Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziś idę na 15 do diabetologa to zapytam się czy ketony do 5 mogą być, bo nie wiem. Wcześniej udało mi się zejść z 40 do 5 wiec wydawałoby się że to dobry wynik.
KKamcia a Ty pijesz kawę z cukrem i mlekiem? Bo mleka nie można pić. Tylko przetworzone jak kefiry, maślanki, jogurty naturalne, zsiadłe mleko. -
marzenka06 wrote:Dziś idę na 15 do diabetologa to zapytam się czy ketony do 5 mogą być, bo nie wiem. Wcześniej udało mi się zejść z 40 do 5 wiec wydawałoby się że to dobry wynik.
KKamcia a Ty pijesz kawę z cukrem i mlekiem? Bo mleka nie można pić. Tylko przetworzone jak kefiry, maślanki, jogurty naturalne, zsiadłe mleko.
z mlekiem, ale po rozmowie z lek. Kazała próbować czy mi ta kawa służy rano, bo w sumie (tak mówiła) te poł kubka mleka w kawie to nie duzo, ale sprawa indywidualna jak działa. Poza tym na czczo 97 a godz pózniej 128 to mała amplituda, ale ogólnie oba za wysokie. pytałam ja o mleko bez laktozy i nie miała pojecia(pomyslała, ze może w tym sama chemia) , zatem poszukam tego mleka. Fajnie by było gdybyś spytała o ketony bo lepiej wiedziec na przyszłość i ja mam dylemat co do barwy na pasku i na próbniku...ani tu ani tu nie pasuje
Ja w ogóle ze stresu o wiele sprawa nie spytałam, ale za tydzien znów wizyta, więc pytania sobie spisze -
Można chude mleko do kawy ale ważne żeby mleka nie podgrzewać, wiec np kakao odpada.
-
Ja pije ok 2 litry wody + 3 słabe herbaty zielone. Zawsze piłam dużo wody wiec jestem przyzwyczajona. Pewnie jakiś tam wpływ ma na cukry, ogólnie przy zdrowej diecie trzeba dużo pić. Dla mnie woda to przede wszystkim zapychacz między posiłkami, żeby nie czuć ciągle ze musze coś podjadać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 13:30
-
marzenka06 wrote:Dziewczyny a Wy dużo pijecie wody? ona też ma wpływ na cukry?
mi diabetolog powiedziała, że duzego znaczenia nie ma % w mleku, bo to tylko tłuszcz, a laktoza jako cukier prosty i tak w nim jest. Stad wpadłam na pomysł z mlekiem bez laktozy(raz widziałam w Biedronce-ma szary kolor), ale lek nie wiedziała, jaki skład tego mleka. A piję od wielu, wielu lat ok butelki wody gazowanej dziennie. innej nie wypije, mi służy od około 15 lat:) po niegazowanej mam odruch wymiotny. nie lubie soków i słodkich napojów (czasami coli się zachciało). Ale ta butla wody gaz zawsze musi przy nodze być. W pracy dzieciaki się smieją, ze pani K. zawsze tylko gazowana.
A co do pracy...
Jestem na l4, nie pogodziłabym diety i regularnego trybu zycia z praca. Pół godz kłociłam się z kobieta w biurze o tę moją sprawę(przez którą nie szłam na zwolnienie) i tylko ciśnienie podnieśli. Ona swoje, ja swoje i powiedziałam, ze jak trzeba to się odwołam i nawet do sądu pójde.Jestem zła -
Izabel-25 wrote:Ja pije ok 2 litry wody + 3 słabe herbaty zielone. Zawsze piłam dużo wody wiec jestem przyzwyczajona. Pewnie jakiś tam wpływ ma na cukry, ogólnie przy zdrowej diecie trzeba dużo pić. Dla mnie woda to przede wszystkim zapychacz między posiłkami, żeby nie czuć ciągle ze musze coś podjadać.
szczerze podziwiam, bo ja naprawde głodu nie czuję, zwłaszcza rano...czy ciąża, czy nie, nie chce mi się jeść, stąd ta dieta to dla mnie kara...od paru dni waga się nie rusza(wcześniej -2 kg, ale to przez odrzucenie całkiem niezdrowych przyzwyczajeń), ale potzrebuję waszych pomysłów , co z tym cukrem na czczo zrobić? -
kamciaelcia wrote:szczerze podziwiam, bo ja naprawde głodu nie czuję, zwłaszcza rano...czy ciąża, czy nie, nie chce mi się jeść, stąd ta dieta to dla mnie kara...od paru dni waga się nie rusza(wcześniej -2 kg, ale to przez odrzucenie całkiem niezdrowych przyzwyczajeń), ale potzrebuję waszych pomysłów , co z tym cukrem na czczo zrobić?
-
ja waże wiecej...
przybrało mi się, jak pare lat temu rzuciłam palenie. W pierwszej ciąży jadlam tylko owoce, a pozniej ptasie mleczko i dzemy z mlekiem, w sumie +3kg ( a po ur -12kg), ale niestety odzyskałam. teraz to zobaczymy, u mnie poczatek dopiero -
Ja jem późno obiad, zupka pomidoraowa, pęczak, schab duszony i brokuły.
-
Byłam u diabetolog i powiedziała, że ketonow nie może być w ogóle w moczu. Po prostu powinnam więcej jeść. To ja mówię, że jak więcej zjem to będę miała wysoki cukier. To mam przez 3 dni obserwować,ketonow ma nie być. Bo tak będę musiała więcej jeść i brać insulinę ((
-
Hejka byłam u diabetolog i dietetyczki. Ketonów ma nie być nawet śladowych. Powiedziały obydwie, że mam jeść więcej na śniadanie nawet jak cukry mają skakać do poniedziałku. W pn kontrola i pani dr chce włączyc insulinę przed śniadaniem pozostałe posiłki są ok. W sumie powiedziały, że jem dużo a cukry niskie tylko śniadania są trudno do okiełznania. No i przed snem mam zjadać 2-3 kanapki, a nie jedną i jak wstanę w nocy to mam coś zjeść a jak nie to mam się nie katować i nie nastwiać budzika.
Pani dr powiedziała, że pierwsze śniadanie to 3 kromki chleba i absolutnie mam nie jeść Wasy bo jej musiałabym zjeść 8 na pierwsze śniadanie.
Powiedziały, że dla organizmu jem mało bo schudłam 1,5 kg w 5 dni a to w ciąży niedopuszczalne nawet przy nadwadze. Nie mam prawa chudnąć a na koniec ciąży powinnam mieć 7 kg na plus. Inaczej jest to źle uregulowana cukrzyca i odbije się to na nerkaci trzustce.
Następna wizyta w pn i zobaczymy co dalej.
A jutro wizyta u ginki oby było dobrze...ksanka, twardan lubią tę wiadomość
-
Izabel-25 wrote:Ja pije ok 2 litry wody + 3 słabe herbaty zielone. Zawsze piłam dużo wody wiec jestem przyzwyczajona. Pewnie jakiś tam wpływ ma na cukry, ogólnie przy zdrowej diecie trzeba dużo pić. Dla mnie woda to przede wszystkim zapychacz między posiłkami, żeby nie czuć ciągle ze musze coś podjadać.