X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka
    Ja czułam że ty już po :) gratuluję. Szczęścia i zdroweczka wam życzę. Czekam na zdjecie kawalera

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Onna Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia: jednak synek?
    Kazio: jeszcze podwójna?
    Ja od 3,5 m-cy odciągam pokarm i daję per butla młodej. Straszna robota, brak czasu na wszystko, zwłaszcza rozsądną dietę. Ponoć cukrzyca i kp nie bardzo idą w parze, u nas jednak problem nie w pokarmie a w ssaniu młodej (zbyt krótkie wędzidełko, 2x korygowane).
    w sumie miło wspominam czasy z dietą cukrzycową.
    Pozdrawiam

AnnaIzabela, kamciaelcia, k878 lubią tę wiadomość

010ivfloqn8ak6av.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhu! 119 po dwóch nalesnikach z dużą ilością sosu i sałatką =] obiad na jutro też załatwiony :D

Kassie, k878 lubią tę wiadomość

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę mi się humor poprawił po porannych pomiarach,2 talerze cienkiej pomidorów z dużą ilością razowego makaronu+trochę podjedzonego pomelo i cukier po gdzie 105.

AnnaIzabela, Kassie lubią tę wiadomość

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie pomysly wyczerpuja na jedzenie. Moj diabetelog powiedzial żebym bardziej kombinowala a ja juz nie wiem co na obiad jeść

Zakochana mama2
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela super cukier po takich nalesnikach! :-) ja dzis na obiad mialam barszcz (sama sobie ukisilam) z uszkami z miesem. A na drugie kopytka z sera bialego (z maka pszenna i ziemniaczana, jajkiem) polane maselkiem i cukier 116 :-) wiec tez super
    Zakochana mama wszystko zalezy co Ci pasuje i co smakuje. Ja dostosowuje do siebie wszystko to co jadlam przed cukrzyca. Ale nie jem nic wymyslnego :-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna! Ja też odciągałam kiedyś i wiem jakie to upierdliwe więc podziwiam. Strasznie dużo czasu to pochłania. U mnie decyzja za dwa tygodnie czy przyspieszamy czy czekamy ale wątpię że mi do marca pozwoli dotrwać.
    Haha po objedzie 136. A pochłonęłam ok. 115g kaszy gryczanej białej, znalazłam w lodówce jeszcze 60g kawałek ziemniaka,do tego kotlet mielony, kilka różyczek brokuła i kiszone ogórki zagryzione ćwiartką jabłka i sporą kostką gorzkiej czekolady. Po takim miksie to cud że się w normie zmieściłam ;)
    Idę jeść :D

AnnaIzabela, Kassie, Onna lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onna
    Piekny awatarek :)
    Podziwiam Cię za odciaganie
    Mogłam kombinowac ze swoimi dziećmi(bo w ogóle ani razu cyca nie zassaly) jednak mnie życie czego innego nauczyło...podziwiam :)

Jak ten czas szybko leci
    3,5 miesiąca o.O

No
    Miała być córka
    Ale nasz osobisty aniołek stróż po raz kolejny przypilnowal żeby był chłopak :D

AnnaIzabela, Onna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wreszcie mam wyniki TSH i na szczęście ładnie spadło do 1,7 =] FT4 na stałym poziomie 0,89 :) uff!
    Stąd pewnie cukier też mi już nie wariuje tak jak wtedy kiedy miałam 2,7 TSH.

• Kassie Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio kotlet mielony smazony? :-) super ze cukier w normie :-)
    Ja tez kiedys odciagalam i przekichanr to bylo. Tym razem mam nadzieje ze karmienie bedzie zupelnie inaczej wygladac ale zycie pokaze :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznaje się bez bicia do duuzego grzechu,ale musiałam się przekonać. Zjadlam 2 małe kawałki sernika- cukier na 102

AnnaIzabela, anitka710, Kassie lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi31 wrote:
    Przyznaje się bez bicia do duuzego grzechu,ale musiałam się przekonać. Zjadlam 2 małe kawałki sernika- cukier na 102

To super wynik, mierzone po godzinie czy pół? Słodkie poleca się mierzyć po 30 i 60 min, bo cukier wywala dość szybko i gwałtownie, a potem jest równie szybki spadek. Ale oczywiście nie musi tak być :)

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzyłam po godzinie,ale coś czuje,ze jutro rano będzie kara w postaci porannego poziomu cukru..W ogóle dziś mam dziwne wyniki np. po jajecznica z 2 jaj i 2 kromkach chleba 7 zbóż z żółtym serem po 1 h-95..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słodkie może wywalic wcześniej, ale nigdy nie słyszałam o wczesniejszym pomiarze cukru jako zaleceniu.Wazny jest wynik po godzinie. Moja diabetolog nie kazala kombinować choć wiedziała że 30 min po jabłku mam 128 (poza normą) a po godzinie 108
    ale ani to wysoko, ani to dugo, czyli nic sie nie dzieje złego dla dzidzi
    tak samo czy zjem mleczna kanapke, cukierka itp
    może skoczyć po 30, 35, 45 minutach, ale nie o o chodzi, że mamy łapać najwyższy wynik...bo byśmy musiały po wszystkim tak robic, skad pewność że zupa, że ziemniak nie zachowały się inaczej w jakiejś innej minucie...mierzymy po godzinie
    a tak na marginesie-jadałam serniczek poprzednio, kupny, z biedronki i nie zaliczam serniczka do slodkiego...to ser, cukier nie strzelał, ale trzymal (w normie do 120)
    babka piaskowa inaczej już (wielkanoc 2 lata temu była u mnie cukrzycowa :) )
    ale po co siebie zadreczać? mierzmy jak zalecają, chyba że chodzi o tłuste...bo krótki skok nie groźny (jesli nie ma hipoglikemii), ale długi wysoki, wielokrotny...

witam się
    dzis próbuje zaliczyc czwartkowgo niezaliczonego diabetologa :) na czczo 77 bez ketonów

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi właśnie diabetolog mówił, żeby słodkie zmierzyć po pół godziny, bo może oczywiście być do 130, ale może też walnąć 160-180 i jedząc takie słodkie, które po h nam pokazuje 107 szkodzimy młodzieży.

Ja dziś na czczo 87 (nadal 8j) i dziś się wizytuje u endo, pewnie już ostatni raz w dwupaku :)

• wirbażka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Powracam z glukometrem, póki co od tygodnia raz przekroczyły mi cukry normę ubyło 133, mam mierzyć 4razy dziennie na czczo i po głównych posiłkach. Mam do Was póki co dwa pytania ;)
    Czy to co zjem na 2śniadanie czy podwieczorek, a cukrów nie mam zalecanych mierzyć wpływa na inne pomiary?
    Jak Wam się udaje aby kropla sama wypłynęła, bo u mnie nie chce, trzepie ręką, masuje, myje pod ciepłą wodą no i lipa.

• Iggi31 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wczorajszych grzeszkach dziś na czczo 84

kamciaelcia, Kazio14, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wirbażka wrote:
    Hej dziewczyny,
    Powracam z glukometrem, póki co od tygodnia raz przekroczyły mi cukry normę ubyło 133, mam mierzyć 4razy dziennie na czczo i po głównych posiłkach. Mam do Was póki co dwa pytania ;)
    Czy to co zjem na 2śniadanie czy podwieczorek, a cukrów nie mam zalecanych mierzyć wpływa na inne pomiary?
    Jak Wam się udaje aby kropla sama wypłynęła, bo u mnie nie chce, trzepie ręką, masuje, myje pod ciepłą wodą no i lipa.

norma jest do 140 ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela
    równie dobrze mógłby diab zalecic po 40 min...fakt, że po prostym cukrze szybciej rośnie i szybciej spada, ale jak tu jestem na watku nie trafilo się żadnej tak duzo po 30 min czy iluś :) przebadałam siebie na wszelkie sposoby w poprzedniej ciązy, moja lekarka mi nie bronila tego :D stąd teraz mam jakiś dystans i spokój :) ale z zaleceniem spotykam się pierwszy raz. zawłaszcza ze były tu dziewczyny, które z racji normalnej cukrzycy miały indywidualny czas pomiaru po posiłku np 1,5 h ale nigdy wczesniej

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem w domku, z kawunią, po knopersie w aucie ;)
    jestem pierwszym przypadkiem w karierze diab który odstawił insuline :) mam więcej jeść, a na pewno to co chce , nawet jesli to banany
    za pożno dojrzałam, ze mi mało pasków wypisała...ale zawsze pyta, teraz wypisała
    no i wizyta 1.marca (sama zaproponowałam date) , przed komplet badań

anitka710, AnnaIzabela lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1884 1885 1886 1887 1888 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ