Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Onna położne w szpitaku i moja (nie wiem czy jest doradczynią laktacyjną, byćmoże) twierdziły że mała łapie dobrze. Po 3 miesiącach już przestało stopniowo boleć. No i ból nie był cały czas tylko przez pierwsze powiedzmy 2-3 minuty.
Odnośnie cukru na czczo cóż zanotowałam oba wyniki ale mam świadomość że bardziej liczy się ten wyższy. Mówi się trudno, ochrzanu od lekarza (czy to diabetolog czy gin) się nie boję bo nie od tego oni są, mogą doradzić co robić inaczej ale jeśli się psuje to gadanie czy zmiany kosmetyczne w posiłkach nic nie zmienią. Albo każą dotrwać w takim stanie (z czego gin pewnie byłby za tym żeby wywoływać) albo zasugerują insulinę którą przyjmę z pokorą nawet na ten tydzień czy dwa. Tyle już wytrzymałam że jakoś muszę dotrwać i się nie załamać. Jak jutro będzie wysoko to po prostu dzwonię do diabetologa.
Ach kolejny już dzień czuję się jak w pierwszym trymestrze... Zasypiam przy każdej okazji i nie mam siły wstać... Tylko córxia za mną chodzi i budziAnnaIzabela lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
dziwna ta rada z niejedzeniem weglowodanów, to one nam podnoszą cukier, więc na taką najprostsza logike, bez nich beda spadki cukru...niedocukrzenia są właśnie groźniejsze niż wysoki cukier...więc z tym też nie moge sie zgodzić...glukoza to pokjarm dla ciała, więc jak my mamy mało, a dziecko jeszcze mniej, to nie może byc lepsza opcja, która ewentualnie dzieciatko utuczy (choć uważam ze w dzisiejszych czasach tuczy nie rozpoznana lub ignorowana cukrzyca)
-
iggi
glikowana to srednia z jakichs 3 miesu\ięcy (tyle żyja erytrocyty)
a węglowodany trzeba jeśc, są podstawy diety ciezarnej (potem białka i tłuszcze), bez węglowodanów pojawiaja sie ketony,a te prowadza do kwasicy...dieta musi byc zbilansowana
węglowodany proste wysoko rosną, insulina zostaje wyrzucona i nagle spadek
ale na diecie cukrzycowej je się węglowodany złożone, aby glukoza była uwalniana powoli i stopniowo
myslę że najwięcej wypowie się diabetolog -
iggi
tak, my mamy jeść te złożone
ale poczatki diety polegaja na testowaniu
ja wiem, ze i po ciemnym i po białym makaronie mam podobne cukry wiec jem biały, bo dla mnie smaczniejszy
chleb ciemny, tylko jeden rodzaj, choć z białym mieszcze się w normach
owoc 1 sztuka
grzeszki-sporadycznie
jednak nigdy, mimo cukierków, miodku itp nie złapałam w ciązy hipoglikemii
imo insuliny nigdy nie miałam w nocy niedocukrzenia
ale ja to wszystko sprawdzałam, testowałam
pewnie jestem weteranką w cukrzycy ciązowej...wiem, jak czuć spadek cukru, sa jednak osoby, ktore tego nie czuja
jednak stawiałabym na wypowiedz diabetologa, bo twoja glikowana jest niska
ja miałam poprzednio podobną krzywa, a glikowana 4,6 więc mimo wszystko niska -
Dziewczyny zazdroszczę Wam waszych diabetologow, ja od samego początku muszę się z tym borykać sama
jak coś się dzieje to mogę tylko na Was polegać bo żaden (a było ich dwóch) nie zaproponował kontaktu telefonicznego czy przyjścia jakby coś się działo tylko przyjazdy od wizyty do wizyty
teraz mam wizytę w poniedziałek w Poznaniu i zastanawiam się czy jest sens jechać te 110 km skoro i tak sama sobie radzę z wyższym cukrem na czczo... A po ostatniej wizycie tak mnie wymeczyla podróż że cały dzień mnie brzuch bolał i nie mogłam się wyprostować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2018, 14:19
Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-* -
Mój obecny diabrtolog to złoty człowiek. W poprzedniej ciąży chodziłam do niego na nfz i też na pierwszej wizycie dał swój numer żeby dzwonić jak coś się będzie działo. Teraz chodzę do niego prywatnie ale zawsze mogę się z nim umówić w szpitalu w którym pracuje albo innej przychodni. Gdyby nie chcieli mi sprzedać dwóch wkładów insuliny (niepełne opakowanie) to załatwiłby mi za darmo ze szpitala. Każdej z Was życzę takiego lekarza.
Anitka ja bym chyba nie jechała, ewentualnie zadzwoniła żeby przełożyć wizytę. Skoro nie czujesz potrzeby to po co się tłuc taki kawał... Zapobiegawczo może dałoby się przesunąć wizytę na wypadek gdybyś jednak później potrzebowała a jak nie to odwołać całkiem.anitka710 lubi tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka