X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Zrobiłam pomiar glukometrem po 1h od obiadu i wyszło 89.Nie za mało?
    Niedocukrzenie jest poniżej 60 także luzik ;-)

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 ja w sumie to jem to na co mam ochote tylko w mniejszych ilosciach. Nie przeliczam zadnych weglowodanow itd. Zrezygnowalam tylko ze smazonego, makaronow pszennych, ryzu bialego. I smietany uzywam 12% do zupy plus make orkiszowa tortowa. Nalesnikow nie jem wogole bo mi nie sluza na zadnej mace. U diabetologa dostalam tylko ogolne wskazowki. A reszte poznalam metoda prob i bledow. A i zwracam uwage na indeks glikemiczny :-)
    Kamcia sliczny synek :-) super ze wszystko dobrze a wagowo widze ze bedzie wiekszy od mojego :-D najwazniejsze ze wszystko ok :-)

kamciaelcia, AnnaIzabela, Iggi31 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Te wszystkie diety dla ciezarnych z cukrzycą mają 1800 kcal,a ja jak się odchudzalam to miałam diete 1400 kcal..masakra..
    Ja nawet na kalorie nie zwracam uwagi :-) jem tyle ile potrzebuje, czyli zebym poprostu nie byla glodna. Jem z reguly co 2,5-3h. Czasem nawet co 2. Jedyny wyjatek to drugie sniadanie bo jem go godzine po pierwszym (na poerwsze tylko kromka z szynka a potem sobie juz jem normalnie).
    A na niski cukier po posilku (np 89 jak u Ciebie) diabetolog zalecil mi sobie cos zjesc jeszcze :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 17:33

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też kcal nie licze :D jakoś spadło 11kg
    ale-pisałam już wcześniej-mi po ciązy waga bardzo rosła
    moja diab nie mówiła co dokładnie jeść
    radziła zajadać kapuste kiszoną z oliwa, makarony al dente, ale ogólnie mam jeść na co mam ochotę, zwłaszcza że to ciąża

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za informację.Ciekawe jak jutro na czczo mój cukier wywali,mam jeszcze nadzieję,że insulina nie będzie potrzebna..Kupiłam dziś też te paski do ketonow i glukozy w moczu,jutro rano próba

anitka710 lubi tę wiadomość

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia słodkie zdjęcie i śliczny synuś

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• karen657 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj mam wszystkei pomiary w normie. I oczywiście jako schizolka zaraz się martwię, czy z dzidzią wszystko ok, bo cukrzyca ustąpiła :)

tb73mg7ynzddudc6.png

tb73zbmh5ajb03hr.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia superowe zdjęcie cudownego synka!
    Iggi ja też żadnych jadłospisów nie dostałam a miałam konsultacje z dietetykiem. Dostałam ogólne wskazówki czego nie jeść, co i jak jeść żeby było ok. Modyfikowałam dotychczasowe posiłki.
    A u mnie tak: u gina ok, jeszcze się Tymek nie wybiera na świat, z szyjką podobno nawet lepiej niż poprzednio. Następna wizyta za 2 tygodnie, przed nią mam zrobić usg i wtedy zdecydujemy czy kończymy wcześniej czy czekamy bo jednak nie zaleca czekania do terminu, skończony 37 to już bardzo dobry moment.
    A od diabetologa dostałam insulinę do posiłków. Dawki malutkie bo 3/2/2 ale zobaczymy, może pozwolą mi na więcej węglowodanów bo widzi po wynikach że muszę się ograniczać żeby trzymać normę. Jestem po pierwszym kłuciu i czekam na pomiar. Aż jestem ciekawa :) na początku wydawało mi się to łatwe jak lekarz pokazywał, po przeczytaniu instrukcji uznałam że to skomplikowane ale potem krok po kroku poszło i nic a nic nie bolało. No i nie wiem czy dobrze ale ukłułam w bardziej bok brzucha, chyba daleko od dziecka ;) zobaczymy czy będzie efekt.
    Gin zasugerował że może warto by było pomyśleć o długodziałającej na dzień ale dał mi szansę na dawkach od diabetologa.
    P.s. insulina rzeczywiście nie pachnie ładnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2018, 19:22

AnnaIzabela, kamciaelcia lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karen657 wrote:
    A ja dzisiaj mam wszystkei pomiary w normie. I oczywiście jako schizolka zaraz się martwię, czy z dzidzią wszystko ok, bo cukrzyca ustąpiła :)

ja wrecz brałam 6j insuliny na noc a teraz zero! tez powinnam się martwić :D ale brzuszek Patryczka na 50 centylu, idealny :)

anitka710, karen657 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    w poprzedniej ciązy czulam te insuline
    w tej włąśnie nie :D ale któreś opakowanie, któras fiolka...węch inny
    i mówiłam-mniej boli niż nakłuwacz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,w necie znalazłam dwie różne informacje o normach cukru mierzonego glukometrem 1 h po posilku-mniej niż 140 i mniej niż 120.To ile w końcu ma być?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iggi normy sie zmieniły
    w 2016 r stosowałam norme 120, w tej ciązy na szczęście jest 140

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 3 lutego 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny zjadlam dwa duze nalesniki ze szpinakiem posypane nozarella i zapiekane..do tego oczywiscie porcja salaty i rzodkiewki..ale najadlam sie bardzo wiec zostawilam chlopakow w domu i wyszlam na pol godzinny spacer(chociaz niby jest alarm smogowy;( ale spacer to najlepsza aktywnosc dla mnie) i cukier..96. Dla mnie aktywnosc to podstawa..na czczo mam wysokie cukry po sniadaniu zaprowadzam syna do przedszkola robiad dlugi spacer i cukier mniejszy niz na czczo

kamciaelcia, Lyanna lubią tę wiadomość

Zakochana mama2

Wysłany: 3 lutego 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj tez znalazlam chleb probody zalecany przez diabetologa. Kto nie slyszal sprawdzcie sobie w internecie:) chleb z niskim ig. Zobaczymy. Zjem na noc 2 kanapki:)

Zakochana mama2
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    Ja dziewczyny zjadlam dwa duze nalesniki ze szpinakiem posypane nozarella i zapiekane..do tego oczywiscie porcja salaty i rzodkiewki..ale najadlam sie bardzo wiec zostawilam chlopakow w domu i wyszlam na pol godzinny spacer(chociaz niby jest alarm smogowy;( ale spacer to najlepsza aktywnosc dla mnie) i cukier..96. Dla mnie aktywnosc to podstawa..na czczo mam wysokie cukry po sniadaniu zaprowadzam syna do przedszkola robiad dlugi spacer i cukier mniejszy niz na czczo
    Naleśniki na mące zwykłej czy jakiejś razowej? Ja niestety musze unikać ruchu,mam miękka szyjkę macicy

Wysłany: 3 lutego 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąka żytnia i zamiast mleka zwykla woda. Mleko nie uzywam w ogóle

Zakochana mama2
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co głupia byłam że wcześniej nie chciałam tej insuliny... Po 55g chleba, sałatce brokułowej i połowie jabłka 109. Bez miałabym pewnie ok 140-150. Mogę odetchnąć :)
    No i dostałam nowy nakłuwacz ;)
    Ja już nie bardzo mogę patrzeć na ten probody... Dlatego tym bardziej się cieszę z insuliny że może uda się jeść 2 kromki dobrego chlebka (nie żeby jakaś buła. Żytni z ziarenkami ale pyszny).
    U mnie też niby ruch niewskazany ale ostatnio się w sumie nie oszczędzałam a na pewno nie tak jak tego lekarz oczekiwał i nic się nie pogorszyło. Ale chodzenie zaczyna boleć. W szyjce kłuje i jakiś prąd czuję w lewej nodze... Więc stosuje krótkie dystanse głównie po mieszkaniu.

AnnaIzabela, Lyanna lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie rozumiem dlaczego cukier po posiłku jest w normie,a na czczo nie..To takie nielogiczne..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nigdy nie zrozumiesz cukrzycy :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś mi godzina wstawania się poprzestawiała :D
    juz jestem po jednej kawuni :) mąż pojechał do pracy, my z malutkim dziś całkiem sami
    na czczo 84i bez ketonów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1880 1881 1882 1883 1884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ