X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2018, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po porządnej porcji frytek z dwoma jajkami i surówką z kiszonej kapusty 116!! A tak się bałam =]

Kazio14, kamciaelcia, Lyanna lubią tę wiadomość

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuu dzień mnie nie było a tu takie tematy... Jak czytam co Wy jecie to ja się zastanawiam dlaczego ja jeszcze nie jestem na insulinie... Ja ogólnie jem większość rzeczy jak przed dietą tylko zmodyfikowane np mielone bez bułki i w mące zamiast panierki, schabowe też w mące. Kasz/ryżu/ciemnego majaronu mogę zjeść max 100g po ugotowaniu. A i tak makaron mi nie służy i np kasza jaglana. Jem często zupy tylko nie mogę przegiąć z ilością ziemniaków. Często robię sobie surówki czy sałatki do kanapek bo surowe plastikowe warzywa mnie odpychają. Lubię surówkę z kiszonej kapusty i marchewki, z marchewki i jabłka z chrzanem, sałatke grecką, jarzynową, brokułową, buraczki na ciepło bez mąki. Dżemu swojej roboty a zawsze daję mniej cukru niż w przepisie mpgę zjeść np dwie łyżeczki z 50g brązowego ryżu, o takim ze sklepu nawet nie myślę. Ziemniaki tylko gotowane na sposób cukrzycowy i to też max 100g...
    Dzisiaj byłam u diabetologa. Cukrów się nie czepiał, oboje rozważamy wprowadzenie insuliny do posiłków gdyby znowu dopadł mnie głodowy kryzys (taki jak u Ciebie Lyanna - miałam taki kilka dni temu i trwał dwa dni), czułabym się nienajedzona albo maluch byłby niedożywiony (za mały, z za małym brzuszkiem w stosunku do główki). Na ostatnim usg brzuszek był 2 tygodnie w tyle w stosunku do głowy więc jeszcze w normie ale jakby się okazało że jest gorzej to lepiej się wspomóc insuliną. Nawrt pena mi pokazał, opowiedział jak używać i powiedział że jakby coś to dzwonić i nawet załatwi mi za darmo ze szpitala (a chodzę prywatnie). Pasków dał 3 paczki i następna wizyta 3 lutego o ile dotrwam. Jeśli chodzi o te podwyższone cukry w nocy to nie bardzo jest co z tym zrobić bo jak da mi insulinę na noc to obudzę się z niedocukrzeniem bo na czczo mam zawsze w normie.
    To chyba tyle. Ale się rozpisałam :)

anitka710, AnnaIzabela, Lyanna, Kassie lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Więc tak :
    - Na sernik przepis masz na stronie beztroskamama.pl tylko ja daje ser z wiaderka 1kg i zwiekszam proporcje o 25%

- przepis na naleśniki - ja sobie podwoilam, bo robię na 3 dni :)
    3 szklanki mąki pszennej razowej, 4 szklanki mleka, 4 jajka, 4 łyżki oliwy z oliwek(albo oleju), szczypta soli na pierwszy raz zróbcie sobie pół tego wszystkiego, bo te naleśniki smakują zupełnie inaczej niż z mąki pszennej białej. Dla mnie z kolei są o wiele lepsze :)
    - placki z kaszy pęczak.
    http://zmiloscidogotowania.blog.pl/2014/04/04/kotlety-z-peczaku-kiszonej-kapusty-i-pieczarek-pieczone/
    Tu musisz sobie zostawić duuuuzo czasu na ugotowanie kapusty (mi to zajęło ze 3h! a była lekutko chrupiąca, na szczęście to się gotuje samo)

Dzis będę próbować jaglana tiramisu na deser więc dam znać jak cukier, a jutro paczki serowe z piekarnika i jak będzie dobrze to też się pochwalę :)
    Dziekuje kochana:)
    Mi dziewczyny diabetolog powiedzial zebym mleka i produktow mlecznych unikala:/ chiciaz jem jogurt naturalny. Ja nie mam takiego zlego tego cukru

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nabiał do 12 potrafi podnieść cukier
    Ale mleczne w ciąży trzeba jeść

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie mleczne jecie w takin razie?

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleczne czy nabiał?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jest mi już trochę lepiej, chociaż głodna jestem. Na pocieszenie kupiłam dla córeczki w Biedronce kocyk w liski i dwa komplety skarpetek w Lidlu. Jakieś takie resztki były ale udało mi się wygrzebać. Mąż nie był zadowolony, bo jego zdaniem mamy już tyyyyle rzeczy dla małej. Szkoda tylko, że na razie wszystkie ubranka we wszystkich rozmiarach wyglądają dla niego tak samo. Podobnie jak kocyk, ręcznik czy śpiworek to też do siebie podobne i nie potrzeba więcej ;)

Przejrzałam sobie przepisy na placki z pęczaku i przy okazji na tej stronie na placki z cukinii. Zaopatrzyłam się już w cukinię i kapustę kiszoną, jutro będę coś robić. Na kolację szykuję zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym, zobaczymy jak cukier.

Najgorsze jest to, że jutro dzień babci, czyli idziemy do babci a tam będą słodkie i smaczne ciasta. Zastanawiam się jak to zrobić, żeby zjeść chociaż troszkę. Najlepiej byłoby zapomnieć glukometru ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 19:43

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja popieram zapominalstwo ;) a weteranka ze mnie hihi

Lyanna, Kassie lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzis dzień czipsowy :) paczke na trzy razy pozarłam ;) raz nie zawsze, to było drugie sniadanie, obiad oraz pierwsza kolacja

Kassie, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz po urodzinach :-) zjadlam maly kawalek torta, kawalek sernika i kawalek makowca na biszkopcie (serio nie moglam sie powstrzymac) plus salatkecos ala jarzynowa. Nie mialam glukometru. Jutro dzien babci i jedziemy do tesciowej i tescia z synkiem wiec pewnie znowu jakies ciacho bedzie :-)
    AnnaIzabela czekam na paczki z serem!

kamciaelcia lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama ja z nabiału to ser żółty... Ma najwięcej wapnia. No i jakomdodatek do surówek i np zup śmietanę. Mleko jak jestem zdesperowana piję w chorobie z masłem i miodem albo jak mnie bardzo rzadko najdzie to do mleka sypię płaską łyżeczkę cola cao i piję do kanapki. Jogurty mi się nie opłacają bo dla mnie jogurt powinien być z owocami a jak wkroiłam raz kiwi i mandarynkę to przekroczyłam a się nie najadłam. Bardzo rzadko jem biały ser. Jakoś mnie bardzo nie ciągnie do nabiału poza żółtym serem właśnie a ten bywa niestety zdradliwy. Kupuję zawsze inny i jeden cukier podnosi a inny nie. Oczywiście nigdy nie pamiętam który był dobry pod tym względem i tak kupuję na chybił trafił :D
    Ja może i mam ochotę na ciasta czy słodycze (na to zawsze mam ochotę) ale niestety wolę zjeść coś treściwszego i się najeść niż podbić cukier i zaraz być głodną... Jakoś mi się zwiększyło zapotrzebowanie ostatnio i nie mam kiedy poszaleć z grzeszkami...

Jejku myślałam że zjem ostatni posiłek przed 22 i już sobje daruję nocne jedzenie. Ale znowu się nie najadłam... Jak tak dzisiaj mi lekarz opowiadał o tej insulinie to coraz bardziej się ku niej skłaniam... Tylko jak zaczęłabym więcej jeść to bym w te ostatnie tygodnie przytyła jak wieloryb... Już tetaz w tydzień 0,7kg mi przybyło... Chociaż czy waga ma takie znaczenie? I tak jestem gruba to już mi chyba obojętne...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 22:02

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po gościach :) na kolację zjadłam posiłek praktycznie bez węglowodanów i cukier 98 i do tego zjadłam kawałek makowca i sernika i już nie mierzę cukru dzis =]

Tiramisu nie jadłam dziś więc nie powiem jaki cukier, ale gościom smakowało, tylko robi się je mega ciężko i nie będzie częstym gościem na naszym stole :)

Kassie lubi tę wiadomość

• Kassie Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    Jakie mleczne jecie w takin razie?
    Ja jak najdzie mnie ochota to jem platki kukurydziane z mlekiem bo cukier mam ok. Ewentualnie z owsianymi. Ser bialy tez, ser zolty :-) jednak to zrodlo wapnia a dziecko jak i my tez tego potrzebujemy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 22:46

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płatki z mlekiem :(
    Właśnie zepsułam nakłuwacz :/ myślicie że w aptece wymienią? Już dwa dni jakoś inaczej się naciągał to postanowiłam zmienić igłę i w końcu coś się w środku ułamało i wypadło... No i nie działa. Dobrze że mam jeszcze stary glukometr i kilka igieł do niego. Od bidy do końca wystarczy ale wołałabym swój...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się i ja
    78 na czczo bez ketonów (więc chipsy to też posiłek dobry ;) )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    nie mam pojęcia co z tym nakłuwaczem...ja swój dostałam w poradni, więc tam bym rozważała wymiane, a w aptece ewentualnie zapytałabym się o inny (np zestaw w ogóle z nakłuwaczem)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z 87 na czczo :)

Więc tak - po śniadaniu miałam 96 więc stwierdziłam, że czas spróbować to tiramisu i powiem wam, że jest boskie! Ale, że zjadłam tylko 3 łyżeczki to nawet nie mierze po tym cukru :)

Kazio ja bym poszła do apteki i spytała czy wymieniają, jeżeli nie to może na Allegro da się dokupić jakiś tani? Szkoda się męczyć jeżeli koszt nie jest duży :)

Dzis paczki! A poniżej przepis na to tiramisu:
    Ugotować torebkę kaszy jaglanej na szklance mleka, połowę torebki ugotowanej kaszy zblendowac z 3 łyżkami ksylitolu i dwoma łyżkami kawy rozpuszczalnej ( może być Inka albo Caro jeżeli chcecie dać dzieciakom), masę wystudzić.
    Biała masa to pół opakowania serka mascarpone wymieszana z pół kubeczka jogurtu naturalnego 0%. Układa się warstwami, na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę.
    Teraz moje uwagi - kaszę trzeba pilnować, mi zezarla całe mleko i się troszkę przypalila ( chyba trzeba po prostu dolewać mleka)
    Masa ciemna wyszła mi opór gęsta, trochę jak plasteina, więc układanie jest tragiczne
    Ja oczywiście zrobiłam z podwójnej porcji :)
    Enjoy! U mnie nawet niecukrzykowi się zajadali i im smakowało :)

kamciaelcia, Kassie lubią tę wiadomość

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z wynikiem 88 na czczo przy 17j :-)

kamciaelcia, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! U mnie 85 z rana.
    W sumie glukometr dostałam kiedyś w aptece od znajomego farmaceuty. Teraz do niego nie pójdę bo nie kupowałam od niego pasków a tego w zamian oczekiwał ;) i tak muszę kupić paski to zapytam w aptece, zonaczę co zaproponują. Czasami jak na hojną aptekę się trafi to nawet glukometry rozdają jak się powie że się zepsuł :) ale jaki to pech, że zepsuł się po wizycie a nie przed... A jak nie załatwię to trudno, będę używać tego drugiego. Tylko szkoda mi bo dużo igieł mi do tamtego zostało.
    Tiramisu brzmi kusząco ale mi nawet normalnie ugotowana jaglana wywala w kosmos więc po zblendowanej to by mi pewnie glukometr pękł :P

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pączki się pieką! Robi się je w chwilkę więc jak będą dobre i cukier będzie w porządku to to będzie podstawa w mojej kuchni :) (nadzialam je gorzką czekoladą =] )

Kassie lubi tę wiadomość

‹‹ 1855 1856 1857 1858 1859 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ