Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Iggi31 witaj
polecam strone slodkie mamy a jakby co to my tez zawsze sluzymy dobra rada
zwroc uwage na indeks glikemiczny
a z dzieckiem napewno wszystko ok
musisz trafic do dobrego diabetologa i trzymac diete. Juz niewiel do konca Ci zostalo
a ketonami tak sie nie przejmuj-w ciazy moga wychodzic tak samo jak cukier w moczu. Tylko wiadomo ze lepiej jakby ich nie bylo
Kamcia kurcze przygotowania pelna paramy dopiero po wyplacie kupimy lozko dla starszaka ale 160×80, do tego materac i materac dla drugiego synka. Chcualaabym wszystko juz zamknac w tym miesiacu i potem tylko poprac i poprasowac
wstawisz zdjecie tego lozeczka?
AnnaIzabela oj wspolczuje tych remontow i to na samej koncowceAnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Iggi wiem że to szok a początek diety dla mnie przynajmniej był bardzo trudny ale zaciśniesz zęby i unormujesz te cukry. Ja w żadnej cukrzycowej ciąży nie byłam z tej okazji w szpitalu. Nawet diabetologa nie mam specjalnego ciążowego tylko zwykłego.
Z tego co widzę u dziewczyn cukier na czczo bardzo trudno unormować dietą ale na początku pewnie taką próbę Ci zalecą.
5mg ketonów to wg moich pasków +/- czyli śladowe ilości więc z tym nie powinnaś mieć dużego problemu o ike będziesz trzymała się zaleceń.
Postaraj się podejść do tego na luzie bo ja strasznie się stresowałam i ciągle chodziłam zła. W drugiej ciąży cujrzycowej łatwiej przyjęłam diagnozę i po prostu zaczęłam działać...anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Przyznam,że zdenerwowałam się tą cukrzycą bardzo..Pierwsze co to wizja dziecka z wadami..Jak do tej pory mój Mały rozwija się dobrze, na żadnym usg nie było nic podejrzanego, nawet 2 tyg. temu miałam usg z przepływami i wszystko ok. Jestem może trochę nadwrażliwa, bo o dziecko staraliśmy się z mężem długo, mam też zdiagnozowany zespół antyfosfolipidowy (codziennie kłuję się Clexane) i Ch. Hashimoto. Póki co to mogę śmiało powiedzieć, że ciąża wyregulowała mi tylko tarczycę
-
Myślę że wady spowodowane cukrzycą to tylko skrajne i zaniedbane przypadki np jak masz zaawansowaną cukrzycę od początku a wykryjesz na końcówce czy coś w tym stylu. Skoro do tej pory problemów nie było a usg jest ok to postaraj się nie zamartwiać. W końcu serduszko najdokładniej sprawdza się chyba na usg połówkowym czyli wtedy jest już mocno rozwinięte i już by coś wyszło jakby było. A teraz już wiesz o cukrzycy i będziesz robić wszystko co możesz aby to wyregulować więc głowa do góry
Znowu jestem głodnaanitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Kassie
Jutro pomalujemy ścianę. Pojutrze może może uda się złożyć nowe łóżeczko i wstawić. Zrobię zdjecie poale ciężko kupić w normalnej cenie i nie białe łóżeczko 140x70
A mój młodszy i musi mieć szczebelkii to jeszcze te nie wyjmowane
Z czasem starszy przejdzie na łóżko a młodszy dostanie to wieksze. Choć ono też ma opcję tapczanika. Jednak bez barierkianitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość
-
anitka710 wrote:Iggi będzie dobrze
pamiętaj tylko żeby nie bać się insuliny w razie czego
oczywiście życzę Ci żeby udało się wyregulowac dieta
Kłucia insuliną się nie boję - i tak się kłuję w brzuch raz dziennie zastrzykami z heparyny:(
I ponoć ciąża to nie choroba... -
nick nieaktualny
-
Iggi31, ja miałam przy krzywej na czczo 230
Byłam załamana i też miałam wątpliwości czy to możliwe żeby cukrzyca tak nagle się rozwinęła. Przeczytałam wszystko, co znalazłam w internecie o nieleczonej cukrzycy i jej skutkach dla dziecka. Bardzo się tym stresowałam ale na USG było wszystko w porządku (i na tych zwykłych i prenatalnych). Zrobiłam sobie hemoglobinę glikowaną, która wyszła 5,24 i to mnie trochę uspokoiło. Wierzę, że z mała rozwija się dobrze, a cukrzyca pojawiła się dopiero w okolicach 24 tygodnia. Oczywiście dopadają mnie wątpliwości np. trafiłam gdzieś na informację, że cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu ale staram się o tym nie myśleć.
Mimo takiego wysokiego wyniku nie musiałam iść do szpitala - tydzień próbowałam diety (na własną rękę i mierzyłam sobie cukier, bo miałam dostęp do glukometru). Na pierwszej wizycie u diabetologa dostałam od razu insulinę przed posiłkami i na noc, ponieważ dieta nie przynosiła odpowiednich efektów.
Najgorsze są początki, powodzenia!
A u mnie rano 86 i brak ketonów! Za to wczoraj znowu zaliczyłam niedocukrzenie, jak wróciłam ze szkoły rodzenia to cukier 56 (a godzinę wcześniej było 110). No i weź tu człowieku bądź mądry...
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Lyanna wrote:Iggi31, ja miałam przy krzywej na czczo 230
Byłam załamana i też miałam wątpliwości czy to możliwe żeby cukrzyca tak nagle się rozwinęła. Przeczytałam wszystko, co znalazłam w internecie o nieleczonej cukrzycy i jej skutkach dla dziecka. Bardzo się tym stresowałam ale na USG było wszystko w porządku (i na tych zwykłych i prenatalnych). Zrobiłam sobie hemoglobinę glikowaną, która wyszła 5,24 i to mnie trochę uspokoiło. Wierzę, że z mała rozwija się dobrze, a cukrzyca pojawiła się dopiero w okolicach 24 tygodnia. Oczywiście dopadają mnie wątpliwości np. trafiłam gdzieś na informację, że cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu ale staram się o tym nie myśleć.
Mimo takiego wysokiego wyniku nie musiałam iść do szpitala - tydzień próbowałam diety (na własną rękę i mierzyłam sobie cukier, bo miałam dostęp do glukometru). Na pierwszej wizycie u diabetologa dostałam od razu insulinę przed posiłkami i na noc, ponieważ dieta nie przynosiła odpowiednich efektów.
Najgorsze są początki, powodzenia!
A u mnie rano 86 i brak ketonów! Za to wczoraj znowu zaliczyłam niedocukrzenie, jak wróciłam ze szkoły rodzenia to cukier 56 (a godzinę wcześniej było 110). No i weź tu człowieku bądź mądry...
-
Witajcie Dziewczyny, wygląda na to, że dołączam do tej elitarnej grupy
moje wyniki 83 na czczo, 197 po 1h i 106 po 2h. Nie spodziewałam sie problemów, jednak lekarka zwróciła uwagę na ten drugi wynik, wysłała do diabetologa i kazała sie nastawić na dietę i zabawę glukometrem.... Jakie są Wasze doświadczenia? Czy faktycznie ten wynik już kwalifikuje mnie do takich wskazań? Jeśli tak jak często należy mierzyć cukier? Będę wdzięczna za porady, niestety nie jestem w stanie prześledzić całego wątku.
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
nick nieaktualnyNo niestety się kwalifikujesz, ja miałam 95 na czczo (norma do 92) ale to dobrze, że wyszło, bo przynajmniej będziesz kontrolować jeżeli się pogorszy
Ja cukier mierze 4x dziennie - na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji, ale dziewczyny wiem, że po 6x potrafią.
Ja polecam od siebie
- słodkie przepisy - dieta cukrzycowa na fb
- beztroskamama.pl
I tak z 10 stron temu pisałam moje przykładowe przepisy, które u mnie się sprawdziły -
Dziewczyny,
naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej.anitka710 lubi tę wiadomość
-
karen657 wrote:Dziewczyny,
naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej. -
W pierwszej zdiagnozowano dopiero w III trymestrze, ale myślę, że wczesniej też mogła być, tylko mi na czczo nigdy zły wynik nie wychodził. teraz po prostu z racji tej poprzedniej cukrzycy kazali mi już w I trymestrze zrobić test z glukozą no i wyszło od razu. Ale na czczo zawsze mam ok. Tylko po jedzeniu dupa.
anitka710 lubi tę wiadomość
-
karen657 wrote:W pierwszej zdiagnozowano dopiero w III trymestrze, ale myślę, że wczesniej też mogła być, tylko mi na czczo nigdy zły wynik nie wychodził. teraz po prostu z racji tej poprzedniej cukrzycy kazali mi już w I trymestrze zrobić test z glukozą no i wyszło od razu. Ale na czczo zawsze mam ok. Tylko po jedzeniu dupa.
karen657, anitka710 lubią tę wiadomość
-
karen657 wrote:Dziewczyny,
naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej.ja walcze od 7tygodnia ale przypuszczam ze juz wlasciwie od 1tyg cukrzyca byla. Ketony bada sir na paskach testowych. Ja mam akurat problem z cukrem w moczu (tez wychodzi na paskach), ale dwoch diabetologow mi mowilo ze i ketony i cukier moga w ciazy wychodzic. Najwazniejszy jest cukier we krwi. Co do tycia to ja na poczatku schudlam 3kg wiec waga nie masz sie co przejmowac
karen657, anitka710 lubią tę wiadomość