czczo: 92, nie wiem czy powinno mnie to niepokoic? Natomiast po posilkach obecnie nie przekraczam 120. Najczesciej mieszcze sie w okolicach 90-100. Chociaz przyznam, ze bardzo pilnuje diety ale akurat to nie problem, bo uwielbiam zdrowo jesc ☺. Widze, ze macie duza wiedze. Czy moge liczyc na Wasze wsparcie? Pozdrawiam ☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga poki co moim zdaniem jest okej

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus, dzieki. U mnie na czczo kazdego dnia inaczej. Raz 78, raz 80, 83, 86. Ciagle sie boje, zeby cukry sie nie rozszalaly. A, i dzisiaj mialam mega ochote na ciasto...I tez czasem lapie doly przez to, ze nie moge tego czy tamtego.

• melbusia88 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Melbusia ja tez tak jak Ty zmagam sie z cukrem na czczo od samego poczatku ciazy. Przede wszystkim unikaj cukrow prostych, nie rozgotowuj ziemniakow i makaronow. Poczytaj sobie o indeksie glikemicznym i wybieraj te rzeczy, ktore maja niski indeks. Uwazaj tez na owoce. A i strona slodkiemamy mi bardzo pomogla :) poczatki zawsze najgorsze, a potem juz sie przyzwyczaisz. Ja w 90% jadlam mieso smazone, teraz nie jest problemem zjesc duszone czy pieczone. I jedz w miare regularnie, nie mozesz chodzic glodna :-) a na grzeszki tez sobie pozwalam, bo inaczej bym nie wytrzymala chyba ze soba :) zwlaszcza, ze ja bardzo cukrowa bylam :)
    Ja też cukrowa byłam. No może nie tyle cukrowa co makaronowo/pizzowo/pierogowa :-) Owoce jem tylko do południa. A na jakie grzeszki sobie pozwalasz? A można zjeść np pieczone udko z kurczaka?

l22n6iyek016fbg8.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mi udko w ogole nie podnosi. Wczoraj i dzisiaj jadlam. Duze udko (nawet skorki troche zjadlam) + kasza jeczmienna z sosem pomidorowym (3 lyzki) + salata ze szczypiorkiem i lyzka buraczkow a cukier 1h po obiedzie 87 (wczoraj) i 89 (dzisiaj)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melbusia88 wrote:
    Ja też cukrowa byłam. No może nie tyle cukrowa co makaronowo/pizzowo/pierogowa :-) Owoce jem tylko do południa. A na jakie grzeszki sobie pozwalasz? A można zjeść np pieczone udko z kurczaka?
    Ja i cukrowa i makaronowa i pierogowa :) nie stronilam od coli, chipsow, zelkow itp. A ciasta to bylo cos :) grzeszki to np knoppers, kawalek drozdzowego, paluszki z sola, kebab, pizza :) tylko wiadomo wszystko z umiarem.. pieczone udko z kurczaka jem, tylko bez skory bo nie lubie. Do tego ziemniaki, jakas surowka i cukier ok :) poprobuj co Ci sluzy a co nie :) a owoce jem nawet na wieczor

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Ja i cukrowa i makaronowa i pierogowa :) nie stronilam od coli, chipsow, zelkow itp. A ciasta to bylo cos :) grzeszki to np knoppers, kawalek drozdzowego, paluszki z sola, kebab, pizza :) tylko wiadomo wszystko z umiarem.. pieczone udko z kurczaka jem, tylko bez skory bo nie lubie. Do tego ziemniaki, jakas surowka i cukier ok :) poprobuj co Ci sluzy a co nie :) a owoce jem nawet na wieczor

Ja wlasnie przed krzywa jadlam duzo slodyczy, weglowodanow. Jakas faze mialam. Codziennie jakies ciacho. Cos slodkiego. Ech. To byly czasy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 21:07

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metoda prób i błędów
    Pewne jest, że w cukrzycy ciążowej nic nie jest pewne. Nie raz ogólne zasady mogą się nie sprawdzić, każdej z nas co innego służy.
    Nie raz się złapie doła ale można przetrwać. Ha już mam drugą ciążę cukrzycowa i to od pierwszych tygodni :)

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingaa26 witaj :) pomysl, ze jestes juz na ostatniej prostej i dzidzia zaraz bedzie z Toba :) a Ty napewno pozegnasz sie z cukrzyca i bedziesz mogla jesc to na co masz ochote :) w tym i ciacha :D tylko czasu na jedzenie bedzie troche mniej :P

Kingaa26 lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Metoda prób i błędów
    Pewne jest, że w cukrzycy ciążowej nic nie jest pewne. Nie raz ogólne zasady mogą się nie sprawdzić, każdej z nas co innego służy.
    Nie raz się złapie doła ale można przetrwać. Ha już mam drugą ciążę cukrzycowa i to od pierwszych tygodni :)
    Oj,podziwiam Cie. Wymaga to duzo samokontroli i wyrzeczen, ale wiadomo, ze dla dzieci zrobimy wszystko. To moja pierwsza ciaza, ale mysle, ze w kolejnej od poczatku bede trzymac sie diety ☺.

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Kingaa26 witaj :) pomysl, ze jestes juz na ostatniej prostej i dzidzia zaraz bedzie z Toba :) a Ty napewno pozegnasz sie z cukrzyca i bedziesz mogla jesc to na co masz ochote :) w tym i ciacha :D tylko czasu na jedzenie bedzie troche mniej :P
    Dzieki za mile slowa ☺. Pocieszam sie, ze mam motywacje zeby zdrowo jesc

• Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie, jak to jest z paskami? Dostalam recepte na paski a farmeceutka powiedziala mi, ze cukrzyca ciazowa to nie jest choroba przewlekla i nie przysluguje refundacja...trzeba placic pelna cene

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingaa26 wrote:
    Oj,podziwiam Cie. Wymaga to duzo samokontroli i wyrzeczen, ale wiadomo, ze dla dzieci zrobimy wszystko. To moja pierwsza ciaza, ale mysle, ze w kolejnej od poczatku bede trzymac sie diety ☺.

Ale grzeszki na koncie miewam :) restrykcyjnie do diety podeszłam na początku zmagań w poprzedniej ciąży...i źle na tym wyszłam (baaaardzo przechorowalam)
    Od dawien dawna nie jem już kasz bleee
    A kochalam owsiana...
    Troszkę popracowalam nad dostosowaniem diety pod siebie
    Więc działam nietypowo ale cukry takie same jak na ścisłej diecie. Więc jak w wynikach nie ma różnicy to jem na co mam ochotę (z listy mi służących posiłków, oczywiście ;) )
    Nie raz codziennie jest knopers...
    I ja nie jestem slodyczozerca :) ale pizza, kebab, pierogi...mniam mniam
    Pizza prawdopodobnie będzie w sobotę hihi(ale ciiii głośno tego nie mówię)
    Mąż ma 35 urodziny i uczciwy jutrzejsze prenatalne (oby tylko bylo co uczcić)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2017, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingaa26 wrote:
    Wlasnie, jak to jest z paskami? Dostalam recepte na paski a farmeceutka powiedziala mi, ze cukrzyca ciazowa to nie jest choroba przewlekla i nie przysluguje refundacja...trzeba placic pelna cene

He??????!!!!!
    I powiedz jeszcze że kupiłaś bez redundacji?
    Należy się co najmniej ta 30% bo czasami to i ryczalt się należy

No
    Ale kto wystawił receptę i nie bylo zapisanej zniżki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2017, 22:01

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kingaa26 Znajoma

Wysłany: 9 listopada 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Ale grzeszki na koncie miewam :) restrykcyjnie do diety podeszłam na początku zmagań w poprzedniej ciąży...i źle na tym wyszłam (baaaardzo przechorowalam)
    Od dawien dawna nie jem już kasz bleee
    A kochalam owsiana...
    Troszkę popracowalam nad dostosowaniem diety pod siebie
    Więc działam nietypowo ale cukry takie same jak na ścisłej diecie. Więc jak w wynikach nie ma różnicy to jem na co mam ochotę (z listy mi służących posiłków, oczywiście ;) )
    Nie raz codziennie jest knopers...
    I ja nie jestem slodyczozerca :) ale pizza, kebab, pierogi...mniam mniam
    Pizza prawdopodobnie będzie w sobotę hihi(ale ciiii głośno tego nie mówię)
    Mąż ma 35 urodziny i uczciwy jutrzejsze prenatalne (oby tylko bylo co uczcić)
    Ja tez powoli urozmaicam diete ☺. Rozkrecam sie. O ktorej jutro prenatalne? Jejku, ja dopiero mialam pierwsze prenatalne

‹‹ 1739 1740 1741 1742 1743 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ