Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hummusik
Na pewno lepszy i zdrowszy niz sklepowy.
Szklanka ciecierzycy, umyć i zalać wodą tak ok 5 cm nad ziarna i odstawić na noc do napecznienua.
Na drugi dzień wrzucić do gara wraz z wodą dolać jeszcze z litr,2 i gotować do miękkości.
U mnie najczęściej prawie di wygotowania się wody jak zostanie pół szklanki to dobrze
Na suchej patelni uprawy 5 łyżek sezamu białego, ale tylko do momentu gdy zacznie oddawać aromat, a nie zmieni koloru na ciemniejszy bo będzie gorzki.
Sezam skręcić w młynku do kawy lub innym narzędziem z nozykiem na 'make'
Ciecierzyce zblendowanej wraz z wodą i kilkoma ząbkami czosnku, na jednolitą masę, dodać make sezamowa, sok z połowy cytryny, sól do smaku i oliwę z oliwek ok 100ml,
Wymieszać wszystko odstawić i wcinać.
Cukuer tu też mam niskiWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:36
-
Ksanka może nikt inny nie mierzy po 2h może to przez dżem po słodkim też podobno cukier może rosnąć do 2 godzin ja pierdziu słodkie na noc to nie dobry pomysł
Na szczescie tak czy siak w normie bo bym się załamałaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:39
-
Kamcia, o pierwszą dzidzię staraliśmy się przez rok, od samego początku fatalnie się czułam i miałam strasznie stresująca prace wiec szybko uciekam na zwolnienie - powiedziałam na 2 dzień po zrobieniu testu. Naszczescie wszystko było ok. O drugą dzidzię staraliśmy się ponad pół roku i czułam się fantastycznie, postanowiłam nic nie mówić, żyłam jak do tej pory a nawet intensywniej, dźwigałam zakupy, rozkręcałam tortowy interes i ogólnie cały dzień na nogach no i niestety w 9 tyg przestało bić serduszko. Byłam w szoku i bardzo się obwiniam do tej pory ze się wtedy nie opamiętałam i nie zwolniłam tempa. Później zmiana pracy i znowu rok starania. Jak tylko się dowiedziałam i poszłam zobaczyć czy serduszko bije powiedziałam w pracy jak było wcześniej i ze teraz zostane w pracy do 4 miesiąca i chce mniej stresującą pracę, bez problemu szef się zgodził. Nie zawsze da się wszystko przewidzieć, cukrzyca tez spadła na mnie jak grom z jasnego nieba ale trzeba mieć nadzieję że będzie dobrze.
-
Pamiętaj kochana że trzustki ma swoje minimum od 21do 23 i wówczas ogranicz słodkie, bo po co eksploatowane biedna trzustki i zmuszać do produkcji dodatkowej insuliny.
Trzustka pracuje najlepiej w godzinach 9-11 i wtedy można sobie pozwolić na słodycze i jeść posiłki węglowodanowe. Ilość wydzielonej insuliny i enzymów trawiennych jest wystarczająca do właściwego strawienia tego typu pokarmu. Natomiast słodyczy nie wolno jeść późnym popołudniem i wieczorem, ponieważ trzustka w godz. 21-23 odpoczywa i zmuszanie jej do produkcji insuliny powoduje jej przeciążenie i nadmierny rozrost komórek wytwarzających ten hormon.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:41
-
Omg Ksanka powinnaś porad diabetologicznych udzielać u mnie w poradni tak dokładni nie tłumaczą.
Gdzieś w necie znalazłqm, żeby na II kolację zjeść 1/2 białej bułki i wypić 1/2 kubka mleka i nie powinno być ketonow. Ale Nnanie wiem czy próbować czy nie, bo wydaje mi się, że cukry mogą mega skoczyć po tym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:48
ksanka lubi tę wiadomość
-
Może powiem o ciąży dyr w poniedziałek i dam to zaswiadczenie które tak długo nosze ze soba( z 5 stycznia a pracuje od 4). Pojadę do diabetologa i tam sie okaze czy brac l4. Najwyzej we wtorek rano zadzwonie do poradni i położnej rejestrującej powiem o co chodzi i mnie zapisze na wizyte. Bo tak to musze czekac na 11 lutego.Ona zrozumie, znają mnie, przeciez nie codziennie "ich" dzieciatko umiera, a znaja moje pierwsze 16 miesieczne strania i teraźniejsze z wielkimi obawami...
-
Kamcia zrób tak, nie ma co ryzykować a mama spokojna to i dzieciątko i organizm lepiej reaguje.
Agatia dzięki może powinnam wyrobić sobie drugi zawód oprócz informatykaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:57
agatia, twardan lubią tę wiadomość
-
Miuu wrote:Kamcia. Czy działa ? Mi działa cukry na czczo 88 po śniadaniu 106 a wieczorem koło 110-118. Brak ketonów w moczu.
Izabel Ja za paski zapłaciłam 20 zł.
MIUU Możesz napisać swój przykładowy jadłospis, jaki stosujesz w ciągu dnia? Z góry dziękuję, bo ja cały czas mam te ketony...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:52
-
agatia wrote:Omg Ksanka powinnaś porad diabetologicznych udzielać u mnie w poradni tak dokładni nie tłumaczą.
Gdzieś w necie znalazłqm, żeby na II kolację zjeść 1/2 białej bułki i wypić 1/2 kubka mleka i nie powinno być ketonow. Ale Nnanie wiem czy próbować czy nie, bo wydaje mi się, że cukry mogą mega skoczyć po tym.
Co możesz zrobić bez kolacji nastawić budzik na 3 i zmierzyć cukier, jak będzie niski ok 60 tzn ze masz niedobory cukru rano i możesz mieć wyrzuty cukru do krwi, dodatkowo po pierwszym posiłku organizm zaczyna mocno kumulowac glukoze i podbija ja.
Poza tym nawet jak będzie cukier wyższy to i tak przez noc będzie się rozkładać.
Możesz zawsze te zakazana kolacje zjeść po 23:) wówczas trzustka znów zaczyna działać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 20:57
-
Ksanka super są te Twoje przepisy i rady
Mi w poradni diabetologicznej mówili, że owoce maksymalnie do 17:00 godziny można jeść, więc dżem chyba też
Spacerek udany, chociaż u nas pada deszcz
ksanka lubi tę wiadomość
twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
agatia wrote:No i teraz nie wiem co ja mam zjesc czy bialą bułkę, czy lepiej żytni... czy w nocy jak wstanę to wypić mleko... panicznie boję się tych ketonów
Metoda prób i błędów próbuj
Ja bym spróbowała bułkę ale nie cała tylko pół i sprawdziła rano co i jak
Kolejnego dnia bym przetestowałem żytnia i mleko lub kefir w nocy -
Ksanka Ty to jesteś fachura koniecznie drugą spechalizację rób!!!
Planowałam koło 23 przed snem zjeść bułę i mleko. Skoro mowisz zeby tak zrobic to zaryzykuję i zobaczę jutro cukier ma czczo i ketony. Ale się tych dziadów ketonow boję. Jak jutro beda to łzy same polecą bo nie wiem jak się ich pozbyć. -
ksanka wrote:Metoda prób i błędów próbuj
Ja bym spróbowała bułkę ale nie cała tylko pół i sprawdziła rano co i jak
Kolejnego dnia bym przetestowałem żytnia i mleko lub kefir w nocy
Czyli dzisiaj pół bułki o 23. A w nocy jak wstanę pół szklanki mleka?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 21:03
-
Ha ha ha nie nie fachura ale jestem na diecie już od listopada i też walczyła z ketonowe, poza tym i tak lubię zdrowa kuchnie i medycynę alternatywna. więc pasuje mi, a najlepsze że wszyscy których częstuje moimi wynalazkami są zachwyceni że bezkarnie mogą się obgadać
Tylko jest jedna kwestia - jestem już w 36tc i nawet grama nie przytyłam a wręcz jestem -1 na minusie
Co najlepsze wyniki mam lepsze niż na początku ciąży a malutka ładnie rośnie i grzecznie kopniaczkami komunikuje się z mamą
Agatia spróbuj zatem te opcje z bula i mleczkiem.
A kolejnego dnia spróbuj odwrotnie. Mleko ma dużo cukrów w postaci laktozy i kazeiny
I jutro nie stresuj się bo to też podnosi cukierWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2016, 21:07
agatia lubi tę wiadomość