X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 witaj :-) polecam strone slodkie mamy a jakby co to my tez zawsze sluzymy dobra rada :-) zwroc uwage na indeks glikemiczny :-) a z dzieckiem napewno wszystko ok :-) musisz trafic do dobrego diabetologa i trzymac diete. Juz niewiel do konca Ci zostalo :-) a ketonami tak sie nie przejmuj-w ciazy moga wychodzic tak samo jak cukier w moczu. Tylko wiadomo ze lepiej jakby ich nie bylo
    Kamcia kurcze przygotowania pelna para :-D my dopiero po wyplacie kupimy lozko dla starszaka ale 160×80, do tego materac i materac dla drugiego synka. Chcualaabym wszystko juz zamknac w tym miesiacu i potem tylko poprac i poprasowac :-) wstawisz zdjecie tego lozeczka?
    AnnaIzabela oj wspolczuje tych remontow i to na samej koncowce

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi wiem że to szok a początek diety dla mnie przynajmniej był bardzo trudny ale zaciśniesz zęby i unormujesz te cukry. Ja w żadnej cukrzycowej ciąży nie byłam z tej okazji w szpitalu. Nawet diabetologa nie mam specjalnego ciążowego tylko zwykłego.
    Z tego co widzę u dziewczyn cukier na czczo bardzo trudno unormować dietą ale na początku pewnie taką próbę Ci zalecą.
    5mg ketonów to wg moich pasków +/- czyli śladowe ilości więc z tym nie powinnaś mieć dużego problemu o ike będziesz trzymała się zaleceń.
    Postaraj się podejść do tego na luzie bo ja strasznie się stresowałam i ciągle chodziłam zła. W drugiej ciąży cujrzycowej łatwiej przyjęłam diagnozę i po prostu zaczęłam działać...

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam,że zdenerwowałam się tą cukrzycą bardzo..Pierwsze co to wizja dziecka z wadami..Jak do tej pory mój Mały rozwija się dobrze, na żadnym usg nie było nic podejrzanego, nawet 2 tyg. temu miałam usg z przepływami i wszystko ok. Jestem może trochę nadwrażliwa, bo o dziecko staraliśmy się z mężem długo, mam też zdiagnozowany zespół antyfosfolipidowy (codziennie kłuję się Clexane) i Ch. Hashimoto. Póki co to mogę śmiało powiedzieć, że ciąża wyregulowała mi tylko tarczycę:)

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że wady spowodowane cukrzycą to tylko skrajne i zaniedbane przypadki np jak masz zaawansowaną cukrzycę od początku a wykryjesz na końcówce czy coś w tym stylu. Skoro do tej pory problemów nie było a usg jest ok to postaraj się nie zamartwiać. W końcu serduszko najdokładniej sprawdza się chyba na usg połówkowym czyli wtedy jest już mocno rozwinięte i już by coś wyszło jakby było. A teraz już wiesz o cukrzycy i będziesz robić wszystko co możesz aby to wyregulować więc głowa do góry :)
    Znowu jestem głodna :/

anitka710 lubi tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iggi
    a jak sie martwisz, to z racji cukrzycy należy ci sie echo reduszka dzidzi
    a w Poznaniu nie brakuje specjalistów
    super lekarze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    iggi
    a jak sie martwisz, to z racji cukrzycy należy ci sie echo reduszka dzidzi
    a w Poznaniu nie brakuje specjalistów
    super lekarze
    Zobaczę co jutro powie mój gin i faktycznie wykonam to echo serca.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie
    Jutro pomalujemy ścianę. Pojutrze może może uda się złożyć nowe łóżeczko i wstawić. Zrobię zdjecie po :) ale ciężko kupić w normalnej cenie i nie białe łóżeczko 140x70
    A mój młodszy i musi mieć szczebelki :) i to jeszcze te nie wyjmowane :D
    Z czasem starszy przejdzie na łóżko a młodszy dostanie to wieksze. Choć ono też ma opcję tapczanika. Jednak bez barierki

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi będzie dobrze :-) pamiętaj tylko żeby nie bać się insuliny w razie czego ;-) oczywiście życzę Ci żeby udało się wyregulowac dieta :-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anitka710 wrote:
    Iggi będzie dobrze :-) pamiętaj tylko żeby nie bać się insuliny w razie czego ;-) oczywiście życzę Ci żeby udało się wyregulowac dieta :-)

Kłucia insuliną się nie boję - i tak się kłuję w brzuch raz dziennie zastrzykami z heparyny:(
    I ponoć ciąża to nie choroba...

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeżarłam całą mała pizze na cienkim cieście i miskę surówki O_o Choćby było 160 to było warto :D

Wynik 123 :O szok i niedowierzanie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 15:43

kamciaelcia, Lyanna, Kassie, anitka710 lubią tę wiadomość

• Lyanna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31, ja miałam przy krzywej na czczo 230 ;) Byłam załamana i też miałam wątpliwości czy to możliwe żeby cukrzyca tak nagle się rozwinęła. Przeczytałam wszystko, co znalazłam w internecie o nieleczonej cukrzycy i jej skutkach dla dziecka. Bardzo się tym stresowałam ale na USG było wszystko w porządku (i na tych zwykłych i prenatalnych). Zrobiłam sobie hemoglobinę glikowaną, która wyszła 5,24 i to mnie trochę uspokoiło. Wierzę, że z mała rozwija się dobrze, a cukrzyca pojawiła się dopiero w okolicach 24 tygodnia. Oczywiście dopadają mnie wątpliwości np. trafiłam gdzieś na informację, że cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu ale staram się o tym nie myśleć.

Mimo takiego wysokiego wyniku nie musiałam iść do szpitala - tydzień próbowałam diety (na własną rękę i mierzyłam sobie cukier, bo miałam dostęp do glukometru). Na pierwszej wizycie u diabetologa dostałam od razu insulinę przed posiłkami i na noc, ponieważ dieta nie przynosiła odpowiednich efektów.

Najgorsze są początki, powodzenia! :)

A u mnie rano 86 i brak ketonów! Za to wczoraj znowu zaliczyłam niedocukrzenie, jak wróciłam ze szkoły rodzenia to cukier 56 (a godzinę wcześniej było 110). No i weź tu człowieku bądź mądry...

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Iggi31, ja miałam przy krzywej na czczo 230 ;) Byłam załamana i też miałam wątpliwości czy to możliwe żeby cukrzyca tak nagle się rozwinęła. Przeczytałam wszystko, co znalazłam w internecie o nieleczonej cukrzycy i jej skutkach dla dziecka. Bardzo się tym stresowałam ale na USG było wszystko w porządku (i na tych zwykłych i prenatalnych). Zrobiłam sobie hemoglobinę glikowaną, która wyszła 5,24 i to mnie trochę uspokoiło. Wierzę, że z mała rozwija się dobrze, a cukrzyca pojawiła się dopiero w okolicach 24 tygodnia. Oczywiście dopadają mnie wątpliwości np. trafiłam gdzieś na informację, że cukrzyca zwiększa ryzyko autyzmu ale staram się o tym nie myśleć.

Mimo takiego wysokiego wyniku nie musiałam iść do szpitala - tydzień próbowałam diety (na własną rękę i mierzyłam sobie cukier, bo miałam dostęp do glukometru). Na pierwszej wizycie u diabetologa dostałam od razu insulinę przed posiłkami i na noc, ponieważ dieta nie przynosiła odpowiednich efektów.

Najgorsze są początki, powodzenia! :)

A u mnie rano 86 i brak ketonów! Za to wczoraj znowu zaliczyłam niedocukrzenie, jak wróciłam ze szkoły rodzenia to cukier 56 (a godzinę wcześniej było 110). No i weź tu człowieku bądź mądry...
    Dzięki za pocieszenie..robiłaś lub lekarz polecił Ci robić echo serca płodu?

• AmVormittag Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny, wygląda na to, że dołączam do tej elitarnej grupy ;-) moje wyniki 83 na czczo, 197 po 1h i 106 po 2h. Nie spodziewałam sie problemów, jednak lekarka zwróciła uwagę na ten drugi wynik, wysłała do diabetologa i kazała sie nastawić na dietę i zabawę glukometrem.... Jakie są Wasze doświadczenia? Czy faktycznie ten wynik już kwalifikuje mnie do takich wskazań? Jeśli tak jak często należy mierzyć cukier? Będę wdzięczna za porady, niestety nie jestem w stanie prześledzić całego wątku.

3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals :-D
    f2wlwn15ouce76v4.png
    961l9vvjv4n6peyx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety się kwalifikujesz, ja miałam 95 na czczo (norma do 92) ale to dobrze, że wyszło, bo przynajmniej będziesz kontrolować jeżeli się pogorszy :)
    Ja cukier mierze 4x dziennie - na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji, ale dziewczyny wiem, że po 6x potrafią.
    Ja polecam od siebie
    - słodkie przepisy - dieta cukrzycowa na fb
    - beztroskamama.pl

I tak z 10 stron temu pisałam moje przykładowe przepisy, które u mnie się sprawdziły :)

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej.

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    Dziewczyny,
    naczytałam się w necie, że cukrzyca grozi nawet obumarciem płodu. I się wystraszyłam. Moja pierwsza ciąża też była z cukrzycą i córka urodziłą się zdrowa i dziś ma 3 lata, nie choruje przewlekle na nic. Teraz zaczynam mi się II trymesr, stosuję dietę i zaczełam się bać od tego, co naczytałam się, ech. A, i skąd macie te ketony? Jak je mierzycie? Ja w pierwszej ciąży nic takiego nie mierzyłam. Niestety od tej doety cukrzycowej nic nie przytyłam przez ostetnie 3 tygodnie i lekarz kazał mi więcej jeść. No i bądź tu mądry w tej cukrzycy pieprzonej.
    A w pierwszej ciąży od kiedy zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę? Z tego co zdążyłam się zorientować(o cukrzycy dowiedziałam się dzis) to ciała ketonowe występują w moczu,są testy do samodzielnego ich badania.Mi akurat ketony wyszły w badaniu moczu w laboratorium,przy okazji krzywej cukrowej.

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej zdiagnozowano dopiero w III trymestrze, ale myślę, że wczesniej też mogła być, tylko mi na czczo nigdy zły wynik nie wychodził. teraz po prostu z racji tej poprzedniej cukrzycy kazali mi już w I trymestrze zrobić test z glukozą no i wyszło od razu. Ale na czczo zawsze mam ok. Tylko po jedzeniu dupa.

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    W pierwszej zdiagnozowano dopiero w III trymestrze, ale myślę, że wczesniej też mogła być, tylko mi na czczo nigdy zły wynik nie wychodził. teraz po prostu z racji tej poprzedniej cukrzycy kazali mi już w I trymestrze zrobić test z glukozą no i wyszło od razu. Ale na czczo zawsze mam ok. Tylko po jedzeniu dupa.
    To Cię pocieszę, u mnie i na czczo i po obciążeniu dupa:/I nie wiem od kiedy się bujam z cukrzycą..

karen657, anitka710 lubią tę wiadomość

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodkie mamusie co jecie na przekąskę przed snem?wyczytałam ze coś powinno się zjeść ok.22,ale nie mam pomysłu co nie jest szkodliwe..

• Kassie Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    Dziewczyny,
    Dlatego ja nie czytalam nic na internecie. Sama widzisz ze Twoja corka (mimo ze z ciazy cukrzycowej) jest zdrowa wiec i tym razem tez tak bedzie :-) ja walcze od 7tygodnia ale przypuszczam ze juz wlasciwie od 1tyg cukrzyca byla. Ketony bada sir na paskach testowych. Ja mam akurat problem z cukrem w moczu (tez wychodzi na paskach), ale dwoch diabetologow mi mowilo ze i ketony i cukier moga w ciazy wychodzic. Najwazniejszy jest cukier we krwi. Co do tycia to ja na poczatku schudlam 3kg wiec waga nie masz sie co przejmowac :-)

karen657, anitka710 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 1875 1876 1877 1878 1879 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ