Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kazio14 wrote:Ooo Polaj to u Ciebie już czas! Uwolnisz się zaraz od tej zmory
Niestety indukcje 5 lat temu nie za dobrze wspominam.
Dam znac we wtorek jaka decyzja.anitka710 lubi tę wiadomość
Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
Hej! Rano 86 i tak jakby bez ketonów (jakoś pomiędzy - a +/-). Już myślałam, że wszystko wraca do normy ale po śniadaniu 89. To chyba niemożliwe, żeby cukrzyca się cofnęła nie? Wczoraj nawet nowe paski otworzyłam bo nie wierzyłam w te pomiary. Nawet chipsy wczoraj jadłam. I bułę z dżemem. I nic mnie nie ruszyło. Może czas rodzić?
anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyHej dziewczyny
Jestem tu nowa. U mnie zaraz się kończy 32tc i już tylko odliczam do końca tej męczarni z naszą niechciana przyjaciółką cukrzycą!
Powiedzcie mi czy wy też macie taki problem z cukrami na czczo? U mnie to jakaś masakra, mimo insuliny na noc cukier rzadko spada poniżej 90, zazwyczaj jest to +/-93 raz nawet 99 (). W szpitalu powiedzieli, że skoro zdarzają się wyniki w granicach 84-89 to nie zwieksza mi dawki insuliny, żeby nie było hipoglikemii na noc, ale częściej mam jednak >90 niż poniżej.. Trochę mnie to martwi i nie bardzo wiem co o tym myśleć.. w ciągu dnia cukry idealne, rzadko powyżej 120 a gdzie mówić do 140 (nawet po zwykłej pizzy z sałatką cukier 117) tylko ten poranny dziad..
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Kazio14 wrote:Hej! Rano 86 i tak jakby bez ketonów (jakoś pomiędzy - a +/-). Już myślałam, że wszystko wraca do normy ale po śniadaniu 89. To chyba niemożliwe, żeby cukrzyca się cofnęła nie? Wczoraj nawet nowe paski otworzyłam bo nie wierzyłam w te pomiary. Nawet chipsy wczoraj jadłam. I bułę z dżemem. I nic mnie nie ruszyło. Może czas rodzić?
Kazio ja mam ten "problem" odkąd dowiedziałam się że mam cukrzycę, właściwie to poza wynikiem obciążenia glukoza nie pojawiło się nic wskazującego na ta chorobę, właściwie przestałam się juz wypowiadać bo czy zjem chleb ig, czy paczkę chipsów mój cukier ledwo przekracza 100. Jak jem dietetycznie to cukier mam 80-90 jak się opycham to max 110. Oczywiście cieszy mnie to niezmiernie bo nie muszę stosować rygorystycznej diety ale z drugiej strony coś jest chyba ze mną nie tak ze jednego dnia na badaniach cukier wysoki a potem zero objawów. No nic wizytę u diabetologa mam w piątek zobaczymy co na to powie. Tak czy siak czy mam ta cukrzycę czy nie, dobrze ze wyszło jak wyszło bo zawsze mam ten glukometr i mogę się kontrolować teraz czy na przyszłość
A tak pozatym wszystkiego najlepszego w Nowym Roku -
Ja dzis na obiad zrobilam placuszki z kurczaka. Matkoo jak dawno tego nie jadlam
mezowi zrobilam w wersji smazonej a dla mnie pieczone, chociaz powiem szczerze ze dla mnie bez roznicy czy smazone czy pieczone
balam sie robic bo tam w skladzie 2lyzki maki ziemniaczanej i duzo przypraw. Do tego ziemniaki i surowka z marchewki i jablka a cukier 104
kamciaelcia, anitka710, Kazio14 lubią tę wiadomość
-
a u nie dziś tragicznie heh, ale jakoś nie miałam ochoty na mięso i zjadłam na obiad jajko sadzone,sałate lodową i frytki - ale ich jak na lekarstwo i co kurde 153, na kolacje robiłam mężowi i sobie pierwszy raz w tej ciąży pizze domowa mały kawałek i 163 ;/już chyba mam etap gdzie musze porcje dzienne ograniczyć tylko makaron mi nie wywala, bo ryzu już nie mogę jeść.17/2/2016 B
11/3/2018 I -
Odnośnie mojej sytuacji to gdzieś wyczytałam że przy jelitówce jak organizm nie przyswaja to cukry są niższe. Że nawet insulinę trzeba ograniczać albo całkiem rezygnować na ten czas. To tak na przyszłość jakby kogoś coś takiego spotkało
dzisiaj już tak nie szaleję jak wczoraj, nie grzeszę. Bo w końcu rozepcham sobje żołądek i potem nie wyrobię z porcjami
I tak 100 dzisiaj nie przekroczyłam. Czekam aż wrócę do normy.
Kamcia Ty też dzisiaj szalejesz widzęanitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dzisiaj rano niestety 92 ale bez ketonów! To duży sukces
Muszę wziąć więcej insuliny na noc i przetestować ten sam zestaw przed snem - kanapka z pszennego pieczywa + jogurt owocowy light.
Na obiad postanowiłam spróbować frytek z piekarnika, do tego szaszłyk z kurczakiem i surówka i cukier 135Nie będę marudzić, że blisko górnej granicy, bo w końcu wszystko, co poniżej jest w normie.
d84, u mnie po domowej pizzy (z mąką gryczaną) też wywaliło cukierPo makaronie też niestety zazwyczaj wysoko. Natomiast sprawdza się kasza pęczak i gryczana. Po porodzie chyba nie będę mogła patrzeć na te kasze
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
nick nieaktualnyJa się wam rano pochwaliłam, że rzadko mam ponad 120 a dziś jak na zawołanie 127 i 124 po jedzeniu gdzie zawsze było w granicach max 110
Ja z kolei mogę pod korek kaszy jeczmiennej z warzywami i naleśniki z mąki razowej
Czy wy też już macie dość myślenia co ugotować żeby było smaczne i zdrowe? Ja mam taką niechęć do jedzenia i gotowania ze aż nie wierzęWiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2018, 22:04