X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak myśle, ze w 8tc to nie jest cukrzyca ciązowa...I to mnie tak właśnie załamało

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izabel-25
    o ile pamiętam, to ty jesteś w 19 tc?
    To kiedy u ciebie wykryli cukier?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    izabel-25
    Nie, jestem w 33 tygodniu, dowiedziałam się w 26 tygodniu. Teraz od 3 dni zmagam się z przeziebieniem ( straszny katar i ból gardła) i moje cukry po posiłkach podchodzą pod górną granicę 115-118,mam nadzieję że jak wyzdrowieję to powrócą do poziomu 90-100

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ach to przeziębienie, w pierwszej ciąży to na stole na cc leżałam z katarem...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie przeziębienie już 2 raz dopadło, do tego ta nieszczęsna cukrzyca :( mam ogromny żal do lekarza rodzinnego bo 2-krotnie wymuszałam krzywą i na czczo wynik był lekko ponad normę i raz na górnej granicy, po dwóch godzinach był ok. Jak prosiłam o skierowanie do diabetologa to usłyszałam, że cukier mam ok. Teraz się okazuje, że wcale nie był ok :/

• twardan Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    izabel-25
    Hej, ja jestem w 19 tc :)
    u mnie na początku pierwszej ciąży cukier 130 na czczo. Wtedy się bardzo przestraszyłam, zostałam skierowana do poradni diabetologicznej, a tam okazało się podczas badania ginekologicznego, że serce dziecka nie bije- ciąża obumarła. Lekarze mówili, że przez te wahania cukru. Fakt, miałam sporą nadwagę, obciążenie rodzinne (ojciec choruje na cukrzyce). Też jestem zła na lekarza rodzinnego, ponieważ niejednokrotnie wcześniej badałam cukry- zawsze w górnej granicy normy, a lekarka twierdziła, że wszystko ok, że żadnej cukrzycy nie ma. Po poronieniu wzięłam się za siebie :) Schudłam 15 kg, wyrównałam cukry, w poradni diabetologicznej dali zielone światło na ciążę i teraz od samego początku stosuję dietę. Na razie póki co nie mam insuliny.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka- diabetolog ale normalna ( nie od ciąży) mówi, że raczej mam cukrzycę ciążową i po ciąży minie, ale skłonności są więc może w wieku 50-60 lat wrócić :) Ojciec konsultował mój przypadek ze swoim diabetologiem i tak samo powiedział, więc jestem dobrej myśli, a co będzie czas pokaże.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan, zasugerowałam sie chyba avatarkiem :) mam pamięć wzrokową i zakodowałam sobie zdjęcie z usg

W poprzedniej ciązy było wszystko idealnie, zakończyła sie cc z powodu ułożenia miednicowego(krótka pępowina), dziecko po urodzeniu zdrowe, 9pkt A.
    Już na drugi dzień podejrzewali wadę serduszka(usłyszeli szmery), szybka diagnoza i kontrole w Poznaniu. Mała świetnie się rozwijała, nie chorowała, pojechaliśmy na planowaną operację serduszka i niestety, wróciliśmy sami...Nikt nie wie skąd ta wada, w wywiadzie nic, co by mogło wskazywać na przyczyne...pewnie jesteśmy w tej wiekszości, że przyczyny nie ma, a "natura czasem się myli"...
    Odwazyliśmy się na drugą dzidzię, udało sie w 2. cyklu(wcześniej ponad rok) i już na samym początku spotkała nas taka niemiła niespodzianka...Nie dość, że w wywiadzie dziecko urodzone z wada (wszędzie mam pisane dziecko ur z wada serca, zmarło po operacji)to teraz ta cukrzyca od samego poczatku, która takie wady powoduje...staram sie dobrze mysleć, na poczatku powiedziałam m, ze ma dobre przeczucia. Ale jest tak ciężko, że człowiek ma tylko mieszane uczucia...Wiem, że nie jestem jedyna z cukrzyca, wiem, że rodzą się mimo to zdrowe dzieci (jak i chore bez przyczyny), ale nie radze sobie. Ja nie wiem, od kiedy mam wysoki cukier. Nawet teraz nie wiem, co się dzieje, bo jestem przed wizytą u diabetologa. źle się czuje od jedzenia...I tak szczerze, to nie wierze juz nawet w usg...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zdjęcie na awatarku z 12 tc :) Ja mieszkam niedaleko Poznania- 50 km

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twarden dajesz nadzieję, że może i u mnie i u kamci to jednak cukrzyca ciążowa. Przykro mi z powodu straty pierwszego aniołka. Ja tylko się modlę, żeby nie było za późno na wprowadzenie zmian bo to już leci 10 tc. Ale trzeba mieć nadzieję.
    Kamcia na badaniach prenatalnych lekarz nie widział u córci wady serduszka? To straszne :( Jesteś dzielna, że walczysz o szczęście mimo tak strasznego wydarzenia.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ksanko ja nie mogę niestety zjeść 2 kromek na śniadanie bo cukier 150 dzisiaj. Wczesniej był w granicach 88-112. Nie wiem co sie zadziało dzisiaj. Dla tego szukam czegoś na 1 śniadanie. No i na czczo nie umiem zapanować. Mam 90 czasem trochę ponad. Nie wiem jak ten ma czczo zbić :(
    Na 2 i 3 śniadanie mam 80-105
    Po zupie 90
    Po drugim 90-110
    Podwieczorek 90
    Kolacja 90-100
    Koło 2 w nocy cukier 84. :/
    Agatia, ja też na czczo mam zwykle ponad 90 i nie jestem w stanie nic zrobić... :( Ale resztę pomiarów masz super. Ja po posiłkach zwykle mam raczej 110-125 i ze dwa razy miałam 130. A 150 na kolację miałam po dwóch kanapkach z polędwicą sopocką, sałatą i ogórkiem kiszonym. Jak jem jedną kanapkę to jest ok, ale jak dwie to zawsze mam 150.

agatia lubi tę wiadomość

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan wrote:
    zdjęcie na awatarku z 12 tc :) Ja mieszkam niedaleko Poznania- 50 km

ja mam 100km...

twardan lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy którejś z Was udało się zwalczyć ketony? ja miałam 40, teraz od dwóch dni mam w przedziale 0,5-5. Jecie w nocy? jeśli tak, to o której i co?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    twarden dajesz nadzieję, że może i u mnie i u kamci to jednak cukrzyca ciążowa. Przykro mi z powodu straty pierwszego aniołka. Ja tylko się modlę, żeby nie było za późno na wprowadzenie zmian bo to już leci 10 tc. Ale trzeba mieć nadzieję.
    Kamcia na badaniach prenatalnych lekarz nie widział u córci wady serduszka? To straszne :( Jesteś dzielna, że walczysz o szczęście mimo tak strasznego wydarzenia.

watpię, że takie wady widzą na prenatalnym, bardziej na połówkowym. Ale ja miałam połówkowe i zaraz poźniej prywatnie 3D/4D z dokładnym pomiarem córeczki. Na nagraniu mam serduszko, widać przepływy...idealne
    ale nie wszystkie wady sa widoczne, stąd teraz mam wskazanie na echo serca plodu i zrobie je niemal na miejscu...Mogłabym jechac prywatnie do Poznania ale to tylko stres. I tak wiem, że nie zawsze echo pokazuje wszystko...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia trzeba mieć nadzieję, Twarden pisała, że miała cukier na czczo 130 czyli 7,2 czegoś tam ;) nigdy nie pamiętam tych jednostek. A mi właśnie diabetolog mówiła, że na czczo do 5,1 (ona uważa że do 5,5) nie ma cukrzycy od 5,1 (5,5) do 6,9 ciążowa i powyżej przed ciążowa. No i kazała mi się nie sugerować moimi wynikami z przed ciąży bo dla nie ciężarnych są inne normy.

twardan lubi tę wiadomość

• twardan Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem ostatnią kolację ok 22:00 Jedną kromkę ciemnego chleba 25 g, wędlina drobiowa, masło i pół szklanki kefiru.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze można zrobić badanie hemoglobiny glikowanej- ona pokazuje jak kształtowały się cukry w przeciągu ostatnich 3 miesięcy, w poradni diabetologicznej mogą Wam o tym powiedzieć. Jest to badanie z krwi.

twardan
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie Marzenka, że dołączyłaś :) ja na czczo mam zawsze 90 i po śniadaniu w normie po 2 kromkach. Ale dzisiaj chyba niewyspanie i stres zrobiły swoje. Spałam 3h i to w kratkę. Miałam stres i nerwy gdzieś w podświadomości. A jak udało Ci się zbić ketony z 40? Ja miewam i takie i nie mogę za chiny ludowe. A jem dużo aż wmuszam w siebie.
    W którym tc jesteś?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis lepiej się czuje, nie licząc poranku jeszcze w pracy i tej kanapki zwiększającej objetość w moich ustach o 6 rano. Trochę odpuściłam ...nie 2 ale 3 godz. Zupka super mi zrobiła, na obiadek znow kupe surówki nawaliłam obok kaszy i z ostatnim posiłkiem wyrobie sie po 21. Tylko ze jutro okaze sie jak to wyglada z glukometrem...a moze nawet nie jutro, bo jak ja mam w pracy nauczyc sie go obslugiwac(mam schizy na punkcie igieł-taki lęk pourazowy)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan wrote:
    Jeszcze można zrobić badanie hemoglobiny glikowanej- ona pokazuje jak kształtowały się cukry w przeciągu ostatnich 3 miesięcy, w poradni diabetologicznej mogą Wam o tym powiedzieć. Jest to badanie z krwi.

super że mówisz, zapisze sobie i jutro temat porusze, nie wiem tylko czy da rade(kto pracuje zyczliwy)
    tak jeszcze sie zastanawiam, u diabetologa badaja gin, usg czy cos????

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 189 190 191 192 193 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ