Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
d84 wrote:Ellasi sprawdź kilka razy cukier w nocy ok 3-4, jaak będziesz mieć poniżej 70 to jest to tzw efekt brzasku i wtedy rano cukier rośnie i wówczas tylko insulina podobno działa.
Ja jem 22-23 kromke z szynką i jakimś warzywem. I nawet na insulinie mi czasem wyskoczy do 94. Zazwyczaj mam 80-94
Dzięki!
Efekt brzasku?! Pierwsze słyszę ale to ciekawe i to może być powodem moich niepowodzeń. Poczytam o tym.
Dzięki za wskazówkę!
-
Wyniki robiłam 2 razy, ponieważ przy pierwszym badaniu w 12 tygodniu wyszła mi glukoza na czczo 93 i lekarz kazał zrobić krzywą. A teraz kazał ponowić jak wszystkie ciężarne między 24 a 28 tygodniem
06.01.2010 - syn Artur
08.2013 - [*] 8t
08.2016 - [*] 9t
06.03.2018 - syn Marek -
Witam:) chciałam się was poradzić jestem z wątku marcowego 2018 ale też wrzesień 2016.
Robiłam krzywą i wyszły mi wyniki poniżej normy bo 3,03 na czczo, 6,8 po 1 h ( ten w normie ) i 3,2 po 2h jednostka mmol . Nigdy nie miałam tak niskiego cukru bo nawet ten z 1 trymestru miałam jakoś 4,6 mmol. Chciałbym wiedzieć z czym to się wiąże ? Biorę eutyrox nospe luteine magnez żelazo jeżeli lęki mają znaczenie będę wdzięczna za sugestie -)

-
Cześć z wieczora

Byłam dziś rano na krwi. Glukoza 91, podczas, gdy na glukometrze contour plus 107 !!! Także przy takich wynikach na glukometrze (zwykle pokazuje mi 94) miałabym już insulinę, a wychodzi na to, że wcale nie jest aż taka potrzebna.
Hba1c - 4,82% a pod koniec września miałam 5,01%
Czyli mimo tych wyskokow jest lepiej (we wrześniu byłam 1,5 miesiąca na diecie w momencie badania)
k878 lubi tę wiadomość
-
Pam
Ha w domu mialam inną glukoze i w laboratorium inna. U mnie ten mini spacer oraz stres już podnosily cukier nawet po 15 min od pierwszego pomiaru
tak kombinowalam w poprzedniej ciąży
laborantka pobierala krew a ja w tym momencie badalam na glukometrze
-
Kurcze Skali nawet moja mądra broszurka niewiele na ten temat mówi. Mi się wydaje (podkreślam wydaje mi się) że warto pójść do diabetologa i kontrolować się, poobserwować. Może trzeba częściej jeść? Sama nie wiem ale hipoglikemia jest chyba nawet bardziej niebezpieczna niż wyskoki. Również dla Ciebie bo jak przy tak niskim cukrze czułaś się dobrze to nawet nie wiesz kiedy powinnaś reagować a jak już poczujesz się źle to ta wartość może być na prawdę niska. Chyba że może tak być że niektórzy mają naturalnie niski cukier jak np niskociśnieniowcy ciśienie... Może ktoś się lepiej orientuje...Skali89 wrote:Witam:) chciałam się was poradzić jestem z wątku marcowego 2018 ale też wrzesień 2016.
Robiłam krzywą i wyszły mi wyniki poniżej normy bo 3,03 na czczo, 6,8 po 1 h ( ten w normie ) i 3,2 po 2h jednostka mmol . Nigdy nie miałam tak niskiego cukru bo nawet ten z 1 trymestru miałam jakoś 4,6 mmol. Chciałbym wiedzieć z czym to się wiąże ? Biorę eutyrox nospe luteine magnez żelazo jeżeli lęki mają znaczenie będę wdzięczna za sugestie -)Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
U mnie gin jest też od cukrzycy ciążowej. I ostatnim razem zaprosiła mnie do siebie do szpitala na wdrożenie insuliny dla mojego spokoju. Ale wtedy nie dotarłam bo z babcią był problem
potem na półtora tygodnia mi się poprawiły cukry, a teraz na jednym gluko są w normie a na drugim nieznacznie przekraczają. Nie chciałabym brać insuliny jeśli można jej uniknąć.
No nic, w poniedziałek mam wizytę i zobaczymy co dr powie
-
Część wczoraj pokusilam się na sernik i pizze a dziś cukier 106 i to po wieczornej insulinę a biorę aż 16j. Fakt że tak się objadlam że później kolacji nie zjadłam to może dlatego tak cukier skoczył.
Ciekawe jaki wynik będzie jutro.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny

[