Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Iggi31 ja w sumie to jem to na co mam ochote tylko w mniejszych ilosciach. Nie przeliczam zadnych weglowodanow itd. Zrezygnowalam tylko ze smazonego, makaronow pszennych, ryzu bialego. I smietany uzywam 12% do zupy plus make orkiszowa tortowa. Nalesnikow nie jem wogole bo mi nie sluza na zadnej mace. U diabetologa dostalam tylko ogolne wskazowki. A reszte poznalam metoda prob i bledow. A i zwracam uwage na indeks glikemiczny
Kamcia sliczny syneksuper ze wszystko dobrze a wagowo widze ze bedzie wiekszy od mojego
najwazniejsze ze wszystko ok
kamciaelcia, AnnaIzabela, Iggi31 lubią tę wiadomość
-
Iggi31 wrote:Te wszystkie diety dla ciezarnych z cukrzycą mają 1800 kcal,a ja jak się odchudzalam to miałam diete 1400 kcal..masakra..
jem tyle ile potrzebuje, czyli zebym poprostu nie byla glodna. Jem z reguly co 2,5-3h. Czasem nawet co 2. Jedyny wyjatek to drugie sniadanie bo jem go godzine po pierwszym (na poerwsze tylko kromka z szynka a potem sobie juz jem normalnie).
A na niski cukier po posilku (np 89 jak u Ciebie) diabetolog zalecil mi sobie cos zjesc jeszczeWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 17:33
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
ja też kcal nie licze
jakoś spadło 11kg
ale-pisałam już wcześniej-mi po ciązy waga bardzo rosła
moja diab nie mówiła co dokładnie jeść
radziła zajadać kapuste kiszoną z oliwa, makarony al dente, ale ogólnie mam jeść na co mam ochotę, zwłaszcza że to ciąża -
Kamcia superowe zdjęcie cudownego synka!
Iggi ja też żadnych jadłospisów nie dostałam a miałam konsultacje z dietetykiem. Dostałam ogólne wskazówki czego nie jeść, co i jak jeść żeby było ok. Modyfikowałam dotychczasowe posiłki.
A u mnie tak: u gina ok, jeszcze się Tymek nie wybiera na świat, z szyjką podobno nawet lepiej niż poprzednio. Następna wizyta za 2 tygodnie, przed nią mam zrobić usg i wtedy zdecydujemy czy kończymy wcześniej czy czekamy bo jednak nie zaleca czekania do terminu, skończony 37 to już bardzo dobry moment.
A od diabetologa dostałam insulinę do posiłków. Dawki malutkie bo 3/2/2 ale zobaczymy, może pozwolą mi na więcej węglowodanów bo widzi po wynikach że muszę się ograniczać żeby trzymać normę. Jestem po pierwszym kłuciu i czekam na pomiar. Aż jestem ciekawana początku wydawało mi się to łatwe jak lekarz pokazywał, po przeczytaniu instrukcji uznałam że to skomplikowane ale potem krok po kroku poszło i nic a nic nie bolało. No i nie wiem czy dobrze ale ukłułam w bardziej bok brzucha, chyba daleko od dziecka
zobaczymy czy będzie efekt.
Gin zasugerował że może warto by było pomyśleć o długodziałającej na dzień ale dał mi szansę na dawkach od diabetologa.
P.s. insulina rzeczywiście nie pachnie ładnieWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 19:22
AnnaIzabela, kamciaelcia lubią tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
karen657 wrote:A ja dzisiaj mam wszystkei pomiary w normie. I oczywiście jako schizolka zaraz się martwię, czy z dzidzią wszystko ok, bo cukrzyca ustąpiła
ja wrecz brałam 6j insuliny na noc a teraz zero! tez powinnam się martwićale brzuszek Patryczka na 50 centylu, idealny
anitka710, karen657 lubią tę wiadomość
-
Ja dziewczyny zjadlam dwa duze nalesniki ze szpinakiem posypane nozarella i zapiekane..do tego oczywiscie porcja salaty i rzodkiewki..ale najadlam sie bardzo wiec zostawilam chlopakow w domu i wyszlam na pol godzinny spacer(chociaz niby jest alarm smogowy;( ale spacer to najlepsza aktywnosc dla mnie) i cukier..96. Dla mnie aktywnosc to podstawa..na czczo mam wysokie cukry po sniadaniu zaprowadzam syna do przedszkola robiad dlugi spacer i cukier mniejszy niz na czczo
kamciaelcia, Lyanna lubią tę wiadomość
Zakochana mama2 -
Zakochana mama2 wrote:Ja dziewczyny zjadlam dwa duze nalesniki ze szpinakiem posypane nozarella i zapiekane..do tego oczywiscie porcja salaty i rzodkiewki..ale najadlam sie bardzo wiec zostawilam chlopakow w domu i wyszlam na pol godzinny spacer(chociaz niby jest alarm smogowy;( ale spacer to najlepsza aktywnosc dla mnie) i cukier..96. Dla mnie aktywnosc to podstawa..na czczo mam wysokie cukry po sniadaniu zaprowadzam syna do przedszkola robiad dlugi spacer i cukier mniejszy niz na czczo
-
Wiecie co głupia byłam że wcześniej nie chciałam tej insuliny... Po 55g chleba, sałatce brokułowej i połowie jabłka 109. Bez miałabym pewnie ok 140-150. Mogę odetchnąć
No i dostałam nowy nakłuwacz
Ja już nie bardzo mogę patrzeć na ten probody... Dlatego tym bardziej się cieszę z insuliny że może uda się jeść 2 kromki dobrego chlebka (nie żeby jakaś buła. Żytni z ziarenkami ale pyszny).
U mnie też niby ruch niewskazany ale ostatnio się w sumie nie oszczędzałam a na pewno nie tak jak tego lekarz oczekiwał i nic się nie pogorszyło. Ale chodzenie zaczyna boleć. W szyjce kłuje i jakiś prąd czuję w lewej nodze... Więc stosuje krótkie dystanse głównie po mieszkaniu.AnnaIzabela, Lyanna lubią tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka