Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Dziewczyny szybkie pytanko do stosujących insulinę. Jak często wymieniacie igły w penie? W instrukcji zalecają przy każdym wstrzyknięciu, faktycznie trzeba sie tego trzymać?3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
Czesc dziewczyny, mam problem z cukrem na czczo zdarza mi się, że jest za niski (dziś 62!) Wiem, że sama jestem sobie winna, bo nie zjadłam ostatniej kolacji o 23, ale miałam już strasznego lenia i nie chciało mi się robic... W każdym razie, moja diabetolog to olewa, czy któraś z was miała podobnie i co powiedział jej lekarz? Bo ta moja to dramat. Pozostałe cukry mam w normie, zwykle na czczo też w normie tylko raz na jakiś czas, zwykle właśnie jak zjem za mało dzień wcześniej ten poranny jest taki niski.
-
U mnie ciekawostka. Cukrzyca wycofała się jakieś 2 tygodnie temu (jestem teraz 4 dni przed terminem). Brałam 8j insuliny na noc (w ciągu dnia cukry raczej trzymały się bez problemu w normach pomimo nieprzestrzegania diety). W końcu musiałam zacząć zmniejszać dawkę insuliny, bo rano cukry były niziutkie, aż w końcu tydzień temu odstawiłam całkowicie. Pomimo podjadania wieczornego i braku insuliny poranne cukry od 79 do 85. Cuda...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 10:19
-
carisma
taki cud sie u mnie zdarzył po 5 miesiacach insuliny, a daleko mi do terminu diab mówiła, ze jestem jej pierwszym takim przypadkiem
na końcówce bywa to normalne, wazne by przepływy były OKWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 10:24
-
Kawokado, mi się tak zdarza, że mam poranne niskie czasem (np. 67), nawet jak zjem nocny posiłek. Skoro nie chce Ci się zjeść wieczorem, to jedyną opcją jest wstać wcześniej, zjeść coś i iść spać dalej (co już polecała chyba Lyanna).
Poza tym skoro wiesz, że wieczorne jedzenie ma tak duży wpływ na poranny cukier, to jednak można się przemęczyć i zjeść. Gorzej gdyby Ci się tak robiło pomimo nocnych posiłków.
Ja już się ze swoją diabetolog nie będę widziała i nie miałam okazji jej o to spytać, a nie mam tego aż tak często, żeby się przejmować.
Marysia 08.04.2018 -
Hej dziewczyny, jestem tu nowa. Aktualnie jestem w 27 tygodniu ciąży, cukrzyce stwierdzoną mam od 13 tygodnia ponieważ podczas krzywej na czczo cukier miałam 93 mg/dl. Po godzinie i po dwóch wynik super. Ogólnie cukry mam bardzo dobre tylko na czczo coś szwankują. Od 27 lutego jestem na insulinie Insulatard na noc, zaczęło się od 2 jednostek i tak podnoszę sobie jak tylko cukier jest 90 i powyżej. Przedwczoraj miałam cukier 90 mg/dl dlatego podniosłam sobie dawkę z 6 na 7 i wczoraj rano 95 mg/dl dlatego wieczorem wstrzyknęłam już * jednostek. Dziś rano cukier 76 mg/dl. Czy to nie za duży spadek cukru? Jedna jednostka i z 95 na 76 mg/dl? Dodam, że cukier na czczo zawsze mierzę o tej samej porze. Nie jem drugiej kolacji o 22 ponieważ nie jestem głodna a ketony póki co nie wychodzą. Dziś rano zjadłam tak jak zawsze kaszotto i zawsze cukier około 100-110 mi wychodził, a dziś 86. Boje się, że mnie niedocukrzenie dopadnie. Jak myślicie, dać sobie dziś jedną jednostkę mniej i zobaczyć co będzie jutro czy lepiej zostać przy tych 8 jednostkach?