Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Jejuu dzień mnie nie było a tu takie tematy... Jak czytam co Wy jecie to ja się zastanawiam dlaczego ja jeszcze nie jestem na insulinie... Ja ogólnie jem większość rzeczy jak przed dietą tylko zmodyfikowane np mielone bez bułki i w mące zamiast panierki, schabowe też w mące. Kasz/ryżu/ciemnego majaronu mogę zjeść max 100g po ugotowaniu. A i tak makaron mi nie służy i np kasza jaglana. Jem często zupy tylko nie mogę przegiąć z ilością ziemniaków. Często robię sobie surówki czy sałatki do kanapek bo surowe plastikowe warzywa mnie odpychają. Lubię surówkę z kiszonej kapusty i marchewki, z marchewki i jabłka z chrzanem, sałatke grecką, jarzynową, brokułową, buraczki na ciepło bez mąki. Dżemu swojej roboty a zawsze daję mniej cukru niż w przepisie mpgę zjeść np dwie łyżeczki z 50g brązowego ryżu, o takim ze sklepu nawet nie myślę. Ziemniaki tylko gotowane na sposób cukrzycowy i to też max 100g...
Dzisiaj byłam u diabetologa. Cukrów się nie czepiał, oboje rozważamy wprowadzenie insuliny do posiłków gdyby znowu dopadł mnie głodowy kryzys (taki jak u Ciebie Lyanna - miałam taki kilka dni temu i trwał dwa dni), czułabym się nienajedzona albo maluch byłby niedożywiony (za mały, z za małym brzuszkiem w stosunku do główki). Na ostatnim usg brzuszek był 2 tygodnie w tyle w stosunku do głowy więc jeszcze w normie ale jakby się okazało że jest gorzej to lepiej się wspomóc insuliną. Nawrt pena mi pokazał, opowiedział jak używać i powiedział że jakby coś to dzwonić i nawet załatwi mi za darmo ze szpitala (a chodzę prywatnie). Pasków dał 3 paczki i następna wizyta 3 lutego o ile dotrwam. Jeśli chodzi o te podwyższone cukry w nocy to nie bardzo jest co z tym zrobić bo jak da mi insulinę na noc to obudzę się z niedocukrzeniem bo na czczo mam zawsze w normie.
To chyba tyle. Ale się rozpisałamanitka710, AnnaIzabela, Lyanna, Kassie lubią tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
AnnaIzabela wrote:Więc tak :
- Na sernik przepis masz na stronie beztroskamama.pl tylko ja daje ser z wiaderka 1kg i zwiekszam proporcje o 25%
- przepis na naleśniki - ja sobie podwoilam, bo robię na 3 dni
3 szklanki mąki pszennej razowej, 4 szklanki mleka, 4 jajka, 4 łyżki oliwy z oliwek(albo oleju), szczypta soli na pierwszy raz zróbcie sobie pół tego wszystkiego, bo te naleśniki smakują zupełnie inaczej niż z mąki pszennej białej. Dla mnie z kolei są o wiele lepsze
- placki z kaszy pęczak.
http://zmiloscidogotowania.blog.pl/2014/04/04/kotlety-z-peczaku-kiszonej-kapusty-i-pieczarek-pieczone/
Tu musisz sobie zostawić duuuuzo czasu na ugotowanie kapusty (mi to zajęło ze 3h! a była lekutko chrupiąca, na szczęście to się gotuje samo)
Dzis będę próbować jaglana tiramisu na deser więc dam znać jak cukier, a jutro paczki serowe z piekarnika i jak będzie dobrze to też się pochwalę
Mi dziewczyny diabetolog powiedzial zebym mleka i produktow mlecznych unikala:/ chiciaz jem jogurt naturalny. Ja nie mam takiego zlego tego cukruAnnaIzabela lubi tę wiadomość
Zakochana mama2 -
Już jest mi już trochę lepiej, chociaż głodna jestem. Na pocieszenie kupiłam dla córeczki w Biedronce kocyk w liski i dwa komplety skarpetek w Lidlu. Jakieś takie resztki były ale udało mi się wygrzebać. Mąż nie był zadowolony, bo jego zdaniem mamy już tyyyyle rzeczy dla małej. Szkoda tylko, że na razie wszystkie ubranka we wszystkich rozmiarach wyglądają dla niego tak samo. Podobnie jak kocyk, ręcznik czy śpiworek to też do siebie podobne i nie potrzeba więcej
Przejrzałam sobie przepisy na placki z pęczaku i przy okazji na tej stronie na placki z cukinii. Zaopatrzyłam się już w cukinię i kapustę kiszoną, jutro będę coś robić. Na kolację szykuję zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym, zobaczymy jak cukier.
Najgorsze jest to, że jutro dzień babci, czyli idziemy do babci a tam będą słodkie i smaczne ciasta. Zastanawiam się jak to zrobić, żeby zjeść chociaż troszkę. Najlepiej byłoby zapomnieć glukometruWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 19:43
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
My juz po urodzinach
zjadlam maly kawalek torta, kawalek sernika i kawalek makowca na biszkopcie (serio nie moglam sie powstrzymac) plus salatkecos ala jarzynowa. Nie mialam glukometru. Jutro dzien babci i jedziemy do tesciowej i tescia z synkiem wiec pewnie znowu jakies ciacho bedzie
AnnaIzabela czekam na paczki z serem!kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Zakochana mama ja z nabiału to ser żółty... Ma najwięcej wapnia. No i jakomdodatek do surówek i np zup śmietanę. Mleko jak jestem zdesperowana piję w chorobie z masłem i miodem albo jak mnie bardzo rzadko najdzie to do mleka sypię płaską łyżeczkę cola cao i piję do kanapki. Jogurty mi się nie opłacają bo dla mnie jogurt powinien być z owocami a jak wkroiłam raz kiwi i mandarynkę to przekroczyłam a się nie najadłam. Bardzo rzadko jem biały ser. Jakoś mnie bardzo nie ciągnie do nabiału poza żółtym serem właśnie a ten bywa niestety zdradliwy. Kupuję zawsze inny i jeden cukier podnosi a inny nie. Oczywiście nigdy nie pamiętam który był dobry pod tym względem i tak kupuję na chybił trafił
Ja może i mam ochotę na ciasta czy słodycze (na to zawsze mam ochotę) ale niestety wolę zjeść coś treściwszego i się najeść niż podbić cukier i zaraz być głodną... Jakoś mi się zwiększyło zapotrzebowanie ostatnio i nie mam kiedy poszaleć z grzeszkami...
Jejku myślałam że zjem ostatni posiłek przed 22 i już sobje daruję nocne jedzenie. Ale znowu się nie najadłam... Jak tak dzisiaj mi lekarz opowiadał o tej insulinie to coraz bardziej się ku niej skłaniam... Tylko jak zaczęłabym więcej jeść to bym w te ostatnie tygodnie przytyła jak wieloryb... Już tetaz w tydzień 0,7kg mi przybyło... Chociaż czy waga ma takie znaczenie? I tak jestem gruba to już mi chyba obojętne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 22:02
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyJa też już po gościach
na kolację zjadłam posiłek praktycznie bez węglowodanów i cukier 98 i do tego zjadłam kawałek makowca i sernika i już nie mierzę cukru dzis =]
Tiramisu nie jadłam dziś więc nie powiem jaki cukier, ale gościom smakowało, tylko robi się je mega ciężko i nie będzie częstym gościem na naszym stoleKassie lubi tę wiadomość
-
Zakochana mama2 wrote:Jakie mleczne jecie w takin razie?
jednak to zrodlo wapnia a dziecko jak i my tez tego potrzebujemy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 22:46
-
Płatki z mlekiem
Właśnie zepsułam nakłuwaczmyślicie że w aptece wymienią? Już dwa dni jakoś inaczej się naciągał to postanowiłam zmienić igłę i w końcu coś się w środku ułamało i wypadło... No i nie działa. Dobrze że mam jeszcze stary glukometr i kilka igieł do niego. Od bidy do końca wystarczy ale wołałabym swój...
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyWitam się z 87 na czczo
Więc tak - po śniadaniu miałam 96 więc stwierdziłam, że czas spróbować to tiramisu i powiem wam, że jest boskie! Ale, że zjadłam tylko 3 łyżeczki to nawet nie mierze po tym cukru
Kazio ja bym poszła do apteki i spytała czy wymieniają, jeżeli nie to może na Allegro da się dokupić jakiś tani? Szkoda się męczyć jeżeli koszt nie jest duży
Dzis paczki! A poniżej przepis na to tiramisu:
Ugotować torebkę kaszy jaglanej na szklance mleka, połowę torebki ugotowanej kaszy zblendowac z 3 łyżkami ksylitolu i dwoma łyżkami kawy rozpuszczalnej ( może być Inka albo Caro jeżeli chcecie dać dzieciakom), masę wystudzić.
Biała masa to pół opakowania serka mascarpone wymieszana z pół kubeczka jogurtu naturalnego 0%. Układa się warstwami, na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę.
Teraz moje uwagi - kaszę trzeba pilnować, mi zezarla całe mleko i się troszkę przypalila ( chyba trzeba po prostu dolewać mleka)
Masa ciemna wyszła mi opór gęsta, trochę jak plasteina, więc układanie jest tragiczne
Ja oczywiście zrobiłam z podwójnej porcji
Enjoy! U mnie nawet niecukrzykowi się zajadali i im smakowałokamciaelcia, Kassie lubią tę wiadomość
-
Hej! U mnie 85 z rana.
W sumie glukometr dostałam kiedyś w aptece od znajomego farmaceuty. Teraz do niego nie pójdę bo nie kupowałam od niego pasków a tego w zamian oczekiwałi tak muszę kupić paski to zapytam w aptece, zonaczę co zaproponują. Czasami jak na hojną aptekę się trafi to nawet glukometry rozdają jak się powie że się zepsuł
ale jaki to pech, że zepsuł się po wizycie a nie przed... A jak nie załatwię to trudno, będę używać tego drugiego. Tylko szkoda mi bo dużo igieł mi do tamtego zostało.
Tiramisu brzmi kusząco ale mi nawet normalnie ugotowana jaglana wywala w kosmos więc po zblendowanej to by mi pewnie glukometr pękłTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualny