Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
d84 wrote:Ellasi sprawdź kilka razy cukier w nocy ok 3-4, jaak będziesz mieć poniżej 70 to jest to tzw efekt brzasku i wtedy rano cukier rośnie i wówczas tylko insulina podobno działa.
Ja jem 22-23 kromke z szynką i jakimś warzywem. I nawet na insulinie mi czasem wyskoczy do 94. Zazwyczaj mam 80-94
Dzięki!
Efekt brzasku?! Pierwsze słyszę ale to ciekawe i to może być powodem moich niepowodzeń. Poczytam o tym.
Dzięki za wskazówkę! -
Wyniki robiłam 2 razy, ponieważ przy pierwszym badaniu w 12 tygodniu wyszła mi glukoza na czczo 93 i lekarz kazał zrobić krzywą. A teraz kazał ponowić jak wszystkie ciężarne między 24 a 28 tygodniem06.01.2010 - syn Artur
08.2013 - [*] 8t
08.2016 - [*] 9t
06.03.2018 - syn Marek -
Witam:) chciałam się was poradzić jestem z wątku marcowego 2018 ale też wrzesień 2016.
Robiłam krzywą i wyszły mi wyniki poniżej normy bo 3,03 na czczo, 6,8 po 1 h ( ten w normie ) i 3,2 po 2h jednostka mmol . Nigdy nie miałam tak niskiego cukru bo nawet ten z 1 trymestru miałam jakoś 4,6 mmol. Chciałbym wiedzieć z czym to się wiąże ? Biorę eutyrox nospe luteine magnez żelazo jeżeli lęki mają znaczenie będę wdzięczna za sugestie -)
-
Cześć z wieczora
Byłam dziś rano na krwi. Glukoza 91, podczas, gdy na glukometrze contour plus 107 !!! Także przy takich wynikach na glukometrze (zwykle pokazuje mi 94) miałabym już insulinę, a wychodzi na to, że wcale nie jest aż taka potrzebna.
Hba1c - 4,82% a pod koniec września miałam 5,01%
Czyli mimo tych wyskokow jest lepiej (we wrześniu byłam 1,5 miesiąca na diecie w momencie badania)
k878 lubi tę wiadomość
-
Pam
Ha w domu mialam inną glukoze i w laboratorium inna. U mnie ten mini spacer oraz stres już podnosily cukier nawet po 15 min od pierwszego pomiarutak kombinowalam w poprzedniej ciąży
laborantka pobierala krew a ja w tym momencie badalam na glukometrze
-
Skali89 wrote:Witam:) chciałam się was poradzić jestem z wątku marcowego 2018 ale też wrzesień 2016.
Robiłam krzywą i wyszły mi wyniki poniżej normy bo 3,03 na czczo, 6,8 po 1 h ( ten w normie ) i 3,2 po 2h jednostka mmol . Nigdy nie miałam tak niskiego cukru bo nawet ten z 1 trymestru miałam jakoś 4,6 mmol. Chciałbym wiedzieć z czym to się wiąże ? Biorę eutyrox nospe luteine magnez żelazo jeżeli lęki mają znaczenie będę wdzięczna za sugestie -)Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
U mnie gin jest też od cukrzycy ciążowej. I ostatnim razem zaprosiła mnie do siebie do szpitala na wdrożenie insuliny dla mojego spokoju. Ale wtedy nie dotarłam bo z babcią był problem
potem na półtora tygodnia mi się poprawiły cukry, a teraz na jednym gluko są w normie a na drugim nieznacznie przekraczają. Nie chciałabym brać insuliny jeśli można jej uniknąć.
No nic, w poniedziałek mam wizytę i zobaczymy co dr powie -
Część wczoraj pokusilam się na sernik i pizze a dziś cukier 106 i to po wieczornej insulinę a biorę aż 16j. Fakt że tak się objadlam że później kolacji nie zjadłam to może dlatego tak cukier skoczył.
Ciekawe jaki wynik będzie jutro.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny