X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Basiulka9 Przyjaciółka

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zauwazylam zeby mi ziemniaki wogole wywalaly ani wczesniej ani pozniej. Ale mnie po makaronie razowym tez duzo zawsze pokazuje wiec widac te zdrowe rzeczy nie sa dla mnie dobre heh

• Kassie Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    k878 ja po ogorkowej (a daje tam tarta marchewke, korzen pietruszki, seler i ziemniaki w kostke) mam bardzo nisko cukier. Wiec cholera wie o co chodzi juz z tymi cukrami :P tyle, ze ryzu nie daje, bo brazowy srednio mi wchodzi :P
    Dzis po kolacji (2 jajka, 2 kromki z maslem, szynka, pomidorem i ogorkiem) cukier 108.
    Kamcia a to mierzylas wczesniej niz godzine po posilku? Ja jakos mam przekonanie, ze norma jest godzine po i wtedy mierze (cokolwiek bym nie zjadla). Normalny cukrzyk ma norme po 2h i raczej chyba nie mierzy po godzinie jak zje np kawalek ciasta? Czy jak to jest w koncu? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 20:16

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiulka to tak jak ja. Kiedys zjadlam barszcz czerwony zabielany, jajko i duuzo ziemniakow a cukier niski :-) jeszcze mi nigdy nie wywalily i oby tak zostalo

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie
    Biały chleb mierzylam wczesniej oraz później i dzisiejszy obiad bo byl szybciej a ja dopiero po drugim śniadaniu zmierzylam cukier. Czyli obiad zaczelam z cukrem 110-w dodatku ziemniaki, kasza i bialy makaron :) i cukier nie wyskoczył. Wręcz po 1h było 98 później mniej
    Rzadko tak mierze
    Ale lecę ma szpitalnym zarciu i miło zaskakuje
    A wiem że domowy podobny obiad czy biały chleb tak ładnie już nie zadziałaja :)

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Lilka
    W tej ciazy siegalam cukrów 100 i zadziałało 6j.
    Jak zdarzaly się 79 jednak zmniejszylam na 5 j i tak to trwa cukry 82-89
    A ile wazysz?od kiedy insulina?
    W poprzedniej ciąży lecialam do końca na 3j. A próba zmniejszenia(w celu odstawienia. ;) ) nie udała się. Wtedy ciut mniej wazylam jak teraz na tym etapie ciąży
    Bierzesz ten sam rodzaj insuliny? Insulatard?

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka1984 wrote:
    Waze 74, insulina od tygodnia i byly dni gdy zeszlo do 95 ale od wczoraj znowu 100, dzis 101. Juz zglupialam, ile tych j bede potrzebowac.

Ja waże więcej ale i ciąża mlodsza
    Powiem ci że zaczelam od 2j. Podnosiłam o 1. I nie było czegoś takiego że stopniowo cukier spadał. On wręcz jakby rósł. Jak weszlam na 6 j. Efekt był po 2-3 dniach dopiero(efekt to cukier<90) a potem tylko lepiej
    Musisz trafić w swoją dawke
    12j. nie szokuje
    I też mam insulatard

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 20:26

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Ja waże więcej ale i ciąża mlodsza
    Powiem ci że zaczelam od 2j. Podnosiłam o 1. I nie było czegoś takiego że stopniowo cukier spadał. On wręcz jakby rósł. Jak weszlam na 6 j. Efekt był po 2-3 dniach dopiero(efekt to cukier<90) a potem tylko lepiej
    Musisz trafić w swoją dawke
    12j. nie szokuje
    I też mam insulatard

Dzieki za odp, diablo wlasnie zmienia mi dawke co 3 dzien, bo mowi ze tyle potrzebuje organizm zeby zadziałało, ale te 12j mnie dzis lekko przerazilo.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mierzyłam bo mloda jakos mocno szalała a mnie jakos dziwnie bylo i chciałam zjeśc a tu wow ;)
    musiala poodbijac sie od trzustki
    tak niestety bywa
    z kuba pod koniec tez cukry z powietrza niestety miałam
    a na to nic nie poradze .....

ja póki mam do 95 mam nie podnosić insuliny
    z tym ze ja mam zwykle 89-95 i to jedno czy wezme te 5j czy nie wezme. no ale biore

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie
    Nie raz"podsluchiwalam" cukrzyków w poradni i raz była ich rozmowa o serniku. Jak zjedzą kawałek sernika to cukier po jeszcze OK ale na czczo mieli 200 :)
    Metabolizm w ciąży inaczej działa stąd pomiar po 1h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 20:38

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amus
    Czyli coś czulas
    Ka 160 nie odbieram w ogóle. Czuję się bez zmian

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka1984 wrote:
    Dzieki za odp, diablo wlasnie zmienia mi dawke co 3 dzien, bo mowi ze tyle potrzebuje organizm zeby zadziałało, ale te 12j mnie dzis lekko przerazilo.
    Wierzę
    Mnie też by przerazilo
    W poprzedniej ciąży mój gin"śmiał się" z tych moich 3j. Mówił że 30j go nie dziwi
    Stąd za zgodą diabetolog chcialam zmniejszyć insulinę :) szybko się zgodziła. Pewnie wiedziała że nie da rady. Zeszlam na 2j. A cukry od razu 100
    Teraz też wyniki 79 też zaznaczyła że nie mają być takie niskie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala mi zas na przeponie siedzi
    niech mi ten brzuchol juz opadnie :/

ja czuje powyzej 155 tak i poniżej 75 ;)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie odczuwam 160. Predzej jak mam 78 przed posilkiem to juz cos tam czuje ;-)
    Kamcia Tez nie raz podsluchiwalam cukrzykow w poradni- tyle, ze mowili ze ciasto tez jedza (tylko wiadomo w malej ilosci). Ale cukier na czczo 200 to cos strasznego.. tzn moze nie cos strasznego, tylko kurcze jakos sobie nie wyobrazam zycia z cukrzyca :-/
    Amus ja to od niedzieli gdzies co chwile chodze siku. Nie obstawiam jakiejs bakterii, raczej dzidzia mi naciska na pecherz :-/

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też raczej czuję niskie cukry a nie wysokie. Chociaż czasami przy przekroczeniu pojawia się lekki szum w uszach ale tylko kilka sekund i rzadko.
    Ja na początku tej cukrzycy zostałam poczęstowana naleśnikami z mąki żytniej i gryczanej z niesłodkim twarogiem i powidłami śliwkowymi. Jak zjadłam na jeden posiłek dwa z powidłami cukier kosmiczny. Po dwóch z twarogiem to samo. Po prostu nie mogę naleśników żadnych...
    O z sikaniem to ja też mam... Pójdę się wysikać, usiądę, wstanę po 5 minutach i znowu biegnę skulona. Póki siedzę/leżę to mi się nie chce. Ale jak wstanę to vzasem ciężko dobiec do toalety. Albo dzisiaj jechaliśmy z młodą na zajęcia i poszłam przed wyjściem z domu. Pierwsze co musiałam zrobić po przyjeździe na miejsce to się wysikać... Coś sobie ulubił ten mój synek przytulanie do mojego pęcherza...
    A z cujrzyjów najlepszy jest mój dziadek. Bo teść nie przestrzega diety i nie mierzy cukru ale leki bierze normalnie. Ale mój dziadek np mierzy cukier, ma za niski to zjada czekoladę albo pół słoika dżemu. Za pół godziny stwierdza że ma wysoki, mierzy i bierze prochy. Po pół godziny powtórka itd. już mu pasków nie chcą przepisywać a rodzina nie chce mu mierzyć cukru (sam nie umie). Ale nerwowy jest, chokeryk z nerwicą więc jemu nikt nie przetłumaczy że tak się nie robi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2017, 22:58

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nalesnikami tez tak mam. Nawet robilam z maki pelnoziarnistej-2 z twarogiem i wywalony cukier. Wiec pozegnalam sie z nalesnikami na dobre ;-) a z tym sikaniem to ledwo wyjde z domu i juz mi sie chce spowrotem sikac. A jak nie ma toalety w poblizu to niewiem co mam robic. Mam nadzieje, ze to minie. W pierwszej ciazy tak nie mialam ;-)
    O kurcze to Twoj dziadek faktycznie najlepszy. Tyle, ze chyba sobie szkodzi jak tak robi :-/ u mnie w rodzinie najblizszej nie ma cukrzykow (moj tato mial, ale to z powodu ciezkiej choroby i duzej ilosci lekow). Oczywiscie ja jestem pierwsza, ktora prawdopodobnie ma problemy z cukrem :-/ to samo z okularami-nikt nie nosi, tylko ja :-/

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale glodna jestem a siedze w labie.
    Potem musze letrox pozrec i dopiero za pop h zjem. A musze byc na czczo bo watrobowe robie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2017, 08:19

• Pam Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2017, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć z rana :)
    Wczoraj na jakimś forum wyczytałam, że diabetolog zalecił mierzenie z drugiej kropli a nie pierwszej. Dziś sprawdziłam i na obu glukometrach była różnica. Glukosense 95, a drugi 81.
    Contour 100 i 92.
    Kompromisowo ze średniej dziś cukier na czczo 92.

Ps. Wczoraj zjadłam trochę tortu bezowego ( dostałam na wynos z urodzin jako, że zjadłam bardzo mały kawałek). I mierzylam z ciekawości co 15 minut : 93, 101, 96. Po godzinie już nie zmierzylam (spadało i jadłam już kolację :) ) cukry lepsze po torcie niż na czczo :o

• Kassie Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2017, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pam ja mierze z drugiej kropli, bo takie dostalam zalecenie ;-) pierwsza krople scieram. To z ktorej kropli byl wyzszy?

turkaweczka lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Pam Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pierwszej w obu przypadkach.
    I to jak widać spore różnice wyszły.
    Może tym sposobem unikne insuliny :p
    Jeszcze kawałek :) już jestem w 36 tc. Po 36 podobno można liczyć na unormowanie cukrów. Chociaż spotkałam na forach, że dziewczyny dostawały insu od 36-37 tyg :(

• Anikatika Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2017, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też witam z rana w zimowej odsłonie za oknem.
    Dzisiaj jakaś porażka z cukrem, na czczo 123, zjadłam dwie kromki chleba ciemnego z wędliną plus ogórasa kiszonego i wywaliło mi na 150 :0
    Dzwoniłam do mojej przychodni, mam iść na wizytę i prawdopodobnie skierowanie do szpitala na więcej badań i zobaczymy co jeszcze.

p19uvfloa8g91wgi.png
‹‹ 1760 1761 1762 1763 1764 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ