Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej!
Kamcia już tak blisko! Będę trzymać kciuki!
Ja w sobotę robiłam krzywą i wygląda na to że tym razem też się udało i cukrzyca ze mną nie została. Wyniki 82/132/127. Oczywiście mierzyłam też glukometrem i mocno zawyżył (85/154/146). Obawiam się że jeśli miałabym być jeszcze w ciąży to ta frnca już by mogła zostać na zawsze. Ale to sytuacja tak abstrakcyjna że szkoda sobie tym głowę zawracać.
Tymek jest prawie bezproblemowy, rzadko bywa marudny ale i nieobliczalny pod względem ilości snu i jedzenia. Ale to malutki problem. Grunt że nie ma kolekkamciaelcia, AnnaIzabela lubią tę wiadomość
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dziewczyny pomocy !!
Glukozę na czczo miałam 5,4 (norma 3,9 - 5,5) i lekarz wysłał mnie na test obciążenia glukozą (75g na 3 punkty)
no i wyszło :
glukoza na czczo 101,4 (norma 74,0 - 99,00)
po 1 godz 107,8 (norma do 180)
po 2 godz 92,7 (norma do 140)
Czy to już cukrzyca ciążowa? -
Hej dziewczyny chciałabym z wami skonsultować wynik:
glukoza na czczo 90,
po 1 godzinie 149,90
po 2 godzinach 149,88
Teoretycznie w normie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 08:52
-
Hej dziewczyny, ja od 15 tc mam zdiagnozowana cukrzyce ciążowa.... mam do Was pytanie, jeśli jem loda i cukier po 1 h jest na poziomie 100 to oznacza, ze mozna jeść codziennie ? Czy mimo dobrego cukru i tak to moze szkodzić, bo sa to cukry proste ? Jak sobie radzicie z obawami co do zdrowia dzieciątka ? Mierze cukry od 5 tygodni i moze ze 3 razy miałam ok150 tak to wszystkie wyniki sa poniżej 120, ale nadal bardzo sie martwię...
-
Aaeemm wrote:Hej dziewczyny, ja od 15 tc mam zdiagnozowana cukrzyce ciążowa.... mam do Was pytanie, jeśli jem loda i cukier po 1 h jest na poziomie 100 to oznacza, ze mozna jeść codziennie ? Czy mimo dobrego cukru i tak to moze szkodzić, bo sa to cukry proste ? Jak sobie radzicie z obawami co do zdrowia dzieciątka ? Mierze cukry od 5 tygodni i moze ze 3 razy miałam ok150 tak to wszystkie wyniki sa poniżej 120, ale nadal bardzo sie martwię...
Przy lodzie zmierz jeszcze po pol godziny, bo cukry proste mogą wywalać wcześniej. A jeżeli będzie ok, to ja bym jadła i choćby codziennie, ale też mierz po zjedzeniu, bo to co Ci nie szkodzi jednego dnia, drugiego może wyrzucić w kosmos cukier.
Co do zmartwień oby były, są i będą ciągle (po urodzeniu też ) ważne żebyś dbała o was i starała się nie przekraczać, co widzę ładnie Ci się udaje także staraj się nie martwić, bo to szkodzi wam bardziej niż wysoki cukierWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 10:51
-
A u nas coraz lepiej! (Tfu tfu) jest to high need baby, ale coraz mniej płaczu, a więcej uśmiechów. Z kolkami walczymy, dość skutecznie, nie ma już wielogodzinnych płaczy, tylko krótkie epizody. No i patrzenie jak ona się rozwija z dnia na dzień, jakie nowe umiejętności się pokazują ot tak to coś najpiękniejszego na świecie! I ten uśmiech! Aż się wam pochwalę
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/392457478976.jpgAaeemm, kamciaelcia, Kazio14 lubią tę wiadomość
-
AnnaIzabela wrote:Przy lodzie zmierz jeszcze po pol godziny, bo cukry proste mogą wywalać wcześniej. A jeżeli będzie ok, to ja bym jadła i choćby codziennie, ale też mierz po zjedzeniu, bo to co Ci nie szkodzi jednego dnia, drugiego może wyrzucić w kosmos cukier.
Co do zmartwień oby były, są i będą ciągle (po urodzeniu też ) ważne żebyś dbała o was i starała się nie przekraczać, co widzę ładnie Ci się udaje także staraj się nie martwić, bo to szkodzi wam bardziej niż wysoki cukier
Kwestia tego czy jeśli bede trzymała te cukry w ryzach czyli poniżej 120 to czy nadal ta cukrzyca moze zle wpłynąć na dzidzie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 10:59
-
Aaeemm wrote:Jestem taka głupia, ze raz mierzyłam po lodzie co 10 min i nie przekroczyły wyniki 110, 110 było po pol godziny wlasnie.
Kwestia tego czy jeśli bede trzymała te cukry w ryzach czyli poniżej 120 to czy nadal ta cukrzyca moze zle wpłynąć na dzidzie ?
Norma jest do 140, więc kompletnie się nie przejmuj ja też byłam taka, że najlepiej mi było z cukrem w granicach 100-110 i lekarka dała mi obskok, że 120-130 jest idealnie
Cukrzyca kontrolowana i trzymana w normach, a nawet cukier raz na jakiś czas przekroczony nie wpłynie negatywnie, także się nie przejmuj:) -
tak jak Anna Izabela napisała jadłam lody nawet codziennie, choc było przy granicy, po 30 minutach w normie, norma to norma, nie ma lepszej czy gorszej , wynosi 140, jak spytałam diab o cukry rzedu 135 to usłyszałam "norma jest do 140"
ja bedę podkreslac-szkodzą długotrwałe skoki cukru, ale nikt nie powiedział ze sporadyczne na granicy 150
norma to nie granica bezpieczeństwa
bo dzieci rodza się zdrowe mimo cukrzycy, a miewaja rózne wady u silnych, zdrowych, młodych, szczupłych itd itp kobiet
a czy radzimy sobie z myslami ?
ja na pewno nie
ale dlatego ze wiem, iż bezproblemowa ciąza nie musi kończyc sie idealnie
ale problemowa moze tylko miło zaskoczyćAnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Anna Izabela
zdjęcie malutkiej, ten usmiech poprawił mi normalnie podły humor
udziela mi sie juz stres
z tego stresu nie jem
i mi tak dobrze
a zaraz wyrzuty sumienia, ze nie jem więc nowe nerwy
łapie sie na gadaniu głupot...jeszcze tylko kilka dni
i pomysleć ze tak szybko mineło 38 tygodni na diecie (jako takiej, ale diecie )AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a zdarza się Wam tak, że mierzycie cukier i mam wysoki powiedzmy 150 a nic nie jadłam więc sprawdzam z innego palca a tam 135. Wczoraj na czczo sprawdzałam, 96 dużo mówię nie możliwe inny palec 80 powtórka z tego pierwszego nowe kłucie 90 a z trzeciego palca 85 i który wynik jest ok?
-
Kamcia no tak to już tylko 4 dni! Będę cały dzień trzymać kciuki! (moja Mała mi nie wybaczy, ale co tam;)) chociaż oczywiście to nie będzie potrzebne, bo wszystko będzie dobrze i moment wrócicie oboje do Piotrusia i taty
kamciaelcia lubi tę wiadomość