Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
kamcia siku robisz do kubeczka i potem badasz? Bo ja to od razu siku robie na pasek
Dzisiaj u mnie 78 ale za to cukier w moczu ehh.. od pamietnego badania kiedy wyszedl mi cukier to cukru nie bylo a dzisiaj znowuco zrobic..
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Kassie wrote:kamcia siku robisz do kubeczka i potem badasz? Bo ja to od razu siku robie na pasek
Dzisiaj u mnie 78 ale za to cukier w moczu ehh.. od pamietnego badania kiedy wyszedl mi cukier to cukru nie bylo a dzisiaj znowuco zrobic..
tak, bo jakby co mogę powtorzyć badanie :d
też "kiedyś" siusiałam na pasek, żle obszczałam i nie miałam jak powtorzyćdo kubeczka i juz
-
nick nieaktualnyDziewczyn a Wy nie musicie notowac tego co jecie? Jak czesto macie wizyty? Ja na poczatku ciazy wizyty co 2 dni a teraz co tydzien wizyty w klinice diabetologicznej i u dietetyka u nich.
Kamcia w poprzedniej ciazy takie wyniki krzywej:
Na czczo 121
Po 60 min. 228
Po 120 min. 171 -
w tej ciązy nie notuję, poprzednio wszystko zapisywałam-co, o ktorej?-ale dla siebie, lekarz nie wymagał
teraz jedynie w ksiązeczce dopisuje po czym było przekroczenie
krzywa na czczo dość brzydka, troszkę więcej na czczo (126) i jednak byłaby juz cukrzyca jawna stwierdzona w ciązy...
po2h tez niewiele brakowało...bardziej mi się wydaje, że u ciebie w pore coś zauważono
-
nick nieaktualnyKamcia ale ja non stop badalam cukier i robilam pd nastolatki krzywa co roku i przed ciaza mialam wyniki idealne. Nawet nie byly podwyzszone.
A ja musze notowac kazdy kes i kazdy cukier bo co tydzien dietetyczka wprowadza to w system. No ale ja w De to inne wytyczne mam. -
i na insulinie też inne wytyczne
przecież dawka insuliny zależy od posiłku (bez wnikania w szczególy o WW)
moje cukry na czczo to od kilku lat sięgaja 100 kilka max, bardziej spodziewałam się u siebie nietolerancji glukozy, ale jednak po ciązy i to mi nie zostało -
Hej! Dzień mnie nie było i nadrobić nie mogłam
Witam nowe dziewczyny i od razu wspomnienia ożyły jak wyłam w poprzedniej ciąży i jaka byłam sfrustrowana tą dietą, głodem... W końcu wybadałam co i ile mogę i było ok. Wtedy też notowałam wszystko co jadłam głównie żeby wiedzieć co wywala a co służy. Teraz szkoda mi na to czasu. Zapamiętuję czego więcej nie jeść i tyle.
Dzisiaj rano 93 i + ketonów... Po wczorajszym udanym cukrowo dniu przetestowałam orzeszki prażone solone. Po nich ok bo najwyżej po godzinie 130 ale już po nich nic nie zjadłam i stąd te paskudne wyniki rano.
Ja bardzo długo ketony badałam sikając w pojemnik bo jak sikałam na pasek to mi rozmakał i nie mogłam odczytać wynikuale od tygodnia sikam na pasek i jakoś daję radę.
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny, nie pisałam bo bylam I zreszta jestem na etapie prób I błędów z dietą. Jednak caly czas czuje głód... mimo 6 posiłków. Po sniadaniu mi wywalało teraz jem jedna kromke bo to jedyna pora dnia ze nie chce mi sie jesc. Cukry na czczo 91-92 probowalam roznych sposobow jesc wiecej przed snem jesc mniej przed snem nie jesc w ogole I tak samo. W czwartek mam wizyte pewnie bedzie insulina. Ale juz sie nie boje jak musi to musi byc wszystko dla maluszka. Bylam na usg maly wazy 1500g bylam w 28 tyg. Jak u Was dziewczyny z masa maluszkow? Czy mam sie martwic? Moj lekarz niestety jest bardzo olewajacy we wszystkich kwestiach meczy mnie chodzenie do niego o wszystko musze prosic ciagnac za jezyk... pierwsza I ostatnia ciaza u niego. Pozdrawiam cieplo
31.05.2017 bedzie Aleksander -
anitka710 wrote:Kazio14 a Ty bierzesz insulinę?
Dominique mi zawsze mówili że glukoza na czczo po 12h bez jedzenia. A owoc na noc... Pewnie może mieć wpływ. Zwłaszcza że wszędzie trąbią żeby na noc owoców nie jeść...anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyKazio14 wrote:Nie. Ja nie mam insuliny.
Dominique mi zawsze mówili że glukoza na czczo po 12h bez jedzenia. A owoc na noc... Pewnie może mieć wpływ. Zwłaszcza że wszędzie trąbią żeby na noc owoców nie jeść...
Ostatnio robiłam po Ok 13h i tez niby zle... sama już nie wiem -
No bo u cukrzyka to te 12 godzin to za dużo bo i ketony i cukier pewnie skacze. W celach diagnostycznych w labie zawsze robiłam po 12h ale na diecie w życiu bym 12 nie wytrzymała bez jedzenia...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Kazio14 wrote:No bo u cukrzyka to te 12 godzin to za dużo bo i ketony i cukier pewnie skacze. W celach diagnostycznych w labie zawsze robiłam po 12h ale na diecie w życiu bym 12 nie wytrzymała bez jedzenia...
nocna przerwa ma być ok 8 godz. a te 12 to w laboratorium
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
Dominique
Nie napisałam ze po 13też źle!!!!!!!!takie podejście mnie tylko denerwuje
Napisałaś że trzymasz się 14h na czczo bo tak podaje laboratorium
Ja ci napisałam ze na czczo to 8-12 h i skoro spada ci z głodu cukier to jaki sens jest głodowac 14h? Pisalas że źle się czulas a ja nie rozumiem dlaczego nie zjadlas śniadania tylko czekałas kolejne 2,5 h i mierzylas cukier na glukometrze? Dziewczyny tu na wątku też nie wiedzą że ty nie masz ani cukrzycy, ani podejrzenia cukrzycy, martwisz się bo gin nie zlecil ci badania glukozy na czczo...
W ciąży trzeba jeść!i nie ma ci się dziwić że łapie cię hipoglikemia po 16 niejedzenia! Kortyzol dziecku też szkodzi. Najlepiej po prostu odpuść sobie doszukiwanie się problemówanitka710 lubi tę wiadomość
-
trycja wrote:Kamcia mam do Ciebie pytanie odnośnie hemoglobiny glikowanej. Zrobiłam ją żeby spr jak cukry sie zachowywały do tej pory. Mój wynik to 4,4%. Co sądzisz o takim wyniku?
SUPER WYNIK
ja teraz miałam 4,5% na poczatku ciazy 4,9%
w poprzedniej ciazy 4,6-4,7-4,6 %
diab mówiła ze wynik swietny