Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnycześć dziewczyny, potrzebuję Waszej pomocy
mam prawie 9mc córkę a tu niespodzianka, zrobiłam test ciążowy i znowu będę mamąStrasznie się cieszę (i oczywiście panikuję, bo jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić opieki nad dziećmi rok po roku), ale do rzeczy. W pierwszej ciąży miałam niestety cukrzycę ciążową i mimo, że było to upierdliwe to jednocześnie pozwoliło mi to jakoś nadmiernie nie przytyć (po porodzie miałam -1 na liczniku). Pierwszą ciążę zaczynałam już z nadwagą, teraz niestety nadal ją mam, bo ciężko było mi się zabrać za siebie z bardzo absorbującą córką
A zanim się dowiedzieliśmy o drugiej ciąży zaplanowaliśmy ślub na sierpień i nie mogę wyglądać jak baleron
Za "moich czasów cukrzycowych" była tu na forum taka dziewczyna, która w ciąży na diecie cukrzycowej pięknie schudła (chyba kilkanaście kg), wyładniała i urodziła zdrowiutką córkę (więc postanowiłam wziąć ją sobie za wzór i tym razem lepiej pilnować swojej diety, bo ostatnio bywało różnie)
jeszcze nie robiłam krzywej (dopiero 4 tydzień, do gina pójdę pewnie 7-8 i dostanę skierowanie), więc nie wiem czy mam cukrzycę. Odkopałam glukometr, zmierzyłam wczoraj i dziś cukier na czczo i było 97 i 96, więc podejrzewam, że znowu to świństwo (cukrzyca) się przypęta.
I tu moja prośba do was, wywaliłam wszystkie swoje materiały cukrzycowemacie może jakieś rozpisane diety/przepisy? możecie się podzielić? jeśli faktycznie znowu mam cukrzycę to chcę z dietą zacząć od razu dla dobra dziecka i trochę dla siebie. Ostatnio obyło się bez insuliny, cukry (poza tymi na czczo) udawało mi się ładnie utrzymywać dietą do samego porodu i córka po porodzie cukier miała w normie (urodziła się z wagą 3020 i to na pewno też zaleta trzymania cukru w ryzach
). Dobre duszyczki, poratujcie proszę swoimi rozpiskami diety
-
Kamcia niezły numer z tymi paskami. Mi się taka niespodzianka nie zdarzyła
AnnaIzabela szalejesz z cukrami
Kassie u mnie chyba coś koło tego tygodnia zaczęło się sypać..
.kropka. ja żadnej rozpiski nie mam. Na początek dobra jest strona slodkiemamy.edu.pl czy jakoś tak.
U mnie na czczo 79 i +/-. Na ostatni posiłek znowu jedliśmy burgery i niby dołożyłam trochę swojego chleba bo i wczoraj było chyba 110 a tu po godzinie 92. Nie dałabym rady już nic zjeść więc poszłam spać. Za to po śniadaniu 143/138. Już myślałam że na tych dawkach dotrwam do końca ale jakoś kiepskawo to dzisiaj wyszło i nie wiem czy nie zwiększyć. Ot dylematTp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Upieklam malinowa chmurke bo mielismy gosci i zjadlam dosc spory kawalek (po 30 minutach 119, po godzinie 103 a po dwoch ladnie pomalu spadlo). I dziwie sie bo zwykle po grzeszkach cukier byl w normie ale dlugo sie utrzymywal a teraz ladnie spada. Mam nadzieje ze to poprostu cukry sie normuja ale z drugiej strony mam obawe czy wszystko ok z przeplywami itd? I zaczynam troche schizowac
wiem ze niby w tym ciescie glownie bita smietana z mascarpone ale jednak jest beza, galaretka, maliny i wiadomo cukier..
-
.kropka. gratulacje
co do rozpiski to nie pomoge. Jedynie moge polecic strone slodkie mamy tak jak kazio. I zwracac uwage na indeks glikemiczny ale to juz pewnie wiesz z poprzedniej ciazy
a waga tak sie nie przejmuj
ja w tej ciazy tyje tyle samo co w ciazy nie cukrzycowej. Na pewne rzeczy nie mamy wplywu
-
Witam się z wynikiem 79 ale nie wiem co z ketonami, bo zapomniałam ich zmierzyć
Kassie, u mnie niestety cukry zaczęły szaleć. Im dalej, tym gorzej...
.kropka. gratulacje!Ja żadnej rozpiski też nie mam, szukam inspiracji w internecie i dobieram produkty z niskim IG. Na początku korzystałam też z ulotek, jakie sobie wzięłam z poczekalni u diabetologa.
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnydzięki dziewczyny, na slodkiemamy znalazłam to co potrzebowałam, co prawda ja miałam rozpisane więcej przykładowych jadłospisów, ale skoro wywaliłam to już trudno, to co najważniejsze czyli zamienniki i ilości na każdy posiłek są
a jeszcze tak z ciekawości zapytam, paski macie na 30% czy ryczałt? ja ostatnio dostawałam recepty na 30% i tak teraz przeglądam sobie w internecie i widzę, że lekarze dają też recepty z "p" i wtedy opakowanie pasków kosztuje około 3 zł (mi wychodziło około 12zł). Wcześniej nawet nie wiedziałam, że można jeszcze taniejA trochę tych pasków miesięcznie idzie
-
Ja u diabetologa dostaje na ryczalt mimo ze nie biore insuliny
za ro rodzinna nie daje mi nawet na 30%..
Za to po obiedzie 130. A w sumie tylko rolada duszona ze schabu, ziemniaki i surowka z kapusty kiszonej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2018, 13:47
.kropka., anitka710 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mój mąż wczoraj zarządził hot-dogi na śniadanie. Nawet zdążył je wstawić zanim wstałam, więc już mowię dobra, zjem, najwyżej będę biegać po mieszkaniu.
No i poszłam odkurzać po śniadaniu (pożyteczna forma aktywności) i cukier 148, a bałam się, że będzie dużo gorzej.
Wczoraj byłam też u gina - Mała ma 2,5 kg +-400g i na razie wszystko się ładnie trzyma, mimo że niby się pojawiły na poprzednich badaniach zwapnienia na łożysku, to się nie pogłębiły przez ostatnie 2 tygodnie i płynu nie ubywa. Kamień z serca, bo jeszcze minimum 2 tygodnie musimy pobyć w dwupaku
Zakochana mama - ja dzisiaj pierś z kurczaka w papirusie, trochę ziemniaka i gotowany kalafior. Ale muszę jutro na zakupy, bo mi się warzywa kończą.Marysia 08.04.2018