X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    machirude wrote:
    Ania, czyli zarówno IO jak hormony tarczycowe kontrolujesz we własnym zakresie?
    A co Twój gin na to skaczące TSH i niski cukier? Te wszystkie tarczycowe hormony mają olbrzymi wpływ na prawidłowy rozwój dziecka.
    Ja nie doradze Ci nic innego jak iść do gina lub lekarza, który Ci zdiagnozowal IO po skierowanie do diabetologa i endokrynologa, w ciąży powinni Ci wyznaczyć termin wizyty u specjalisty w ciągu 7 dni :)

Tak, TSH pilnuję na własną rękę, ale ginka wie o wszystkich wynikach. Na każdą wizytę mi każe robić wyniki, więc nie dłużej niż co 3tyg. mam badania.
    A cukier to pierwszy raz taki niski. Do tej pory jak mówię, miałam stwierdzone IO. Od momentu ciąży przestałam być na diecie i jem "normalnie". Ale cukier i tak spada. Przerw między posiłkami długich nie mam. A ostatni posiłek w nocy jem ok. 23/24 i wstaję o 6/7.
    Wizytę mam w piątek i jedynie co martwiło mnie samopoczucie przez ostatnie kilka dni. Ale jesteśmy w biegu i myślałam, że może to zmęczenie. Teraz czuję, że chyba cukier za to odpowiada... a insulina z dzisiaj wyszła prawie 14... :/

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś po raz pierwszy odkąd walczę z cukrzycą na czczo wynik wyszedł 100.. Po posilkach z kolei jest bardzo dobrze i nie wiem o co chodzi..

iv096iyenbdfaarq.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Dziewczyny gratulacje dobrych usg! Kassie kciuki za zdrowie męża.
    Na czczo nie mierzyłam ale po śniadaniu 108 po 2 kromkach chleba (na pierwszym miejscu mąka pszenna a na końcu słód i cukier) z wędliną i ogórkiem. Jest dla mnie nadzieja. A po pszenicy w miodzie z mlekiem coś ok. 120 gdzie po płatkach (cynamonowych) miałam na początku ciąży 190.
    U nas też tak podejrzanie kolkowe są te wieczory ale mamy już za sobą kolki córki to i u synka przetrwamy...
    Trzymajcie kciuki - ok. południa przychodzi do mojego gluta pediatra. Oby to nie było nic paskudnego. Chociaż samo wyciąganie tych glutów jest potworne i nieefektywne...
    Zdecydowanie odciagacz do odkurzacza. Ja walcze z katarem 4 tydz. Nawet malej jeszcze nie szczepilam. Dzis do lekarza idziemy bo zaczela kaslac oby to tylko splywajacy katar.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziewczyny zauważyłam ze na coraz więcej sobie pozwalam z jedzenien i nie wiem czy powinnam miec wyrzuty sumienia..właśnie jem kanapke z pasztetem z foremki..hmm a jeszcze niedawno lekarz mowil że stosuje jakiś reżim w diecie...i chyba mam go juz dość..za tydzien mam urodziny i juz mysle czym sobie moge dogodzic..a później święta i nie wiem jak to wytrwać

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jem pasztety, metki (nie surowe), boczki, salami...jem wszystko :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 14 marca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aja się ciągle cykam..a jakies pomysly na deser urodzinowy?

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie cykam się bo inaczej człowiek by zwariował :) jakieś kcal tez musze przyjmować :)
    bita śmietana :) taka własna, np z ksylitolem (ale i robiłam z odrobina cukru), na owockach, z gorzką czekoladą...jadałam tez sernik (bo to ser, plus własnie ewentualne dosładzanie)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[

Wysłany: 14 marca 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakis przepie na sernik?:)

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kupowałam sernik w biedronce :) ten co pakowany w lodówce stoi ;) ja nie pieke
    ale wierze że dziewczyny sie odezwą, bo miały super pomysły i przepisy, wlasnie na serniki , np bez spodu (który miałby mąkę), z owocami, czy na słodzikach ;) ja twórcza jestem na obiadach
    słodka dupa to mój mąz, on nawet coś z ciast zrobi, ale raczej raz na rpk, bo kto to zje ? (no jak-on-całe, dbam o męza i ma zakaz)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie pediatry dostalismy recepte na masc z antybiotykiem do noska ktorej maz szukal po calym miescie. Dala skierowanie na bilirubine (nie podoba jej sie ze zolty nadal), morfologie i crp. Kazala zrobic w poniedzialek jak mu nie zejdzie zazolcenie. Po dzisiejszej wizycie poloznej jedziemy na te wyniki dzisiaj... Jej tez sie to nie podoba. No i w krwi wyjdzie czy nie ma jakiejs infekcji. Czy kiedys bedzie normalnie? :(
    Edit: wiem ze po 30 minutaxh mogo byc gorzej... A mierze po godzinie. I dzisiaj po sniadaniu 171. Bo zjadlam 3 duze kromki zwyklego chleba. Bo nauczona doswiadczeniem najadlam sie na zapas bo nigdy nie wiadomo kiedy bedzie nastepna okazja by cos zjesc... I tak bylo bo dopiero po 13 mialam chwile by cos zjesc...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 14:18

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kazio
    szczerze współczuje
    córka i syn przechodzili żółtaczkę, ale jakoś w znośnym stopniu, więc tak naprawde w domu z tym walczyliśmy
    ale kataru nawet Piotruś nigdy nie miał :(

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ciągle walka z zoltaczka, poziom spada w slimaczym tempie (na dziś 13,6), ale w szpitalu w poniedziałek (było 14,05) powiedzieli że najważniejsze, że spada. Mam nadzieję, że nasza pediatra nie spanikuje i nie wymyśli jakichś leków.

Kazio a propos poziomów, to tu jest fajnie wytłumaczone:
    https://forum.parenting.pl/pediatra/2475575,bilirubina

iv096iyenbdfaarq.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:

Ja robię z tego przepisu, tylko zmodyfikowałam pod siebie :) ser z wiaderka i zwiększone proporcje o 25%
    https://www.beztroskamama.pl/sernik-o-niskim-indeksie-glikemicznym/

iv096iyenbdfaarq.png
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zostały jeszcze 2 tygodnie do TP i tłumaczę sobie, że dam radę tyle wytrzymać i nie muszę teraz jeść słodkiego, ale mój umysł już świruje i wymyśla milion rzeczy, które zjem, kiedy już będę mogła. Nawet chodzę po sklepach i kupuję rzeczy "na potem". Chora głowa.

Marysia 08.04.2018 <3
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zofija
    Skąd ja to znam :)
    Po te rzeczy z wozeczkien chodziłam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dalej walka :-( maz o 4 rano znowu dostal ataku ale jakims cudem ketonal pomogl. W ciagu dnia nawet znosnie ale teraz na wieczor go znowu wzielo i znowu ketonal :-( jutro ma wizyte u urologa o ile dotrwamy do popoludnia :-( dodatkowo synek dzisiaj wyjatkowo nieznosny. Juz nie mialam cierpliwosci. A na wieczor jak mial isc spac (wtedy znowu boli dostal maz) odstawil taka histerie ze sie poplakalam :-( kazal mi wychodzic z pokoju bo on chcial isc do taty.. :-( z cukrami walcze w miare mozliwosci ale bez przerwy chodze zestresowana bo niewiadomo co przyniesie kolejna godzina :-(

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • anitka710 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :-) żyjemy żyjemy :-) u mnie cukry bez insuliny na czczo w granicach 90-99 więc jest ok :-) za kilka tygodni muszę wykonać znowu krzywa cukrowa :-| ja osobiście byłam na sesji ciążowej i jestem z niej bardzo zadowolona :-) świetna pamiątka :-D

Kassie, kamciaelcia lubią tę wiadomość

Liwia 04.03.18 godz. 15:30, 3530g, 56cm :-*
  • PAPAVER Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2018, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was przechodziła grypę/przeziebienie z cukrzycą ciążową. Jestem podłamana, bo nie dość, że najprawdopodobniej grypa, to jeszcze cukry na czczo ok. 107. Martwię się, bo to dopiero 11 tydzien, a maluszek narażony na takie zawirowania. Wiem, że cukry wyższe są w trakcie infekcji, u mnie nie pomogło zwiększenie insuliny nawet... Martwię się okropnie...

2011_Synek <3
    hchygzu37ci25q8m.png
    24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami <3
  • Kalinkaabc Przyjaciółka

Wysłany: 15 marca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakochana mama2 wrote:
    http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/ciasta/przepis-na-sernik-bez-spodu-wersja-fit/

Ja robie z tego przepisu. Zawsze wychodzi dobry☺

w4sqkw7if6213jf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 marca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAPAVER, tak, ja byłam przeziebiona jakoś też tak na poczatku-14 tc, ale nie wiem jakie jest Twoje pytanie, z tym że nie miałam wtedy jeszcze insuliny, sama dieta.

Dziewczyny, parę dni temu miałam niski cukier po kolacji-79, przestraszylam się trochę i nie podałam tego dnia insuliny na noc i się zastanawiam, czy to była dobra decyzja? Nigdy nie miałam takiej wartości na glukometrze.

PAPAVER lubi tę wiadomość

‹‹ 1930 1931 1932 1933 1934 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ