X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Tiramisu brzmi kusząco ale mi nawet normalnie ugotowana jaglana wywala w kosmos więc po zblendowanej to by mi pewnie glukometr pękł :P

No jeżeli tak reagujesz to faktycznie może być ryzyko, choć po zrobieniu na porcje wychodzą jakieś 2-3 łyżeczki tej kaszy więc odrobina :)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie dzis 90 na czczo ale nie mierzylam 2raz bo oszczedzam paski :-)
    AnnaIzabela czekam na info o tych paczkach! :-D bo tlusty czwartek sie zbliza :-P

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Hej u mnie dzis 90 na czczo ale nie mierzylam 2raz bo oszczedzam paski :-)
    AnnaIzabela czekam na info o tych paczkach! :-D bo tlusty czwartek sie zbliza :-P

Właśnie zajadam pączki. Odgrzalam je sobie w mikrofali, bo zimne są trochę twarde. Smakują jak słodkie bułeczki serowo-razowe :) jak gnietlismy ciasto to troszkę się kleiło i dałam więcej mąki, ale myślę że można się przemeczyc i więcej jednak nie dodawać :)
    Nie są bardzo wyrosniete, ale za to są sycące :) zjem 3 szt i dam znać za h jak cukier :)
    Przepis:
    250g sera białego (u mnie chudy)
    1 szklanka mąki (w zamyśle pewnie była biała, ja oczywiście dałam pszenną razową)
    1 jajko
    3 łyżki ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Twarog zmiksowac z jajkiem i ksylitolem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
    Podzielić ciasto na 8 równych części (paczek mi wyszedł wielkości dłoni bez palców i nie urósł za bardzo, chyba przez ten rodzaj mąki) i z każdej uformować paczka. Można nazwać czym się chce (u mnie gorzka czekolada, dżem i bez niczego)
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w temp. 180°

Zjadłam każdego innego i najbardziej mi smakował o dziwo ten pusty, potem ten z dżemem i na końcu z czekoladą (ten ostatni troszkę suchy chyba przez tą czekoladę)

Fajna przekąska jak ma się ochotę na słodką bułkę :) jak cukier będzie git to będę robić!
    PS. 3szt. I jestem mocno nasycona :)

Edit: po godzinie (leżenia) cukier mam 138 (z 91) więc na granicy :) więc myślę że na spokojnie można zjeść 1-2 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 17:26

anitka710, Kassie lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :)
    76 na czczo i bez ketonów

Asiulka88 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa dni mnie nie było a tutaj tyle rzeczy. Koniecznie muszę wypróbować te placki z sera białego. Też robiłam ale nigdy piany nie ubijalam i wychodziły mi takie suche. Więc wypróbuje ten przepis co został podany :) ja zawsze na placki smaruje masło orzechowe i do tej pory cukier był ok. :P

Asiulka
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :-)
    U mnie dziś 92 na czczo :-| wczoraj nieregularnie jadłam i pewnie przez to taki wynik :-|

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo błąd pomiaru, mimo wszystko jest dobrze

anitka710 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj ominęłam ostatni posiłek przed snem (zjadłam ok 20:20), bo chyba by mnie zgaga zabiła i martwiłam się ja rano wyjdzie cukier, ale... 74, więc wynik podobny do tego, gdy jem w nocy ;)

Mam zawaloną całą zamrażarke warzywami - fasolka, mieszanka chińska, szpinak. A dziś jeszcze dokupiłam kalafiora i mieszankę na zupę, bo w Biedronce była promocja. Muszę przestać kupować i zacząć to zjadać. Ale paczka szpinaku to mi na jakieś 4 razy wystarcza, bo mąż nie tyka tego zielonego paskudztwa ;)

No i tak się zastanawiam czy dziś na obiad naleśniki ze szpinakiem, czy krem z kalafiora.

Dziś też pierwsze zajęcia w szkole rodzenia. Jestem bardzo ciekawa jak to wszystko wygląda.

Marysia 08.04.2018 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 88 na czczo :)

Byłam dziś u rodzinnego po receptę na insuline i trafiłam do nowej lekarki, trochę się bałam, że nie będzie chciała mi dać, bo mnie nie zna. Jakież było moje zdziwienie jak wypisała bez żadnego słowa aż 5 wkładów! Rodzę za miesiąc z haczykiem (terminowo) i póki co mam dawkę 8j, więc nie wiem czy jeden z nich zużyję :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofiija u mnie ten sam problem z zamrażarka, nie mam już miejsca żeby wkładać, a kupuje nowe :D O za każdym razem mam ochotę akurat nie na to co tam jest..

Pochwal się jak będziesz po! Ja zrezygnowałam ze szkoły i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 11:35

• Kassie Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela troche sie martwie ze te paczki takie troche twarde a mukrofali nie mam :-)
    Z zamrazarka mam to samo, juz mi sie nue domyka :-) a jeszcze frytki musze tam jakos upchac :-)
    Dzis u mnie 86 :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    AnnaIzabela troche sie martwie ze te paczki takie troche twarde a mukrofali nie mam :-)
    Z zamrazarka mam to samo, juz mi sie nue domyka :-) a jeszcze frytki musze tam jakos upchac :-)
    Dzis u mnie 86 :-)

No na zimno bym ich nie jadła. Chyba, że faktycznie dałam za dużo mąki, albo z tą są po prostu takie i już. No cóż, chyba tegoroczny tłusty czwartek się po prostu przesunie na po porodzie =]

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! U mnie na czczo 82 ale ketony +++ :( może to kwestia wczorajszych zaniedbań a może coś się już sypie.. zobaczymy co będzie dalej.
    Gdyby kogoś interesowała kwestia zepsutego nakłuwacza to pani w aptece powiedziała, że po pierwsze trzeba by było wymieniać cały glukometr bo nikt samych nakłuwaczy nie daje a po drugie podobno teraz w aptekach ma nie być glukometrów tylko u lekarzy i w przychodniach więc nawet nie mogła mi wymienić. Muszę zapytać lekarza na wizycie o nowy sprzęt (w sumie na samo koniec przygody z cukrzycą ;) )

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    No na zimno bym ich nie jadła. Chyba, że faktycznie dałam za dużo mąki, albo z tą są po prostu takie i już. No cóż, chyba tegoroczny tłusty czwartek się po prostu przesunie na po porodzie =]
    Mysle ze to przez make :-) albo samo to ze sa pieczone bo jednak smazonr w oleju sa wilgotne a tu nie maja z czego tej wilgoci nabrac :-) chyba tez bie bede robic paczkow bo tradycyjnego mi chyba nie zastapia :-D
    Kazio14 mi juz na poczatku przygody z cukrzycs w aptekach mowili ze glukometry tylko w szpitalu/przychodniach :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w piekarni są też niby paczki z pieca, ale to chyba w oddziaływaniu niczego nie zmienia.. kurde tak bym zjadła takiego paczka z toną lukru i dżemu, a najlepiej budyniu, że aż mnie trzęsie (i czkawka Małej nie ma tu nic do rzeczy :D )

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie a widzisz ja taka niezorientowana bo mi został sprzęt z poprzedniej ciąży :)
    AnnaIzabela aż się boję jak ja ten dzień przeżyję... Zamknę się w domu i wyłączę internet bo wszędzie będą mnie bombardować fotki pączków :(

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na szczęście pączków nie lubiłam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    na szczęście pączków nie lubiłam :)

Zazdroszczę! Ja do czasu diagnozy jadłam paczka prawie codziennie :D generalnie to tak szalałam ze słodyczami do 24tc, że wcale nie byłabym zdziwiona, jeżeli to przez nie trzustka się zbuntowala.. Przez to też do 24tc poszło mi 12kg do góry, z czego zostało do tej pory 9kg ;)

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakiej maki i jakiego mleka używacie? Np do nalesnikow?

Zakochana mama2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    Dziewczyny a jakiej maki i jakiego mleka używacie? Np do nalesnikow?

Ja używam mąki pszennej razowej (sprawdzałam żytnią pełnoziarnista, ale smażenie naleśników z niej to dla mnie jakiś koszmar!) a mleka z biedronki bez laktozy 1,5% :)

‹‹ 1856 1857 1858 1859 1860 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ