Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
po ciązy cukrzycowej rzuciłam się na słodkie
teraz przyznam że na więcej sobie pozwalam...staram sie jak najbardziej trzymac cukry w normie, a limit do 140 jest mi bardzo na korzyśc, mam graniczne wyniki, ale jem prawie prawie wszystko, w tym cukierka czekoladowego czy codziennie banana (ależ Patryk lubi banany) i może to tylko przypadek, ale na czczo samo sie uregulowało (że odstawiłam insulinę po 5 miesiącach zastrzyków)
poprzednio inna norma, większy strach i insulina do samego końca -
nick nieaktualnyJa niby tak samo mialam, ze co bym nie jadla cukier byl graniczny albo wrecz idealny, nie przekraczalam norm, a jednak cos musialo pojsc nie tak.. mam nadzieje ze teraz na takiej ostrej diecie cukrzycowej juz jakos pociagne do konca, i Afi spadnie.
-
nick nieaktualnyLiwia sie urodzila 3450, w 39tc. Wtedy cukrzycy nie mialam, za to mialam gastoze, o wielowodziu mi nic nie wiadomo.
W tej ciazy nie mam problemow z cisnieniem, za to corka mam cukrzyce, ktora jak mowie mialam dobre wyniki cukru. W 31tc usg bylo ok a we czwartek juz makrosomnia plodu i wielowodzie co jest podobno powiklaniem nie trzymania cukrow. Jutro sie dowiem co dalej, ogolnie dostalam skierownaie na patologie ciazy ale poniewaz nic poza wielowodziem sie nie dzieje to sie nie pozwolilam polozyc bo i tak nie mialam co z dzieckiem zrobic. Jutro mam nadzieje okaze sie ze ilosc wod spadla. Dzis rozmawialam z dwiema dziewczynami i maly taka sama sytuacje jak ja i po scislej diecie Afi spadlo
-
Kamcia jutro maz ma miec jakies badanie (nie pamietam juz nazwy) i na nim wszystko wyjdzie. A co dalej niewiadomo najwazniejsze ze bol ustapil i nie cierpi. Chociaz w szpitalu dawali mu do wczoraj kroplowki przeciwbolowe i rozkurczowe nawet jak go nie bolalo (tak profilaktycznie-dla mnie to bez sensu ale lekarzem nie jestem).
Wiem ze niby 93 na czczo to nie tragedia. Ale od poczatku cukrzycy ladne te cukry mialam a teraz az sie boje ze na koncowce jeszcze dostanie mi sie insulina u ze cos zaszkodze synkowi. Naprawde nie spodziewalam sie ze tak ta koncowka bedzie wygladac.. Ale musze dac rade dzieki dziewczyny za slowa otuchy -
kassie
dasz radę na pewno, tydzień i masz ciążę donoszoną niech mąż zdrowieje i wychodzi ze szpitala, bo musicie powoli zamianke zrobić
ciri
tak
jak się ma i miało cukrzycę, łatwo zgonić na cukrzycę, choc jeszcze niedawno pewien dr mi mówił, ze te czasy minęły ze cukrzyca powoduje makrosomie...bierz pod uwage błąd pomiaru a za wody trzymam mocno ksiuki, niech spadaja, a stan niepoju niech bedzie chwilowyKassie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Moj syn wg usg w 37 tc ważył tyle! To nie makrosomia. To norma. Czym innym to wielowodzie...ale wielowodzie może mieć sto innych przyczyn a tak naprawdę najczesciej przyczyn nie ma...nie ma co się doszukiwac. Wierzę że szczesliwie urodzisz i okaże się że nawet nie wiadomo czemu tak...obejrzą łożysko i wtedy wyjdzie czy cukier je naruszył
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U mnie tydzien temu synek wazyl prawie 3kg (+-400gram czy jakos tak). To sa pomiary tylko. A gin nic mi nie mowil o makrosomii. Teraz duzo dzieci rodzi sie z waga 4kg a nawet i wiecej. Moj Mikolaj ponad 4kg mial jak sie urodzil a nie byla to ciaza cukrzycowa. Poprostu takie geny itd. A wielowodzie to juz inna sprawa. Na to wszystko wplyw ma nie tylko cukrzyca.
Kamcia jakos nie jestem gotowa psychicznie na zamiane chcialabym swieta spedzic w domu i dopiero potem urodzic ale czas pokaze. -
Dzień dobry Kobietki w ten piękny i zimny poranek
Kassie, a co ja mam powiedzieć, jak termin na Wielki Czwartek? Niby jeszcze Dzidzia ma parę dni, żeby zdecydować się na wyjście, ale nie wiem jak to się skończy. A wiem, że u nas jak się pojedzie po tp, to już się zostaje do rozwiązania, chociaż kiedyś były tylko kontrolne KTG
Zakochana mama, też doceniam możliwości ksylitolu Kupiłam go na początku ciąży, gdy jeszcze nie miałam stwierdzonej cukrzycy, to wtedy sobie spokojnie leżał w szafce, bo prawie wcale nie był mi potrzebny (nadmienię, że wtedy cukru też nie używałam zbytnio). Teraz już prawie widać dno w opakowaniu, chociaż staram się ograniczać i jednak dosładzam jak już bardzo muszę. Wczoraj np. zrobiłam budyń, bo kilka dni mu się opierałam Już do końca ciąży mi wystarczy.Marysia 08.04.2018 -
Hej. Dzis na czczo 88 na szczescie.
Zofija dlatego ja nigdy nie chcialam miec terminu w okolicach swiat wielkanocnych i Bozego Narodzenia a ztcie i tak wybralo za mnie
Ja bez ksylitolu daje rade ale noestety zjadam normalny cukier w ciastach.. A ksylitol to na leniwe z serem sobie sypie
Maz juz po badaniu. Teraz czekac az lekarze zobacza co wyszlo i co dalej. Od rana sie denerwuje..