Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja po wizycie u diabetologa
Lekarz powiedzial ze naraziw jest ol chociaz te cukry rano ciagle sa graniczne..ale też mowil że to tako etap ciazy gdzie hormony bardzo buzuja i cukry szaleją
Powiedział mi tez
Czytajax moje notatki ze nalozylam sobie straszny reżim posilkow i żebym probowala urozmaicac diete bo jem to samo;)anitka710, kamciaelcia, AnnaIzabela, Kassie lubią tę wiadomość
Zakochana mama2 -
Moja zaczęła glucić chyba już w niedzielę. W poniedziałek doszedł coraz gorszy kaszel. No i gorączka od poniedziałku do środy. No ale jakoś przetrwamy. Mąż już też gluci i kaszle a mnie coś w gardle drapie więc pewnie nas wszystkich rozłoży znowu. Oby tylko do porodu wszyscy wyzdrowieli...
Cukry się jakoś uspokoiły, nie powiem że są idealne ale w normie. Przestraszyły się chyba tej insulinyale fakt taki że nie podjadam praktycznie nic zakazanego. Zobaczymy co jutro powiedzą gin i diabetolog...
anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyA ja się jednak zapisałam prywatnie. Lekarz prowadząca powiedziała, że dwa tygodnie to za długo. A i tak udało się dopiero na 8.02. Mam nadzieję, że do tego czasu nic złego się nie stanie.. Ech najpierw człowiek się martwi bo cukry za wysokie to teraz jeszcze bo za niskie
a już zaczęłam sobie odpuszczać nerwy, bo już tak "daleko" zaszłam..
-
sciana pomalowana
w sumie 2h roboty-15 min malowania (i to trzema koloramI) a reszta to zabezpieczanie, obklejanie, mycie wałków
troszkę wietrzymy i jak mały pójdzie spać złożymy łóżeczko
zasłony wyprane-jutro wyprasuje
mycie okna jak przyjdą nowe rolety i firanka-oczywiście mąż myje od kilku lat (ciązuję od 2014r)
zaraz podłoge umyję
zjadlam dziecku monte! ale nerwa miałam na męża , na pewno cały blok słyszał, 95 po godz...
Piotruś spi u nas w sypialni-stare łóżeczko juz wstawione
smiejemy się ze on z nami nie nauczony spać i starzy pewnie pójdą na kanapę w salonieAnnaIzabela, Kassie, anitka710 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTeż tak sobie tłumaczę
jutro spróbuję zjeść makaron z sosem. Ostatnio po nim cukier miałam pod 140, więc to będzie dobry test
Lekarke zaintrygowało to, że dawka insuliny mniejsza, a poziom cukru taki sam. Dziś też wezmę 8 jednostek i zobaczę co będzie.
-
nick nieaktualnykamciaelcia wrote:ja w ogóle odstawiłam insulinę
No właśnie i to też mnie trochę podbudowuje, bo da się i wszystko jest w porządkuale dla spokoju sumienia pójdę i popatrzymy na to nasze szczęście dokładnie jeszcze raz
na szczęście to "tylko" 220zł więc nie zbankrutuje
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Jestem po wizycie u gina.Powiedział,że naduzywam w stosunku do moich wyników pojęcia cukrzyca ciazowa,on twierdzi,że to jest nietolerancja glukozy w ciazy.W ogóle uważa,że większość kobiet ma tą nietolerancje i ze podawania insuliny np w ilości 2 jedn.to tylko efekt placebo.Zalecil diete no i oczywiście dał skierowanie do diabetologa.Maly wazy już 1400g.Jeśli chodzi o wady serca to jeśli kobieta ma cukrzyce w poczatkowych fazach i jest to nieuregulowane.Jak się okazuje echo serca mialam na polowkowych.
-
nick nieaktualnyIggi31 wrote:Jestem po wizycie u gina.Powiedział,że naduzywam w stosunku do moich wyników pojęcia cukrzyca ciazowa,on twierdzi,że to jest nietolerancja glukozy w ciazy.W ogóle uważa,że większość kobiet ma tą nietolerancje i ze podawania insuliny np w ilości 2 jedn.to tylko efekt placebo.Zalecil diete no i oczywiście dał skierowanie do diabetologa.Maly wazy już 1400g.Jeśli chodzi o wady serca to jeśli kobieta ma cukrzyce w poczatkowych fazach i jest to nieuregulowane.Jak się okazuje echo serca mialam na polowkowych.
Niech się jednak diabetolog wypowie, bo coś ten ginekolog olewczo podszedł.. -
"należne" echo serca robi się na połówkowym usg oraz w 30tc
z synem robił mi super specjalista (z jakims certyfikatem), to , co on napisał na wyniku (liczby i dziwne parametry) nigdy nie miałam napisanego u innego
w tej ciązy robiłam niby echo prywatnie (bo ten super specjalista juz nie robi u mnie w województwie), ale inaczej wyniki napisane
ale
do tego daże:
nie wszystko na echo wyjdzie
sa wady strukturalne które ewidentnie widać i takie, które w zyciu płodowym nie mają wiekszego znaczenia
ale: cukrzyca wad nie musi powodować
jednak biadolenie lekarza , ze nietolerancja, że cukrzyca od poczatku...skąd od do cholery wie, kiedy u cięzarnej się pojawiła????? są tez wady rozwojowe-rosna wraz z dzieckiem, o nich w ciązy się nie dowiemy??i na nie hipotetycznie cukrzyca po 24 tc nie miałaby wpływu???
jak ja nie lubie takiej gadki lekarzy, którzy zyja jakimiś starymi normami, czasami, i tylko dlatego uznaja "coś" (niedoczynność czy cukrzycę) bo odgórnie muszą to uznać, bo ktoś mądrzejszy wymyslił jakieś liczby i nazwal je normami
przepraszam za uniesienie...wkurzaja mnie tacy
ja wiem, ze nie ma co sie martwić jakimikolwiek wadami spowodowanymi cukrzyca jesli od początku trzyma się rekę na pulsie-np kontrola glukozy na czczo od poczatku ciązy
ja urodziłam dziecko z wada serca i w ogóle nie miałam wtedy w ciązy ani cukrzycy, ani niedoczynności, ciąża idealna i książkowa...no oprócz ułożenia miednicowego
lekarz powinien wspierać ciężarna a nie paplaćAnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Iggi bardzo dobrze ze zapiszesz sie do diabetologa. Dieta i pomiary na glukometrze a napewno bedzie dobrze
faktycznie gin podszedl do tematu olewczo.
Ja dzis mam dzien 'rozpusty'zjadlam porzadna porcje frytek z 3paluszkami rybnymi - cukier 108. Potem platki kukurydziane z mlekiem-104 a nie cala godzine temu knoppersa
A no i synkowi caly dzien leje sie katar. W sumie to dobrze ze leci i mozna wytrzec (oczywiscie synek nalogowo wyciera sie w rekaw..) bo przynajmniej nie splywa gdzies dalejna wieczor juz nawet ladnie wolal chusteczke zeby samemu sie wytrzec, kilka razy ladnie sie sam wysmarkal. do odkurzacza juz sie przyzwyczail na szczescie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 20:15
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj dwa sukcesy dietetyczne. Udało mi się w końcu zrobić owsiankę, która nie podwyższyła cukru. PO prostu zmieniłam płatki na pełnoziarniste i dodałam sporo cynamonu
A na obiad na próbę zrobiłam makaron razowy i też spoko
Ufff
AnnaIzabela, kamciaelcia, Kassie, Lyanna lubią tę wiadomość