WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie na czczo 86 :-)

AnnaIzabela, Kassie lubią tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 77 o 6 bez insuliny :)
    Ciekawe jak po szpitalnym śniadaniu hehe, dowiem się za godzinę.

Kamcia, ale to dziwne, że paski źle pokazują..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    synek paski wczoraj dopadł...ale niewatpliwie wina paskow

ja w szpitalu zawsze super cukry na czczo ;)
    no i w szpitalu po cc miałam własnie spadki...ale takie 70

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie 84 na czczo. Wczoraj znowu byl kebab wieczorem :-D
    AnnaIzabela kciuki caly czas zacisniete :-)
    Kamcia powiedz mi czy kolo 33tyg cukry czasem sie normuja albo zaczynaja szalec?

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kassie
    no własnie, 32+ albo szaleja albo pieknieja :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy :)

mam prawie 9mc córkę a tu niespodzianka, zrobiłam test ciążowy i znowu będę mamą :O Strasznie się cieszę (i oczywiście panikuję, bo jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić opieki nad dziećmi rok po roku), ale do rzeczy. W pierwszej ciąży miałam niestety cukrzycę ciążową i mimo, że było to upierdliwe to jednocześnie pozwoliło mi to jakoś nadmiernie nie przytyć (po porodzie miałam -1 na liczniku). Pierwszą ciążę zaczynałam już z nadwagą, teraz niestety nadal ją mam, bo ciężko było mi się zabrać za siebie z bardzo absorbującą córką :P A zanim się dowiedzieliśmy o drugiej ciąży zaplanowaliśmy ślub na sierpień i nie mogę wyglądać jak baleron ;) Za "moich czasów cukrzycowych" była tu na forum taka dziewczyna, która w ciąży na diecie cukrzycowej pięknie schudła (chyba kilkanaście kg), wyładniała i urodziła zdrowiutką córkę (więc postanowiłam wziąć ją sobie za wzór i tym razem lepiej pilnować swojej diety, bo ostatnio bywało różnie) :) jeszcze nie robiłam krzywej (dopiero 4 tydzień, do gina pójdę pewnie 7-8 i dostanę skierowanie), więc nie wiem czy mam cukrzycę. Odkopałam glukometr, zmierzyłam wczoraj i dziś cukier na czczo i było 97 i 96, więc podejrzewam, że znowu to świństwo (cukrzyca) się przypęta.
    I tu moja prośba do was, wywaliłam wszystkie swoje materiały cukrzycowe :( macie może jakieś rozpisane diety/przepisy? możecie się podzielić? jeśli faktycznie znowu mam cukrzycę to chcę z dietą zacząć od razu dla dobra dziecka i trochę dla siebie. Ostatnio obyło się bez insuliny, cukry (poza tymi na czczo) udawało mi się ładnie utrzymywać dietą do samego porodu i córka po porodzie cukier miała w normie (urodziła się z wagą 3020 i to na pewno też zaleta trzymania cukru w ryzach :) ). Dobre duszyczki, poratujcie proszę swoimi rozpiskami diety :)

• Kazio14 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia niezły numer z tymi paskami. Mi się taka niespodzianka nie zdarzyła :)
    AnnaIzabela szalejesz z cukrami :D
    Kassie u mnie chyba coś koło tego tygodnia zaczęło się sypać..
    .kropka. ja żadnej rozpiski nie mam. Na początek dobra jest strona slodkiemamy.edu.pl czy jakoś tak.
    U mnie na czczo 79 i +/-. Na ostatni posiłek znowu jedliśmy burgery i niby dołożyłam trochę swojego chleba bo i wczoraj było chyba 110 a tu po godzinie 92. Nie dałabym rady już nic zjeść więc poszłam spać. Za to po śniadaniu 143/138. Już myślałam że na tych dawkach dotrwam do końca ale jakoś kiepskawo to dzisiaj wyszło i nie wiem czy nie zwiększyć. Ot dylemat ;)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieźle z tymi paskami, zwlaszcza że ponad połowę opakowania zuzylam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Upieklam malinowa chmurke bo mielismy gosci i zjadlam dosc spory kawalek (po 30 minutach 119, po godzinie 103 a po dwoch ladnie pomalu spadlo). I dziwie sie bo zwykle po grzeszkach cukier byl w normie ale dlugo sie utrzymywal a teraz ladnie spada. Mam nadzieje ze to poprostu cukry sie normuja ale z drugiej strony mam obawe czy wszystko ok z przeplywami itd? I zaczynam troche schizowac ;-) wiem ze niby w tym ciescie glownie bita smietana z mascarpone ale jednak jest beza, galaretka, maliny i wiadomo cukier..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. gratulacje :-) co do rozpiski to nie pomoge. Jedynie moge polecic strone slodkie mamy tak jak kazio. I zwracac uwage na indeks glikemiczny ale to juz pewnie wiesz z poprzedniej ciazy :-) a waga tak sie nie przejmuj :-) ja w tej ciazy tyje tyle samo co w ciazy nie cukrzycowej. Na pewne rzeczy nie mamy wplywu :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z wynikiem 79 ale nie wiem co z ketonami, bo zapomniałam ich zmierzyć ;)

Kassie, u mnie niestety cukry zaczęły szaleć. Im dalej, tym gorzej...

.kropka. gratulacje! :) Ja żadnej rozpiski też nie mam, szukam inspiracji w internecie i dobieram produkty z niskim IG. Na początku korzystałam też z ulotek, jakie sobie wzięłam z poczekalni u diabetologa.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie po szpitalnym śniadaniu 106 :O więc chyba te cukry się już uspokajaja.

Dzięki za kciuki, trzymajcie wolnymi chwilami żeby jednak się to dziecię zdecydowalo, bo nie chce mi się tu leżeć tyle czasu..

Kassie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny, na slodkiemamy znalazłam to co potrzebowałam, co prawda ja miałam rozpisane więcej przykładowych jadłospisów, ale skoro wywaliłam to już trudno, to co najważniejsze czyli zamienniki i ilości na każdy posiłek są :)

a jeszcze tak z ciekawości zapytam, paski macie na 30% czy ryczałt? ja ostatnio dostawałam recepty na 30% i tak teraz przeglądam sobie w internecie i widzę, że lekarze dają też recepty z "p" i wtedy opakowanie pasków kosztuje około 3 zł (mi wychodziło około 12zł). Wcześniej nawet nie wiedziałam, że można jeszcze taniej ;) A trochę tych pasków miesięcznie idzie

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka paski n a ryczalt dostaje się jak bierzesz insulinę na noc i na dzień :-)

Dziewczyny dzisiaj zaczął mi odchodzić czop a wczoraj miałam 4 skurcze :-)

Kassie, .kropka., AnnaIzabela lubią tę wiadomość

• Kassie Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u diabetologa dostaje na ryczalt mimo ze nie biore insuliny :-) za ro rodzinna nie daje mi nawet na 30%..
    Za to po obiedzie 130. A w sumie tylko rolada duszona ze schabu, ziemniaki i surowka z kapusty kiszonej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2018, 13:47

.kropka., anitka710 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka jeszcze przede mną urodzisz! :O

Ja po obiedzie dwudaniowym 117 :)

anitka710 lubi tę wiadomość

• anitka710 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Anitka jeszcze przede mną urodzisz! :O

Ja po obiedzie dwudaniowym 117 :)
    Kochana żebyś nie wykrakala czasem ;-)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

• Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co jecie na obiad? Już mi sie przejada to jedzenie i nie chce mi sie juz jeść..zjadlabym cos co ma smak:(

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już w domku :)

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż wczoraj zarządził hot-dogi na śniadanie. Nawet zdążył je wstawić zanim wstałam, więc już mowię dobra, zjem, najwyżej będę biegać po mieszkaniu.
    No i poszłam odkurzać po śniadaniu (pożyteczna forma aktywności) i cukier 148, a bałam się, że będzie dużo gorzej.

Wczoraj byłam też u gina - Mała ma 2,5 kg +-400g i na razie wszystko się ładnie trzyma, mimo że niby się pojawiły na poprzednich badaniach zwapnienia na łożysku, to się nie pogłębiły przez ostatnie 2 tygodnie i płynu nie ubywa. Kamień z serca, bo jeszcze minimum 2 tygodnie musimy pobyć w dwupaku :)

Zakochana mama - ja dzisiaj pierś z kurczaka w papirusie, trochę ziemniaka i gotowany kalafior. Ale muszę jutro na zakupy, bo mi się warzywa kończą.

Marysia 08.04.2018 <3
‹‹ 1918 1919 1920 1921 1922 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ