X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia jak będziesz robiła TSH to zrób od razu fT3 i fT4 czyli cały zalecany pakiet w ciąży. Czasem samo TSH jest w normie, a szaleją wolne hormony.

niby wiem, ale nie miałam problemów z tarczyca, sama poprosiłam gin o skierowanie na tsh, raczek na ft4 i 3 mnie nie stac prywatnie...zobaczymy po tsh

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam sobie o tarczycy i ciazy na www.endokrynologia i zrobie tak jak mówilam-oznacze najpierw tsh

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie miałaś problemów z tarczycą a skierowanie masz na tsh to pewnie. To nie mały wydatek jednak.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrobie tsh, a w razie nieprawidłowości to pewnie od razu skierowanie do endo. Zaczynam wymyślać. W pierwszej ciąży badałam na koniec(mało przybrałam na wadze). Bo jutro jeszcze rozyczka i tokso. trza skonczyc z tym wyslaniem bo od stresu wszystko rosnie: i cukier, i tsh. Dopłace jedynie za cukier(7zł) zeby laboratoryjnie miec pewnosc jak zadzialało moje obzarstwo przez te 3 dni :) ide chyba spac, by wszystko bylo wiarygodne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 22:10

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana z nad herbatki i kanapki :) obudził mnie głód o 6.00, więc nie było dane mi pospać.
    Dzisiaj cukier na czczo 86, więc jestem zadowolona, ale aceton dalej jest + :/ na szczęście nie duże u ilości, ale jednak jest...
    Ksanko zmierzyłam cukier między 2 a 4 zgodnie z zaleceniami i miałam 82, jaki z tego wniosek? ;) bo dla mnie to czaena magia.
    Co do acetonu to już nie mam pomysłu przed snem zjadłam kanapkę z żółtym serem i pół coco water. A o 2 pół kefiru 200ml i plaster sera żółtego. Może macie jeszcze jakieś pomysły na wyeliminowanie tego acetonu?

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Agatia a ja wczoraj najadłam się o 22 (wyszedł mi cukier 140 :( ) więc już nie wstawałam w nocy i nie jadłam, ale ketonów jest więcej bo 15. No i niestety trzeba będzie wstawać :(a ile Ci wyszło ketonów?
    A przed snem jadłaś kanapkę z jakim chlebem?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ketony mi wyszły jednak + to nie wiem jaka ilość.
    Przed snem zjadłam kanapkę żytnią z żółtym serem i wypiłam coco water 250ml poleconą przez Ksankę. I już cukru nie mierzyłam po tym tylko poszłam spać, bo dzieeczyny tu pisaĺy, że podczas spania za wysoki cukier jest rozkładany. O 2 zmierzyłam cukier (bo między godz 2-4 bywają niedocukrzenia) wyszedł 84, więc chyba ok. Zjadłam plaster sera i wypiłam 200 ml kefiru). Dzisiaj spróbuję to samo, ale o 2.30.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej agatia, 84 o 2 Oznacza że nie masz niedocukrzenia a co za tym idzie organizm nie robi wyrzutów, to dobrze.
    Super że ketonow już mniej, może sam organizm musi się przystosować.
    Trzymam kciuki za dalsze większe i mniejsze sukcesy!

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko o której masz dzisiaj wizytę? Bo widzę w suwaczku :) trzymam kciuki

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    15:40 zobaczymy jak rośnie malutka i ile już ma, nie widziałam jej od 21 grudnia i jestem bardzo ciekawa.
    Bo dalej z waga jestem na minusie od startowej.

I bardzo dziękuję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 09:29

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga to nic nie znaczy, w pierwszej ciąży długo gubiłam, ostatecznie +3kg. Mała w 38/39 tc ważyła 3560 dł 53, tez sie martwiłam, ale wyciagneła ze mnuie, czego zapragnęła
    Twoja dzidzia na pewno jest juz duza

ksanka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga się nie adresuje bo startowała z nadwaga, bo i wyniki są dobre i mała ładnie przyrasta. Kurcze to jeszcze miesiąc i ja zobacze.

Wam tez życzę by wszystko się unormowalo i żeby rosły wam pod serduszkiem śliczne różowe bobaski.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 09:57

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czekamy na wieści :) u mnie z synkiem były słabe przepływy i w 30 tc orzeczono hipotrofię, miałam mieć robione cc, ale udało się dotrwać do 36 t i 4d. Synek miał ważyć 1900g a urodził się 2570g więc nie miał cech hipotrofii. Ale prawie 6 tyg miałam wyciętych z życiorysu i martwiłam się, że to przez cukrzycę bo jakoś to wszystko zbiegło się w czasie.
    Ksanko ja weszłam w ciążę ze sporym nadbagażem i mam nadzieję, że mimo diety dzidzia będzie rosła a mama chudła ;)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli tak jak ja teraz, ludzie nie mogą uwierzyć że już taka duża ciąża a ja na minusie wagowym.
    Dziś odebrałam wyniki i wynik hemoglobiny glikowanej to 4,68%
    Chyba jednak udało mi się nad tym zapanować :)
    Inne wyniki też super więc już tylko podgląd malutkiej i pogawędki o najbliższych planach z ginem.

Agatia widziałam na innym wątku poruszała kwestie cmv, możesz proszę coś powiedzieć na temat temat, przekonałam wszystkie wyniki i nie miałam tego badania w ciąży a teraz chce gina poprosić o skierowanie na cmv igg igm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 12:59

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko piękną masz hemoglobinę glikowaną :) ja jutro jadę zrobić, żeby sprawdzić czy w miarę była w ryzsch przed ciążą i na poczatku.
    Co do CMV warto zarobić nawet przed porodem. Wielu lekarzy tego nie zleca, żeby nie stresować ciężarnej bo CMV nie leczy się w ciąży. Ale jeżeli CMV jest to dziecko powinno mieć szczególną opiekę po porodzie bo może wywołać wrodzone zapalenie płuc i inne powikłania.
    Ale życzę z całego serca żebyś tego nie miała.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze powiedzcie mi jakim cudem, dziś zjadłam obiad ten sam co wczoraj. I cukier wyszedł mi wczoraj 120 a dziś 148 :((( wrrr chyba się załamię ...

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka niestety tak jest pod wpływem hormonów albo np. bardziej rozgotowałaś jakieś warzywo. A jesz zupę i drugie razem? Ja robię między zupą a drugim godzinkę przerwy :)

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jem zupy. Tylko drugie, ale podgrzewałam kaszę jęczmienną z dodatkiem wody, ale to chwilkę. Osłabiają mnie te pomiary już ...
    Wykończę się psychicznie przez tą cukrzycę... oby tylko z synkiem wszystko było dobrze. Muszę się przemęczyć niecałe 3 miesiące.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Kurcze powiedzcie mi jakim cudem, dziś zjadłam obiad ten sam co wczoraj. I cukier wyszedł mi wczoraj 120 a dziś 148 :((( wrrr chyba się załamię ...
    też tak mam, że jedzenie identycznie to samo, a cukier inny :(

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan wrote:
    też tak mam, że jedzenie identycznie to samo, a cukier inny :(
    Normalka, u mnie od paru dni na granicy a nic nie zmienialam, mam nadzieję że to przez przeziębienie.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ