Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny tak niestety jest im ciąża starsza, ale wy już bliżej niż dalej.
W ciąży z synkiem obciążenie glukozą wyszło mi w normie, ale na górnej granicy. Jak zaczęłam w domu mierzyć to po każdym posiłku miałam przekroczenia. Najpierw próbowałam diety, ale chodziłam głodna bo nie mogłam nic jeść. Wreszcie po 2 tyg poszłam i poprosiłam o insulinę i wtedy już było ok jadłam dużo więcej, gdy był hormonalny skok i cukry rosły to zwiększałam dawkę insuliny. Nie bawiłam się w 3 śniadania, dzielenie posiłków itp. Jadłam jedno solidne śniadanie, drugie lekkie, zupę i drugie razem, podwieczorek, kolację i kanapkę w nocy. Nie myślałam o jedzeniu caĺy czas jak teraz bo jadłam mniej posiłków i miałam więcej czasu dla siebie.
Niestety im starsza ciąża tym gorsze cukry, trzeba zmnijszać porcje i dochodzą dodatkowe posiłki. Jak pomyślę, że czeka mnie prawie 30 tyg na diecie to płakać mi się chce, bo w poprzedniej ciąży 8 tyg walczyłam z cukrami i był to koszmar. -
Hej ja już po wizycie
Mała ma już 2800, wszystkie parametry w normie, wody, przepływy, łożysko dalej 2 stopień.
Że statystyk Sofijka jest starsza o ok tydzień czyli 36-4.
Wyniki książkowe, anemia się skończyła, mocz czysciutko bez ketonow, bakterii i innych świństw.
Cieszę się i odliczam ostatnie tygodnietwardan, Lula_w lubią tę wiadomość
-
Super, ja też już odliczam, oby luty zleciał a później to nawet się nie obejrzę i będę drugiego synka trzymać na rękach. Po wczorajszych górnych granicach cukru zmniejszyłam troszkę porcje i cukier dużo niższy.
twardan, ksanka lubią tę wiadomość
-
agatia wrote:Iza nie powinno się zmniejszać porcji bo orgwnizm dostaje za mało budulca i dzidzia także. Lepiej zjeść i jak po 1h cukier w granicach 90 to sobiemdojeść
agatia lubi tę wiadomość
-
Ja jak mam 85-90 i jestem głodna to dojadam, a jak jestem pełna to nie dojadam najbardziej jestem głodna po 1 śniadaniu po po 1 kanapce z warzywami i wędliną mam cukier na granicy. Ale skoki rano ma podobno dużo osób nie tylko cukrzycy bo jest to normalna teakcja organizmu po spoczynku nocnym. Od 2 śniadania mogę jeść już sporo, na obiad dużo, a kolację wmuszam bo nie mam już apetytu
-
Marzenka ja dopiero na początku drogi w ciąży z synkiem czasem zjadłam kostkę gorzkiej czekolady, wszystkiego innego się bałam.
Co do skoków cukru to może przez stres masz skoki cukru. Jaki miałaś cukier po pączku? Tłuszcz z pączka mógł podnieść cukier nastepnych potraw, gdyż tłuszcz i cukier uwalnia się dłużej do wysokich wartości.
Ja np po 2 kanapkach z tłustą wędliną na 1 śniadanie miałam po 1h 150, a po 2j 124. Więc cukier spadał długo przez tłuszcz i długo był podniesiony.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 20:29
-
agatia wrote:Iza nie powinno się zmniejszać porcji bo orgwnizm dostaje za mało budulca i dzidzia także. Lepiej zjeść i jak po 1h cukier w granicach 90 to sobiemdojeść
agatia, ksanka lubią tę wiadomość
-
marzenka06 wrote:Ja dziś mam zły dzień i wysokie cukry... zjadłam małego pączuszka o średnicy 4cm. Czy on mógł tak mi podnieść cukry? Mam wyrzuty sumienia. A Wy jecie czasem jakieś słodkości?
agatia, ksanka lubią tę wiadomość
-
Marzenka warzywa po pokusie to dobra alternatywa moja kumpela w ciąży cukrzycowej jadła na obiad naleśniki z mąki razowej z dżemem słodzonym sokiem jabłkowym. Tylko ona nie jadła 2 a 4-5 potem wbijała tonę warzyw w tym kiszonki, które obniżają cukier i cukry miała niewiele ponad normę Jadła tak sporadycznie, ale nie umiała powstrzymać się na widok naleśników. Dwa byłyby ok dla cukrzyka, ale nie 5...
-
marzenka06 wrote:A co teraz lekkiego o 22 zjeść? Mam maślanke i może z pieczywem pełnoziarnistym lub wasa lub ryżowy krążkiem?
Zjedz kromeczkę albo pół chlebka