X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak niestety jest im ciąża starsza, ale wy już bliżej niż dalej.
    W ciąży z synkiem obciążenie glukozą wyszło mi w normie, ale na górnej granicy. Jak zaczęłam w domu mierzyć to po każdym posiłku miałam przekroczenia. Najpierw próbowałam diety, ale chodziłam głodna bo nie mogłam nic jeść. Wreszcie po 2 tyg poszłam i poprosiłam o insulinę i wtedy już było ok :) jadłam dużo więcej, gdy był hormonalny skok i cukry rosły to zwiększałam dawkę insuliny. Nie bawiłam się w 3 śniadania, dzielenie posiłków itp. Jadłam jedno solidne śniadanie, drugie lekkie, zupę i drugie razem, podwieczorek, kolację i kanapkę w nocy. Nie myślałam o jedzeniu caĺy czas jak teraz bo jadłam mniej posiłków i miałam więcej czasu dla siebie.
    Niestety im starsza ciąża tym gorsze cukry, trzeba zmnijszać porcje i dochodzą dodatkowe posiłki. Jak pomyślę, że czeka mnie prawie 30 tyg na diecie to płakać mi się chce, bo w poprzedniej ciąży 8 tyg walczyłam z cukrami i był to koszmar.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po wizycie
    Mała ma już 2800, wszystkie parametry w normie, wody, przepływy, łożysko dalej 2 stopień.
    Że statystyk Sofijka jest starsza o ok tydzień czyli 36-4.
    Wyniki książkowe, anemia się skończyła, mocz czysciutko bez ketonow, bakterii i innych świństw.

Cieszę się i odliczam ostatnie tygodnie

twardan, Lula_w lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super wieści Ksanko :) kawał kobietki :) już niebawem będziesz ją miała po tej stronie brzuszka.

ksanka lubi tę wiadomość

• twardan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetnie, można powiedzieć, że już z górki :) Trzymam kciuki za bezbolesny poród :)

ksanka lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, ja też już odliczam, oby luty zleciał a później to nawet się nie obejrzę i będę drugiego synka trzymać na rękach. Po wczorajszych górnych granicach cukru zmniejszyłam troszkę porcje i cukier dużo niższy.

twardan, ksanka lubią tę wiadomość

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza nie powinno się zmniejszać porcji bo orgwnizm dostaje za mało budulca i dzidzia także. Lepiej zjeść i jak po 1h cukier w granicach 90 to sobiemdojeść

• agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamicaelcia daj znać, jak po wizycie :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Iza nie powinno się zmniejszać porcji bo orgwnizm dostaje za mało budulca i dzidzia także. Lepiej zjeść i jak po 1h cukier w granicach 90 to sobiemdojeść
    Dokładnie tez tak robię i robilam jak miałam cukier ok 90 to nie miałam obiekcji jeść cos jeszcze np owoc, kanapkę kefir.

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam 85-90 i jestem głodna to dojadam, a jak jestem pełna to nie dojadam :) najbardziej jestem głodna po 1 śniadaniu po po 1 kanapce z warzywami i wędliną mam cukier na granicy. Ale skoki rano ma podobno dużo osób nie tylko cukrzycy bo jest to normalna teakcja organizmu po spoczynku nocnym. Od 2 śniadania mogę jeść już sporo, na obiad dużo, a kolację wmuszam bo nie mam już apetytu :)

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam zły dzień i wysokie cukry... :( zjadłam małego pączuszka o średnicy 4cm. Czy on mógł tak mi podnieść cukry? Mam wyrzuty sumienia. A Wy jecie czasem jakieś słodkości?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja dopiero na początku drogi :) w ciąży z synkiem czasem zjadłam kostkę gorzkiej czekolady, wszystkiego innego się bałam.
    Co do skoków cukru to może przez stres masz skoki cukru. Jaki miałaś cukier po pączku? Tłuszcz z pączka mógł podnieść cukier nastepnych potraw, gdyż tłuszcz i cukier uwalnia się dłużej do wysokich wartości.
    Ja np po 2 kanapkach z tłustą wędliną na 1 śniadanie miałam po 1h 150, a po 2j 124. Więc cukier spadał długo przez tłuszcz i długo był podniesiony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 20:29

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Wiem dziewczyny, nie zmniejszyłam drastycznie tylko troszkę i po godzinie dojadłam kabanosa.

agatia, ksanka lubią tę wiadomość

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Ja dziś mam zły dzień i wysokie cukry... :( zjadłam małego pączuszka o średnicy 4cm. Czy on mógł tak mi podnieść cukry? Mam wyrzuty sumienia. A Wy jecie czasem jakieś słodkości?
    Kusze się tylko na gorzką czekoladę, taka 90% kakao. Zawsze lubiłam gorzką wiec nie mam problemu nawet takiej mocnej jeść, uwielbiam ją. Ma dużo błonnika i niski indeks glikemiczy ale za to dużo tłuszczu wiec też nie cala na raz ale tak ze 4 razy dziennie podjadam po jednej kosteczce miedzy posiłkami.

agatia, ksanka lubią tę wiadomość

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam pączka i kanapkę z salami i brokułów trochę i po godzinie wyszedł mi cukier 138.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka jeszcze sobie przypomniałam. Jak masz ochotę ma coś niezdrowego tj. mącznego czy "pączka" to zjedz po tym surówkę. Surowe warzywa spowalniają uwalnianie się glukozy i skok jest mniejszy lub go nie ma :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Ja zjadłam pączka i kanapkę z salami i brokułów trochę i po godzinie wyszedł mi cukier 138.
    138 po pączku to nie tragedia, ale tłuszcz jest zdradliwy bo może podnosić cukier do 5h i podbijać wartości innych posiłków.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata dobrze wiedzieć :) już nie będę jeść pączków. Mam w pogotowiu czekoladę gorzka Lindta :))

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co teraz lekkiego o 22 zjeść? Mam maślanke i może z pieczywem pełnoziarnistym lub wasa lub ryżowy krążkiem?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka warzywa po pokusie to dobra alternatywa :) moja kumpela w ciąży cukrzycowej jadła na obiad naleśniki z mąki razowej z dżemem słodzonym sokiem jabłkowym. Tylko ona nie jadła 2 a 4-5 ;) potem wbijała tonę warzyw w tym kiszonki, które obniżają cukier i cukry miała niewiele ponad normę :) Jadła tak sporadycznie, ale nie umiała powstrzymać się na widok naleśników. Dwa byłyby ok dla cukrzyka, ale nie 5...

• agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    A co teraz lekkiego o 22 zjeść? Mam maślanke i może z pieczywem pełnoziarnistym lub wasa lub ryżowy krążkiem?
    Ja nie jestem zwolennikiem Wasy ani wafli różowych. W pierwszej ciąży lekarka mi powiedziała, że to nie jest wartościowe jedzenie i nie ma sensu się opychać bezwartościową tekturką ;)
    Zjedz kromeczkę albo pół chlebka :)

‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ