X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak niestety jest im ciąża starsza, ale wy już bliżej niż dalej.
    W ciąży z synkiem obciążenie glukozą wyszło mi w normie, ale na górnej granicy. Jak zaczęłam w domu mierzyć to po każdym posiłku miałam przekroczenia. Najpierw próbowałam diety, ale chodziłam głodna bo nie mogłam nic jeść. Wreszcie po 2 tyg poszłam i poprosiłam o insulinę i wtedy już było ok :) jadłam dużo więcej, gdy był hormonalny skok i cukry rosły to zwiększałam dawkę insuliny. Nie bawiłam się w 3 śniadania, dzielenie posiłków itp. Jadłam jedno solidne śniadanie, drugie lekkie, zupę i drugie razem, podwieczorek, kolację i kanapkę w nocy. Nie myślałam o jedzeniu caĺy czas jak teraz bo jadłam mniej posiłków i miałam więcej czasu dla siebie.
    Niestety im starsza ciąża tym gorsze cukry, trzeba zmnijszać porcje i dochodzą dodatkowe posiłki. Jak pomyślę, że czeka mnie prawie 30 tyg na diecie to płakać mi się chce, bo w poprzedniej ciąży 8 tyg walczyłam z cukrami i był to koszmar.

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po wizycie
    Mała ma już 2800, wszystkie parametry w normie, wody, przepływy, łożysko dalej 2 stopień.
    Że statystyk Sofijka jest starsza o ok tydzień czyli 36-4.
    Wyniki książkowe, anemia się skończyła, mocz czysciutko bez ketonow, bakterii i innych świństw.

Cieszę się i odliczam ostatnie tygodnie

twardan, Lula_w lubią tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super wieści Ksanko :) kawał kobietki :) już niebawem będziesz ją miała po tej stronie brzuszka.

ksanka lubi tę wiadomość

• twardan Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetnie, można powiedzieć, że już z górki :) Trzymam kciuki za bezbolesny poród :)

ksanka lubi tę wiadomość

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, ja też już odliczam, oby luty zleciał a później to nawet się nie obejrzę i będę drugiego synka trzymać na rękach. Po wczorajszych górnych granicach cukru zmniejszyłam troszkę porcje i cukier dużo niższy.

twardan, ksanka lubią tę wiadomość

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza nie powinno się zmniejszać porcji bo orgwnizm dostaje za mało budulca i dzidzia także. Lepiej zjeść i jak po 1h cukier w granicach 90 to sobiemdojeść

• agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamicaelcia daj znać, jak po wizycie :)

• ksanka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Iza nie powinno się zmniejszać porcji bo orgwnizm dostaje za mało budulca i dzidzia także. Lepiej zjeść i jak po 1h cukier w granicach 90 to sobiemdojeść
    Dokładnie tez tak robię i robilam jak miałam cukier ok 90 to nie miałam obiekcji jeść cos jeszcze np owoc, kanapkę kefir.

agatia lubi tę wiadomość

bl9cuay3kworwxbg.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam 85-90 i jestem głodna to dojadam, a jak jestem pełna to nie dojadam :) najbardziej jestem głodna po 1 śniadaniu po po 1 kanapce z warzywami i wędliną mam cukier na granicy. Ale skoki rano ma podobno dużo osób nie tylko cukrzycy bo jest to normalna teakcja organizmu po spoczynku nocnym. Od 2 śniadania mogę jeść już sporo, na obiad dużo, a kolację wmuszam bo nie mam już apetytu :)

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam zły dzień i wysokie cukry... :( zjadłam małego pączuszka o średnicy 4cm. Czy on mógł tak mi podnieść cukry? Mam wyrzuty sumienia. A Wy jecie czasem jakieś słodkości?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka ja dopiero na początku drogi :) w ciąży z synkiem czasem zjadłam kostkę gorzkiej czekolady, wszystkiego innego się bałam.
    Co do skoków cukru to może przez stres masz skoki cukru. Jaki miałaś cukier po pączku? Tłuszcz z pączka mógł podnieść cukier nastepnych potraw, gdyż tłuszcz i cukier uwalnia się dłużej do wysokich wartości.
    Ja np po 2 kanapkach z tłustą wędliną na 1 śniadanie miałam po 1h 150, a po 2j 124. Więc cukier spadał długo przez tłuszcz i długo był podniesiony.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 20:29

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Wiem dziewczyny, nie zmniejszyłam drastycznie tylko troszkę i po godzinie dojadłam kabanosa.

agatia, ksanka lubią tę wiadomość

• Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Ja dziś mam zły dzień i wysokie cukry... :( zjadłam małego pączuszka o średnicy 4cm. Czy on mógł tak mi podnieść cukry? Mam wyrzuty sumienia. A Wy jecie czasem jakieś słodkości?
    Kusze się tylko na gorzką czekoladę, taka 90% kakao. Zawsze lubiłam gorzką wiec nie mam problemu nawet takiej mocnej jeść, uwielbiam ją. Ma dużo błonnika i niski indeks glikemiczy ale za to dużo tłuszczu wiec też nie cala na raz ale tak ze 4 razy dziennie podjadam po jednej kosteczce miedzy posiłkami.

agatia, ksanka lubią tę wiadomość

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam pączka i kanapkę z salami i brokułów trochę i po godzinie wyszedł mi cukier 138.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka jeszcze sobie przypomniałam. Jak masz ochotę ma coś niezdrowego tj. mącznego czy "pączka" to zjedz po tym surówkę. Surowe warzywa spowalniają uwalnianie się glukozy i skok jest mniejszy lub go nie ma :)

• agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Ja zjadłam pączka i kanapkę z salami i brokułów trochę i po godzinie wyszedł mi cukier 138.
    138 po pączku to nie tragedia, ale tłuszcz jest zdradliwy bo może podnosić cukier do 5h i podbijać wartości innych posiłków.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata dobrze wiedzieć :) już nie będę jeść pączków. Mam w pogotowiu czekoladę gorzka Lindta :))

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co teraz lekkiego o 22 zjeść? Mam maślanke i może z pieczywem pełnoziarnistym lub wasa lub ryżowy krążkiem?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenka warzywa po pokusie to dobra alternatywa :) moja kumpela w ciąży cukrzycowej jadła na obiad naleśniki z mąki razowej z dżemem słodzonym sokiem jabłkowym. Tylko ona nie jadła 2 a 4-5 ;) potem wbijała tonę warzyw w tym kiszonki, które obniżają cukier i cukry miała niewiele ponad normę :) Jadła tak sporadycznie, ale nie umiała powstrzymać się na widok naleśników. Dwa byłyby ok dla cukrzyka, ale nie 5...

• agatia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    A co teraz lekkiego o 22 zjeść? Mam maślanke i może z pieczywem pełnoziarnistym lub wasa lub ryżowy krążkiem?
    Ja nie jestem zwolennikiem Wasy ani wafli różowych. W pierwszej ciąży lekarka mi powiedziała, że to nie jest wartościowe jedzenie i nie ma sensu się opychać bezwartościową tekturką ;)
    Zjedz kromeczkę albo pół chlebka :)

‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ