Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAsiulka88 wrote:Dzięki dziewczyny jesteście wspaniałe
!!!
Naczytałam się w internecie głupot i teraz się denerwuje całkiem nie potrzebnie.
Mąż się śmieje, że internet mi odłączy...
Też miałam taką fazę na "czytanie internetów" i sama sobie chciałam go odciąć
A ja od trzech dni co nie zjem to mam mdłości, wczoraj i przedwczoraj po obiedzie a dziś już po każdym posiłku.. Masakra! W I trymestrze mnie oszczedzilo i teraz nadrabia? -
nick nieaktualnyKassie wrote:AnnaIzabela oj wspolczuje bardzo. Mnie na szczescie mdlosci omijaja w oby dwoch ciazach.
Dzisiaj od 7 rano na nogach jestem, dopiero sie polozylam zeby odpoczac i czekam na pomiar po pierogach z serem
Kassie i jak po pierogach? Ja co prawda po pierogach że szpinakiem miałam zawsze poniżej 120, ale z serem mnie kuszą, albo ruskie!Kassie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
I po pierogach 125
chociaz przyznam ze zawsze mialam nizej
najadlam sie jak glupia bo w sumie 9 pierogow
z jagodami kiedys jadlam jeszcze ale cukier juz bardzo na granicy-jednak owoce to owoce. Ze szpinakiem i ruskich nie lubie na szczescie
my to bardziej na slodko preferujemy
Jutro robie podejscie do ryzu z jablkamiwczesniej mialam duszone jablka w sloiczkach zrobione i cukier byl ok ale zapasy sie skonczyly i udusilam sobie sama inne jablka i cukier mialam kolo 180
jutro chyba zetre na tarce surowe jablko i tak zjem z ryzem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 19:57
anitka710 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZakochana mama2 wrote:Dziewczyny, jestem tu nowa i w sumie w temacie tez. Cukrzyca wyszla mi przy krzywej. Jestem jak dziecko we mgle dlategi chcialam zapytac czy macie jakies sprawdzone przepisy, gotowe dania?
Czesc i czołem
Ja to ciągle metoda prób i błędównajlepiej wchodzi mi:
- pęczak, kasza jęczmienia, kasze takie w mixie gotowce (trendy lunch, kaszotto itp.)
- pęczak z warzywami mrozonymi gotowanymi na parze,
- pierogi ze szpinakiem (próbowałam max 7szt. Gotowane)
- sos pomidorowy z mielonym indykiem na bazie przecieru
- naleśniki z mąki pszennej razowej ( jedne z ricotta, suszonymi pomidorami i oliwkami, a drugie z tuńczykiem i natka pietruszki) wchodzą pięknie
- rosół i generalnie zupy też super się przyjmują
na drugie śniadanie (które u mnie jest większe od pierwszego, bo inaczej z cukrem cyrki)
- placki z sera białego (to jest mistrzostwo! Nawet z dżemem dobrze wchodzą)
- omlet z pieczarkami, cukinia, pomidorem, szynka/boczkiem i serem żółtym,
- do tego twarożki wszelkiego rodzaju z warzywami
- jajecznica
- parówki
- salata lodowa, tuńczyk, pomidor, ogórek i do tego kabanosy
Wszystko z dużymi miskami sałatek
Jak mam ochotę to idę na kebsika, raz nawet zjadłam kawałek pizzy z sałatką.
Jak masz fb to polecam profil : słodkie przepisy-dieta cukrzycowa i stronę beztroskamama.pl ja od nich trochę podkradam i modyfikuje pod siebie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 21:21
-
Witaj zakochana mama
Przypomnij mi, byłaś już u diabetologa? Masz glukometr? Podstawy diety ci omówił?ja ogólnie jem to co zwykle, choć bardziej pasuje tu określenie na co mam ochotę a z tym trudniej u mnie w ciąży. Wszystko w rozsądnych ilosciach, wykluczając to co mi na pewno nie służy. Czasem troszkę się modyfikuje np rodzaj makaronu, ryżu czy kaszy...z gotowych przepisów nie korzystam -
AnnaIzabela ale mi tu pysznosci dalas:). Dziekuje kochana zaraz poszulam profilu fb.
Kamciaelcia bylam dzisiaj pierwszy raz u diabetologa..mam glukometr mam tez paski do sprawdzania moczu:). Omowil oczywiście co moge czego nie ale szukam inspiracji na dania ktore beda zdrowe dla nas i smaczne:)AnnaIzabela lubi tę wiadomość
Zakochana mama2 -
Zakochana mama witaj
w ktorym tygodniu juz jestes?
Ja generalnie jak kamcia jem to na co mam ochote tylko w mniejszych ilosciach. Na sniadanie dziennie jem kromke z maslem i szynka. Potem pozwalam sobie na wiecej. Ostatnio pochlaniam kromki z dzemem truskawkowymna obiady sprawdzaja mi sie zupy, tylko zabielam smietana 12% i maka tortowa orkiszowa. Poza tym bigos, spaghetti z sosem ze sloika, ryz z kurczakiem z sosem ze sloika, jajko sadzone z ziemniakami, pierogi z serem. Czesto robie sobie szaszlyki z kielbasy i cebuli (do tego musztarda). Warzywa na patelnie z przyprawa wloska z hortexa z makaronem i kurczakiem. Szaszlyki z indyka, papryki, cebuli i do tego sos czosnkowy. Kupuje tez gotowe placki na tortille pelnoziarniste i do tego mieso z kurczaka i salatka i sos czosnkowy. Robilam tez pizze na pszennej mace z serem zoltym, mozarella, szynka,papryka i kukurydza i cukier tez byl ok. Z kasz smakuje mi tylko gryczana i do tego miesko duszone. Poprobuj na sobie, co Ci pasuje a co nie
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
zapomniałam zmierzyć po kolacji ;/
pierogi ruskie to chyba najgorszy wybór bo biała mąka, ziemniaki i twaróg :Pja ze szpinakiem i z mięsem jem 6 do tego surowkai super
sprawdzone danie mam taki:
ciemny makaron z lubelli i do tego duszony pokrojony w kostkę kurczak, pocięty szpinak i polane śmietana 30 i to się dusi, daję jeszcze cebulę.AnnaIzabela lubi tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
nick nieaktualnyZakochana mama2 wrote:AnnaIzabela ale mi tu pysznosci dalas:). Dziekuje kochana zaraz poszulam profilu fb.
Kamciaelcia bylam dzisiaj pierwszy raz u diabetologa..mam glukometr mam tez paski do sprawdzania moczu:). Omowil oczywiście co moge czego nie ale szukam inspiracji na dania ktore beda zdrowe dla nas i smaczne:)
Jak coś to pisz, popodaje przepisyJak lubisz to też mam przepis sprawdzony na sernik, placki z peczaku, kiszonej kapusty i pieczarek (są bomba! Tylko kapusta długo się gotuje)
Robiłam też roladki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym i też były pyszne
Placki bananowe też spoko, ale cukier troszkę większy (pod 130)
-
nick nieaktualnyd84 wrote:zapomniałam zmierzyć po kolacji ;/
pierogi ruskie to chyba najgorszy wybór bo biała mąka, ziemniaki i twaróg :Pja ze szpinakiem i z mięsem jem 6 do tego surowkai super
sprawdzone danie mam taki:
ciemny makaron z lubelli i do tego duszony pokrojony w kostkę kurczak, pocięty szpinak i polane śmietana 30 i to się dusi, daję jeszcze cebulę.
Oj makaron ze szpinakiem i kurczakiem! Uwielbiam! Ale ostatnio makaron mi wywala po małej ilości i jestem załamana. Ale to mi przypomniało, że robiłam takie nadzienie do naleśników i było mega -
Kurcze, ja to większości z tych rzeczy które napisałyście nie mogę jeść
Ziemniaki, naleśniki, pierogi, tortilla, makaron... Ale mi teraz smaku narobiłyście na różne pyszności
U mnie na kolację dwie nieduże grzanki z chleba żytnio-pszennego z pomidorem, cebulą i cieniutkim plasterkiem sera i cukier 135Nie rozumiem. Ze dwa tygodnie temu jadłam pizzę na pszennym cieście i cukier ok (przy podobnej ilości insuliny) a dzisiaj coś takiego... Teraz dalej jestem głodna ale cukier trochę za wysoko, żeby sobie pozwolić na cokolwiek bez insuliny.
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
nick nieaktualny
-
Hej 81 na czczo
AnnaIzabela a te placki z sera bialego jak robisz?bo ja czesto robie kopytka/kluseczki z sera bialego, do tego 2lyzki maki ziemniaczanej i 2lyzki maki pszennej, zoltko i ubita piana. Tylko nie odwazylam sie jeszcze zjesc
a synek z mezem uwielbiaja (tylko maz posypuje sobie cukrem
) o placki bananowe chyba nawet nie pytam bo jednak to banany
A i jeszcze ostatnio robilam pieczone placuszki z kurczaka (dla meza smazone) i dawno mi nic tak nie smakowaloWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 08:22