X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przecież poniżej 70 to już niedocukrzenie. Co to w ogóle za lekarze...

A u mnie na czczo 89 :) Ale wczoraj miałam po południu kryzys. Byłam cały czas głodna, trzymało mnie tak do wieczora. Cały czas myślałam co by tutaj zjeść, żeby było tego dużo, było smaczne i nie podniosło cukru. Zjadłam nawet Knopersa, bo już nie dawałam rady. Mam nadzieję, że to była jednorazowa sytuacja, bo jeśli nie, to czarno widzę ten trzeci trymestr...

anitka710 lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak kobitki powiedziała 60! Ja przy granicy 70 mam trzesiawke a gdzie tu dalej :-| za 10 dni do kontroli do Poznania, łudze się że oprócz tej jeszcze jedna i koniec z Poznaniem :-) a teraz jak przyszła z zaleceniami jaka miła była he he ;-)

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • trycja Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale masakra. I weź tu idź do szpitala. Nie dość że ciężko jak cholera na tej diecie to jeszcze dodają stresów. A jakie zalecenia dostałaś? Co z insulina? Zwiększyło ci? A co o cukrach skaczacych po posiłkach?

Spat
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze dzisiaj wziąść 16j na noc i jak nie będzie poniżej 90 zwiększyć, rano 4j, o skaczacych cukrach nic nie mówiła bo to były pojedyncze skoki czyli błędy żywieniowe od tygodnia jest wszystko super :-) no i zalecila żebym nie brała leków na tarczyce raz 25 a raz 50 tylko zapisała mi receptę na euthyrox 75 i mam brać po pół tej tabletki. Choć z tego co wiem podobno nie można hormonów dzielić na pół. I bądź tu mądrym :-/ także muszę jeszcze bardziej zaostrzyc dietę żeby jak pojadę za 10 dni znowu nie stwierdzili że chcą mnie położyć do szpitala ;-) przemecze się te ostatnie tygodnie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2018, 14:21

• lilka1984 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziele euthyrox, endokrynolog tak kazala i jej ufam ze mozna.

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyrox ma nawet podziałkę do dzielenia. Jedyny argument jaki słyszałam przeciwko dzieleniu tabletek to to że nigdy nie wyjdzie równo pół. Ale bez przesady.
    Ja przy 66 już źle się czułam...
    U mnie rano 86 i bez ketonów.
    Po wizycie raczej ok. Szyjka się nie pogorszyła ale gin mnke zestresował stwierdzeniem że nasz cel to dotrwanie do lutego. A ja się tak na marzec nastawiłam... Jeszcze nic nie gotowe :P no ale przenosić i tak mi nie pozwoli ze względu na cukrzycę.
    Rodzić będę raczej u siebie, mój gin uruchomi kontakty i powinnam mieć miejsce w szpitalu gdzie miejsc jest najmniej. Jako alternatywę podał Warszawę na Żelaznej. Czyli nawet nie u siebie więc póki nie mam wskazań do cc to wolę u siebie.

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaka masz szyjke Kazio?

Czekamy na Stasia!!!
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio super ze z szyjka ok :-) kurcze Ty juz 33 tydzien:-)
    Ja od paru dni mam jakis kryzys. Jem na sile bo musze, na nic nie mam ochoty :-/ jedyne co bym jadla to rozne ciasteczka i rogaliki a nie mozna. Dzisiaj zgrzeszylam i zjadlam chyba z 4 rogaliki z marmolada. Mam tez spadek formy bo popoludniu to ja juz jestem wykonczona po calym dniu, cierpliwosci mi brakuje do synka i marze o ciszy. Ehh to sie wyzalilam..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio mi żelazną wszyscy odradzali bo tam nawet jak masz opłaconą położną mogą cię z kwitkiem odesłać. ja rodziłam na Inflanckiej nieplanowane cc i byłam zadowolona teraz będę w IMID bo mam bliżej i po remoncie i tam moja gin prowadząca pracuje.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na usg przed świętami szyjka 28mm i podobno nie jest gorzej czyli albo się nie skróciła albo w dopuszczalnym stopniu uwzględniając upływ czasu. Mój gin nie ma usg więc nie wiem jak tam w milimetrach ;)
    Kassie żebyś Ty widziała jak ja mam dosyć swojej gadziny wieczorami... O której godzinie byśmy jej nie kładli to wieczorem takie sceny odstawia że szok... Ja też mam ochotę na słodkie ale tych zwykłych słodyczy jeszcze nie tykam (a córka ma taką magiczną szafeczkę...) A swojej gorzkiej czekolady nie kupiłam (nie wiem czy bardziej zapomniałam czy szkoda mi kasy...)
    Jeśli chodzi o szpital to Warszawę brałabym pod uwagę tylko w przypadku planowanego cc i wtedy pewnie mój gin wziąłby mnie do siebie do Orłowskiego. Naturalnie bym się bała że nie dojadę na czas (3 godziny przy praktycznie braku korków). Ten nasz lubelski i tak doradził ten z chyba najlepszą opinią i liczę że załatwi mi miejsce.
    Na szczęście mój wilczy głód przeszedł, może dlatego że nie mam czasu myśleć o jedzeniu ;) więc może jakoś wytrwam do końca.
    A no i jeśli chodzi o poród sn w moim przypadku to żadnych specjalnych procedur podobno nie będzie, jakieś skoki nie powinny mi grozić przy tak uregulowanej dietą cukrzycy. Chociaż jak pomyślę o kilku godzinach bez jedzenia a na koniec niezłym wysiłku to jednak spadku się boję. Ale to może w szpitalu dadzą sobie ze mną radę :)

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam
    na czczo 83 bez ketonów
    waga w dół? pewnie mi się przewidziało ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 82 i też -.
    Kamcia... Ja tak z nudów dzisiaj na tą wagę wlazłam i mi pokazało 0,3 więcej niż wczoraj! Nigdy więcej nie zważę się dzień po dniu :P

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! :) Ja dziś co prawda na czczo 92, ale za to po śniadaniu.. też 92 O_o dziś będzie dzień niespodzianek cukrowych czuję :) ale upiekłam wczoraj sobie sernik dla cukrzykow i właśnie zjadłam wielki kawałek i dzień od razu lepszy :)

Kazio to super szyjka jak na ten wiek ciąży, ja od 24tc mam pessar przy szyjce 21mm, choć teraz może już być krótsza, mimo pessara, ale u mnie już się nie sprawdzi długości, więc na czuja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2018, 09:36

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sie raczej waze codziennie, ale by wyłapac zatrzymanie wody :) bo i tak profilaktycznie pije pokrzywe
    pewnie bład pomiaru ;) zjem oizze i urosnie :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Cukier na czczo 85.

Wczoraj wieczorem byliśmy u mamy na urodzinach, zjadłam kawałek sernika z bezową pianką i cukier 1h po 131. Ale chyba bym nie żałowała nawet gdyby trochę przekroczyło - pyszny był <3 Muszę sobie zrobić cukrzycowy, bo chyba nie dam dłużej rady bez słodkiego.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :-) u mnie na czczo 88 przy 16j :-D i 1kg w dół :-| też za mną chodzi serniczek he he :-)

AnnaIzabela, kamciaelcia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Dzień dobry :)

Cukier na czczo 85.

Wczoraj wieczorem byliśmy u mamy na urodzinach, zjadłam kawałek sernika z bezową pianką i cukier 1h po 131. Ale chyba bym nie żałowała nawet gdyby trochę przekroczyło - pyszny był <3 Muszę sobie zrobić cukrzycowy, bo chyba nie dam dłużej rady bez słodkiego.

https://www.beztroskamama.pl/sernik-o-niskim-indeksie-glikemicznym/

Polecam z tego linka! Robiłam dwa razy, tylko ja robię z sera z wiaderka (1kg) i po prostu o 25% zwiększam proporcje :) wczoraj poszalałam i podzieliłam ciasto na pół i do połowy dodałam 3 łyżeczki kakao! Boski wyszedł :) cukier po h po sporym kawałku 103 (start z 92) :)

anitka710, Lyanna, Kassie, Kazio14 lubią tę wiadomość

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela, dziękuję za przepis :) Jest prosty i szybki do zrobienia. Chyba jutro zrobię.

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Na usg przed świętami szyjka 28mm i podobno nie jest gorzej czyli albo się nie skróciła albo w dopuszczalnym stopniu uwzględniając upływ czasu. Mój gin nie ma usg więc nie wiem jak tam w milimetrach ;)
    Kassie żebyś Ty widziała jak ja mam dosyć swojej gadziny wieczorami... O której godzinie byśmy jej nie kładli to wieczorem takie sceny odstawia że szok... Ja też mam ochotę na słodkie ale tych zwykłych słodyczy jeszcze nie tykam (a córka ma taką magiczną szafeczkę...) A swojej gorzkiej czekolady nie kupiłam (nie wiem czy bardziej zapomniałam czy szkoda mi kasy...)
    Jeśli chodzi o szpital to Warszawę brałabym pod uwagę tylko w przypadku planowanego cc i wtedy pewnie mój gin wziąłby mnie do siebie do Orłowskiego. Naturalnie bym się bała że nie dojadę na czas (3 godziny przy praktycznie braku korków). Ten nasz lubelski i tak doradził ten z chyba najlepszą opinią i liczę że załatwi mi miejsce.
    Na szczęście mój wilczy głód przeszedł, może dlatego że nie mam czasu myśleć o jedzeniu ;) więc może jakoś wytrwam do końca.
    A no i jeśli chodzi o poród sn w moim przypadku to żadnych specjalnych procedur podobno nie będzie, jakieś skoki nie powinny mi grozić przy tak uregulowanej dietą cukrzycy. Chociaż jak pomyślę o kilku godzinach bez jedzenia a na koniec niezłym wysiłku to jednak spadku się boję. Ale to może w szpitalu dadzą sobie ze mną radę :)

Moja szyjka 27/30 mm od 32 tygodnia, lezalam jak lekaz przykazal jest ok. W 36 tyg 20 mm a teraz 18mm. Troche sie pooszczedzasz i bedzie git,

Czekamy na Stasia!!!
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak myślałam, dziś dzień dziwnych cukrów :) 92-92-102-104 poza tym na czczo nigdy nie miałam tak niskiego dnia :) gdzie na obiad były dwa naleśniki z mąki razowej na słono, a na kolację twarożek i dwie kromki chleba :) w międzyczasie 2x sernik i mandarynka :) chyba dzień też skończę sernikiem :D

kamciaelcia, Kazio14 lubią tę wiadomość

‹‹ 1842 1843 1844 1845 1846 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ