X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie wizyty mam co miesiąc. Następna dopiero 22.08. Już nie mogę się doczekać, jak zobaczę mojego maluszka znowu. Chyba potem zacznę wizyty już częściej.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży mam wizyty co 3 tygodnie i nie zapowiada się żeby dr coś zmieniła. Natomiast ktg będę miała od 36 Tc raz w tygodniu i na pierwsze ktg mam się umówić gdy będzie ktg konsultowac moja dr z poradni cukrzycy ciążowej, to przy okazji zobaczy efekty mojej diety i ustali mi coś więcej dot. Porodu.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak ogólnie wasza waga w ciąży podczas diety?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    A jak ogólnie wasza waga w ciąży podczas diety?

Haha Tu Kamcia jest hitem od wagi w ciąży! :D
    Z dietą czy bez, ale niech się sama wypowie :)

Ja do czasu jak się dowiedziałam o cukrzycy to zarlam opór i poszło chyba 12kg do góry, potem spadło 3 i ostatecznie zostało 9, które zeszło mi praktycznie w tydzień od porodu. Potem zaczęłam nadrabiać stracony ze słodyczami czas i jestem +5 od wagi wyjściowej :/ niedawno zaczęłam ćwiczyć i mam nadzieję, że zejdzie trochę :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie narazie 6 kg do przodu od początku ciąży i chciałabym dotrzeć chociaż do 10 kg :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Izabela
    Dziękuję za reklamę :)
    W pierwszej ciąży+3,5 kg ale nie było diety i nie było cukrzycy
    Druga ciąża już cukrzycowa, dieta od 7tc , zakończona na +3,5 kg
    Trzecia ciąża cukrzycowa, dieta od starań (wysoki cukier na czczo zwiastowal cukrzycę) ciąża zakończona minus 11/12 kg przy czym teraz jestem lzejsza o 23 kg (a nawet 27kg bo dieta od starań-a udało się w drugim cyklu) odnośnie wagi wyjsciowej
    Dodam że ja gruba, po ciazach waga rośnie, zasadnicza roznica w ciąży i bez-w ciąży jem regularnie

W czwartek mam diabetologa
    Zobaczymy co powie...choć wiem co powie
    "Dieta pani służy". Stąd po tej ciąży miałam z diety nie zrezygnowac(poprzednio mogłam wszystko odstawić). Ale już przyznaję-ze słodyczy jako tako umiem zrezygnować, gorzej z pierogami, plackami itp ale nie umiem(z dwójką małych dzieci)jeść regularnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 13:43

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero 4 kg, z czego 2 kg w 1 trym, 2 kg w 2 trym, w trzecim może cos ruszy chociaż nie jestem pewna bo dieta...

km5si09kuaztknwb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko Kamcia nieźle schudłaś!

Ja pierwsza ciąża +15kg bez cukrzycy.
    Teraz zobaczymy jak będzie. Na razie nie przytyłam nic. Mam nadzieję że nie schudnę bo ważę 54.5kg przy 169cm

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie 1kg do przodu. Przed ciąża ważyłam 53,5 teraz 54,5, a przy tym mam 172cm wzrostu wiec chudzinka ze mnie. Już ważyłam nawet 55kg, ale jak przeszłam na dietę to schudłam 0,5kg i trochę się tym martwię bo ja nie mam z czego chudnąc. Już mam coraz chudsze nogi i ręce, takie patyki mi się zrobiły. Tylko brzuch mi rośnie. Dodam, ze w 1 trymestrze schudłam przez mdlosci i czasem zdarzały się wymioty. Wczoraj byłam u pani diabetolog i ona powiedziała, ze dzidzius i tak weźmie sobie co potrzebuje z tego co ja jem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 15:16

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje dzieci sobie wzieły, cała trójka około 3,5 kg :)

śmieję się, że potrzeba mi czwartej ciązy i bede fit :D :D

Joanna_blondi lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie póki co + 3 kg, więc pewnie w ok 10 się zamknie, jak dobrze pójdzie :) W ciąży bez cukrzycy miałam +16 kg ... A z cukrzycą od 20 tyg w poprzedniej + 12. Jednak teraz cukry o wiele łatwiej szaleją, no i muszę się bardziej pilnować :P

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj obudziłam się jako głodomór, jem i jem ,częściej niż w godzinach posiłków, zjadłam 9 kopytek a cukier 106... zaczynam wątpić w mój glukometr

Asia_Wawa, promyczek86 lubią tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Dzisiaj obudziłam się jako głodomór, jem i jem ,częściej niż w godzinach posiłków, zjadłam 9 kopytek a cukier 106... zaczynam wątpić w mój glukometr

Wow to ładnie :) Może upały dobrze działają :D

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ;-) ale też specjalnie sprzątałam i myłam naczynia przed pomiarem, wogole ruch po jedzeniu to świetna sprawa, fajnie spala glukozę i można pozwolić sobie na grzeszki.
    Ostatnio czytałam artykuł, że wykrywalność cukrzycy ciążowej w czasie upałów zwiększa się o 50 procent, ma to związek z właściwościami krwi czy coś takiego ;-)

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Może ;-) ale też specjalnie sprzątałam i myłam naczynia przed pomiarem, wogole ruch po jedzeniu to świetna sprawa, fajnie spala glukozę i można pozwolić sobie na grzeszki.
    Ostatnio czytałam artykuł, że wykrywalność cukrzycy ciążowej w czasie upałów zwiększa się o 50 procent, ma to związek z właściwościami krwi czy coś takiego ;-)
    Ja też właśnie czytałam, że w upały wykrywa się więcej przypadków cukrzycy ciążowej. Bo upały pogarszają metabolizm glukozy. Co do ruchu to ja dziś po śniadaniu ćwiczyłam i potem cukier miałam tylko 93. Tak więc potwierdzam, że ruch bardzo obniża poziom cukru

bhywio4p4tz04cne.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, kiedy te upały w końcu odpuszczą.
    moja diabetolog podeszła do mnie na luzie i kazała mi się mierzyć tylko na czczo. powiedziała, że z diety wykluczyć słodkie i dodać ten posiłek przed snem. dodała, że prawdziwa cukrzyca ciążowa rozwinie mi się za miesiąc lub dwa.
    moje wyniki to jak norma z krwi na czczo do 92 to ja miałam 91,7. reszta była w normie.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja nadal bedę pisac ze u mnie ruch cukrów nie zmniejszał...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro mam diabetologa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam do Was pytanie, może i pytanie laika i wyda Wam się głupie, ale sama uzyskałam sprzeczne info w tej sprawie.
    Chodzi mi o pomiar cukru po 1 h od posiłku, bo ja długo jem, śniadanie myślę że jestem w stanie zjeść do 15 min ale obiadu nie, jak zjem za szybko boli mnie brzuch, długo żuję, jem powoli i mi mówiono że pomiar powinno się wykonać po 1h od posiłku (rozpoczęcia) jeżeli zje się go w ciągu 10-15 min a jak jem 30 minut obiad to od zakończenia a jak to wygląda u Was? A druga opcja to od rozpoczęcia posiłku bez względu na długość jedzenia. Być może był tu na forum już ten temat wcześniej ale wątek ma pełno stron i nie chcę się przekopywać. Liczę że chociaż jedna z Was coś powie:) dzięki za info!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 13:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:

mniam a z czym były kopytka? jakiś sosik?

‹‹ 1972 1973 1974 1975 1976 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ