X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie boje ze po ciazy dopadne jak eariatka po tym detoksie..dlatego poniewaz cukry sa w miare unormowane..pozwalam sobie teraz na grzeszki bo mi mózg fiksuje

Zakochana mama2
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po ciązy cukrzycowej rzuciłam się na słodkie
    teraz przyznam że na więcej sobie pozwalam...staram sie jak najbardziej trzymac cukry w normie, a limit do 140 jest mi bardzo na korzyśc, mam graniczne wyniki, ale jem prawie prawie wszystko, w tym cukierka czekoladowego czy codziennie banana (ależ Patryk lubi banany) i może to tylko przypadek, ale na czczo samo sie uregulowało (że odstawiłam insulinę po 5 miesiącach zastrzyków)
    poprzednio inna norma, większy strach i insulina do samego końca

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby tak samo mialam, ze co bym nie jadla cukier byl graniczny albo wrecz idealny, nie przekraczalam norm, a jednak cos musialo pojsc nie tak.. mam nadzieje ze teraz na takiej ostrej diecie cukrzycowej juz jakos pociagne do konca, i Afi spadnie. :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri
    a Liwia ile wazyła?
    i teraz tylko jedno usg wskazuje na duze dziecie?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liwia sie urodzila 3450, w 39tc. Wtedy cukrzycy nie mialam, za to mialam gastoze, o wielowodziu mi nic nie wiadomo.

W tej ciazy nie mam problemow z cisnieniem, za to corka mam cukrzyce, ktora jak mowie mialam dobre wyniki cukru. W 31tc usg bylo ok a we czwartek juz makrosomnia plodu i wielowodzie co jest podobno powiklaniem nie trzymania cukrow. Jutro sie dowiem co dalej, ogolnie dostalam skierownaie na patologie ciazy ale poniewaz nic poza wielowodziem sie nie dzieje to sie nie pozwolilam polozyc bo i tak nie mialam co z dzieckiem zrobic. Jutro mam nadzieje okaze sie ze ilosc wod spadla. Dzis rozmawialam z dwiema dziewczynami i maly taka sama sytuacje jak ja i po scislej diecie Afi spadlo

• Kassie Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jutro maz ma miec jakies badanie (nie pamietam juz nazwy) i na nim wszystko wyjdzie. A co dalej niewiadomo :-( najwazniejsze ze bol ustapil i nie cierpi. Chociaz w szpitalu dawali mu do wczoraj kroplowki przeciwbolowe i rozkurczowe nawet jak go nie bolalo (tak profilaktycznie-dla mnie to bez sensu ale lekarzem nie jestem).
    Wiem ze niby 93 na czczo to nie tragedia. Ale od poczatku cukrzycy ladne te cukry mialam a teraz az sie boje ze na koncowce jeszcze dostanie mi sie insulina u ze cos zaszkodze synkowi. Naprawde nie spodziewalam sie ze tak ta koncowka bedzie wygladac.. Ale musze dac rade :-) dzieki dziewczyny za slowa otuchy :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kassie
    dasz radę na pewno, tydzień i masz ciążę donoszoną :) niech mąż zdrowieje i wychodzi ze szpitala, bo musicie powoli zamianke zrobić :)

ciri
    tak
    jak się ma i miało cukrzycę, łatwo zgonić na cukrzycę, choc jeszcze niedawno pewien dr mi mówił, ze te czasy minęły ze cukrzyca powoduje makrosomie...bierz pod uwage błąd pomiaru ;) a za wody trzymam mocno ksiuki, niech spadaja, a stan niepoju niech bedzie chwilowy

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2018, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to tak wyglada jak cukrzyca, bo odkad sztywno trzymam cukry waga mi spadla wiec jest szansa ze i wody.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile dzidzia waży że taka panika?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga dziecka to nie jakis duzy problem, pokazalo we czwartek 3kg.
    Gorzej z wielowodziem, ktore wlasnie tez od cukrzycy moze byc i od makrosomni plodu. bo afi mam 33 a norma jest do 20. Ponad litr wod wiecej niz powinno byc

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn wg usg w 37 tc ważył tyle! To nie makrosomia. To norma. Czym innym to wielowodzie...ale wielowodzie może mieć sto innych przyczyn a tak naprawdę najczesciej przyczyn nie ma...nie ma co się doszukiwac. Wierzę że szczesliwie urodzisz i okaże się że nawet nie wiadomo czemu tak...obejrzą łożysko i wtedy wyjdzie czy cukier je naruszył

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo ale Twoj w 37 tyle wazyl, moja corka rowniez, a tu jest jednak prawie 2tyg roznicy. Wyliczyli wage na 3030g a norma jest do 3050 podobno. Wiec to juz makrosomnia.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje 37 oznacza 36+
    A urodził się 2tyg później 3320 czyli totalny przecietniak
    Nie ma tu makrosomii

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez w 39tc 3490 sie urodzila i makrosomni nie ma, jednak jesli by sie terazniejsze dziecko urodzilo w terminie, mialoby ponad 4kg, powyzej 4kg dzieci sa oznaczane jako dzieci z makrosomnia.

• Kassie Autorytet

Wysłany: 19 marca 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tydzien temu synek wazyl prawie 3kg (+-400gram czy jakos tak). To sa pomiary tylko. A gin nic mi nie mowil o makrosomii. Teraz duzo dzieci rodzi sie z waga 4kg a nawet i wiecej. Moj Mikolaj ponad 4kg mial jak sie urodzil a nie byla to ciaza cukrzycowa. Poprostu takie geny itd. A wielowodzie to juz inna sprawa. Na to wszystko wplyw ma nie tylko cukrzyca.
    Kamcia jakos nie jestem gotowa psychicznie na zamiane :-) chcialabym swieta spedzic w domu i dopiero potem urodzic ale czas pokaze.

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Zakochana mama2 Ekspertka

Wysłany: 19 marca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dziewczyny zycie "ratuje" ksylitol...mi sie okropnie chce ostatnio wszystkiego słodkiego

Zakochana mama2
  • Zofiija Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Kobietki w ten piękny i zimny poranek :)

Kassie, a co ja mam powiedzieć, jak termin na Wielki Czwartek? Niby jeszcze Dzidzia ma parę dni, żeby zdecydować się na wyjście, ale nie wiem jak to się skończy. A wiem, że u nas jak się pojedzie po tp, to już się zostaje do rozwiązania, chociaż kiedyś były tylko kontrolne KTG :(

Zakochana mama, też doceniam możliwości ksylitolu ;) Kupiłam go na początku ciąży, gdy jeszcze nie miałam stwierdzonej cukrzycy, to wtedy sobie spokojnie leżał w szafce, bo prawie wcale nie był mi potrzebny (nadmienię, że wtedy cukru też nie używałam zbytnio). Teraz już prawie widać dno w opakowaniu, chociaż staram się ograniczać i jednak dosładzam jak już bardzo muszę. Wczoraj np. zrobiłam budyń, bo kilka dni mu się opierałam ;) Już do końca ciąży mi wystarczy.

Marysia 08.04.2018 <3
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dzis na czczo 88 na szczescie.
    Zofija dlatego ja nigdy nie chcialam miec terminu w okolicach swiat wielkanocnych i Bozego Narodzenia a ztcie i tak wybralo za mnie :-)
    Ja bez ksylitolu daje rade ale noestety zjadam normalny cukier w ciastach.. A ksylitol to na leniwe z serem sobie sypie :-)
    Maz juz po badaniu. Teraz czekac az lekarze zobacza co wyszlo i co dalej. Od rana sie denerwuje..

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    będzie dobrze
    i do domku :)

Kassie lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczescie jestesmy juz w domu w komplecie :-) z tej okazji byl kebab na kolacje :-)

kamciaelcia, Kazio14, anitka710 lubią tę wiadomość

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
‹‹ 1933 1934 1935 1936 1937 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ