Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyIggi31 wrote:Najbardziej mi brakuje owoców..Ale jakims ciastem np.sernikiem bym nie pogardzila
Ja owoce odpuściłam, czasami zjem mandarynke, ale za bardzo cukier mi już szaleje.
Za to spokojnie mogę zjeść sernik albo makowca, w ogóle mi nie podnosząi właśnie sernik zajadam
kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZakochana mama2 wrote:Ale ciast drozdzowek mi bardzo brakuje..to bedzie trudny tłusty czwartek a najbardziej boje sie świat wielkanocnych:(
Oj tu się zgodzę, w Tłusty czwartek chyba w ogóle nie włączę telewizorado tego mam USG, więc stresik dodatkowy bedzie..
Na szczęście ja to już na wylocie, więc Wielkanoc będzie rozpustna -
nick nieaktualnyJa też jadłam truskawki (mrożone z ogrodu
) z jogurtem, ale zaczęły wywalać cukier.. więc teraz jem mandarynke, albo wafle dla diabetykow, krakersy pelnoziarniste, kostkę czekolady (mleczna z Wawel bez cukru jest super!) albo w ogóle nic, bo obiad późno
-
Dziewczyny (te które stosują oczywiście) po jakim czasie od wstrzyknięcia insuliny jecie? Bo ja już nie wiem czy coś robię nie tak czy co... Po obiedzie 137 a po podwieczorku (kupiłam nowy chleb i zjadłam go 30g z sałatką brokułową i pół jabłka) 99. Myślę sobie chleb ujdzie. Na kolację zjadłam go 50g z gołąbkiem i kiszonymi ogórkami i 154... I właśnie już chyba drugi raz zauważyłam że po następnym posiłku a nie tym z insuliną mam dobre cukry a po tym przed którym biorę bezpośrednio jest beznadziejnie. Kłuję się ok. 15 minut przed jedzeniem. Myślałam że pozbędę się tego cholernego problemu a jest jeszcze gorzej. Aż musiałam sobie popłakać...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja robię zastrzyk i od razu jem, bo tak kazał diabetolog. Kilka razy zdarzyło mi się zrobić zastrzyk dopiero po posiłku, bo zapomniałam
Zaczynałam od 4 jednostek ale to było za mało i nic nie dawało. Wydaje mi się, że powinnaś zadzwonić do diabetologa i zapytać czy możesz zwiększyć ilość, skoro 2 jednostki niewiele zmieniają.
Kazio14 lubi tę wiadomość
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Tak zrobię tylko jeszcze jutro może kupię swój chleb i przetestuję. Bo wczoraj przecież tak dobrze się zapowiadało a dzisiaj taka lipa... Już nawet mąż próbował mnie pocieszyć że zostało dwa tygodnie i jakoś dam radę. A on zawsze uparcie twierdzi że będzie w terminie i jeszcze miesiąc... A ja się boję że przez te dwa tygodnie mogę najbardziej zaszkodzić małemu... No nic trzeba skończyć użalanie się i iść spać. Może jutro będzie lepiej...Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
nick nieaktualnyKazio poczytaj w jakim czasie Twoja insulina ma największe działanie, bo może po tych 15 minutach + czas na zjedzenie i już jest za późno albo za wcześnie?
I faktycznie może jednak dawka 2j to za mało. Nie ma się co dołować tylko zaciskamy zęby i do przodu
Ja dziś na czczo 88 przy 8j, ale godzinę wcześniej
Byłam dziś znów na pobraniu (jutro endo) i aż mi wacik przeciekl tak mnie walnęłaa w piątek znowu będę kluta i nie wiem gdzie, bo obie ręce posiniaczone
W czwartek USG i się co prawda nie mogę doczekać, ale trochę zchillowałam z tym łożyskiem i czekam bez stresu -
annaIzabela
właśnie mi przypomniałaś
teraz w sobote robiłam prywatnie usg-tam gdzie zawsze prywatnie dodatkowo ale inny lekarz, ten akurat robi u nich przepływy na późniejszym etapie
spytałam o te przepływy, kiedy zacząć kontrolowac, bo on mi je robił w poprzedniej ciązy, a przy cukrzycy wiadomo-boimy sie skrajności...
powiedział mi, że jesli dziecko dobrze rosnie, nie ma takiej potrzeby szaleć z przepływami i sie martwic
ale to i ja wiem, przecież przepływy siadaja w ciązach niecukrzycowych, tak samo makrosomie sa u niecukrzycowych
dobre cukry=dobre wszystko
ja wiem ze zrobie
poprzednio 1/2 x
sprawdziłam w suwaczkuzrobiłam przeplywy w 34 i 37 tc bo tez wybierałam opcje z oceną anatomii dziecka (a mozna same przepływy), u mnie naciskam na ocene serduszka
teraz tez bardzo dokładnie mierzył właśnie brzuszek (bo to cukrzycowe, a ja nadal na dużym minusie wagowym) i serduszkoWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2018, 08:41
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to u mnie będzie skończone 33 i 37
Mi też cukry nie lecą na głowę na szyję więc tym bardziej się nie stresuje, bo to bardziej szkodzi
I tak Młoda mnie w sobotę i wczoraj rano zdenerwowała, bo lenia miała takiego, że prawie jej nie czułam, odpowiadała tylko na zaczepki. Już miałam jechać na KTG, ale się rozkręciła i póki co jest gitkamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość