Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKassie
- kostka chudego sera (250g),
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki razowej(ja mam pszenną razową, próbowałam też z żytnią pełnoziarnista, ale są miękkie w w)
Przepis podstawowy:
Białka ubić na sztywną pianę, a ser zmiksowac z zoltkami i mąką. Do sera dodać stopniowo białka i mieszac delikatnie łyżką aż będzie gładka masa. Potem smaruje przed każdą porcja patelnię olejem i smażę. Gęste są więc trzeba się troszkę nasilowac żeby rozsmarowac placka, ale daje radę
Robiłam je już kilka razy, ostatnio zmniejszyłam ilość jajek do 3, a do sera wlałam 1/3 szklanki mleka żeby było trochę rzadsze i nie było w usmazonych czuć mocno białka.
Cukier po 5-6szt. (w tym połowa posmarowana domowym dżemem) nigdy nie był większy niż 120Kassie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa miałam placki pieczone z gotowanego mięsa kurczaka, bo mi zostało dużo z rosołu i zupy i też były genialne, najadałam się pod korek a cukier poniżej 100
A do mięsa dodałam jajko, cebule czerwona, szczypiorek, sól, pieprz, przyprawę do gyrosa i łyżkę majonezuwyszła masa trochę jak na pasztet, formowalam placki na papierze do pieczenia i piekłam 15-20 minut
pyyycha! Jutro robię rosół to znów będę miała mięsko
-
Musze sobie spisac przepis
a z takiej kostki sera i tych wszystkich skladnikow ile wychodzi w sumie placuszkow?
Ja akurat te placuszki to normalnie kroilam piers z kurczaka w mala kostke, do tego olej, cebula, maga, wegeta, pieprz, papryka slodka w proszku, czosnek zgnieciony. Potem wymieszac i wstawic do lodowki na 24h. Na drugi dzien dodac 2zoltka i ubita piane i 2lyzki maki ziemniaczanej i smazyc (ewentualnie piec). Wychodza dosc ostre ale my takie lubimy i pychaa!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 08:42
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKassie takich większych (3 na dużą patelnię) 9 szt. W przepisie jest na 12, ale to pewnie takich sredniaczkow
Kamcia ja na nieszczęście ten apetyt mam i dla mnie na początku to była czarna rozpacz z tym jedzeniem. Ja nie cierpię gotować i stać w kuchni.. tu się przemagam bo wiem, że muszę, ale jak urodzę to wrócą stare przyzwyczajeniaKassie lubi tę wiadomość
-
u mnie po porodzie wróciły stare zaniedbania
jem często bo musze, nie mam i nie miałam mdłości, odrzucenie od mięsa w ciązy zdarza mi sie trzeci raz
ale liczyłam, ze z czasem to się zmieni, a jednak nadal brak apetytu i jedzenie jest przymusem
psychicznie juz na mnie to działa
a jak widze kolejny minus na wadze to mnie kur...bierze, bo przecież żrę, a spada -
Ja wczoraj placki serowe zrobiłam i cukier 123, ale każdego placka smarowałam cieniutko dżemem truskawkowym 100% z Łowicza, więc chyba całkiem niezły wynik.
Za to w nocy dzisiaj zgaga lvl hard i o 4 wziełam Rennie, więc zrezygnowałam dziś z mierzenia cukru na czczo, bo nie byłoby na czczo. Tak to jest, jak się zjada ostatni posiłek o 22, jak się czuje najedzonymDziś pewnie będę cały dzień cierpieć...
Dziewczyny a próbowałyście kawę Inkę? Wiem, że słód jęczmienny to zło dla cukrów, ale może macie własne doświadczenia?anitka710, Kassie lubią tę wiadomość
Marysia 08.04.2018 -
Kamciaelcia ja od dwóch dni też mam problem z jedzeniem, wczoraj pomimo braku apetytu zjadłam na noc 1 sucharka i w nocy dopadła mnie zgaga
Na szczęście napilam się wody i przeszło.
Witam się z 88 na czczo przy 17j, czyli czy zjem na noc czy nie i tak wychodzi 88, więc chyba póki mam mdłości nie będę się na noc męczyć z jedzeniem...
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
nick nieaktualnyMnie też od 2-3 dni zgaga męczy..
Jeżeli chodzi o inke to przestałam pić, nigdy mi nie smakowała. Ale za to pije zwykła rozpuszczalną z mlekiem, prawie codziennie. Nie piłam kawy przez pierwszy trymestr, w drugim raz na tydzień, ale teraz już się nie ograniczamWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 09:51
anitka710 lubi tę wiadomość
-
Ja apetyt mialam bardzo duzy i ciagle bym jadla ale z jakies 2tygodnie jem bo musze dlatego staram sie gotowac cos co mi smakuje
w tej ciazy naprawde moglabym ciagle piec i gotowac-lubie to robic
moze drugi synek bedzie kucharzem
Kawe inke kupilam kiedys bo juz mialam dosc picia ciagle herbaty (napilabym sie soku pomaranczowego) ale nadal stoi w szafce nue otwarta wiec nie pomoge
-
AnnaIzabela wrote:Jak coś to pisz, popodaje przepisy
Jak lubisz to też mam przepis sprawdzony na sernik, placki z peczaku, kiszonej kapusty i pieczarek (są bomba! Tylko kapusta długo się gotuje)
Robiłam też roladki z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym i też były pyszne
Placki bananowe też spoko, ale cukier troszkę większy (pod 130)Zakochana mama2 -
Dziewczyny, mam dzisiaj drugi dzień kryzysu. Cukier dość wysoki, a ja cały czas jestem głodna. Na surowe warzywa nie mogę już patrzeć.
Rano 82 ale za to dużo ketonów. Nie mam już powoli siły. Mam taką straszną ochotę na ziemniaki ale wiem, że mi potem wywali cukier niesamowicie. Przed obiadem biorę już 30 j insuliny, nie jem makaronu czy ziemniaków, tylko kaszę a cukier i tak podchodzi pod granicę normy. No i oczywiście za godzinę/półtorej jestem znowu głodna. A tak się ostatnio cieszyłam z fasolki po bretońskuI to chyba był ostatni powód do radości.
anitka710 lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Lyanna trzymaj sie jakos
moze czasem warto zgrzeszyc chociaz raz np tym ziemniakiem i nie chodzic poirytowanym?
Ja dzis po ryzu z jablkami 126ale zjadlam caly woreczek i posypalam cynamonem i odrobina ksylitolu. Dzisiaj jedziemy na urodziny mojej chrzesnicy wiec znowu beda grzeszki
a torta juz sie nie moge doczekac
kamciaelcia, AnnaIzabela, Lyanna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLyanna trzymam kciuki żeby to był chwilowy kryzys!
Kassie ja mam dziś gości z okazji imienin chłopaka i też się nastawiam na ciacho wieczorem, aż zjem kolację bez węglowodanów żeby sobie móc pozwolić
Zjadłam frytki z jajkiem! Trzymajcie kciuki za cukier
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 15:34
kamciaelcia, Lyanna, Kassie lubią tę wiadomość
-
A ja mam pytanko odnośnie surówek - macie jakieś sprawdzone kompozycje, które sobie wcinacie do posiłków? Bo przyznam, że sezon zimowy mnie pod tym względem dobija - te drewniane ogórki i pomidory
Kupiłam kapustę kiszoną, ale dziś jemy kapuśniak, więc już do innych posiłków nie dam rady jej dodać
Marysia 08.04.2018 -
nick nieaktualnyZofiija wrote:A ja mam pytanko odnośnie surówek - macie jakieś sprawdzone kompozycje, które sobie wcinacie do posiłków? Bo przyznam, że sezon zimowy mnie pod tym względem dobija - te drewniane ogórki i pomidory
Kupiłam kapustę kiszoną, ale dziś jemy kapuśniak, więc już do innych posiłków nie dam rady jej dodać
Ja od kilku dni mam na kiszone właśnie, więc do wszystkiego idzie kapusta kiszoną z jabłkiem i marchewka. Druga "surówka" to ogórek kiszony z pomidorem i cebulą, a do kolacji jem sałatę lodową z pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiemanitka710 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZakochana mama2 wrote:Chce wszystkie przepisy:)jak byś mogła oczywiście:)
Więc tak :
- Na sernik przepis masz na stronie beztroskamama.pl tylko ja daje ser z wiaderka 1kg i zwiekszam proporcje o 25%
- przepis na naleśniki - ja sobie podwoilam, bo robię na 3 dni
3 szklanki mąki pszennej razowej, 4 szklanki mleka, 4 jajka, 4 łyżki oliwy z oliwek(albo oleju), szczypta soli na pierwszy raz zróbcie sobie pół tego wszystkiego, bo te naleśniki smakują zupełnie inaczej niż z mąki pszennej białej. Dla mnie z kolei są o wiele lepsze
- placki z kaszy pęczak.
http://zmiloscidogotowania.blog.pl/2014/04/04/kotlety-z-peczaku-kiszonej-kapusty-i-pieczarek-pieczone/
Tu musisz sobie zostawić duuuuzo czasu na ugotowanie kapusty (mi to zajęło ze 3h! a była lekutko chrupiąca, na szczęście to się gotuje samo)
Dzis będę próbować jaglana tiramisu na deser więc dam znać jak cukier, a jutro paczki serowe z piekarnika i jak będzie dobrze to też się pochwalęLyanna lubi tę wiadomość