Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Hej witam sie z 86 na czczo
Oj ja tez na poczatku bylam przewrazliwiona wynikiem ponad 120teraz juz nie zwrac na to uwagi
Kamcia super ze synek zadowolonyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 09:28
kamciaelcia, AnnaIzabela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzień dobry
Rano cukier 76, ketonów nie sprawdzałam bo skończyły mi się paski.
Wczoraj robiłam badania i glikowana 4,93Wygląda na to, że insulina daje dobre efekty. Niestety w moczu ketony i dość liczne bakterie. Chciałam dzisiaj od razu zrobić posiew, pojechałam, odczekałam w kolejce i dowiedziałam się, że w soboty nie przyjmują moczu na posiew. W poniedziałek muszę pojechać jeszcze raz (albo wysłać męża z pojemniczkiem, bo akurat ma wolne
).
anitka710, AnnaIzabela, Kassie lubią tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Witam
U mnie wynik 94 (wyszła wczorajsza rozpusta)
Kamciaelcia super że synuś zadowolonymoja bratowa ostatnio kombinowala z łóżkiem bo jej 3 letni syn nie chciał tam spać, więc kupiła mu pościel taka jak chciał i problem znikł
AnnaIzabela, Kassie lubią tę wiadomość
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
nick nieaktualnyanitka710 wrote:Witam
U mnie wynik 94 (wyszła wczorajsza rozpusta)
Kamciaelcia super że synuś zadowolonymoja bratowa ostatnio kombinowala z łóżkiem bo jej 3 letni syn nie chciał tam spać, więc kupiła mu pościel taka jak chciał i problem znikł
Anitka a co to za rozpusta była?Mam jakąś masochistyczna duszę chyba, bo się katuje pytaniami co dobrego ludzie jedzą i oglądam ciągle klipy z czekoladą i innymi łakociami
anitka710, Kassie lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny
dawno mnie tu nie było i część mnie nie zna. Miałam cukrzycę ciążowa, leczona dietą. Problem z cukrami na czczo (wyniki zwykle 88-94). Urodziłam 25.12 (w Boże Narodzenie
). Dziewczynka zdrowa, cukry miała 85 i 79. Wg usg na sali porodowej miała mieć 4kg, a miała 3590g. Uff
rodziłam na karowej w Warszawie. Moje cukry na czczo wyglądają nadal tak samo. Nawet są trochę wyższe niż w ciąży ale to pewnie wynik braku diety. Poposiłkowe rzadko mierze bo zwykle młoda wisi na cycku kiedy jest czas na to. Ale są niższe niż w ciąży. Raz po 4 zwykłych naleśnikach z dżemem miałam po godzinie 94. W ciąży jadłam tylko dwa i to z mąki pełnoziarnistej lub żytniej, gryczanej.
Krzywej jeszcze nie miałam.
No i od porodu przytyłam już prawie 3 kgwkrótce odzyskam wagę sprzed ciąży
a jem dużo mniej (czasu brak) i karmię piersią.
anitka710, AnnaIzabela, kamciaelcia, Kassie lubią tę wiadomość
-
AnnaIzabela wrote:Anitka a co to za rozpusta była?
Mam jakąś masochistyczna duszę chyba, bo się katuje pytaniami co dobrego ludzie jedzą i oglądam ciągle klipy z czekoladą i innymi łakociami
i po godzinie miałam 150
W ogóle to ostatnio zauważyłam że co 2 dzień mi cukry skaczą, i chyba czas zaostrzyc dietęAnnaIzabela lubi tę wiadomość
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
Mam pytanie o diete do bardziej doświadczonych, czy diabetolog na pierwszej wizycie podaje jakis jadłospis, czy trzeba się udać do dietetyka?Próbuje na razie radzić sobie sama,ale im więcej czytam tym bardziej dochodze do przekonania,ze układanie diety samemu to rzecz trudna..Dieta musi być zbilansowana..Póki co zdobyłam jadłospis na 7 dni ze strony cukrzyca polska.A jak Wy sobie radzicie,macie ułożone jadłospisy czy na własną rękę układacie diete?
-
nick nieaktualnyIggi31 wrote:Mam pytanie o diete do bardziej doświadczonych, czy diabetolog na pierwszej wizycie podaje jakis jadłospis, czy trzeba się udać do dietetyka?Próbuje na razie radzić sobie sama,ale im więcej czytam tym bardziej dochodze do przekonania,ze układanie diety samemu to rzecz trudna..Dieta musi być zbilansowana..Póki co zdobyłam jadłospis na 7 dni ze strony cukrzyca polska.A jak Wy sobie radzicie,macie ułożone jadłospisy czy na własną rękę układacie diete?
Ja osobiście nie mam żadnej diety ustalonej. Wszystko metoda prób i błędów, też nie można popadać w skrajności i jeść w miarę normalnie, tylko ograniczyć węglowodany
Ale to moje osobiste zdanie;) -
kamciaelcia wrote:ja nie słyszałam nigdy o tluszczu zmieniajacym się w glukozę...
Glukoneogeneza - zachodzacy w organizmie proces wytwarzania gluzkozy z niecukrowcow.
Nie wiem czy akurat ten proces wystepuje w tym przypadku,ale ja jem produkty nisko tluszczowe, bo tak mi w poradni zalecali.
Iggi31, ja mam przykladowe jadlospisy (w poradni u mnie dawali), na których na początku bazowałam, ale oczywiście na zasadzie że to przykladowe i, i tak trzeba to modyfikować pod siebie. Mogę ci na maila przesłać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 13:52
-
nick nieaktualnyM86 wrote:Glukoneogeneza - zachodzacy w organizmie proces wytwarzania gluzkozy z niecukrowcow.
Nie wiem czy akurat ten proces wystepuje w tym przypadku,ale ja jem produkty nisko tluszczowe, bo tak mi w poradni zalecali.
Ja też z zasady nie jem tłusto, ale wczoraj miałam kryzys egzystencjonalny i potrzebowałam czegoś niezdrowego -
Ja już w domu
Moje dziecko zapomniało co to spanie w wózkuzrobilam kilometry po castoramie by zasnął a on nic. Przekroczylam kasę-padł
do czasu aż auto otworzyłam. Czyli zamiast 2h drzemki było 5min
Na usg wszystko dobrze
Synek ślicznie rośnie patrząc na fakt ze mama maleje. Głowa duża, brzuszek idealny , nawet nogi"normalne"
Patryk waży 748 g
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/feb6f3e40c3a.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 15:40
AnnaIzabela, anitka710, Kassie, Kazio14 lubią tę wiadomość