Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Miuu wrote:Agatia a ja nie czekam z eutyroxem. W sumie nawet przed cukrzyca nie czekałam zawsze jadłam śniadanie z 10 min po
Ja biorę Eutyrox, potem wypijam kawęa potem po pół godzinie śniadanko. Zawsze tak robiłam i teraz w ciąży też. Maluda już się przyzwyczaił, bo z rana czuję jego ruchy
Chociaż czytałam gdzieś, że kawa na czczo przy cukrzycy nie jest wskazana, bo podwyższa cukry po jedzeniu, ale mi jakoś nie podwyższa. Chyba siła przyzwyczajenia.
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Agatia, a jaki cukier miałaś o 3- 4?
Spanie spowalnia opalanie cukru więc może to bylo przyczyną.
Jak dla mnie wygląda to na jakiś wyrzut nocny cukru.
I spróbuj poszukać tej wody kokosowej, może masz zaburzenia gospodarkę elektrolitow przez ilości wody która wypijasz dziennie. Jak są niedobory elektrolitow to nie ma czym transportować produktów przemiany materii.
Nie stresuj się tak bo to jest jeszcze gorsze dla ciebie i fasolki.
Śpij normalnie do 7 u mnie nieprzespane noce skutkowały podwyższonym cukrem i innymi wartościami po jedzeniu, ketony też były podniesione
Nie mierz co pół godziny przez 2 godziny bo tylko się nakręcasz.
Jesteś zestresowana a to bardzo zaburza procesy w organizmie i produkcję hormonów.
A dodatkowo niespanie zaburza inne procesy.
Jeśli możesz spróbuj usnac ok 22 podczas snu 3 najważniejsze organy są ładowane energetycznie i to one zasilają później organizm w energię życiową.
-
Ksanka nie zmierzyłam cukru między 3 a 4. Dzień wcześnij o 2.30 miałam cukier 84.
Co oznacza, że spanie spowalnia spalanie cukru, jak to wygląda w praktyce? Ja kompletnie przy cukrzycy nie umiem przekładać teorii na praktykę
Na razie mnie noe stać na tą wodę kokosową bo wypłatę dostanę dopieru w marcu, aktualnie jeszcze jestem na wychowawczym. Lekarka kazała mi więcej pić wody z cytryną na te ketony. Co mogę innego zrobić żeby poprawić te elektrolity? Pić mi się chce cały czas.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 10:10
-
Kochana a moze wywal ta bułkę. Na noc musisz jesc cos co ma błonnik nie powoduje skoków cukru i powoli sie trawi. Zjedz z 3 chrupkie ale z ciemnej maki z jaknajmniejsza ilością nasion z szynk chuda np. No i wywal mleko. Lepiej kefir 0% lub bez laktozy. Nie wiem co lepiej tolerujesz.
Ja tez miałam wyższy cukier jak zaczęłam sie budzić o 8.00 na śniadanie i potem po nim zasypiałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 10:18
-
Miuu jednego dnia próbowałam żytni chlebek i kefir, ale ketony były wysokie, po białej bułce i mleku ketony też wysokie i do tego cukier w kosmos wywalony
Do tego naczytałam się o skutkach jeżeli cukrzyca przed ciążą nie byla uregulowanau mnie wyniki dwukrotnie były na górnej granicy normy, aktualnie więc boję się, że to mogła już być cukrzyca. Rodzinna mówiła, że jest ok i nie trzeba iść do diabetologa.
Ketony miałam zawszew moczu od kiedy pamiętam od kilku lat, nieliczne ale były. Jestem w mega dołku bo nie mam do kogo iść po pomoc, jest u mnie tylko 1 poradnia i tyle.
Boję się, że moje dziecko bedzie chore albo, że je stracę przez to, że nie ogarnęłam tej cukrzycy. Z synkiem tak się nie bałam bo została zdiagnozowana w późnej ciąży. A teraz weszłam e ciążę z nieureguloanym poziomem cukru -
Agatia nie Martw sie ba zapas bo to podnosi cukier. Bedzie dobrze musisz byc spokojna. Wiem ze łatwo sie mówi. A co do chlebka to błędne koło ale spróbuj z tym chrupkim. Żytni mogł miec słód w dodatku cukier bądź inne substancje. Moze polepszacze. Musisz wybierać cos co ma prosty krotki skład. To ze on nazywał sie żytni to wiesz jak to nas sklepy ładują.
-
Miuu jem jeden chleb żytninod kilku dni, ma krótki skład mąka, zakwas, sól. Wcześniej miałam cukier 116, 112 a dzisiaj taki kosmos
Wiem, że martwienie już nic nie zmieni, ale dzisiaj zaczelam czuć paniczny strach, wręcz paraliżujący.
Kiedyś czytałam, że dla ciężarnych bez cukrzycy są inne normy nie do 120, a dzisiaj wyczytałam, że zdrowa ciężarna po posiłku niedietetycznym powinna mieć cukier wlasnie do 120 poz godzinie. I zgłupiałam...
Bo jeszcze mi przeszło przez myśl, że skoro lekarka stwierdziła, że wyniki nie są cukrzycowe to może nie powinnam się przejmować skokami cukru powyżej 120 bo są inne normy... ale to chyba jednak nieprawda. -
Ksanka mam jeszcze prośbę napisz mi proszę, jak dokladnie stosujesz tą wodę kokosową, w jakich godzinach i ile ml. Czy ona podnosi cukier? Czy przed jej stosowaniem miałaś ketony, a potem zniknęły? Czy trzeba ją stosować cały czas czy robi sie przerwy? Kupię na próbę dwie i spróbuję, ale nie bedzie mnie stać na picie jej codziennie przez calą ciążę
-
Hej,
Co do tej wody kokosowej to pije ja jak mi się przypomni lub gdy mam ochotę,
Ogólnie ma ig =14 ale tolerancję musisz sprawdzić sama dla siebie.
Jak to stosuje to nie mam ketonow ale nie robię tego codziennie
Zwykle używam jej jako osobny posiłek nocą
Jedna puszka ma 520ml i dziele ja na 2 części.
Jedna 250ml pije tuż przed snem
A kolejna jak się obudze czyli ok 3 i nue jem już wówczas niczego innego tylko szklanka wody.
Długo szukałam wody kokosowej bez konserw. Bo z konserwantami zaraz cukry szalaly.
W ogóle jak już robię coś do jedzenia to wolę sama przygotować od podstaw pomimo zalecenia lezenia niż kupić coś co ma konserwanty w sobie bo zaraz i ciśnienie mi szaleje i cukry są dziwne.
Także cukrzyca u mnie sprowadziła mnie na drogę bardziej eko.
Pomysł jeszcze o wykorzystaniu świeżego soku z selera naciowego, ten to dopiero wyplukuje sofy z organizmu.
A jeszcze co do pragnienia i senność mój gin (sam ma cukrzycę) mówi że są to objawy skoków cukrowych.
Jak zjesz coś co podnosi mocno cukier to organizm reaguje w taki sposób że musisz zaraz biec siusiu bo pozbywa się wody, i siusiu z pełnym ładunkiem, jak już wysiusiasz to masz pragnienie, a sam cukier powoduje senność.
A tak w ogóle to mój gin powiedział żebym olala diabetologa i sama się obserwowała i zbudowała mapę tego co i jak na mnie działa. I z tego co widzę był to dobry kierunek, bo ci specjaliści mają wszystko w kuprze i tylko drukuja gotowce, zamiast się zastanowić nas przyczyną i skutkiem i połączyć fakty.
Ja nawet jak na sterydy miałam trafić do szpitala to po rozmowie z ginem dostałam je ambulatoryjnie by nie popsuć efektów mojego działania Breja szpitalna
A teraz o wodzie xdn
Po wodzie pomimo że nie jem już kanapek w nocy ani nie pije kefiru nie mam ketonow.
A rano cukry mam ładne jak na mnie 77-85.
Ja białego pieczywa nie jadam bo mi nie smakuje.
Próbowałam różnych metod na zabicie ketonow np twaróg chudy z kefirem lub jogurtem 0 z rzodkuewka i szczypiorkiem jako ostatni posiłek - szczypiorek odkwasza organizm, kefir też odkwasza, mleko zakwasza.
I tu raz było czysto, raz były śladowe lub niski ketony ale towarzyszyła mi przy tym bezsenność.
Kolejny element zaczęłam zasypiam wcześniej ok 22 i to chyba też wpłynęło na równowagę cukrowa.
Kupuje sobie chleb dla diabetyków, spróbuj popytać w lokalnych piekarnia czy mają coś takiego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 11:25
-
Dlaczego chodzę spać ok 22 bo wierzę że medycyna naturalna lepiej zadziała niż chemia
21-23 swoje maximum ma tzw. Potrójny Ogrzewacz, który nie jest jednym organem, a połączeniem pięciu. W jego skład wchodzą:
Górny Ogrzewacz: Serce i Płuca
Środkowy: Trzustka i Wątroba
Dolny: Nerki
Ten przedział czasowy jest dla człowieka niezwykle ważny. Jest to czas, kiedy współpracujące ze sobą narządy Potrójnego Ogrzewacza rozprowadzają zgromadzoną w upływającym dniu energię dla pozostałych narządów i pomiędzy siebie. To swoiste „ładowanie akumulatorów” odbywa się tylko we śnie lub przy pełnej relaksacji organizmu np. podczas medytacji. Jeśli człowiek jest w tym czasie stale aktywny; pracuje, dyżuruje, tańczy, bawi się itp i chodzi spać stale bardzo późno, organizm z trudem, ale swój zegar przestawia. Wtedy przesuwają się też wszystkie pozostałe godziny organów. Jeśli zaś człowiek chodzi spać o bardzo różnych porach, to każda nocna aktywność powoduje u niego rozchwianie energetyczne, organy wewnętrzne nie są prawidłowo zaopatrzone w energię i w kolejnym dniu zaczynają źle funkcjonować. Odczuwamy to na przykład jako ogarniające znużenie. Oczywiście sięgamy wtedy po kawę zmuszając w ten sztuczny sposób „krnabrne” narządy do wydajniejszej pracy (ponad miarę!). Jeżeli to się powtarza, organizm ulegnie osłabieniu i może popaść w chorobę. -
Ksanka ja tak właśnie doprowadziłam mój organizm do cukrzycy....nieregularny tryb pracy, nocki, złe odżywianie, różne pory snu i czuwania. Ciągle byłam zmęczona i znużona. No i w ciążę nie mogłam za cholerę zajść!
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Dzięki Ksanko za wyjaśnienie
Wysłałam m po 2 puszki wody coco i na noc spróbuję. Zobaczę czy jakoś uzupełni mi elektrolity i pomoże je uregulować. Jak pijesz przed snem 250 ml to jesz coś jeszcze? A jak są dni, że jej nie pijesz to co wtedy jesz przed snem i w nocy? Co robisz, że wtedy nie masz kartonów? Ja mam je od zawsze u nie umiem się ich pozbyć
Co do chlebka to próbowałam w ciąży z synkiem i teraz chleba Ig i dla diabetyków, ale były one z cukrem. Udało mi się kupić żytni z prostym składem i dotychczas cukier był ok. Dzisiaj sądzę, że ten skok to ze stresu i niewyspania. Poszłam spać po 23 wstałam o 4 sprawdziłam ketony i już mega stres. A powinnam była pewnie iść do wc o 4 i iść dalej spać. Pewnie i ketony i cukier byłyby niższe, jakbym się wyspała.
Teraz po II śniadanku i przekąsce chlebka z jabłkiem cukry są ok. Jem co 2-2,5h bo inaczej jestem głodna, przerwę miałam dłuższą tylko po I śniadaniu z racji skoku.
Mi dietetyczka tak, jak mówisz rzuciła kartkę z WW i tyle, ale to w poprzedniej ciąży w tej nawet nie zostałam skierowana do dietetyka bo wyniki nie kwalifikują
Powiedz mi jeszcze jak robisz cieciorkę albo soczewicę to traktujesz je jako warzywo czy jako w3glowodan? -
Procedura spożywania, jeśli kolacja wypadnie mi planowo ok 21 to o 21 jem co mi tam pani, często ha szybko kabanosy z pomidorem i chlebem.
Później po godzinie pije szklankę wody kokosowej i idę spać.
Jeśli pora posiłku wypada mi ok 22 to albo nic nie jem albo wszamam kabanosy dla przyjemności i wodę kokosowa.
W nocy tylko wodę i idę spać, robię to prawie z zamkniętymi oczkami by się nue budzić
Jak nie mam wody lub nue mam na nią ochoty to zamiast wody po prostu coś jem.
A w nocy pije jedna butelkę kefirku robico 250g. I idę spać chociaż po kefirku czasem zdarza mi się obudzić za godzinę na 2;) -
Ciecierzyce traktuje jako Wegle
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86 g
Tłuszcz - 2,59 g
Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g
Witaminy
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526 mg
Witamina B6 - 0.139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg
Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo - 2,89 mg
Magnez - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas - 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk - 1,53 mg -
Witajcie
Ja juz po nocce wyspana, obżarta i was podglądam
Strasznie jelita sie buntują od tego jedzenia, ja to nie przyzyczajona tyle w siebie wkladać. Wielkie wdęcias, gazy, bóle jelit.Czy to w ogóle normalne??? Zjadłam w pracy te wafle musli z serkiem i papryka o 24 i jeszcze jako tako weszło, ale kanapka z chleba żytniego rosła mi w ustach o tej 6 i zjadłam ją w pół godziny. Po powrocie znów ten wafelz wędliną i pomidorek i poszło. Polożyłam się jeszcze spać po pracy. Na wszelki wypadek podam ponownie skład tych wafli, bo wcześniej, niestety , nikt mi nie podpowiedział, czy sam skład jest jakiś dozwolony. Bo druga kwestia, czy mi sluży, ale bez glukometru moge gdybać.
"wafle musli z algami, bananem i kokosem".Skład:ryż brązowy(87,9%), kukurydza, granulat z algami(mąka kukurydziana, olej rzepakowy, sól, algi), ziarna słonecznika, wiórki kokosowe(1,8%) , chipsy bananowe niesłodzone
Te wafle są dla mnie lekkie, smakują przede wszystkim...
I dopiero teraz zaczęłam się zastanawiać, jaka jest filozofia tej diety cukrzycowej w ciąży? Zawsze trzeba zjeść te cholerne węglowodany???. Wcześniej cały dzien mogłam jeść tylko sałatki i żyłam bez weglowodanów. Nadmiar kg mam, bo i grzeszki jedzeniowe u mnie oczywiście są plus nieregularny tryb życia oraz cały rok stresu i trosk...Pocieszacie mnie trochę z kawą( bo ja muszę rano, bo inaczej mam ból głowy), kabanosami... -
Ksanko czyli do obiadku cieciorka czy smoczewica (ha ha ha ale napisałam oczywiście soczewica) zamiast kaszy? A na kanapki rano w takim razie nie za bardzo, bo kanapka weglowodanowa i soczewica węgloodanowa... kurcze wg rozpiski, którą dostałam to strączkowe je się jako warzywo, do go mięsko i kasza/brązowy ryż/makaron dla tego wolałam zapytać
Kamciaelcia mi tylko mówiły, że przy cukrzycy nie można kawy z mlekiem bo mleko mega podnosi cukier przy I śniadaku lub na czczo. A jedna filiżanka kawki jest dopuszczalna. Ale to chyba zależy od organizmu.
Ja się też męczę z tymi weglowodanami i szukam jakichś zamienników na śniadanie i kolację zamiast chleba. W komunistycznej rozpisce mam tylko WW i ich ilość dla różnego rodzaju chleba. I tak mielę w buzi te kanapki.
Nie wiem też jakie ilości czego powinnam bo moja rozpiska jest tak chaotyczna, że jej nie rozumiem. Już przynajmniej wiem, że mogę zjeść na sniadanie komosę zamiast chleba, a do obiadu soczewicę/cieciorkę zamiast ochydnego brązowego ryżu
Ksanka a może masz jakąś rozpiskę ile WW ktory posiłek powinien zawierać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 13:45
-
ja musze miec te zamienniki, bo nie wydaje mi sie, że normalne sa te moje dolegliwości od 2 dni. ale najwięcej się okaze, jak dostanę glukometr. Sama tez nie wiem, jak funcjonuje ta poradnia diabetologiczna, do której jutro jade? Przekonam się i nie ma co nad tym tak bardzo rozważac. Nastawiam się na brak pozytywnego podejścia do pacjenta oraz własną naukę opartą na błędach...No i się okaże, czy wezmę już to zwolnienie...Każdy wie, że Kamila w pracy nie je, tylko wodę gaz uwielbia
A wczoraj na nocce już było nienormalne, że wyciągnełam te wafle i paprykę
Musiałam coś powiedzieć, że cukier wysoki, ale nie przyznałam sie do ciązy
-
Ksanko ja Cię zamęczę i nie bedziesz już mi chciała odpisywać, ale zaryzykuję
napisz w wolnej chwili jak możesz ze 2 przykładowe jadłospisy, jak nie pijesz coco
Może natchniesz jeszcze jakimiś pomysłami, żeby nie jeść tego trocinowego chleba i twardego ryżupozbyć się ketonów i być najedzonym
Z góry bardzo Ci dziękuję.