Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia, w tych waflach nie podobają mi się chipsy bananowe. Ogólnie banan jest niewskazany w cukrzycy a chipsy bananowe są chyba.smażone w tłuszczu wiec...ja po paru rodzynkach dodanych do płatków owsianych miałam cukier ponad norme.
-
Izabel-25 wrote:Kamcia, w tych waflach nie podobają mi się chipsy bananowe. Ogólnie banan jest niewskazany w cukrzycy a chipsy bananowe są chyba.smażone w tłuszczu wiec...ja po paru rodzynkach dodanych do płatków owsianych miałam cukier ponad norme.
moje skróty myślowe...Chipsy bananowe niesłodzone( banan o,3 %, olej kokosowy)...
Ciekawe jak to będzie z moim cukrem po nich -
Banan nie jest wskazany, słod nie jest wskaxany, również mąka kukurydziana ma wysoki ig.
Ale i tak zweryfikujesz z glukometrem.
A co do mojego jadłospisu
Śniadanie 1 7-8 - opcja 1 sałatka z sałaty, rzodkiewki, piersi z indyka lub jajka na twardo, pomidora, ogórka , jedna mała kromka chleba, czasem jak nie dam rady zjeść to dziele na 2 podejścia.
Opcja 2 - jajecznica na oleju kokosowym, jajko cebulką lub szczypiorek, czasem dodaje pieczona piers z indyka ( piers sama pieke w przyprawach i starczy mi ba tydzień) + kromka chleba
Opcja 3 - mocno rozgrzewająca,
Poddusic cebulkę na oleju kokosowym (jest teraz tani w bierze)pół szklanki komosy z wczoraj na patelnie, jak już wymieszam z cebulką, doprawie solą i pieprzem dodaje na koniec jajko. I to już bez chleba.
Opcja 4. - Hummus 3łyżki stołowe + pomidor.
Lub czasem jadę w opcji smarowanej na chleb wówczas jest więcej węgli ale wówczas jem jeszcze pomidora ba to, lub ogórka.
Opcja 5
2 kanapki z sałata, indykiem, pomidorem, rzodkuewka, jajkiem (lub bez), ogórkiem kwaszonym
Śniadanie 2 9-10
Op. 1
Jogurt naturalny bio z Lidla z 2 łyżkami płatków owsianych + 1 łyżka otrab owsianych, ewentualnie 1-2 suszony model
Op. 2
Kończę sałatkę z 1 śniadania
Op 3
Grapefrut
Op 4
1 mufinka z amarantusa
Op 5
Kawałek ciasta czekoladowego
Op 6
1 lub 2 kanapki piętrowe
Obiad 11:30-12:30
Op 1 Indyk po hindusku z komosa
Op 2 jagnięcina po marokańsku z ciecierzyca(wolno gotowana najlepiej w tangine) z komosa
Op 3
Zurek z kababa nosem i jajem (lub bez zależy od tego ile już zjadłam dzis)
Op 4
Gulasz z wołowiny + kaszą gryczana
Op 5
Flaczki z kalmarow (baza klasyczny rosół z indyka mięso pokrojone na paseczki + kalmarow pokrojone w kluseczki i przyprawiajac jak Flaczki z chlebem
Op 6
Ciecierzyca po bretonsku z wołowina i chorizo.
Op 7
Rosół z ziemniakiem
Op 8
Ryba z piekarnika z kasza
Obiad 2
Zależy co było na 1 jak zupa to jem drugie, jak jestem najedzona to np owoc.
Podwieczorek tu jestem często przejedzona
Może być , kefir, kawałek ciasta, mufinka, omlecik
Omlecik - białka ubić na sztywno, dodać żółtko i szybko połączyć.
Dodać do jajka 1 łyżkę otrab owsianych + 1 łyżkę otrab gryczanych, wylać masę na rozgrzany olej kokosowy na patelni 1 min na 1 stroni, 1 min na drugiej stronie
Na wierzch wrzucam kawałki gorzkiej czekolady a co niech będzie deserowy
Kolacja
Twaróg chudy że szczypiorkiem i rzodkuewka, i kefirem
Kanapka z piersią indyka + warzywo
Kabanosy + pomidor+ chleb
Może być też coś obiadowe
No dobra czasem skuszę się na grapefruta;)
Sok warzywny z selera + kanapkami lub szynka.
Ostatnia kolacja jest na odczep Co mi tam podejdzie byle szybko zrobić i było distepne
Może być kefir, kanapka, kabanosy z pomidorem itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 15:11
-
Po części mi sie podoba
Z waflami rzeczywiście sie okaże, tak samo z chlebem, chrupkim itp jak dostane glukometr
Sałatki mogę jeść cały czas, ale ten wszędobylski chleb musi być????
I bardzo lubie zupy, Oj pychotka. Nigdy nie zagęszczałam, nie zabielałam, i wersja bez ziemniaków jest moją ulubioną...Zupy mogę jeść?ksanka lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:Po części mi sie podoba
Z waflami rzeczywiście sie okaże, tak samo z chlebem, chrupkim itp jak dostane glukometr
Sałatki mogę jeść cały czas, ale ten wszędobylski chleb musi być????
I bardzo lubie zupy, Oj pychotka. Nigdy nie zagęszczałam, nie zabielałam, i wersja bez ziemniaków jest moją ulubioną...Zupy mogę jeść?
Zupy niezabielane możesz - ja nie znoszę zup zawieranych i wszystkie jakue robię są bez mąki ani śmietany,
Możesz oczywiście opcje z brokuly, kalafiorem Brukselka, a zabieranie jogurtem
Pomidorowa z ryżem brązowym lub basmatti też jest ok
Co do chleba musisz zobaczyć co możesz wykorzystać w zastepstwie
Ogólnie obiady robię takie by smakowały również mojemu M
Jeszcze co zauważyłam to jak mieszam owoce np jabłko z jogurtem to cukuer mi skakal
A i polecam blog
http://slodziutkamama.blogspot.com/?m=1
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 15:13
-
dzis ugotowałam pomidorową + makaron pełnoziarnisty ( ale kilka szt bo mi do szczęścia nie potrzebny)
Obrzydzają mnie zupy z zasmażką, smietany nie uzywam, a zatem moje zypy lekkie, rosołowe, poełne warzyw np w barszczu buraki, w jarzynowej mniam mniam brukselka i kalafior, rosól...Nie lubie tych gęstych: fasolowa, grochowa, żurek od czasu do czasu
Ale ja te zupki moge jeść cały dzień, i na obiad , i na kolację...I najwięcej o to pytam, czy mogę te zupkę(np dzis pomidorowa)i na obiad nr 1 (mam z wczoraj gulasz i uwielbiam kasze:owsianą i orkiszową czyli obiad nr 2)i na kolację( jak kto woli podwieczorek)? bo umre na chlebie na niestrawność
I najgorsze jest to, ze trzeba mieć czas i ugotować, i zjeść, a nawet mierzyc cukier, wiec moja praca juz chyba odpadnie na tym etapie... -
ksanka, widzę jeszcze, że u ciebie samodzielny owoc jest u posiłkiem, dla mnie rewelacja, nawet greipfruta zjem. Coś takiego jest dozwolonego? Ale uwielbiam, uwielbiam pomelo. U nas zawsze zapasy w domu! mogę chociaż jego część zjeść np jako 2 sniadanie lub podwieczorek?( cały owoc wazy ok 1kg)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 15:19
-
Ja byłam w stanie zjeść ok 4 cząstek pomimo i cukuer ok, będziesz miała glukometr to sprawdzisz jak twoje cukry
Ja owoc stosuje jako osobny posiłek, czasami mierze po godzinie i hak mam ok 90 to sobie jem coś ekstra.
Co do rozpisek z poradni to tak na prawdę mam je w kuprze.
Wolę jesc tak by mi smakowalo, cukry były ok i bym nie chodziła glodna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 15:27
-
ale mój problem, ze ja głodu nie czuję i stąd sie zmuszam do jedzenia, pomelo, zupki i sałatki-to moje zycie, a kaza jeśc chleb itp...a jaka moja poradnia to sie jutro kaze , bo dziś moge tylko gdybac
Tak sobie myśle, ze jutro pojde do laboratorium (miałam w planach) i dopłacę z a cukier, by wiedzieć wiarygodnie, jak te żarcie w weekend na mnie wpłynęłoksanka lubi tę wiadomość
-
Poczytajcie to,
To wymysly statystyczne towarzystwa debilologicznego weźmiemy między bajki
http://www.cukrzyca-terapia.pl/prezentacje/657-znowu-zamt-woko-cukrzycy-ciowej
Ja niestety leżę od września także ruchu tylę co nic bo z łóżka do kibla i kuchni, ale jeśli wy jesteście mobilne to po posiłku zalecany jest ruch. Wówczas szybciej cukuer się spalaWiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 15:47
-
Ja zupki jem takie same jak zawsze, zabielane jogurtem bez mąki. Nic tutaj nie zmienialam oprócz ryżu brazowego do pomidorowe. Rosół jem normalny ze zwykłym makaronem tylko w mniejszej ilości i cukry mam ok. Warzywne i ogorkowa normalnie z ziemniakami i tez jest ok. Do drugiego dania kasza albo ryż brązowy i ze 2 razy w tyg mała ilość ziemniaków. Z owoców tylko jabłko i grejfrut, innych nie sprawdzałam. Do sałatek dodaje fetę, oliwki, kapary i suszone pomidory i cukry dobre
-
Izabel-25 wrote:Ja zupki jem takie same jak zawsze, zabielane jogurtem bez mąki. Nic tutaj nie zmienialam oprócz ryżu brazowego do pomidorowe. Rosół jem normalny ze zwykłym makaronem tylko w mniejszej ilości i cukry mam ok. Warzywne i ogorkowa normalnie z ziemniakami i tez jest ok. Do drugiego dania kasza albo ryż brązowy i ze 2 razy w tyg mała ilość ziemniaków. Z owoców tylko jabłko i grejfrut, innych nie sprawdzałam. Do sałatek dodaje fetę, oliwki, kapary i suszone pomidory i cukry dobre
-
Co do burakow to buraki gotowane są be,
Co do zup to skoro lubisz to jedz, tylko pamiętaj również o białku i wapniu.
A co do zurka to ja robię w opcji
Gotuje bulion na warzywach. Po ugotowaniu wyciągam wszystkie warzywa oprócz pietruszki albo gotuje 1 ziemniaka na 2 l zupy.
Bleduje ziemniak z czosnkiem, wlewamy to do zuru - to moje zagęszczenie, no i wlewamy butelkę zakwasu
A i jeszcze dorzucam majeranek.
Dzieki temu Zurek jest chudy i lekki.
Z gotowanych warzyw robię sałatkę smieciowke dla m. -
ksanka
znam ogólnie te dane statystyczne i teoretyczne, chociaż moje laboratorium stosuje te ogólne dla dorosłych...Jestem z grupy ryzyka, sprawdziłam to na samym poczatku: otyłość oraz ur dziecka z wada...
I nie wiem skąd u mnie ta cukrzyca ( cukier 99-215-168) tzn czy z ciązy czy sprzed...w poprzedniej tez na dzien dobry miałam cukier na czczo 107 a wiec od razu krzywa, która wyszła w normie( chyba 80-203-130), druga krzywa tez( 90-220-120), bez diety, na poczatku zachcianki na owoce, w ostatnim miesiącu o dziwo słodycze-ptasie mleczko. Mała wazyła 3560g, ja przytyłam 3kg
pomiedzy ciążami nie mierzyłam cukru, ostatni wynik, jaki znalazłam, to z dnia cc na czczo (przyznam ze po małej kawce-cesarka wstępnie miała być dzien poźniej) to 86. Nie jadam słodyczy (fuj), moim grzechem jest mięsko i fast foody. Nieregularny tryb i rok stresu, który sie nie skończył do dzis...
Dużo bym dała,, zeby ktoś mi dał pewność, że moja cukrzyca ciążowa, że nic złego nie było przed poczęciem dzidziusia. Bo wiem czym jest cukrzyca przed! przeraza mnie to. Nie wczytuję sie, bo łapie panika i tak jestem z ciąża wysokiego ryzyka, we wtorek umawiam sie do poradni badań prenatalnych. ale wiem, ze jak uslyszą dodatkowo o cukrzycy, to w ogóle dadzą mi malo szans na ur zdrowego dziecka -
ksanka, mój zurek normalny bez diety bywał podobny, czasem biała kiełbaska z myślą o mężu, dla mnie wkladki(oprócz mięsa) sa be
buraki gotowane wezmę pod uwagę, narazie nie miałam na nie zachcianki, widze, ze od 3 dni pomidory. Ja na poczatku ciązy i jeszcze gdzieś tam czegoś sie chce i od innego odrzuca. -
kamciaelcia wrote:izabel-25
a ty masz cukrzycę, czy twoje wyniki krzywej byly poprostu na granicy normy? bo tak fajnie wygląda to co jesz i widze ze bez stresu -
Ksanko ja nie mogę niestety zjeść 2 kromek na śniadanie bo cukier 150 dzisiaj. Wczesniej był w granicach 88-112. Nie wiem co sie zadziało dzisiaj. Dla tego szukam czegoś na 1 śniadanie. No i na czczo nie umiem zapanować. Mam 90 czasem trochę ponad. Nie wiem jak ten ma czczo zbić
Na 2 i 3 śniadanie mam 80-105
Po zupie 90
Po drugim 90-110
Podwieczorek 90
Kolacja 90-100
Koło 2 w nocy cukier 84.
Ksanko czy komosa mniej podnosi cukier niż chleb? Sama już nie wiem o co chodzi.Gadałam dzisiaj z koleżanką i powiedziała, że jak cukrzyca wykryta jest przed 20 tc to jest to cukrzyca, która była juz przed ciążą czyli najgorsza opcja. Koleżanka jest lek. ogólnym. kazała naciskać na diabetologa o częstrze kontrole bo na czczo nie powinnam mieć tak wysoko i aceton