X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już nie wiem co jest grane :/ zjadłam kolację, potem drugą, o 2.30 jak szłam do wc kanapkę i pół szklanki kefiru, przed snem z 2 litry wody i cukier na czczo 88 wiec super, ale ketonów więcej niż dotychczas :( już nie wiem jak mam się ich pozbyć to moja zmora.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia, pijesz ok 2 l płynów może to za mało, spróbuj jeszcze pić wodę z cytryna, ogólnie cytryna odkwasza organizm. Ja zaczynam dzień szklanka ciepłej wody z cytryna a później do każdego posiłku też pije wodę lub roiboosa) ma dużo żelaza i nie ma ten więc można pić ile się chce)
    Inna kwestia może być ze w ciągu dnua spożywamy za mało weglowodanow.

Ja bardzo polecam komose ryżowa (quinoa)jako dodatek do obiadu - nie podnosi cukru, idealnie wypełnia zapotrzebowanie organizmu na Wegle jest bezglutenowa, od czasu odkrycia tej kaszy ketony u mnie się skończyły.
    Kolejne pytanie jak dużo białek i tłuszczy spożywasz, bo może masz przewagę białek i wówczas bilans energetyczny jest ujemny i organizm konsumuje tłuszcz z organizmu.
    Jeszcze innym pomysłem jest zaburzenia równowaga elektrolitow w twoim organizmie.
    Polecam wodę kokosowa (najlepiej taka bez konserwantów)
    Ale najszybszym i najprostszym sposobem jest nawadnianie organizmu.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • monilia84 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanko, byłam na wizycie u diabetologa i kobieta powiedziala mi że schudłam kilogram, oczywiście wystraszyłam się okropnie czy z moim synkiem wszystko ok, bo przecież ja mam tyć a nie chudnąć, powiedziała że za malo kalorii spożywam.
    Macie jakąś propozycję czym zwiększyć ilość kalorii??

Na śniadanie I jem np: 2 kromki chleb orkisz + szynka + pomidor
    II śniadanie podobne lub jogurt naturalny z owocami

Póżniej obiad: czasem zupa + 2 danie np kotlet z ziemniakami i surówka z kapusty itp

Podwieczorek owoc

I kolacja: 2 kromki orkisz + szynka + jajko + sser żółty
    II kolacja: 1 kromka orkisz + szynka + ogórek kiszony

O co byście jeszcze udoskonaliły moje jedzenie głownie śniadań i kolacji

f2wlj44jk32wmpis.png
    Wikusia Aniołek 26.02.2015 [*] 27tc
    iv09cwa1ldduj806.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka ja przed samym snem wypiłam 2l wody z cytryną, a w ciągu dnia wypiłam ze 3l wody z cytr + 3 słabe herbaty z cytr. No i pół szkalnki kefiru jak radziłyście.
    Białek ostatnio prawie nie jem i muszę wprowadzić. Na wieczór kanapka z białym serem i mięso na oibiad to jedyne białko. Tłuszcz w postaci masła.
    Wydaje mi się, że sporo jem węglowodanów jem ok. 10 kromek chleba, ryż lub makaron w zupie, makaron lub ziwmniak do obiadu. Wczoraj zjadłam nawet kromkę białego pieczywa na noc bo tak czytałam na innym forum, że pomaga zwalczać ketony. Ale dzisiaj było ich bardzo dużo nigdy tyle nie miałam.

• agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka tą komosę kupię w hipermarkecie? Jesz ją zamiast ziemniaków i kasz na obiad? Ja się dzisiaj popłakałam przez te ketony. Zawsze miałam je w moczu nawet nie będąc w ciąży, ale wtedy wyniakło to z dużej przerwy między posiłkiem a badaniem. A teraz już nie wiem co robić. Wyczytałam, ze niektore mamy jedzą pół białej bułki i pół kubka mleka. Dzisiaj to spróbuję.

• twardan Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog powiedziała, że najpóźniej o 8 rano mam badać cukier, potem śniadanie, żeby nie było długiej przerwy pomiędzy posiłkami w nocy. Jem regularnie, co 2,5 lub co 3 godziny, zależy od dnia, nieraz jestem bardziej głodna, to wtedy częściej :)Staram się na każdy posiłek zjadać węglowodany, nigdy nie robię tak, że np. sam owoc jem. Do tego tłuszcze w postaci pestek z dyni, ze słonecznika, orzechy. Czasami suszone owoce, też ale w małych ilościach są potrzebne. No i dość aktywny tryb życia, codziennie wieczorem po kolacji spacer ok pół godziny. Zawsze staram się po posiłkach coś robić, a dopiero później odpoczywać. Ale nie przemęczam się, żeby nie było :)
    No i jestem na zwolnieniu, bo w pracy bym nie dała rady tak żyć....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 09:04

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przerwę w jedzeniu miałam od 2.30 do 6.30 a w moczu acetonu full. Do każdego posiłku jem węglowodany, czasem jeszcze dojadam jak jestem głodna. Nie wiem co robię nie tak :/ z synkiem całe 8 tygodni cukrzycy miałam małe ilości acetonu nie zwalczyłam go mimi ogromych ilości wody, herbaty kawy inki, ogromych ilości węglowodanów bo brałam insulinę (doszłam do 19 kromek chleba + inne węglowodany), nocnego jedzenia.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Ja wstaje z budzikiem o 7:30 by skończyć śniadanie przed 8:30, takue jest zalecenie co do pierwszego posiłku.

Tez sie boję takiego zalecenia. U mnie praca będzie najwiekszym problemem. Już nawet nie mam na myśli organizacji jedzenia(bo wtedy suchy prowiant w postaci kanapek cały dzień), ale godzin funkcjonowania. Np W poniedziałek, wtorek i środę pracuję 14-22. Nie wiem nawet czy coś nagotuję, bo rano w pon laboratorium i wyjazd do diabetologa. Cudem kanapki spakuję. Ale jak wrócę z pracy o 22 to najczęściej zasypiam o 24 i stąd u mnie długie spanie, musze regenerowac siły bo następnego dnia powtórka. I jak naprawdę nie wyspie sie do czwartku, to moje nocki w czwartek i piatek mnie dobija...Chyba zrobiłam bład nie idąc na zwolnienie. A teraz to ja mogę sobie gdybac, bo nie mam ani wskazówek, ani glukometru, dopiero poniedziałek będzie sądnym dniem. Aha czasem pracuję 6-14 :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia idź do gina i poproś o zwolnienie, powiedz, że nie dasz rady tak funkcjonować. Moja koleżanka miała rozpisaną dietę zgodnie z pracą zmianową, pracowała na 3 zmiany, ale po 1,5 mc poszła na zwolnienie. Gin bez probelu da Ci L4 bo ciąża cukrzycowa to ciąża podwyższonego ryzyka.

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie o tych ketonach w moczu. U mnie na wizycie w poradni nawet słowa o tym nie było a byłam w szpitalu klinicznym na Karowej w Warszawie wiec chyba dobry szpital. Moja ginekolog tez nic nie mówiła ze mam sobie badać. Tak się zastanawiam czy sama z siebie nie zacząć. W aptece kupie te paski? Drogie to jest? No i jak to się odbywa?

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel bez refundacjite paski są dość drogie. Rano na czczo sikasz na pasek lub moczysz w pojemniczku z moczem. Pasek zabarwia się jeśli są ketony. Miałaś ogolne badania moczu? Jeżeli nie miałaś acetonu czyli ketonów to raczej masz dobrze dobraną dietę :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ksanka tą komosę kupię w hipermarkecie? Jesz ją zamiast ziemniaków i kasz na obiad? Ja się dzisiaj popłakałam przez te ketony. Zawsze miałam je w moczu nawet nie będąc w ciąży, ale wtedy wyniakło to z dużej przerwy między posiłkiem a badaniem. A teraz już nie wiem co robić. Wyczytałam, ze niektore mamy jedzą pół białej bułki i pół kubka mleka. Dzisiaj to spróbuję.

Komosa jest obecnie nawet w bierze, ale ja kupuje na alle bo taniej.

Kurcze nie wiem agatia co ci poradzić z tymi ketonami, a pomysł jeszcze o piciu wody kokosowej ja np kupuje w leclercu coco cool cena ok 8 PLN, ma skład podobny do naszej krwi, jest naturalnym izotonikiem, nie podnosi cukru. I ja to lubię jako namiastka słodyczy.
    Picie tej wody ustawiamy sobie na przerwy nocne, czyli 250 ml tuz przed snem, i 250 jak się obudze na siku.
    Zobacz może to pomoże, a co do picia 2 l przed samym spaniem to bylabym ostrożną by nerek nie obciążyć.
    Lepiej pić po pol szklanki raz na godzinę niż 2 l na raz.

Jeśli jednak masz obawy a masz co do ketonów to Porozmawiaj o tym z lekarzem gin lub diab.
    Ja się obawiał ze więcej pomysłów juz nie mam, bo ich nie testowalam

http://www.alma24.pl/napoje-woda/napoje-vk/woda-z-wnetrza-kokosa-520-ml?gclid=CKmu66Ch0coCFQeVGwodWMID1w

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia. Czy działa ? Mi działa cukry na czczo 88 po śniadaniu 106 a wieczorem koło 110-118. Brak ketonów w moczu.

Izabel Ja za paski zapłaciłam 20 zł.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia idź do gina i poproś o zwolnienie, powiedz, że nie dasz rady tak funkcjonować. Moja koleżanka miała rozpisaną dietę zgodnie z pracą zmianową, pracowała na 3 zmiany, ale po 1,5 mc poszła na zwolnienie. Gin bez probelu da Ci L4 bo ciąża cukrzycowa to ciąża podwyższonego ryzyka.

Wiem, kochana, ze da:) Chciał dać już dawno, bo moja praca z tych z czynnikami biologicznymi. W poprzedniej ciąży przepracowałam do 13tc ale wiecznie chorowałam. Sam wywiad u mnie sprawia, ze ciąża podwyższonego ryzyka, a teraz ta cukrzyca! Chciał dać w czwartek, ale mam w pracy jeden problem...Dopiero zgłosiłam i czekam na ich ruch( z niewiedzy oszukali mnie na wysokości chorobowego, a tym samym macierzynskiego, ale z tym drugim zus się stawia). Wczoraj sie dowiedziałam, ze inna dziewczyna na ciut innym stanowisku tez w ciąży :) a już myslalam ze ja tylko taka niespodzianke zrobie...Wrazenia dyr będą zatem podwójne. Dla mnie ciężka sytuacja. Nic nikomu oficjalnie nie mówię, a co będzie jak dam l4 a później coś sie stanie???tego sie boję. Przede mna prenatalne nawet nie wiem gdzie zrobie, pewnie w poradni badan prenatalnych, ale tam dzwonie we wtorek...Ale zobacze w poniedziałek. Jak sie okaże, że na dzien dobry nie dam rady pogodzic pracy ze zmiana trybu zycia, we wtorek spróbuje dostać sie do gin po zwolnienie. A jak nie dam rady to i tak 11 mam umowiona wizyte. Smiał sie, że może wtedy zgodze sie na l4. Jakby nie patrzec, to moja praca nawet nie pozwala mi spacerowac...po smierci dziecka z domu nie wychodze...Bedzie cięzko ludzi spotykac po drodze...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mocz mam badany co miesiąc przy wizytach kontrolnych, zawsze wszystko było ok. Kolejne badanie w połowie lutego dopiero. Zapytam się w mojej aptece o koszt, może sobie kupie dla świętego spokoju. Chodzę prywatnie do giny wiec wszystko mam 100%, najwyżej przy okazji pasków do glukometru poproszę tez o te.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ketonów to ja tylko po 1 badaniu moczu ( jeszcze przed krzywa cukrowa), wiec tym bardziej bez diety i -na szczęście- ketonow brak. Ale wszystko przede mną poznać i zastosować.
    Chyba dzięki wam, dziewczyny, wierzę, że można sobie poradzić z cukrem nawet od początku ciąży i mieć zdrowego dzidziusia...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu co tak ładnie działa na Twoje cukry na czczo i po śniadanku? Bo jakoś straciłam rachubę ;)
    Ksanka a czy ta woda kokosowa jest dopuszczalna w ciąży jeżeli jest izotonikiem?

ksanka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:33

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka wrote:
    Hej Dziewczyny, ja tu pierwszy raz.
    Odebrałam w środę wyniki glukozy: na czczo 78, po dwoch godzinach od wypicia glukozy (75g) wynik 144. Niestety, o ile do pierwszego norma jest znana, tak do tego po 2h nie mam zakresu referencyjnego (po godzinie nie miałam pobieranej krwi).
    Jak to teraz jest z zakresami? Bo już widziałam trzy wersje zakresu dla 2h, raz 120, raz 140, a jeszcze inne jakoś 153.
    Wizytę u ginki mam w poniedziałek, ale chciałabym wiedzieć na co się przygotować. Wy widzę, że jesteście na czasie :)

jeszcze całkiem sie na tym nie znam , ale moje laboratorium jako normę po 2h podaje do 140. Ale tak w ciąży stwierdzana jest cukrzyca , poza ciążą nietolerancja glukozy. Ale twoje 144 to tak ciut ponad normę, więc az jestem ciekawa, co ci lekarz powie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od chyba sierpnia 2014 r norma po 2 godzinach wypicia 75 glukozy jest do 152. Od 153 jest stwierdzana cukrzyca ciążowa. Ja miałam 154 i dostałam skierowanie do poradni. Wynik 144 jest w normie, ale niektórzy lekarze bazują jeszcze na starym zakresie do 140 i karzą stosować dietę. Moja gina sama nie wiedziała jak z tymi normami i kazała mi dzwonić do poradni po info i tam mi w szpitalu klinicznym w warszawie powiedziano ze mam cukrzyce.

‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ