X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu jak ja nie lubię kaszy gryczanej! Na razie obiady jem normalne i cukier miałam max 118. Ogólnie jem tak samo tylko staram się jeść częściej i więcej warzyw.

Cukier rano mam w granicach 90- 91, po śniadaniu 93- 105, po obiedzie 95- 118, i po kolacji 94- 104 więc ta moja cukrzyca to chyba nie jest jakaś wielka. Nie wiem czemu dwa razy glukoza z krwi wyszła mi 101

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś zrobiłam placki z cukinii, marchewki i cebuli. Do tego trochę mąki kukurydzianej (mysle, że możecie dać razową, żytnia, ryżowa jaką tam używacie) do tego sól, pieprz, papryka słodka i takie żarcie że ojej! :) Myślę że fajna alternatywa to ziemniaczanych. A jak nie chcecie smażyć to z powodzeniem możecie je upiec. Ja w ciąży piekłam placki zamiast smażyć :)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Placki z cukinii dla mnie wygrywają z ziemniaczanymi!

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Dziś zrobiłam placki z cukinii, marchewki i cebuli. Do tego trochę mąki kukurydzianej (mysle, że możecie dać razową, żytnia, ryżowa jaką tam używacie) do tego sól, pieprz, papryka słodka i takie żarcie że ojej! :) Myślę że fajna alternatywa to ziemniaczanych. A jak nie chcecie smażyć to z powodzeniem możecie je upiec. Ja w ciąży piekłam placki zamiast smażyć :)

Ja też już przetestowałam na sobie placki z cukinii z mąką razowa i są ok. Też je piekłam nie smażyłam. Ja już dawno przestałam piec placki. Nie dość, że jest zdrowiej to nie trzeba stać nad patelnią i ich przewracać :P

bhywio4p4tz04cne.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie piekłam! Kładziecie na papier do pieczenia i potem przekręcacie czy nie trzeba? Ile czasu piec i w jakiej temp?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam cukier bliżej i poniżej 70 to strasznie się czuje, jest mi słabo, nie mogę myśleć i drżą mi ręce :/ Ostatnio miałam 64 to już dłonie mi latały ...

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kładę na papier do pieczenia:) góra dół i ich nie przewracam, ja się z kaszą polubiłam ale nie ma co się zmuszać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Nigdy nie piekłam! Kładziecie na papier do pieczenia i potem przekręcacie czy nie trzeba? Ile czasu piec i w jakiej temp?

http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2014/07/pieczone-placki-z-cukinii.html cały przepis można modyfikować:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Kurcze zaczęłam sie martwić czy po porodzie cukrzyca się cofnie, podobno nie zawsze się cofa.
    Spokojnie. Chyba większość zapomina o cukrzycy po porodzie :) mi wyszły świetne wyniki po 1 ciąży. A ciekawe jak będzie teraz, jeszcze nie robiłam testu obciążenia w tej ciąży. Pewnie zrobię normalnie w terminie:)

Moll, Asia_Wawa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w przepisie wyżej się przekręca:)

• Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Spokojnie. Chyba większość zapomina o cukrzycy po porodzie :) mi wyszły świetne wyniki po 1 ciąży. A ciekawe jak będzie teraz, jeszcze nie robiłam testu obciążenia w tej ciąży. Pewnie zrobię normalnie w terminie:)
    No to mnie pocieszyłas, dzięki, u mnie na pewno nie było cukrzycy przed ciążą, zawsze cukier miałam niski, ok 70 80 na czczo. Trzymam za Ciebie kciuki żebyś nie miała tego problemu tym razem ;).

Ja też piekę placki z cukini z ziemniakami ale mi okropnie przywierają do papieru do pieczenia i nie da się ich przełożyć ładnie na talerz, macie jakieś patenty? Może za mało maki daję. Ostatnio zajadam się pomidorami i ogórkami, super że mamy teraz sezon na takie rzeczy :)

km5si09kuaztknwb.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyczek86 wrote:
    mi jak zostaje kasza gryczana z obiadu, to wrzucam ją na patelnieę daję warzywa, chwilkę podsmażam, wbijam jajko, albo dam troszkę wędliny i jem na śniadanko :)
    Brzmi pysznie uwielbiam kaszę gryczaną mniam

km5si09kuaztknwb.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyczek86 wrote:
    http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/2014/07/pieczone-placki-z-cukinii.html cały przepis można modyfikować:)
    Matko, ale bym chętnie zjadła coś takiego! Co za pech, że akurat nie mam teraz w lodówce cukinii!

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak często macie wizyty u ginekologa, dotychczas miałam co miesiac, teraz po wykryciu cukrzycy będzie częściej?

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    No to mnie pocieszyłas, dzięki, u mnie na pewno nie było cukrzycy przed ciążą, zawsze cukier miałam niski, ok 70 80 na czczo. Trzymam za Ciebie kciuki żebyś nie miała tego problemu tym razem ;).

Ja też piekę placki z cukini z ziemniakami ale mi okropnie przywierają do papieru do pieczenia i nie da się ich przełożyć ładnie na talerz, macie jakieś patenty? Może za mało maki daję. Ostatnio zajadam się pomidorami i ogórkami, super że mamy teraz sezon na takie rzeczy :)
    U mnie też na pewno nie było cukrzycy. Przed pierwszą ciąża chodziłam 5 lat 3x tygodniowo na aerobik i zdrowo się odzywialam, a cukrzyca i tak mnie dopadła;) nie ma lekko. Po ciąży też trochę ćwiczyłam ale w domu, oczywiście zdrowe odżywianie to podstawa. Teraz trochę odpuszczam przez nudności i wymioty bo zwyczajnie nie jestem w stanie stać w garach. Zobaczymy za parę miesięcy co wyjdzie w badaniu.

Ja przy cukrzycy wizyty miałam normalnie, co miesiąc:)

Moll lubi tę wiadomość

• Moll Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A KTG przy cukrzycy ciążowej pod koniec ciąży jak często macie, czytałam że od 34 tc trzeba mieć co tydzień, prawda to?

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll też jestem ciekawa, ja dam znać dopiero co do częstości wizyt 07.08 ( mam wtedy wizytę u gina i podpytam co i jak), jak ktoś jeszcze lubi kaszę gryczaną to fajny przepis tutaj http://feed-me-better.blogspot.com/2013/12/dietetyczne-kotlety-z-kaszy-gryczanej.html ja dziś sobie zrobiłam takiego kotleciorka:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tego przepisu robiłam ostatnio ciasto i cukier 120 po godzinie, tylko zamiast czereśni dałam same porzeczki-białe, czarne, czerwone:)

https://malacukierenka.pl/ciasto-z-maki-pelnoziarnistej-z-owocami-bez-cukru.html

• baranosia Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kaszę gryczaną obrzydziło przedszkole. Na śniadanie była na mleku i do dziś mam do niej uraz. Za to uwielbiam pęczak i jęczmienną.

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll, od 36 tc KTG powinno być co tydzień.

Moll lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
‹‹ 1971 1972 1973 1974 1975 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ