X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś idę na 15 do diabetologa to zapytam się czy ketony do 5 mogą być, bo nie wiem. Wcześniej udało mi się zejść z 40 do 5 wiec wydawałoby się że to dobry wynik.
    KKamcia a Ty pijesz kawę z cukrem i mlekiem? Bo mleka nie można pić. Tylko przetworzone jak kefiry, maślanki, jogurty naturalne, zsiadłe mleko.

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Dziś idę na 15 do diabetologa to zapytam się czy ketony do 5 mogą być, bo nie wiem. Wcześniej udało mi się zejść z 40 do 5 wiec wydawałoby się że to dobry wynik.
    KKamcia a Ty pijesz kawę z cukrem i mlekiem? Bo mleka nie można pić. Tylko przetworzone jak kefiry, maślanki, jogurty naturalne, zsiadłe mleko.

z mlekiem, ale po rozmowie z lek. Kazała próbować czy mi ta kawa służy rano, bo w sumie (tak mówiła) te poł kubka mleka w kawie to nie duzo, ale sprawa indywidualna jak działa. Poza tym na czczo 97 a godz pózniej 128 to mała amplituda, ale ogólnie oba za wysokie. pytałam ja o mleko bez laktozy i nie miała pojecia(pomyslała, ze może w tym sama chemia) , zatem poszukam tego mleka. Fajnie by było gdybyś spytała o ketony bo lepiej wiedziec na przyszłość i ja mam dylemat co do barwy na pasku i na próbniku...ani tu ani tu nie pasuje :)
    Ja w ogóle ze stresu o wiele sprawa nie spytałam, ale za tydzien znów wizyta, więc pytania sobie spisze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można chude mleko do kawy ale ważne żeby mleka nie podgrzewać, wiec np kakao odpada.

fd670e0e35bddce89d9e0c8e580d8ee2.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a Wy dużo pijecie wody? ona też ma wpływ na cukry?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije ok 2 litry wody + 3 słabe herbaty zielone. Zawsze piłam dużo wody wiec jestem przyzwyczajona. Pewnie jakiś tam wpływ ma na cukry, ogólnie przy zdrowej diecie trzeba dużo pić. Dla mnie woda to przede wszystkim zapychacz między posiłkami, żeby nie czuć ciągle ze musze coś podjadać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 13:30

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marzenka06 wrote:
    Dziewczyny a Wy dużo pijecie wody? ona też ma wpływ na cukry?

mi diabetolog powiedziała, że duzego znaczenia nie ma % w mleku, bo to tylko tłuszcz, a laktoza jako cukier prosty i tak w nim jest. Stad wpadłam na pomysł z mlekiem bez laktozy(raz widziałam w Biedronce-ma szary kolor), ale lek nie wiedziała, jaki skład tego mleka. A piję od wielu, wielu lat ok butelki wody gazowanej dziennie. innej nie wypije, mi służy od około 15 lat:) po niegazowanej mam odruch wymiotny. nie lubie soków i słodkich napojów (czasami coli się zachciało). Ale ta butla wody gaz zawsze musi przy nodze być. W pracy dzieciaki się smieją, ze pani K. zawsze tylko gazowana.

A co do pracy...
    Jestem na l4, nie pogodziłabym diety i regularnego trybu zycia z praca. Pół godz kłociłam się z kobieta w biurze o tę moją sprawę(przez którą nie szłam na zwolnienie) i tylko ciśnienie podnieśli. Ona swoje, ja swoje i powiedziałam, ze jak trzeba to się odwołam i nawet do sądu pójde.Jestem zła

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel-25 wrote:
    Ja pije ok 2 litry wody + 3 słabe herbaty zielone. Zawsze piłam dużo wody wiec jestem przyzwyczajona. Pewnie jakiś tam wpływ ma na cukry, ogólnie przy zdrowej diecie trzeba dużo pić. Dla mnie woda to przede wszystkim zapychacz między posiłkami, żeby nie czuć ciągle ze musze coś podjadać.

szczerze podziwiam, bo ja naprawde głodu nie czuję, zwłaszcza rano...czy ciąża, czy nie, nie chce mi się jeść, stąd ta dieta to dla mnie kara...od paru dni waga się nie rusza(wcześniej -2 kg, ale to przez odrzucenie całkiem niezdrowych przyzwyczajeń), ale potzrebuję waszych pomysłów , co z tym cukrem na czczo zrobić?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale jest jedna chociaż dobra wiadomość: tsh juz było dziś u gina : 1. 030 :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    szczerze podziwiam, bo ja naprawde głodu nie czuję, zwłaszcza rano...czy ciąża, czy nie, nie chce mi się jeść, stąd ta dieta to dla mnie kara...od paru dni waga się nie rusza(wcześniej -2 kg, ale to przez odrzucenie całkiem niezdrowych przyzwyczajeń), ale potzrebuję waszych pomysłów , co z tym cukrem na czczo zrobić?
    Ja też muszę się zmuszać żeby rano jeść bo nie jestem przyzwyczajona. Cały Czas musiałam kontrolować co jem żeby utrzymać dobrą wagę i poprzednią ciążę i tą traktowałam jak taki mały bonus ze mogę sobie podjadac i nie mieć wyrzutów sumienia. Do czasu jak się dowiedziałam o cukrzycy to byłam 10 kg na +, w ciągu tygodnia na diecie schudłam 2 kg i ta waga trzyma się już od grudnia. Czasem mi się wydaje ze waga się zaciela bo dzień w dzień 62,3 ;-) jeszcze półtora miesiąca, na koniec pewnie dobiję na + 10 kg

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja waże wiecej...
    przybrało mi się, jak pare lat temu rzuciłam palenie. W pierwszej ciąży jadlam tylko owoce, a pozniej ptasie mleczko i dzemy z mlekiem, w sumie +3kg ( a po ur -12kg), ale niestety odzyskałam. teraz to zobaczymy, u mnie poczatek dopiero

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiadek zjadłam kasza jęczmienna, udko z kurczaka i sałatka z czerwonej kapusty i cukier 117. Tak więc jestem zadowolona :)
    A Wy co tam ma obiadek jadłyscie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 15:19

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • Izabel-25 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem późno obiad, zupka pomidoraowa, pęczak, schab duszony i brokuły.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u diabetolog i powiedziała, że ketonow nie może być w ogóle w moczu. Po prostu powinnam więcej jeść. To ja mówię, że jak więcej zjem to będę miała wysoki cukier. To mam przez 3 dni obserwować,ketonow ma nie być. Bo tak będę musiała więcej jeść i brać insulinę :(((

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka byłam u diabetolog i dietetyczki. Ketonów ma nie być nawet śladowych. Powiedziały obydwie, że mam jeść więcej na śniadanie nawet jak cukry mają skakać do poniedziałku. W pn kontrola i pani dr chce włączyc insulinę przed śniadaniem :) pozostałe posiłki są ok. W sumie powiedziały, że jem dużo a cukry niskie tylko śniadania są trudno do okiełznania. No i przed snem mam zjadać 2-3 kanapki, a nie jedną i jak wstanę w nocy to mam coś zjeść a jak nie to mam się nie katować i nie nastwiać budzika.
    Pani dr powiedziała, że pierwsze śniadanie to 3 kromki chleba i absolutnie mam nie jeść Wasy bo jej musiałabym zjeść 8 na pierwsze śniadanie.
    Powiedziały, że dla organizmu jem mało bo schudłam 1,5 kg w 5 dni a to w ciąży niedopuszczalne nawet przy nadwadze. Nie mam prawa chudnąć a na koniec ciąży powinnam mieć 7 kg na plus. Inaczej jest to źle uregulowana cukrzyca i odbije się to na nerkaci trzustce.
    Następna wizyta w pn i zobaczymy co dalej.
    A jutro wizyta u ginki oby było dobrze...

ksanka, twardan lubią tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam pół torebki kaszy gryczanej, pulpety z indyka i sałatka z rukoli. Po tym cukier 73, zaraz dojadłam zupę warzywną z makaronem razowym.

• marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata to Twoja pani bardziej rozmowna. Poradziła na razie spróbować zjeść posiłek o 23. A Ty o której masz jeść ostatni posiłek i w nocy o której wstawać?

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ja szczerze nie umiałam dziś rano okreslić koloru tego paska na ciała ketonowe!

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i powiedzcie mi jeszcze, od którego momentu odliczacie tę godzinę do pomiaru?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • marzenka06 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odliczam po zjedzeniu posiłku.
    Jaki macie pomysł na ten posiłek o 22-23? Tak się zastanawiam nad makaronem pełnoziarnistym z pszenicy durum,co by dodać do niego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2016, 18:03

zrz682c3xdy3h4kv.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabel-25 wrote:
    Hej Izabel, co do zielonej herbaty to w ciąży za dużo jej nie pij bo powoduje podobnie jak nadmiar cytrusów szybsze zarabianie tego otworu w serduszku płodu

bl9cuay3kworwxbg.png
‹‹ 194 195 196 197 198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ