X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu jak ja nie lubię kaszy gryczanej! Na razie obiady jem normalne i cukier miałam max 118. Ogólnie jem tak samo tylko staram się jeść częściej i więcej warzyw.

Cukier rano mam w granicach 90- 91, po śniadaniu 93- 105, po obiedzie 95- 118, i po kolacji 94- 104 więc ta moja cukrzyca to chyba nie jest jakaś wielka. Nie wiem czemu dwa razy glukoza z krwi wyszła mi 101

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zrobiłam placki z cukinii, marchewki i cebuli. Do tego trochę mąki kukurydzianej (mysle, że możecie dać razową, żytnia, ryżowa jaką tam używacie) do tego sól, pieprz, papryka słodka i takie żarcie że ojej! :) Myślę że fajna alternatywa to ziemniaczanych. A jak nie chcecie smażyć to z powodzeniem możecie je upiec. Ja w ciąży piekłam placki zamiast smażyć :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Placki z cukinii dla mnie wygrywają z ziemniaczanymi!

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Dziś zrobiłam placki z cukinii, marchewki i cebuli. Do tego trochę mąki kukurydzianej (mysle, że możecie dać razową, żytnia, ryżowa jaką tam używacie) do tego sól, pieprz, papryka słodka i takie żarcie że ojej! :) Myślę że fajna alternatywa to ziemniaczanych. A jak nie chcecie smażyć to z powodzeniem możecie je upiec. Ja w ciąży piekłam placki zamiast smażyć :)

Ja też już przetestowałam na sobie placki z cukinii z mąką razowa i są ok. Też je piekłam nie smażyłam. Ja już dawno przestałam piec placki. Nie dość, że jest zdrowiej to nie trzeba stać nad patelnią i ich przewracać :P

bhywio4p4tz04cne.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie piekłam! Kładziecie na papier do pieczenia i potem przekręcacie czy nie trzeba? Ile czasu piec i w jakiej temp?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam cukier bliżej i poniżej 70 to strasznie się czuje, jest mi słabo, nie mogę myśleć i drżą mi ręce :/ Ostatnio miałam 64 to już dłonie mi latały ...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kładę na papier do pieczenia:) góra dół i ich nie przewracam, ja się z kaszą polubiłam ale nie ma co się zmuszać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Nigdy nie piekłam! Kładziecie na papier do pieczenia i potem przekręcacie czy nie trzeba? Ile czasu piec i w jakiej temp?

http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2014/07/pieczone-placki-z-cukinii.html cały przepis można modyfikować:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Kurcze zaczęłam sie martwić czy po porodzie cukrzyca się cofnie, podobno nie zawsze się cofa.
    Spokojnie. Chyba większość zapomina o cukrzycy po porodzie :) mi wyszły świetne wyniki po 1 ciąży. A ciekawe jak będzie teraz, jeszcze nie robiłam testu obciążenia w tej ciąży. Pewnie zrobię normalnie w terminie:)

Moll, Asia_Wawa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w przepisie wyżej się przekręca:)

• Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Spokojnie. Chyba większość zapomina o cukrzycy po porodzie :) mi wyszły świetne wyniki po 1 ciąży. A ciekawe jak będzie teraz, jeszcze nie robiłam testu obciążenia w tej ciąży. Pewnie zrobię normalnie w terminie:)
    No to mnie pocieszyłas, dzięki, u mnie na pewno nie było cukrzycy przed ciążą, zawsze cukier miałam niski, ok 70 80 na czczo. Trzymam za Ciebie kciuki żebyś nie miała tego problemu tym razem ;).

Ja też piekę placki z cukini z ziemniakami ale mi okropnie przywierają do papieru do pieczenia i nie da się ich przełożyć ładnie na talerz, macie jakieś patenty? Może za mało maki daję. Ostatnio zajadam się pomidorami i ogórkami, super że mamy teraz sezon na takie rzeczy :)

km5si09kuaztknwb.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyczek86 wrote:
    mi jak zostaje kasza gryczana z obiadu, to wrzucam ją na patelnieę daję warzywa, chwilkę podsmażam, wbijam jajko, albo dam troszkę wędliny i jem na śniadanko :)
    Brzmi pysznie uwielbiam kaszę gryczaną mniam

km5si09kuaztknwb.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyczek86 wrote:
    http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2014/07/pieczone-placki-z-cukinii.html cały przepis można modyfikować:)
    Matko, ale bym chętnie zjadła coś takiego! Co za pech, że akurat nie mam teraz w lodówce cukinii!

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak często macie wizyty u ginekologa, dotychczas miałam co miesiac, teraz po wykryciu cukrzycy będzie częściej?

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    No to mnie pocieszyłas, dzięki, u mnie na pewno nie było cukrzycy przed ciążą, zawsze cukier miałam niski, ok 70 80 na czczo. Trzymam za Ciebie kciuki żebyś nie miała tego problemu tym razem ;).

Ja też piekę placki z cukini z ziemniakami ale mi okropnie przywierają do papieru do pieczenia i nie da się ich przełożyć ładnie na talerz, macie jakieś patenty? Może za mało maki daję. Ostatnio zajadam się pomidorami i ogórkami, super że mamy teraz sezon na takie rzeczy :)
    U mnie też na pewno nie było cukrzycy. Przed pierwszą ciąża chodziłam 5 lat 3x tygodniowo na aerobik i zdrowo się odzywialam, a cukrzyca i tak mnie dopadła;) nie ma lekko. Po ciąży też trochę ćwiczyłam ale w domu, oczywiście zdrowe odżywianie to podstawa. Teraz trochę odpuszczam przez nudności i wymioty bo zwyczajnie nie jestem w stanie stać w garach. Zobaczymy za parę miesięcy co wyjdzie w badaniu.

Ja przy cukrzycy wizyty miałam normalnie, co miesiąc:)

Moll lubi tę wiadomość

• Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A KTG przy cukrzycy ciążowej pod koniec ciąży jak często macie, czytałam że od 34 tc trzeba mieć co tydzień, prawda to?

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll też jestem ciekawa, ja dam znać dopiero co do częstości wizyt 07.08 ( mam wtedy wizytę u gina i podpytam co i jak), jak ktoś jeszcze lubi kaszę gryczaną to fajny przepis tutaj http://feed-me-better.blogspot.com/2013/12/dietetyczne-kotlety-z-kaszy-gryczanej.html ja dziś sobie zrobiłam takiego kotleciorka:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tego przepisu robiłam ostatnio ciasto i cukier 120 po godzinie, tylko zamiast czereśni dałam same porzeczki-białe, czarne, czerwone:)

https://malacukierenka.pl/ciasto-z-maki-pelnoziarnistej-z-owocami-bez-cukru.html

• baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kaszę gryczaną obrzydziło przedszkole. Na śniadanie była na mleku i do dziś mam do niej uraz. Za to uwielbiam pęczak i jęczmienną.

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll, od 36 tc KTG powinno być co tydzień.

Moll lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
‹‹ 1971 1972 1973 1974 1975 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ