Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, u mnie 84. A na wieczor zjadlam sobie kromke z maslem i dzemem truskawkowym
anitka710 przykro mi bo starasz sie jak mozesz a cukier i tak rano jestnie pomoge Ci chyba, chociaz bym chciala.. bylas moze u dietetyka?
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Kassie wrote:Hej, u mnie 84. A na wieczor zjadlam sobie kromke z maslem i dzemem truskawkowym
anitka710 przykro mi bo starasz sie jak mozesz a cukier i tak rano jestnie pomoge Ci chyba, chociaz bym chciala.. bylas moze u dietetyka?
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
moja diabetolog podkreśla-na noc węglowodany złożone, by cukier był uwalniany stopniowo i długo
żadna kajzerka, chałwa, ser żółty
a jogurt/kefir mam pić w ciągu dnia małymi łyczkami (czyli nie na raz), laktoza to też cukier prosty, choć nabiał przetworzony inaczej działa
poza tym-cukier na czczo nie musi być zależny od diety
no i ketonów nie badasz?
a owoce jem o 12 czy o 17anitka710 lubi tę wiadomość
-
Anitka mialam ten sam problem, trzymalam diete w ciagu dnia, zadnych odstepstw, zero slodkiego, wieczorem kombinowla,m rozne kolacj, i kajzerke i kefir i ciemny chleb. W coagu dnia cukry ok, tylko rano na czczo przekroczenia, w ciagu 2 tyg diety ani razu nie mialam cukru na czczo poniezej 90 tylko ok 100-105. Dostalam insuline na noc i jest ok, u mnie poskutkowalo 14 jednistek, nie ma sie co bac insuliny
-
kamciaelcia wrote:moja diabetolog podkreśla-na noc węglowodany złożone, by cukier był uwalniany stopniowo i długo
żadna kajzerka, chałwa, ser żółty
a jogurt/kefir mam pić w ciągu dnia małymi łyczkami (czyli nie na raz), laktoza to też cukier prosty, choć nabiał przetworzony inaczej działa
poza tym-cukier na czczo nie musi być zależny od diety
no i ketonów nie badasz?
a owoce jem o 12 czy o 17a napiszesz mi co zjadasz na ostatnią kolacje?
lilka1984 wrote:Anitka mialam ten sam problem, trzymalam diete w ciagu dnia, zadnych odstepstw, zero slodkiego, wieczorem kombinowla,m rozne kolacj, i kajzerke i kefir i ciemny chleb. W coagu dnia cukry ok, tylko rano na czczo przekroczenia, w ciagu 2 tyg diety ani razu nie mialam cukru na czczo poniezej 90 tylko ok 100-105. Dostalam insuline na noc i jest ok, u mnie poskutkowalo 14 jednistek, nie ma sie co bac insuliny
chce jeszcze trochę poeksperymentowac ale już się nie ludze tylko nastawiam że raczej też mnie czeka insulina
anitka
w tej ciązy moja ostatnia kolacja to mega duża obiadokolacja np wczoraj pizzaprzedwczoraj makaron z brokułami, innym razem paluszki rybne
odpusciłam kolację później i ketonów nie ma
ale w poprzedniej ciązy codziennie jadłam o 21:30 makaron al dente (naczęsciej z mlekiem) aż na końcu było to po prostu kakao
zatem ja niemiarodajna i nie ma co się wzorcowaćanitka710 lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:poza tym, jakie ty masz te cukry, ze tak się martwisz???
i kiedy był szpital?
bo cukrzyca ciązowa "pogarsza się"wraz z wiekiem ciązy, bo jest zależna od hormonów, łożyskaLiwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
kamciaelcia wrote:5,1 to inaczej 92 wiec norma/nie norma bo górna granica
a badanie z krwi a z glukometru też moga się różnic
norma ciązowa jest inna niż ta podawana w labWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 14:25
kamciaelcia wrote:ale 92 już za dużo z krwi żylnej
z glukometru norma do 90
a w szpitalu wypoczełaś
pamiętaj ze stres, czy niewyspanie też wpływaja na wynikino trudno najwidoczniej czeka mnie insulina, oby tylko po porodzie wszystko się wyrownalo
A ja znowu przez dlugi czas pilam pol szklanki mleka przed samym spaniem i cukier rano byl ok
potem swego czasu zjadalam pol grejfruta i cukier tez byl ok (mimo ze owoc kolo 22). A teraz to roznie.. czasem nawet paluszki z sola podjadam i cukier rano tez ok. Oby tak zostalo do konca