X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Tiramisu brzmi kusząco ale mi nawet normalnie ugotowana jaglana wywala w kosmos więc po zblendowanej to by mi pewnie glukometr pękł :P

No jeżeli tak reagujesz to faktycznie może być ryzyko, choć po zrobieniu na porcje wychodzą jakieś 2-3 łyżeczki tej kaszy więc odrobina :)

• Kassie Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie dzis 90 na czczo ale nie mierzylam 2raz bo oszczedzam paski :-)
    AnnaIzabela czekam na info o tych paczkach! :-D bo tlusty czwartek sie zbliza :-P

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Hej u mnie dzis 90 na czczo ale nie mierzylam 2raz bo oszczedzam paski :-)
    AnnaIzabela czekam na info o tych paczkach! :-D bo tlusty czwartek sie zbliza :-P

Właśnie zajadam pączki. Odgrzalam je sobie w mikrofali, bo zimne są trochę twarde. Smakują jak słodkie bułeczki serowo-razowe :) jak gnietlismy ciasto to troszkę się kleiło i dałam więcej mąki, ale myślę że można się przemeczyc i więcej jednak nie dodawać :)
    Nie są bardzo wyrosniete, ale za to są sycące :) zjem 3 szt i dam znać za h jak cukier :)
    Przepis:
    250g sera białego (u mnie chudy)
    1 szklanka mąki (w zamyśle pewnie była biała, ja oczywiście dałam pszenną razową)
    1 jajko
    3 łyżki ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Twarog zmiksowac z jajkiem i ksylitolem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.
    Podzielić ciasto na 8 równych części (paczek mi wyszedł wielkości dłoni bez palców i nie urósł za bardzo, chyba przez ten rodzaj mąki) i z każdej uformować paczka. Można nazwać czym się chce (u mnie gorzka czekolada, dżem i bez niczego)
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w temp. 180°

Zjadłam każdego innego i najbardziej mi smakował o dziwo ten pusty, potem ten z dżemem i na końcu z czekoladą (ten ostatni troszkę suchy chyba przez tą czekoladę)

Fajna przekąska jak ma się ochotę na słodką bułkę :) jak cukier będzie git to będę robić!
    PS. 3szt. I jestem mocno nasycona :)

Edit: po godzinie (leżenia) cukier mam 138 (z 91) więc na granicy :) więc myślę że na spokojnie można zjeść 1-2 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2018, 17:26

anitka710, Kassie lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :)
    76 na czczo i bez ketonów

Asiulka88 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asiulka88 Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwa dni mnie nie było a tutaj tyle rzeczy. Koniecznie muszę wypróbować te placki z sera białego. Też robiłam ale nigdy piany nie ubijalam i wychodziły mi takie suche. Więc wypróbuje ten przepis co został podany :) ja zawsze na placki smaruje masło orzechowe i do tej pory cukier był ok. :P

Asiulka
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :-)
    U mnie dziś 92 na czczo :-| wczoraj nieregularnie jadłam i pewnie przez to taki wynik :-|

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo błąd pomiaru, mimo wszystko jest dobrze

anitka710 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj ominęłam ostatni posiłek przed snem (zjadłam ok 20:20), bo chyba by mnie zgaga zabiła i martwiłam się ja rano wyjdzie cukier, ale... 74, więc wynik podobny do tego, gdy jem w nocy ;)

Mam zawaloną całą zamrażarke warzywami - fasolka, mieszanka chińska, szpinak. A dziś jeszcze dokupiłam kalafiora i mieszankę na zupę, bo w Biedronce była promocja. Muszę przestać kupować i zacząć to zjadać. Ale paczka szpinaku to mi na jakieś 4 razy wystarcza, bo mąż nie tyka tego zielonego paskudztwa ;)

No i tak się zastanawiam czy dziś na obiad naleśniki ze szpinakiem, czy krem z kalafiora.

Dziś też pierwsze zajęcia w szkole rodzenia. Jestem bardzo ciekawa jak to wszystko wygląda.

Marysia 08.04.2018 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 88 na czczo :)

Byłam dziś u rodzinnego po receptę na insuline i trafiłam do nowej lekarki, trochę się bałam, że nie będzie chciała mi dać, bo mnie nie zna. Jakież było moje zdziwienie jak wypisała bez żadnego słowa aż 5 wkładów! Rodzę za miesiąc z haczykiem (terminowo) i póki co mam dawkę 8j, więc nie wiem czy jeden z nich zużyję :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofiija u mnie ten sam problem z zamrażarka, nie mam już miejsca żeby wkładać, a kupuje nowe :D O za każdym razem mam ochotę akurat nie na to co tam jest..

Pochwal się jak będziesz po! Ja zrezygnowałam ze szkoły i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 11:35

• Kassie Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela troche sie martwie ze te paczki takie troche twarde a mukrofali nie mam :-)
    Z zamrazarka mam to samo, juz mi sie nue domyka :-) a jeszcze frytki musze tam jakos upchac :-)
    Dzis u mnie 86 :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    AnnaIzabela troche sie martwie ze te paczki takie troche twarde a mukrofali nie mam :-)
    Z zamrazarka mam to samo, juz mi sie nue domyka :-) a jeszcze frytki musze tam jakos upchac :-)
    Dzis u mnie 86 :-)

No na zimno bym ich nie jadła. Chyba, że faktycznie dałam za dużo mąki, albo z tą są po prostu takie i już. No cóż, chyba tegoroczny tłusty czwartek się po prostu przesunie na po porodzie =]

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! U mnie na czczo 82 ale ketony +++ :( może to kwestia wczorajszych zaniedbań a może coś się już sypie.. zobaczymy co będzie dalej.
    Gdyby kogoś interesowała kwestia zepsutego nakłuwacza to pani w aptece powiedziała, że po pierwsze trzeba by było wymieniać cały glukometr bo nikt samych nakłuwaczy nie daje a po drugie podobno teraz w aptekach ma nie być glukometrów tylko u lekarzy i w przychodniach więc nawet nie mogła mi wymienić. Muszę zapytać lekarza na wizycie o nowy sprzęt (w sumie na samo koniec przygody z cukrzycą ;) )

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    No na zimno bym ich nie jadła. Chyba, że faktycznie dałam za dużo mąki, albo z tą są po prostu takie i już. No cóż, chyba tegoroczny tłusty czwartek się po prostu przesunie na po porodzie =]
    Mysle ze to przez make :-) albo samo to ze sa pieczone bo jednak smazonr w oleju sa wilgotne a tu nie maja z czego tej wilgoci nabrac :-) chyba tez bie bede robic paczkow bo tradycyjnego mi chyba nie zastapia :-D
    Kazio14 mi juz na poczatku przygody z cukrzycs w aptekach mowili ze glukometry tylko w szpitalu/przychodniach :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w piekarni są też niby paczki z pieca, ale to chyba w oddziaływaniu niczego nie zmienia.. kurde tak bym zjadła takiego paczka z toną lukru i dżemu, a najlepiej budyniu, że aż mnie trzęsie (i czkawka Małej nie ma tu nic do rzeczy :D )

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie a widzisz ja taka niezorientowana bo mi został sprzęt z poprzedniej ciąży :)
    AnnaIzabela aż się boję jak ja ten dzień przeżyję... Zamknę się w domu i wyłączę internet bo wszędzie będą mnie bombardować fotki pączków :(

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na szczęście pączków nie lubiłam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    na szczęście pączków nie lubiłam :)

Zazdroszczę! Ja do czasu diagnozy jadłam paczka prawie codziennie :D generalnie to tak szalałam ze słodyczami do 24tc, że wcale nie byłabym zdziwiona, jeżeli to przez nie trzustka się zbuntowala.. Przez to też do 24tc poszło mi 12kg do góry, z czego zostało do tej pory 9kg ;)

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakiej maki i jakiego mleka używacie? Np do nalesnikow?

Zakochana mama2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    Dziewczyny a jakiej maki i jakiego mleka używacie? Np do nalesnikow?

Ja używam mąki pszennej razowej (sprawdzałam żytnią pełnoziarnista, ale smażenie naleśników z niej to dla mnie jakiś koszmar!) a mleka z biedronki bez laktozy 1,5% :)

‹‹ 1856 1857 1858 1859 1860 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ