X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 witaj :-) polecam strone slodkie mamy a jakby co to my tez zawsze sluzymy dobra rada :-) zwroc uwage na indeks glikemiczny :-) a z dzieckiem napewno wszystko ok :-) musisz trafic do dobrego diabetologa i trzymac diete. Juz niewiel do konca Ci zostalo :-) a ketonami tak sie nie przejmuj-w ciazy moga wychodzic tak samo jak cukier w moczu. Tylko wiadomo ze lepiej jakby ich nie bylo
    Kamcia kurcze przygotowania pelna para :-D my dopiero po wyplacie kupimy lozko dla starszaka ale 160×80, do tego materac i materac dla drugiego synka. Chcualaabym wszystko juz zamknac w tym miesiacu i potem tylko poprac i poprasowac :-) wstawisz zdjecie tego lozeczka?
    AnnaIzabela oj wspolczuje tych remontow i to na samej koncowce

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi wiem że to szok a początek diety dla mnie przynajmniej był bardzo trudny ale zaciśniesz zęby i unormujesz te cukry. Ja w żadnej cukrzycowej ciąży nie byłam z tej okazji w szpitalu. Nawet diabetologa nie mam specjalnego ciążowego tylko zwykłego.
    Z tego co widzę u dziewczyn cukier na czczo bardzo trudno unormować dietą ale na początku pewnie taką próbę Ci zalecą.
    5mg ketonów to wg moich pasków +/- czyli śladowe ilości więc z tym nie powinnaś mieć dużego problemu o ike będziesz trzymała się zaleceń.
    Postaraj się podejść do tego na luzie bo ja strasznie się stresowałam i ciągle chodziłam zła. W drugiej ciąży cujrzycowej łatwiej przyjęłam diagnozę i po prostu zaczęłam działać...

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam,że zdenerwowałam się tą cukrzycą bardzo..Pierwsze co to wizja dziecka z wadami..Jak do tej pory mój Mały rozwija się dobrze, na żadnym usg nie było nic podejrzanego, nawet 2 tyg. temu miałam usg z przepływami i wszystko ok. Jestem może trochę nadwrażliwa, bo o dziecko staraliśmy się z mężem długo, mam też zdiagnozowany zespół antyfosfolipidowy (codziennie kłuję się Clexane) i Ch. Hashimoto. Póki co to mogę śmiało powiedzieć, że ciąża wyregulowała mi tylko tarczycę:)

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że wady spowodowane cukrzycą to tylko skrajne i zaniedbane przypadki np jak masz zaawansowaną cukrzycę od początku a wykryjesz na końcówce czy coś w tym stylu. Skoro do tej pory problemów nie było a usg jest ok to postaraj się nie zamartwiać. W końcu serduszko najdokładniej sprawdza się chyba na usg połówkowym czyli wtedy jest już mocno rozwinięte i już by coś wyszło jakby było. A teraz już wiesz o cukrzycy i będziesz robić wszystko co możesz aby to wyregulować więc głowa do góry :)
    Znowu jestem głodna :/

anitka710 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iggi
    a jak sie martwisz, to z racji cukrzycy należy ci sie echo reduszka dzidzi
    a w Poznaniu nie brakuje specjalistów
    super lekarze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    iggi
    a jak sie martwisz, to z racji cukrzycy należy ci sie echo reduszka dzidzi
    a w Poznaniu nie brakuje specjalistów
    super lekarze
    Zobaczę co jutro powie mój gin i faktycznie wykonam to echo serca.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie
    Jutro pomalujemy ścianę. Pojutrze może może uda się złożyć nowe łóżeczko i wstawić. Zrobię zdjecie po :) ale ciężko kupić w normalnej cenie i nie białe łóżeczko 140x70
    A mój młodszy i musi mieć szczebelki :) i to jeszcze te nie wyjmowane :D
    Z czasem starszy przejdzie na łóżko a młodszy dostanie to wieksze. Choć ono też ma opcję tapczanika. Jednak bez barierki

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi będzie dobrze :-) pamiętaj tylko żeby nie bać się insuliny w razie czego ;-) oczywiście życzę Ci żeby udało się wyregulowac dieta :-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 wrote:
    Iggi będzie dobrze :-) pamiętaj tylko żeby nie bać się insuliny w razie czego ;-) oczywiście życzę Ci żeby udało się wyregulowac dieta :-)

Kłucia insuliną się nie boję - i tak się kłuję w brzuch raz dziennie zastrzykami z heparyny:(
    I ponoć ciąża to nie choroba...

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeżarłam całą mała pizze na cienkim cieście i miskę surówki O_o Choćby było 160 to było warto :D

Wynik 123 :O szok i niedowierzanie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 15:43

kamciaelcia, Lyanna, Kassie, anitka710 lubią tę wiadomość

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31, ja miałam przy krzywej na czczo 230 ;) Byłam załamana i też miałam wątpliwości czy to możliwe żeby cukrzyca tak nagle się rozwinęła. Przeczytałam wszystko, co znalazłam w internecie o nieleczonej cukrzycy i jej skutkach dla dziecka. Bardzo się tym stresowałam ale na USG było wszystko w porządku (i na tych zwykłych i prenatalnych). Zrobiłam sobie hemoglobinę glikowaną, która wyszła 5,24 i to mnie trochę uspokoiło. Wierzę, że z mała rozwija się dobrze, a cukrzyca pojawiła się dopiero w okolicach 24 tygodnia. Oczywiście dopadają mnie wątpliwości np. trafiłam gdzieś na informację, że cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu ale staram się o tym nie myśleć.

Mimo takiego wysokiego wyniku nie musiałam iść do szpitala - tydzień próbowałam diety (na własną rękę i mierzyłam sobie cukier, bo miałam dostęp do glukometru). Na pierwszej wizycie u diabetologa dostałam od razu insulinę przed posiłkami i na noc, ponieważ dieta nie przynosiła odpowiednich efektów.

Najgorsze są początki, powodzenia! :)

A u mnie rano 86 i brak ketonów! Za to wczoraj znowu zaliczyłam niedocukrzenie, jak wróciłam ze szkoły rodzenia to cukier 56 (a godzinę wcześniej było 110). No i weź tu człowieku bądź mądry...

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Iggi31, ja miałam przy krzywej na czczo 230 ;) Byłam załamana i też miałam wątpliwości czy to możliwe żeby cukrzyca tak nagle się rozwinęła. Przeczytałam wszystko, co znalazłam w internecie o nieleczonej cukrzycy i jej skutkach dla dziecka. Bardzo się tym stresowałam ale na USG było wszystko w porządku (i na tych zwykłych i prenatalnych). Zrobiłam sobie hemoglobinę glikowaną, która wyszła 5,24 i to mnie trochę uspokoiło. Wierzę, że z mała rozwija się dobrze, a cukrzyca pojawiła się dopiero w okolicach 24 tygodnia. Oczywiście dopadają mnie wątpliwości np. trafiłam gdzieś na informację, że cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu ale staram się o tym nie myśleć.

Mimo takiego wysokiego wyniku nie musiałam iść do szpitala - tydzień próbowałam diety (na własną rękę i mierzyłam sobie cukier, bo miałam dostęp do glukometru). Na pierwszej wizycie u diabetologa dostałam od razu insulinę przed posiłkami i na noc, ponieważ dieta nie przynosiła odpowiednich efektów.

Najgorsze są początki, powodzenia! :)

A u mnie rano 86 i brak ketonów! Za to wczoraj znowu zaliczyłam niedocukrzenie, jak wróciłam ze szkoły rodzenia to cukier 56 (a godzinę wcześniej było 110). No i weź tu człowieku bądź mądry...
    Dzięki za pocieszenie..robiłaś lub lekarz polecił Ci robić echo serca płodu?

• AmVormittag Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny, wygląda na to, że dołączam do tej elitarnej grupy ;-) moje wyniki 83 na czczo, 197 po 1h i 106 po 2h. Nie spodziewałam sie problemów, jednak lekarka zwróciła uwagę na ten drugi wynik, wysłała do diabetologa i kazała sie nastawić na dietę i zabawę glukometrem.... Jakie są Wasze doświadczenia? Czy faktycznie ten wynik już kwalifikuje mnie do takich wskazań? Jeśli tak jak często należy mierzyć cukier? Będę wdzięczna za porady, niestety nie jestem w stanie prześledzić całego wątku.

3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety się kwalifikujesz, ja miałam 95 na czczo (norma do 92) ale to dobrze, że wyszło, bo przynajmniej będziesz kontrolować jeżeli się pogorszy :)
    Ja cukier mierze 4x dziennie - na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji, ale dziewczyny wiem, że po 6x potrafią.
    Ja polecam od siebie
    - słodkie przepisy - dieta cukrzycowa na fb
    - beztroskamama.pl

I tak z 10 stron temu pisałam moje przykładowe przepisy, które u mnie się sprawdziły :)

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej.

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    Dziewczyny,
    naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej.
    A w pierwszej ciąży od kiedy zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę? Z tego co zdążyłam się zorientować(o cukrzycy dowiedziałam się dzis) to ciała ketonowe występują w moczu,są testy do samodzielnego ich badania.Mi akurat ketony wyszły w badaniu moczu w laboratorium,przy okazji krzywej cukrowej.

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej zdiagnozowano dopiero w III trymestrze, ale myślę, że wczesniej też mogła być, tylko mi na czczo nigdy zły wynik nie wychodził. teraz po prostu z racji tej poprzedniej cukrzycy kazali mi już w I trymestrze zrobić test z glukozą no i wyszło od razu. Ale na czczo zawsze mam ok. Tylko po jedzeniu dupa.

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    W pierwszej zdiagnozowano dopiero w III trymestrze, ale myślę, że wczesniej też mogła być, tylko mi na czczo nigdy zły wynik nie wychodził. teraz po prostu z racji tej poprzedniej cukrzycy kazali mi już w I trymestrze zrobić test z glukozą no i wyszło od razu. Ale na czczo zawsze mam ok. Tylko po jedzeniu dupa.
    To Cię pocieszę, u mnie i na czczo i po obciążeniu dupa:/I nie wiem od kiedy się bujam z cukrzycą..

karen657, anitka710 lubią tę wiadomość

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodkie mamusie co jecie na przekąskę przed snem?wyczytałam ze coś powinno się zjeść ok.22,ale nie mam pomysłu co nie jest szkodliwe..

• Kassie Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    Dziewczyny,
    Dlatego ja nie czytalam nic na internecie. Sama widzisz ze Twoja corka (mimo ze z ciazy cukrzycowej) jest zdrowa wiec i tym razem tez tak bedzie :-) ja walcze od 7tygodnia ale przypuszczam ze juz wlasciwie od 1tyg cukrzyca byla. Ketony bada sir na paskach testowych. Ja mam akurat problem z cukrem w moczu (tez wychodzi na paskach), ale dwoch diabetologow mi mowilo ze i ketony i cukier moga w ciazy wychodzic. Najwazniejszy jest cukier we krwi. Co do tycia to ja na poczatku schudlam 3kg wiec waga nie masz sie co przejmowac :-)

karen657, anitka710 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 1875 1876 1877 1878 1879 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ