X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    kamciaelcia, mam nadzieję że uda mi się to wyregulować, bo na razie jestem załamana. Wczoraj się cieszyłam, że nawet się najadłam na obiad i cukier ok, a dzisiaj rano znowu dołek. Tak bardzo się boję, że zaszkodziłam już małej, że nie mogę sobie z tym psychicznie poradzić. Staraliśmy się 4 lata, straciliśmy już nadzieję i nagle cud. A teraz takie coś... Niby na prenatalnych wszystko było w porządku, tydzień temu u gina waga małegj dobra ale i tak bardzo to przeżywam.

anitka710, u mnie akurat smażona jajecznica lub omlet są ok. Ale jak zjem chleb to już cukier szybuje. Diabetolog każe jeść na śniadanie chleb, testowałam kilka różnych i wszystkie wywalają. No chyba, że zjem malutką kromeczkę lub pół, wtedy jest w miarę ok (oczywiście po insulinie). Dzisiaj, po 15j insuliny, zjadłam na śniadanie dwie kromki chleba z pieczoną piersią z indyka i sałatą, od razu zabrałam się za sprzątanie w kuchni, wstawiłam pranie, no ogólnie cały czas się ruszałam i cukier po godzinie 164... Wiecie, aż mi się chce płakać po każdym takim pomiarze.

Lyanna ja cukrzyce ciazowa dostalam w poprzedniej ciazy po czym niestety po porodzie cukrzyca mi nie minela i bujam sie z nia juz 5 rok. W poprzedniej ciazy od 32tc bralam 160 jednostek insuliny na 4 zastrzyki i nigdy cukier mi sie nie wyregulowal. Od 32tc rowniez corcia zatrzymala sie z rozwojem, takze wesolo nie bylo. W obecnej ciazy 160 jednostek biore juz na tym etapie ciazy cukier nadal nie prawidlowy, az boje sie pomyslec co bedzie dalej, ale byle do przodu. Najwazniejsze ze poki co corcia dobrze i zdrowo sie rozwija a jesc trzeba. Ja po salacie z innymi warzywami potrafie miec cukier po 1h 180 :/ takze nieraz sama juz nie wiem co zjesc. Taka jest to cholerna choroba, takze dziewczyny bedace na samej diecie cieszcie sie ze jeszcze w taki sposob mozecie ta cholere opanowac.

Zycze Wam wszystkim dobrych cukrow i byle ten czas do porodu szybciutko nam wszystkim minal :)

anitka710, Lyanna lubią tę wiadomość

• Kassie Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 ale ta jajejcznica byla na sniadanie? Mysle ze mogla zaszkodzic mandarynka albo pomidor albo 2 kromki chleba to za duzo. Ja na sniadanie jem tylko 1 kromke z maslem i plasterek szynki. Cukier kolo 90/100. Nie jem nic wiecej. Dopiero po godzinie-dwoch pozwalam sobie na owoce i inne rzeczy. Pierwsze sniadanie po nocy jest najgorsze wiec wydaje mi sie ze owoce zupelnie odpadaja.

PodwojnaMamaWdwupaku, anitka710 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana trzymam kciuki żeby tym razem wszystko było dobrze :-) trochę się przerazilam jak przeczytałam że brałas 160 jednostek insuliny :-( chyba zacznę bardziej doceniać swoją dietę bez insuliny, i dokładnie ja przestrzegać, a swoją drogą piszesz ze córcia zatrzymała się w rozwoju, czyli? Jakie konsekwencje miałaś po porodzie?

PodwojnaMamaWdwupaku lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    anitka710 ale ta jajejcznica byla na sniadanie? Mysle ze mogla zaszkodzic mandarynka albo pomidor albo 2 kromki chleba to za duzo. Ja na sniadanie jem tylko 1 kromke z maslem i plasterek szynki. Cukier kolo 90/100. Nie jem nic wiecej. Dopiero po godzinie-dwoch pozwalam sobie na owoce i inne rzeczy. Pierwsze sniadanie po nocy jest najgorsze wiec wydaje mi sie ze owoce zupelnie odpadaja.
    Kochana rana jestem bardzo Głodna i przeważnie jem 3 kromki z wędlina i warzywami i mam cukier w granicy 120,a raz zjadłam nawet jabłko do śniadania i też było ok, cukier ok 125. nie wiem aż boję się spróbować następnym razem jajecznicy bez owoca, boję się że znowu wywali :-|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 20:18

• Kassie Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba faktycznie ta jajecznica Ci nie spasowala. Piekne masz cukry po 3 kromkach i to jeszcze z owocem :-) ja na poczatku ciazy moglam jesc nawet 3 kromki z serem bialym albo z szynka.. potem zrobily sie z tego 2 i cukier byl kolo 120. A teraz jem jedna

anitka710 lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    To chyba faktycznie ta jajecznica Ci nie spasowala. Piekne masz cukry po 3 kromkach i to jeszcze z owocem :-) ja na poczatku ciazy moglam jesc nawet 3 kromki z serem bialym albo z szynka.. potem zrobily sie z tego 2 i cukier byl kolo 120. A teraz jem jedna
    Też tak myślę, że nie ma co wariowac następnym razem tylko wymyslec inne śniadanie np. Jajko ugotowane ;-)

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko, insulinę podają od razu jak jest o kilka jednostek podwyższony cukier i na czczo i po posiłkach czy każą jeszcze bardziej zwracać uwagę na to co się je i jak wtedy nie pomaga to dają? Czy jest jakaś granicą od której na pewno dostanie się insulinę? Czytałam w necie że jak jest powyżej 180 to od razu insulina. Jak to jest?

• d84 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na czczo ja od razu dostałam insulinę, ale zanim był termin u diabetologa to z 1,5ms byłam na diecie i wyniki miałam 50/50 w granicach 85-95.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Ilona04 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey, u mnie tez cukrzyca ciązowa. Chcialam zapytac czy od czasu do czasu pozwalacie sobie "poplynąc" z jedzeniem ? Bo ja dzisiaj mialam wigilie ze znajomymi i zjadlam duzo ( dwa pierogi, troche salatki jarzynowej troche z tunczykiem,dwa kawalki sledzia, kawalek tortilli z tunczykiem, malego pączusia, kawalek szarlotki, taki maly deser chyba z bitej smietany, kawalek ciasta drozdzowego, i jakies jeszcze ala piernik. I jak wróciłam do domu czyli 1.5 h po zakonczeniu posilku cukier 160.. szczerze myslalam ze bedzie gorzej. Ogolnie trzymam dietę i tylko dzisiaj tak zaszalam.. teraz juz mam w normie ;)

Antoś 36tc [*]. Urodzony dla nieba :*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim :) widzę ze jesteście tutaj obeznanane;)
    Ostatnie moje badanie glukozy jest z zeszłego roku i wyszło 84.
    Mój gonekolog badał mi hemoglobinę glikolowana która zawsze wychodziła w normie.
    Kilka razy po badaniach krwi miałam „zjazd” No ale bardzo często nie jadłam po 14–15h żeby być na czczo do badań.
    Wczoraj robiłam glukozę na czczo po 13h od ostatniego posiłku i wyszło 83.
    2,5h później z glukometru wyszło 64.
    Co myślicie o takim wyniku?

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 wrote:
    na czczo ja od razu dostałam insulinę, ale zanim był termin u diabetologa to z 1,5ms byłam na diecie i wyniki miałam 50/50 w granicach 85-95.
    A ile dostałaś tej insuliny na noc?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży dostałam insulinę po 2 tyg pomiaru. większość wynikow byla powyżej 90

W tej ciąży mierzylam rano od poczatku a nawet w cyklu wczesniejszym i wyniki brzydkie. Zaraz znajdę w tel kartkę z wynikami
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f284f4677fa.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 22:46

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka moze zle sie wyrazilam ;) corcia urodzila sie zupelnie zdrowa i cukrzyca nie wyrzadzila jej zadnej krzywdy na szczescie oprocz tego ze od 32tc przestala normalnie rosnac tzn. przybierac na wadze i lekarze ze szpitala non stop mnie kontrolujac i mala poczekali do bezpiecznego momentu i zrobili cesarke.

Ja np. jedzac chleb i to kromke biore wieksza insuline niz jak np. jem platki owsiane i u mnie chleb rano calkowicie odpada a najlepiej toleruje platki owsiane z mlekiem kokosowym.

U mnie nie bylo nawet mowy o wyregulowaniu cukrow tylko dieta bo po obciazeniu glukoza wyszedl cukier ponad 250 takze od razu od poprzedniej ciazy insulina 4 razy dziennie i tak juz przez kilka lat. Najgorsze z tego wszystkiego to jest pogorszenie wzroku. Na tyle mocne ze rozmazuja mi sie litery. W Styczniu mam wizyte u okulisty i raczej bez okularow sie juz nie obejdzie :/

Ale do wszystkiego idzie sie przyzwyczaic. Nieraz czytam dziewczyny jakie sa zalamane ze sie okazuje ze je maja i pamietam siebie sprzed 5 lat. Bylam zalamana, wsciekla i wszystko co mozliwe ale zylam nadzieja ze juz nie dlugo bedzie po wszystkim, ciaza minie i ona tez, niestety znalazlam sie w tym procencie kobiet ktorym cukrzyca ciazowa nie mija i po tylu latach juz nie ma zlosci, trzeba bylo zaakceptowac ja i isc dalej z usmiechem na twarzy.

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PodwojnaMamaWdwupaku, dziękuję za Twoją wiadomość. Myślałam, że jest ze mną coś nie tak ale widzę, że nie tylko ja się męczę z większymi dawkami insuliny i wysokimi cukrami. 160 jednostek to bardzo dużo, a najgorsze jest to, że nie daje takich efektów, jakich by się oczekiwało. U mnie już się zdarza ponad 40 jednostek i pewnie będzie się to sukcesywnie zwiększać. I jeszcze spotkało Cię to nieszczęście, że cukrzyca została po ciąży...

Cóż, muszę wziąć się w garść i dojść ze sobą do ładu. Diabetolog każe jeść, jak jem to wysoki cukier. Jak nie jem, to ketony. No dzisiaj to miałam wyjątkowo zły dzień, zaliczyłam i poranny skok cukru powyżej 160 i popołudniowy spadek poniżej 70 :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2017, 22:50

PodwojnaMamaWdwupaku lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PodwojnaMama
    A to już nie jest cukrzyca stwierdzona w ciąży??
    Bo ciążowa ma wartosci jak przy nietolerancji glukozy(ale tego pojecia nietolerancja nie ma w ciąży, bez juz tak. Wszystko wyższe to cukrzyca jawna)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 grudnia 2017, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna na mnie w poprzedniej ciazy na poczatku dobrze dzialala dieta Montigniaca, poczytaj sobie na ten temat. Tam sie laczy posilki weglowadoanowe i tluszczowo bialkowe. Moze ona na Ciebie podziala.

Kamcia tak ja juz mam normalna cukrzyce obecnie a nie ciazowa. Ciazowa mialam w poprzedniej ciazy i to wiem na pewno bo w pierwszej ciazy glukoza swietna i pozniej raz w roku kontrolowalam i bylo ok. W drugiej dopiero sie ona pojawila i jezeli nie znika po ciazy to jest to juz cukrzyca nie ciazowa a typu 2.

Ja rano cukier powyzej 130 a 140 takze mialam, takze.............

Ile razy dziennie mierzycie cukier? Tylko po posilkach? Ja mierze 7 razy dziennie bo przed kazdym posilku rowniez i wszystkie pomiary, to co jem zapisuje w specjalnej ksiazeczce. To jest najbardziej meczace bo zyje sie z zegarkiem w reku, glukometrem, wiecznym notowaniem posilkow i insulina.

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj rano cukier 93, szału nie ma ale jest lepiej niż było :-) mi zalecili mierzyć cukier 4 razy dziennie, na czczo i po głównych posiłkach ale mierze też po dodatkowych posiłkach, bo skąd mam wiedzieć, że to co zjadłam np. na II śniadanie mi służy :-)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierze 6 razy dziennie. Na czczo, po sniadaniu, przed obiadem, po obiedzie, przed kolacja i po kolacji. I wiadomo ze pomiedzy tez mierze jak zjem cos zakazanego itp. Meczace to strasznie, tym bardziej przy dziecku i jak chce sie cos zalatwic ale idzie przywykna ;-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PodwójnaMama
    a jakie wyniki krzywej miałaś w poprzedniej ciązy??

ja mierze cukier niemal po wszystkim, a nawet kilka razy po czymś grzesznym
    a jak muszę wyjść to nie mierzę (nie zawsze mam możliwość)
    diabetolog wie i nie skąpi paskami :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzisiaj na czczo i bez ketonów :)
    synuś wstał o 8:30, ale jeszcze bym pospala :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1797 1798 1799 1800 1801 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ