X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez unikałam bananów
    ale po pierwszym sie bardzo zdziwiłam, dzis po bananie 95

kazio
    2j to bardzo malutko

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Najbardziej mi brakuje owoców..Ale jakims ciastem np.sernikiem bym nie pogardzila

Ja owoce odpuściłam, czasami zjem mandarynke, ale za bardzo cukier mi już szaleje.
    Za to spokojnie mogę zjeść sernik albo makowca, w ogóle mi nie podnoszą :) i właśnie sernik zajadam :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ciast drozdzowek mi bardzo brakuje..to bedzie trudny tłusty czwartek a najbardziej boje sie świat wielkanocnych:(

Zakochana mama2
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    Ale ciast drozdzowek mi bardzo brakuje..to bedzie trudny tłusty czwartek a najbardziej boje sie świat wielkanocnych:(

Oj tu się zgodzę, w Tłusty czwartek chyba w ogóle nie włączę telewizora :) do tego mam USG, więc stresik dodatkowy bedzie..
    Na szczęście ja to już na wylocie, więc Wielkanoc będzie rozpustna :D

Wysłany: 4 lutego 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole to co jecie na tzw podwieczorek?;)

Zakochana mama2
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na podwieczorek zjadłam mus z truskawek mrozonych z jogurtem greckim;cukier po nich 100

Wysłany: 4 lutego 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrozone truskawki..to jest pomysl:)

Zakochana mama2
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pycha;w biedronce są truskawki BIO.Po lekkim rozmrozeniu,zmiskowaniu powstaje zajebisty sorbet i do tego 3 lyzki jogurtu greckiego..Naprawdę polecam

AnnaIzabela, anitka710 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jadłam truskawki (mrożone z ogrodu :)) z jogurtem, ale zaczęły wywalać cukier.. więc teraz jem mandarynke, albo wafle dla diabetykow, krakersy pelnoziarniste, kostkę czekolady (mleczna z Wawel bez cukru jest super!) albo w ogóle nic, bo obiad późno :)

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z owoców mogę pomarańcze, mandarynki, pomelo i jabłka :-) choć ostatnio do kolacji zjadłam 3 kulki winogrona i było ok :-) banan zdecydowanie odpada :-| a tak bym zjadła :-)

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny (te które stosują oczywiście) po jakim czasie od wstrzyknięcia insuliny jecie? Bo ja już nie wiem czy coś robię nie tak czy co... Po obiedzie 137 a po podwieczorku (kupiłam nowy chleb i zjadłam go 30g z sałatką brokułową i pół jabłka) 99. Myślę sobie chleb ujdzie. Na kolację zjadłam go 50g z gołąbkiem i kiszonymi ogórkami i 154... I właśnie już chyba drugi raz zauważyłam że po następnym posiłku a nie tym z insuliną mam dobre cukry a po tym przed którym biorę bezpośrednio jest beznadziejnie. Kłuję się ok. 15 minut przed jedzeniem. Myślałam że pozbędę się tego cholernego problemu a jest jeszcze gorzej. Aż musiałam sobie popłakać...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię zastrzyk i od razu jem, bo tak kazał diabetolog. Kilka razy zdarzyło mi się zrobić zastrzyk dopiero po posiłku, bo zapomniałam ;) Zaczynałam od 4 jednostek ale to było za mało i nic nie dawało. Wydaje mi się, że powinnaś zadzwonić do diabetologa i zapytać czy możesz zwiększyć ilość, skoro 2 jednostki niewiele zmieniają.

Kazio14 lubi tę wiadomość

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię tylko jeszcze jutro może kupię swój chleb i przetestuję. Bo wczoraj przecież tak dobrze się zapowiadało a dzisiaj taka lipa... Już nawet mąż próbował mnie pocieszyć że zostało dwa tygodnie i jakoś dam radę. A on zawsze uparcie twierdzi że będzie w terminie i jeszcze miesiąc... A ja się boję że przez te dwa tygodnie mogę najbardziej zaszkodzić małemu... No nic trzeba skończyć użalanie się i iść spać. Może jutro będzie lepiej...

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś na czczo-91

anitka710 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio poczytaj w jakim czasie Twoja insulina ma największe działanie, bo może po tych 15 minutach + czas na zjedzenie i już jest za późno albo za wcześnie?
    I faktycznie może jednak dawka 2j to za mało. Nie ma się co dołować tylko zaciskamy zęby i do przodu :)

Ja dziś na czczo 88 przy 8j, ale godzinę wcześniej :)
    Byłam dziś znów na pobraniu (jutro endo) i aż mi wacik przeciekl tak mnie walnęła :/ a w piątek znowu będę kluta i nie wiem gdzie, bo obie ręce posiniaczone :D

W czwartek USG i się co prawda nie mogę doczekać, ale trochę zchillowałam z tym łożyskiem i czekam bez stresu :)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaIzabela
    właśnie mi przypomniałaś
    teraz w sobote robiłam prywatnie usg-tam gdzie zawsze prywatnie dodatkowo ale inny lekarz, ten akurat robi u nich przepływy na późniejszym etapie
    spytałam o te przepływy, kiedy zacząć kontrolowac, bo on mi je robił w poprzedniej ciązy, a przy cukrzycy wiadomo-boimy sie skrajności...
    powiedział mi, że jesli dziecko dobrze rosnie, nie ma takiej potrzeby szaleć z przepływami i sie martwic
    ale to i ja wiem, przecież przepływy siadaja w ciązach niecukrzycowych, tak samo makrosomie sa u niecukrzycowych
    dobre cukry=dobre wszystko
    ja wiem ze zrobie
    poprzednio 1/2 x
    sprawdziłam w suwaczku :D zrobiłam przeplywy w 34 i 37 tc bo tez wybierałam opcje z oceną anatomii dziecka (a mozna same przepływy), u mnie naciskam na ocene serduszka
    teraz tez bardzo dokładnie mierzył właśnie brzuszek (bo to cukrzycowe, a ja nadal na dużym minusie wagowym) i serduszko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2018, 08:41

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie będzie skończone 33 i 37 :)
    Mi też cukry nie lecą na głowę na szyję więc tym bardziej się nie stresuje, bo to bardziej szkodzi :)
    I tak Młoda mnie w sobotę i wczoraj rano zdenerwowała, bo lenia miała takiego, że prawie jej nie czułam, odpowiadała tylko na zaczepki. Już miałam jechać na KTG, ale się rozkręciła i póki co jest git :)

kamciaelcia, anitka710 lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przepływy robiłam dla siebie, swojego spokoju, nikomu
    sie nie chwaliłam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie na czczo 81 bez ketonów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaobserwowalyscie i siebie od czego może rano wyrzucać cukier gdy poprzedniego dnia po posiłkach cukier był w normie?

‹‹ 1882 1883 1884 1885 1886 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ