X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem zdania, że najmadrzejszy może być tylko diabetolog. Mój gin jak zobaczył glukozę na czczo 101 opierajac sie na normach z laboratorium, skierował na krzywą, co wręcz było w tych normach opisane. W krzywej podobne normy, tzn na czczo do 100, ale gin czytajac moje 99,13 uznał o te 0,13 za dużo, ale wątpliwości nie dawał wynik po 2h (168,16). Dla gin to było po prostu wskazanie do skierowania do poradni diabetologicznej, a tam powiedza więcej. Bo na mój malutki rozum, norma dla czystej glukozy po 2h nie moze być taka sama jak po śniadanku. Ja zawsze miałam wstret do czystego cukru, jeszcze czekolada wchodziła, najlepiej jak gorzka. ale mnie na samą myśl o cukrze odrzuca. W ogóle mogę żyć bez chleba i ziemniaków.Więc czeka mnie rewolucja :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:33

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka 4 lata temu miała po 2 godzinach 150 i miała stwierdzoną cukrzycę , a inna teraz w wakacje miała 151 i jak zadzwoniła do poradni diabetologicznej do warszawy to babka powiedziala ze wynik mieści się w normie ale żeby na wszelki wypadek stosowała lekkostrawnea dietę i mniej słodyczy ale nie musiała nic sobie mierzyć.

Szotka lubi tę wiadomość

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:33

• Miuu Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia ja na śniadanie jem dwa chrupkie chlebki wazy te najbardziej pełnoziarniste z szyneczka bądź cieniusieńkim serkiem philadelfia albo pasta kawiorowa na to cały pomidor i rukola i tyle. Ogólnie jem co 2 h Max czyli godzinę po mierzeniu cukry. Po tym śniadaniu płatki owsiane pełnoziarniste z łyżka siemienia otrębami orzechami i jakimś owocem. W miedzy czasie często jogurt niskotłuszczowy grecki z chlebkiem a potem obiad. Z lenistwa często wrzucam pierś makaron razowy i garść warzyw do garka i gotuje. Jak nie daje makaronu razowego to łyżkę kuskusu.

Wieczorem na kolacje sałata rożne warzywa i kromka chleba np. Potem jak zgłodnieje chleb z masłem orzechowym. Pózniej za Ok 2 h np 3 sucharki z serkiem wiejskim ogórkiem kiszonym bądź suszonymi pomidorami i napój jogurtowy 0%. To jest koło 12.00 pózniej bo sie często jeszcze mi sie chce kiwi. Lub jak sie przebudze to paróweczka bądź chrupki chlebek ale tylko jak głodna jestem i tak do rana Nie wiem czy to zdrowo i nie za monotonnie ale brak mi weny i w sumie powinnam leżeć wiec jak nagotuje dla wszystkich to mi zostaje jyz tylko proste jedzenie. Jutro bede np robić pomidorowa na piersi. Gotuje dla wszystkich dietetycznie ,odlewam sobie cześć , zabieram pierś i tyle.

Aaaa do każdego suchego Dania typu chleb krakers czy cos dokładam pomidora całego i pol ogórka bądź inne zielska tak zeby było sporo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 14:01

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jak patrzę ile jecie to ja jem więcej, sporo więcej a aceton mam w moczu o co kaman.
    Kupiłam komosę, ale nie wiem w jakich ilościach ją robić bo to maleńka torebka i do czego ona pasuje. Czy do dań słodkich się nadaje np. z owocami?
    Szotka po 2h norma dla ciężarnych po glukozie wynosi chyba 153. Ale Twoja krzywa jest niestety do powtórzenia bo dla ciężarnych najwazniejsze jest na czczo i po godzinie. Po godzinie nie jest refundoane i trzeba zapłacić niestety. Ja poprzednią ciążę miałam leżącą od 14 tc, a cukrzyca od 28 tc i dało się ogarnąć :) fakt, że jadłam monotonnie.

• Miuu Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia moze spróbuj zmienić pieczywo. Ja dluuugo szukałam i kupuje teraz eko bez cukru i dopiero po południu je jem. Moze tu problem ze jest kiepskiej jakości.

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • twardan Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o Pieczywo to bardzo różnie może podnosić, wszystko zależy z jakiej piekarni, co w środku, itp. Ja też długo szukałam odpowiedniego- często super z pozoru chlebek podnosi mocno cukier :(

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie rano tylko wasa zytni a później podpasował mi taki pakowany z biedronki zytni z 7 ziarnami jest na zakwasie i bez cukru i innych słodów, na kolacje jem 2 kromeczki , on jest bardzo sycacy.

• twardan Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a pijecie kakao? Bo ja się boję, a tak lubię...2 razy wypiłam i cukier był niby w normie, ale nie jestem do końca pewna...

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Miuu Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie pije

f2w3rjjgy5us18nj.png ❤️
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na spotkaniu mówili że nabiał ok ale już nie np naleśniki z serem lub podgrzane mleko bo przy obróbce termicznej wzrasta indeks glikemiczny wiec kakao niby zabronione bo gotowane mleko

• twardan Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak właśnie myślałam, że lepiej nie...

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet jak idę do pracy na noc, znów nie mam czasu zrobić obiadu, a planowalam pomidorowa oraz gulasz.Dziś będzie tylko gulasz...Na szczęście kasze uwielbiam, a ostatnio zakochałam się w owsianej.Pochodziłam po sklepach, by się zorientowac co i jak...Znalazłam chleb zytni: maka żytnia, woda, sól. Może być wstępnie taki?Wstępnie, ponieważ nie mam glukometru i nie wiem jak na mnie działa. Z piekarni razowy miał mąkę razowa i pszenna :( ale jadłam go te dwa dni. Problem w tym, że rano nie wcisnę więcej niż kromkę. Obojętnie z czym, ale warzyw nie oszczędzam, bo uwielbiam. 2 godz później powtórzyłam tę kromkę i więcej nie wejdzie...I wtedy wyszłam do sklepu. Brzuch mnie boli od ciągłego jedzenia, cofa na samą myśl, pojawiły się wzdęcia, zgaga okropności. Stwierdziłam, że jak dla mnie to za dużo pieczywa i znalazłam "wafle musli z algami, bananem i kokosem".Chcę was zapytać, czy mogę je jeśc? Skład:ryż brązowy(87,9%), kukurydza, granulat z algami(mąka kukurydziana, olej rzepakowy, sól, algi), ziarna słonecznika, wiórki kokosowe(1,8%) , chipsy bananowe niesłodzone
    Na zapas i jako zamiennik kupiłam "pieczywo chrupkie graham bez dodatku cukrów". I przy tym też chciałabym poznać waszą opinię co do składu i czy jest wskazany przy naszej diecie? skład: maka zytnia razowa 71%, mąka pszenna graham 18%, kaszka kukurydziana, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól.
    Jestem ciągle przezarta, obzarta i zrozpaczona. Waże trochę za duzo, ale najchetniej jadam wieprzowinkę, warzywka z patelni, wszelkie surówki i sałatki. W poprzedniej ciązy zyłam tylko na owocach...Wtedy przytyłam do końca 3 kg. Potrzebuję waszej pomocy i opinii co do wyżej opisanych produktów. W poniedziałek diabetolog, ale muszę cos jesc.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, "owsianka"
    Wiem, wiem, powinnam kupić płatki górskie i samej zrobić, ale póki nie musze tego cholerstwa, to wolę unikać w takiej formie.
    Znalazłam "owsiankę owoce i orzechy"
    skład:płatki zbożowe 85%(owsiane, pszenne), owoce 9%(rodzynki 5%, jabłka suszone 3%, Kawałki bananów1%), Prażone orzechy laskowe3%, migdały 3%
    Mogę to sobie zjeść???
    oczywiście nie zjem tego wszystkiego na raz, poza tym wiem, że dieta to sprawa indywidualna, a swojego idywiduum nie sprawdzę, bez glukometru, ale rady doświadczonych wezmę pod uwagę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jeszcze coś!
    Soki pomidorowe, pomidorowe pikantne oraz wielowarzywne (soki zagęszczone plus sól lub ewentualnie ostre przyprawy)
    Można???
    I ile???
    O dziwo, posmakowało
    I czy taka porcja soku to jest zamiennik pomidora na kanapce???

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja unikam chleba ze słodem bo to cukier, ale na każdego może działać inaczej. Ja miałam cukier za wysoki po zytnim pieczonym przez siebie.. Bo na drożdżach a nie zakwasie. Im mniej przetworzone jedzenie tym lepiej. Tych chlebkow chrupkich jest masa ale najlepsza ta wasa zytnia bo nie jest napompowana jak inne

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten chleb zytni to na naturalnym zakwasie,
    pieczywo chrupkie(to ze słodem) najwyzej otworzę po diabetologu i z glukometrem
    A co sadzicie o tych waflach musli oraz owsiance? soki pomidorowe i warzywne?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soki warzywne to nie wiem bo nie lubię ale w grę wchodzą pewnie te robione przez siekierą

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówię o kupnych, wczoraj strasznie posmakował mi pomidorowy(z zagęszczonego soku pomidorowego + sól), sa też pikantne oraz wielowarzywne(plus np marchew, seler, cebula) i normalnie ich nie lubie , a teraz mam na nie smaczek. Dziś pytam was , ale wiadomo, że spytam tez diabetologa. Nie wiem, jak wygląda taka wizyta, ale planuję spisać pytania

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 182 183 184 185 186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ