X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka kciuki żeby jak najszybciej i najmniej boleśnie się udało!

Co to za posiłek szpitalny że tak cukier wywala?! Cukrzycowy czy normalny?

lilka1984 lubi tę wiadomość

• lilka1984 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukrzycowy, 3 kromki ciemnego pieczywa, parowka i pomidor, byl jeszcze jogurt naturalny ale zostawiam na 2 sniadanie.

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka trzymam kciuki :-)

lilka1984 lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilka1984 wrote:
    Cukrzycowy, 3 kromki ciemnego pieczywa, parowka i pomidor, byl jeszcze jogurt naturalny ale zostawiam na 2 sniadanie.

U mnie po 1 kromce ciemnego pieczywa cukier jest 140 a co dopiero 3 :D i ta parówka, opór zdrowe dla kobiety w ciąży z cukrzyca. Kocham cukrzycowe posiłki! Żałuję, że jak ja miałam dietę cukrzycowa w szpitalu to jeszcze nie mierzyłam cukru.. ale bym robiła awantury :D

anitka710 lubi tę wiadomość

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka, powodzenia! :)

A posiłki w szpitalach są super ;) Nie wiem jak w ogóle mogą nazywać to "dietą cukrzycową"... Moi rodzice byli niedawno w sanatorium i posiłki cukrzycowe różniły się tylko tym, że jak był pieczony kurczak to cukrzycy dostali gotowanego. No i dostawali po owocu do śniadania i obiadu.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka kciuki!
    Ja dzis mialam wizyte u mojego gin :-) znowu tylko mnie zdenerwowal. Co wozyte slysze ze mam miekka szyjke-dzis to samo. Mam nie podnosic nic ciezkiego itd. Zwiekszyl mi duphaston z 2 na 3 tabletki dziennie. Ale po pomiarach stwierdzill ze synek wazy kolo 1500-1700 i ze jak za 2 tyg nie bedzie 2kg to dostane skierowanie do szpitala! Bo ze cukrzycowe dzieci rodza sie duze. I ze moje pierwsze wazylo ponad 4kg. To teraz obserwacja pod katem hipotrofii. Po czym na koniec stwierdzil ze mpze trpche nastraszyl bo od ostatatniej wizyty maluch przybral ok 500gram. Teraz mam tylko dola..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie w ogóle się tym lekarzem nie przejmuj! Gada głupoty.. Moja w 30tc ważyła 1669g i to była waga idealna!

My też po wizycie, ważymy 2850g:) Pessar jednak wyjmie mi w Walentynki, ale Luteine mam brać jeszcze tylko jedno opakowanie. No i już tylko czekamy aż się Księżniczka zdecyduje (jak będzie chciała wyjść to i jej pessar nie powstrzyma) =]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 18:51

Kassie lubi tę wiadomość

• Kassie Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki AnnaIzabela :-) wczoraj na tym prenatalnym lekarz mowil ze jest idealnie wagowo jak na ten tydzien ciazy. A moj dzisiaj zaczal cos wymyslac :-( i od razu po obiedzie mialam wiekszy cukier.. Ale juz mi troche lepiej :-) co ma byc to bedzie. Tylko nie widzi mi sie opcja lezenia w szpitalu bez powodu skoro wagowo jest ok a maluszek bedzie poprostu mniejszy i tyle. A poza tym z tymi pomiarami to roznie bywa i jest to bardzo orientacyjne :-)
    A u Ciebie juz 36tydzien :-) powiedz mi kiedy mialas pessara zakladanego?

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nom od jutra zaczynamy 37tc :) ja z pessarem jestem od 24tc a zakładają (przynajmniej u mnie w szpitalu) do 33tc

Nie tam w ogóle to bredzi bez sensu o tym szpitalu, żaden szpital dobrego wagowo dziecka nie będzie przecież trzymał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2018, 20:21

Kassie lubi tę wiadomość

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj diabetolog uznał ze mam podwyzszone glukozy na czczo przez zbyt dlugie przerwy i kazal jesc ok 22 kanapkę z wędlina...ja jem normalnie kolacje ok 19 i mi styka..no ale jak trzeba to sprobuje

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnia kolacja nie wplywala na poranny cukier
    Ale jest zasada na diecie cukrzycowej że jemy późną kolację. Taka przed spaniem. Z myślą o ketonach również.
    Ja mam okolo 12h przerwę nocną i cukier ok

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2, ja mam zaleconą kolacje o 22-23 (przed snem), żeby nie mieć ketonów. I mam coś przetracać w nocy jak wstaje, żeby nie robić przerw większych niż 8 godzin pomiędzy kolacja, a śniadaniem. W poradni diabetologicznej też tak radzili robić. Jak funkcjonuje w takim schemacie to rano zawsze mam dobre wyniki. Kiedy omijałam późne kolacje to miałam ketony w moczu i często wysoką glukoze rano, w nocy budziłam się głodna i nie mogłam spać.

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedz mi co jesz na te posiłki?nie chce teraz z kolei sobie jeszcze pogorszyc..

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzednio. Jadłam po 21 makaron z mlekiem :) miałam jeść makaron. Ale wchodził tylko z mlekiem
    Teraz działam inaczej...ale nieważne
    Kanapka wystarczy

Ja jutro mam diab
    Ciekawe co powie na brak insuliny :) ?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazwyczaj po 22 jemkromke żytniego chleba z serem żóltym (+ jakieś warzywo), a w nocy 1 wase z wedlina drobiową (+ogorek). W rozpisce od diabetologa mam też zapisne że po 22 mogę też zjeść plasterek pieczonego schabu zamiast żółtego sera.

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na późną kolację (22:15-22:30) jem kanapkę z żytniego chleba, do tego sałata, wedlina, ser żółty i najczęściej ogórek kiszony. W nocy już nic nie jem. Aczkolwiek ja biorę insuline na noc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak wymieniacie wkład z insulina to ile wcześniej wyjmujecie go z lodówki?

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Nie było mnie bo mi tablet wariuje a na telefonie to forum za małe :P u mnie wyniki w kratkę. Wczoraj np po raz pierwszy zjadłam przy cukrze startowym 114... Ale po godzinie 134 więc chyba nieźle. Nie miałam siły czekać skoro ciepłe i kuszące na stole stało :)
    A dzisiaj znowu po wydawałoby się pewnej kolacji 154. Nawet jakbym przeszła na insulinę to bym nie wiedziała jak ją dawkować bo raz mam po czymś 120 a raz po tym samym ponad 150. Do dupy to wszystko. Byle do soboty. Zobaczymy co powiedzą diabetolog i gin. Diabetolog pewnie stwierdzi że jest ok a gin będzie narzekał. A ja sama już nie wiem co robić.
    Lilka jeśli jeszcze jesteś przed to powodzenia! A jak już po to gratuluję :D

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Dziewczyny jak wymieniacie wkład z insulina to ile wcześniej wyjmujecie go z lodówki?
    Zazwyczaj jak widzę, że nie wystarczy mi na kolejny zastrzyk, to już wyjmuję (żeby potem nie zapomnieć i nie czekać), czyli jest to kilka lub kilkanaście godzin.

Kazio, u mnie się ostatnio wszystko rozjeżdża mimo insuliny. Już sama nie wiem ile mam jej brać przed posiłkiem - albo jest za mało albo za dużo. Nie mogę się doczekać wizyty u diabetologa za tydzień.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 01:10

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już siedzę w kolejce do ddiabetologa. Niestety jestem druga ciężarna a więc 3-4 pacjent...no, ale muszę wyrobić się na 10 do ginekologa u mnie w mieście :)
    Dziś na czczo kompletnie 3różne wyniki, średnia arytmetyczna:83
    Ale godzina 6 to nie moje standardowe na czczo
    Ostatecznie tsh podroslo, ale ft4 ciut znowu spadlo więc endo prywatna kazała zwiększyć euthyrox na 37,5

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1873 1874 1875 1876 1877 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ