X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia jak będziesz robiła TSH to zrób od razu fT3 i fT4 czyli cały zalecany pakiet w ciąży. Czasem samo TSH jest w normie, a szaleją wolne hormony.

niby wiem, ale nie miałam problemów z tarczyca, sama poprosiłam gin o skierowanie na tsh, raczek na ft4 i 3 mnie nie stac prywatnie...zobaczymy po tsh

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam sobie o tarczycy i ciazy na www.endokrynologia i zrobie tak jak mówilam-oznacze najpierw tsh

agatia lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie miałaś problemów z tarczycą a skierowanie masz na tsh to pewnie. To nie mały wydatek jednak.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrobie tsh, a w razie nieprawidłowości to pewnie od razu skierowanie do endo. Zaczynam wymyślać. W pierwszej ciąży badałam na koniec(mało przybrałam na wadze). Bo jutro jeszcze rozyczka i tokso. trza skonczyc z tym wyslaniem bo od stresu wszystko rosnie: i cukier, i tsh. Dopłace jedynie za cukier(7zł) zeby laboratoryjnie miec pewnosc jak zadzialało moje obzarstwo przez te 3 dni :) ide chyba spac, by wszystko bylo wiarygodne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 22:10

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana z nad herbatki i kanapki :) obudził mnie głód o 6.00, więc nie było dane mi pospać.
    Dzisiaj cukier na czczo 86, więc jestem zadowolona, ale aceton dalej jest + :/ na szczęście nie duże u ilości, ale jednak jest...
    Ksanko zmierzyłam cukier między 2 a 4 zgodnie z zaleceniami i miałam 82, jaki z tego wniosek? ;) bo dla mnie to czaena magia.
    Co do acetonu to już nie mam pomysłu przed snem zjadłam kanapkę z żółtym serem i pół coco water. A o 2 pół kefiru 200ml i plaster sera żółtego. Może macie jeszcze jakieś pomysły na wyeliminowanie tego acetonu?

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Agatia a ja wczoraj najadłam się o 22 (wyszedł mi cukier 140 :( ) więc już nie wstawałam w nocy i nie jadłam, ale ketonów jest więcej bo 15. No i niestety trzeba będzie wstawać :(a ile Ci wyszło ketonów?
    A przed snem jadłaś kanapkę z jakim chlebem?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ketony mi wyszły jednak + to nie wiem jaka ilość.
    Przed snem zjadłam kanapkę żytnią z żółtym serem i wypiłam coco water 250ml poleconą przez Ksankę. I już cukru nie mierzyłam po tym tylko poszłam spać, bo dzieeczyny tu pisaĺy, że podczas spania za wysoki cukier jest rozkładany. O 2 zmierzyłam cukier (bo między godz 2-4 bywają niedocukrzenia) wyszedł 84, więc chyba ok. Zjadłam plaster sera i wypiłam 200 ml kefiru). Dzisiaj spróbuję to samo, ale o 2.30.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej agatia, 84 o 2 Oznacza że nie masz niedocukrzenia a co za tym idzie organizm nie robi wyrzutów, to dobrze.
    Super że ketonow już mniej, może sam organizm musi się przystosować.
    Trzymam kciuki za dalsze większe i mniejsze sukcesy!

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko o której masz dzisiaj wizytę? Bo widzę w suwaczku :) trzymam kciuki

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    15:40 zobaczymy jak rośnie malutka i ile już ma, nie widziałam jej od 21 grudnia i jestem bardzo ciekawa.
    Bo dalej z waga jestem na minusie od startowej.

I bardzo dziękuję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 09:29

bl9cuay3kworwxbg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga to nic nie znaczy, w pierwszej ciąży długo gubiłam, ostatecznie +3kg. Mała w 38/39 tc ważyła 3560 dł 53, tez sie martwiłam, ale wyciagneła ze mnuie, czego zapragnęła
    Twoja dzidzia na pewno jest juz duza

ksanka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga się nie adresuje bo startowała z nadwaga, bo i wyniki są dobre i mała ładnie przyrasta. Kurcze to jeszcze miesiąc i ja zobacze.

Wam tez życzę by wszystko się unormowalo i żeby rosły wam pod serduszkiem śliczne różowe bobaski.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 09:57

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czekamy na wieści :) u mnie z synkiem były słabe przepływy i w 30 tc orzeczono hipotrofię, miałam mieć robione cc, ale udało się dotrwać do 36 t i 4d. Synek miał ważyć 1900g a urodził się 2570g więc nie miał cech hipotrofii. Ale prawie 6 tyg miałam wyciętych z życiorysu i martwiłam się, że to przez cukrzycę bo jakoś to wszystko zbiegło się w czasie.
    Ksanko ja weszłam w ciążę ze sporym nadbagażem i mam nadzieję, że mimo diety dzidzia będzie rosła a mama chudła ;)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli tak jak ja teraz, ludzie nie mogą uwierzyć że już taka duża ciąża a ja na minusie wagowym.
    Dziś odebrałam wyniki i wynik hemoglobiny glikowanej to 4,68%
    Chyba jednak udało mi się nad tym zapanować :)
    Inne wyniki też super więc już tylko podgląd malutkiej i pogawędki o najbliższych planach z ginem.

Agatia widziałam na innym wątku poruszała kwestie cmv, możesz proszę coś powiedzieć na temat temat, przekonałam wszystkie wyniki i nie miałam tego badania w ciąży a teraz chce gina poprosić o skierowanie na cmv igg igm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 12:59

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanko piękną masz hemoglobinę glikowaną :) ja jutro jadę zrobić, żeby sprawdzić czy w miarę była w ryzsch przed ciążą i na poczatku.
    Co do CMV warto zarobić nawet przed porodem. Wielu lekarzy tego nie zleca, żeby nie stresować ciężarnej bo CMV nie leczy się w ciąży. Ale jeżeli CMV jest to dziecko powinno mieć szczególną opiekę po porodzie bo może wywołać wrodzone zapalenie płuc i inne powikłania.
    Ale życzę z całego serca żebyś tego nie miała.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze powiedzcie mi jakim cudem, dziś zjadłam obiad ten sam co wczoraj. I cukier wyszedł mi wczoraj 120 a dziś 148 :((( wrrr chyba się załamię ...

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka niestety tak jest pod wpływem hormonów albo np. bardziej rozgotowałaś jakieś warzywo. A jesz zupę i drugie razem? Ja robię między zupą a drugim godzinkę przerwy :)

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jem zupy. Tylko drugie, ale podgrzewałam kaszę jęczmienną z dodatkiem wody, ale to chwilkę. Osłabiają mnie te pomiary już ...
    Wykończę się psychicznie przez tą cukrzycę... oby tylko z synkiem wszystko było dobrze. Muszę się przemęczyć niecałe 3 miesiące.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Kurcze powiedzcie mi jakim cudem, dziś zjadłam obiad ten sam co wczoraj. I cukier wyszedł mi wczoraj 120 a dziś 148 :((( wrrr chyba się załamię ...
    też tak mam, że jedzenie identycznie to samo, a cukier inny :(

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    twardan wrote:
    też tak mam, że jedzenie identycznie to samo, a cukier inny :(
    Normalka, u mnie od paru dni na granicy a nic nie zmienialam, mam nadzieję że to przez przeziębienie.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
‹‹ 191 192 193 194 195 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ