X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hummusik :)
    Na pewno lepszy i zdrowszy niz sklepowy.

Szklanka ciecierzycy, umyć i zalać wodą tak ok 5 cm nad ziarna i odstawić na noc do napecznienua.
    Na drugi dzień wrzucić do gara wraz z wodą dolać jeszcze z litr,2 i gotować do miękkości.
    U mnie najczęściej prawie di wygotowania się wody :) jak zostanie pół szklanki to dobrze :)

Na suchej patelni uprawy 5 łyżek sezamu białego, ale tylko do momentu gdy zacznie oddawać aromat, a nie zmieni koloru na ciemniejszy bo będzie gorzki.
    Sezam skręcić w młynku do kawy lub innym narzędziem z nozykiem na 'make'
    Ciecierzyce zblendowanej wraz z wodą i kilkoma ząbkami czosnku, na jednolitą masę, dodać make sezamowa, sok z połowy cytryny, sól do smaku i oliwę z oliwek ok 100ml,

Wymieszać wszystko odstawić i wcinać.
    Cukuer tu też mam niski

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:36

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia jesteś ewenementem, ale mam nadzieję że cukier wyrówna ci się na co licze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:35

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka może nikt inny nie mierzy po 2h ;) może to przez dżem po słodkim też podobno cukier może rosnąć do 2 godzin ;) ja pierdziu słodkie na noc to nie dobry pomysł ;)
    Na szczescie tak czy siak w normie bo bym się załamała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:39

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, o pierwszą dzidzię staraliśmy się przez rok, od samego początku fatalnie się czułam i miałam strasznie stresująca prace wiec szybko uciekam na zwolnienie - powiedziałam na 2 dzień po zrobieniu testu. Naszczescie wszystko było ok. O drugą dzidzię staraliśmy się ponad pół roku i czułam się fantastycznie, postanowiłam nic nie mówić, żyłam jak do tej pory a nawet intensywniej, dźwigałam zakupy, rozkręcałam tortowy interes i ogólnie cały dzień na nogach no i niestety w 9 tyg przestało bić serduszko. Byłam w szoku i bardzo się obwiniam do tej pory ze się wtedy nie opamiętałam i nie zwolniłam tempa. Później zmiana pracy i znowu rok starania. Jak tylko się dowiedziałam i poszłam zobaczyć czy serduszko bije powiedziałam w pracy jak było wcześniej i ze teraz zostane w pracy do 4 miesiąca i chce mniej stresującą pracę, bez problemu szef się zgodził. Nie zawsze da się wszystko przewidzieć, cukrzyca tez spadła na mnie jak grom z jasnego nieba ale trzeba mieć nadzieję że będzie dobrze.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętaj kochana że trzustki ma swoje minimum od 21do 23 i wówczas ogranicz słodkie, bo po co eksploatowane biedna trzustki i zmuszać do produkcji dodatkowej insuliny.
    Trzustka pracuje najlepiej w godzinach 9-11 i wtedy można sobie pozwolić na słodycze i jeść posiłki węglowodanowe. Ilość wydzielonej insuliny i enzymów trawiennych jest wystarczająca do właściwego strawienia tego typu pokarmu. Natomiast słodyczy nie wolno jeść późnym popołudniem i wieczorem, ponieważ trzustka w godz. 21-23 odpoczywa i zmuszanie jej do produkcji insuliny powoduje jej przeciążenie i nadmierny rozrost komórek wytwarzających ten hormon.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:41

bl9cuay3kworwxbg.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wszystko będzie dobrze z waszymi dzieciaczkami, musi być a wy jesteście i będziecie dzielne dla nich.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg Ksanka powinnaś porad diabetologicznych udzielać :-D u mnie w poradni tak dokładni nie tłumaczą.
    Gdzieś w necie znalazłqm, żeby na II kolację zjeść 1/2 białej bułki i wypić 1/2 kubka mleka i nie powinno być ketonow. Ale Nnanie wiem czy próbować czy nie, bo wydaje mi się, że cukry mogą mega skoczyć po tym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:48

ksanka lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może powiem o ciąży dyr w poniedziałek i dam to zaswiadczenie które tak długo nosze ze soba( z 5 stycznia a pracuje od 4). Pojadę do diabetologa i tam sie okaze czy brac l4. Najwyzej we wtorek rano zadzwonie do poradni i położnej rejestrującej powiem o co chodzi i mnie zapisze na wizyte. Bo tak to musze czekac na 11 lutego.Ona zrozumie, znają mnie, przeciez nie codziennie "ich" dzieciatko umiera, a znaja moje pierwsze 16 miesieczne strania i teraźniejsze z wielkimi obawami...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukier 112 rośnie chyba dżem nie był dobrym pomysłem ;)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia zrób tak, nie ma co ryzykować a mama spokojna to i dzieciątko i organizm lepiej reaguje.
    Agatia dzięki :) może powinnam wyrobić sobie drugi zawód oprócz informatyka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:57

agatia, twardan lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miuu wrote:
    Kamcia. Czy działa ? Mi działa cukry na czczo 88 po śniadaniu 106 a wieczorem koło 110-118. Brak ketonów w moczu.

Izabel Ja za paski zapłaciłam 20 zł.

MIUU Możesz napisać swój przykładowy jadłospis, jaki stosujesz w ciągu dnia? Z góry dziękuję, bo ja cały czas mam te ketony...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:52

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i teraz nie wiem co ja mam zjesc czy bialą bułkę, czy lepiej żytni... czy w nocy jak wstanę to wypić mleko... panicznie boję się tych ketonów

• ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Omg Ksanka powinnaś porad diabetologicznych udzielać :-D u mnie w poradni tak dokładni nie tłumaczą.
    Gdzieś w necie znalazłqm, żeby na II kolację zjeść 1/2 białej bułki i wypić 1/2 kubka mleka i nie powinno być ketonow. Ale Nnanie wiem czy próbować czy nie, bo wydaje mi się, że cukry mogą mega skoczyć po tym.
    Jeśli na pół godz przed snem możesz spróbować, przynajmniej do 2-4 kiedy jest największy spadek cukru nie będziesz miała głodu insulinowego, który później powoduje wyrzuty glukozy do krwi i wysoki cukier na czczo.

Co możesz zrobić bez kolacji nastawić budzik na 3 i zmierzyć cukier, jak będzie niski ok 60 tzn ze masz niedobory cukru rano i możesz mieć wyrzuty cukru do krwi, dodatkowo po pierwszym posiłku organizm zaczyna mocno kumulowac glukoze i podbija ja.
    Poza tym nawet jak będzie cukier wyższy to i tak przez noc będzie się rozkładać.
    Możesz zawsze te zakazana kolacje zjeść po 23:) wówczas trzustka znów zaczyna działać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:57

bl9cuay3kworwxbg.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia mi edukatorka powiedziała w szpitalu, że na pierwsze śniadanie mam nie jeść nabiału, bo cukier jest wyższy, a nabiał jeszcze bardziej podniesie.

A co jecie na kolację?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka super są te Twoje przepisy i rady :)
    Mi w poradni diabetologicznej mówili, że owoce maksymalnie do 17:00 godziny można jeść, więc dżem chyba też :)

Spacerek udany, chociaż u nas pada deszcz :(

ksanka lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    No i teraz nie wiem co ja mam zjesc czy bialą bułkę, czy lepiej żytni... czy w nocy jak wstanę to wypić mleko... panicznie boję się tych ketonów

Metoda prób i błędów próbuj
    Ja bym spróbowała bułkę ale nie cała tylko pół i sprawdziła rano co i jak
    Kolejnego dnia bym przetestowałem żytnia i mleko lub kefir w nocy

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka Ty to jesteś fachura :) koniecznie drugą spechalizację rób!!!
    Planowałam koło 23 przed snem zjeść bułę i mleko. Skoro mowisz zeby tak zrobic to zaryzykuję i zobaczę jutro cukier ma czczo i ketony. Ale się tych dziadów ketonow boję. Jak jutro beda to łzy same polecą bo nie wiem jak się ich pozbyć.

• agatia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ksanka wrote:
    Metoda prób i błędów próbuj
    Ja bym spróbowała bułkę ale nie cała tylko pół i sprawdziła rano co i jak
    Kolejnego dnia bym przetestowałem żytnia i mleko lub kefir w nocy
    Wczoraj zjadłam żytnią i kefir o 2.30 jak szłam do wc i ketonów full max ilość :/ fakt, że cukier na czczo 88, ale ketony dramat.
    Czyli dzisiaj pół bułki o 23. A w nocy jak wstanę pół szklanki mleka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 21:03

• ksanka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ha ha :) nie nie fachura ale jestem na diecie już od listopada i też walczyła z ketonowe, poza tym i tak lubię zdrowa kuchnie i medycynę alternatywna. więc pasuje mi, a najlepsze że wszyscy których częstuje moimi wynalazkami są zachwyceni że bezkarnie mogą się obgadać ;)
    Tylko jest jedna kwestia - jestem już w 36tc i nawet grama nie przytyłam a wręcz jestem -1 na minusie

Co najlepsze wyniki mam lepsze niż na początku ciąży a malutka ładnie rośnie i grzecznie kopniaczkami komunikuje się z mamą

Agatia spróbuj zatem te opcje z bula i mleczkiem.

A kolejnego dnia spróbuj odwrotnie. Mleko ma dużo cukrów w postaci laktozy i kazeiny

I jutro nie stresuj się bo to też podnosi cukier

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 21:07

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to tylko pozazdrościć, czyli dietę masz perfekcyjnie opanowaną :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
‹‹ 185 186 187 188 189 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ