X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 30 lipca 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie wizyty mam co miesiąc. Następna dopiero 22.08. Już nie mogę się doczekać, jak zobaczę mojego maluszka znowu. Chyba potem zacznę wizyty już częściej.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży mam wizyty co 3 tygodnie i nie zapowiada się żeby dr coś zmieniła. Natomiast ktg będę miała od 36 Tc raz w tygodniu i na pierwsze ktg mam się umówić gdy będzie ktg konsultowac moja dr z poradni cukrzycy ciążowej, to przy okazji zobaczy efekty mojej diety i ustali mi coś więcej dot. Porodu.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak ogólnie wasza waga w ciąży podczas diety?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    A jak ogólnie wasza waga w ciąży podczas diety?

Haha Tu Kamcia jest hitem od wagi w ciąży! :D
    Z dietą czy bez, ale niech się sama wypowie :)

Ja do czasu jak się dowiedziałam o cukrzycy to zarlam opór i poszło chyba 12kg do góry, potem spadło 3 i ostatecznie zostało 9, które zeszło mi praktycznie w tydzień od porodu. Potem zaczęłam nadrabiać stracony ze słodyczami czas i jestem +5 od wagi wyjściowej :/ niedawno zaczęłam ćwiczyć i mam nadzieję, że zejdzie trochę :)

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 31 lipca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie narazie 6 kg do przodu od początku ciąży i chciałabym dotrzeć chociaż do 10 kg :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Izabela
    Dziękuję za reklamę :)
    W pierwszej ciąży+3,5 kg ale nie było diety i nie było cukrzycy
    Druga ciąża już cukrzycowa, dieta od 7tc , zakończona na +3,5 kg
    Trzecia ciąża cukrzycowa, dieta od starań (wysoki cukier na czczo zwiastowal cukrzycę) ciąża zakończona minus 11/12 kg przy czym teraz jestem lzejsza o 23 kg (a nawet 27kg bo dieta od starań-a udało się w drugim cyklu) odnośnie wagi wyjsciowej
    Dodam że ja gruba, po ciazach waga rośnie, zasadnicza roznica w ciąży i bez-w ciąży jem regularnie

W czwartek mam diabetologa
    Zobaczymy co powie...choć wiem co powie
    "Dieta pani służy". Stąd po tej ciąży miałam z diety nie zrezygnowac(poprzednio mogłam wszystko odstawić). Ale już przyznaję-ze słodyczy jako tako umiem zrezygnować, gorzej z pierogami, plackami itp ale nie umiem(z dwójką małych dzieci)jeść regularnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 13:43

AnnaIzabela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero 4 kg, z czego 2 kg w 1 trym, 2 kg w 2 trym, w trzecim może cos ruszy chociaż nie jestem pewna bo dieta...

km5si09kuaztknwb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko Kamcia nieźle schudłaś!

Ja pierwsza ciąża +15kg bez cukrzycy.
    Teraz zobaczymy jak będzie. Na razie nie przytyłam nic. Mam nadzieję że nie schudnę bo ważę 54.5kg przy 169cm

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie 1kg do przodu. Przed ciąża ważyłam 53,5 teraz 54,5, a przy tym mam 172cm wzrostu wiec chudzinka ze mnie. Już ważyłam nawet 55kg, ale jak przeszłam na dietę to schudłam 0,5kg i trochę się tym martwię bo ja nie mam z czego chudnąc. Już mam coraz chudsze nogi i ręce, takie patyki mi się zrobiły. Tylko brzuch mi rośnie. Dodam, ze w 1 trymestrze schudłam przez mdlosci i czasem zdarzały się wymioty. Wczoraj byłam u pani diabetolog i ona powiedziała, ze dzidzius i tak weźmie sobie co potrzebuje z tego co ja jem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 15:16

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje dzieci sobie wzieły, cała trójka około 3,5 kg :)

śmieję się, że potrzeba mi czwartej ciązy i bede fit :D :D

Joanna_blondi lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie póki co + 3 kg, więc pewnie w ok 10 się zamknie, jak dobrze pójdzie :) W ciąży bez cukrzycy miałam +16 kg ... A z cukrzycą od 20 tyg w poprzedniej + 12. Jednak teraz cukry o wiele łatwiej szaleją, no i muszę się bardziej pilnować :P

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj obudziłam się jako głodomór, jem i jem ,częściej niż w godzinach posiłków, zjadłam 9 kopytek a cukier 106... zaczynam wątpić w mój glukometr

Asia_Wawa, promyczek86 lubią tę wiadomość

km5si09kuaztknwb.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Dzisiaj obudziłam się jako głodomór, jem i jem ,częściej niż w godzinach posiłków, zjadłam 9 kopytek a cukier 106... zaczynam wątpić w mój glukometr

Wow to ładnie :) Może upały dobrze działają :D

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może ;-) ale też specjalnie sprzątałam i myłam naczynia przed pomiarem, wogole ruch po jedzeniu to świetna sprawa, fajnie spala glukozę i można pozwolić sobie na grzeszki.
    Ostatnio czytałam artykuł, że wykrywalność cukrzycy ciążowej w czasie upałów zwiększa się o 50 procent, ma to związek z właściwościami krwi czy coś takiego ;-)

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Może ;-) ale też specjalnie sprzątałam i myłam naczynia przed pomiarem, wogole ruch po jedzeniu to świetna sprawa, fajnie spala glukozę i można pozwolić sobie na grzeszki.
    Ostatnio czytałam artykuł, że wykrywalność cukrzycy ciążowej w czasie upałów zwiększa się o 50 procent, ma to związek z właściwościami krwi czy coś takiego ;-)
    Ja też właśnie czytałam, że w upały wykrywa się więcej przypadków cukrzycy ciążowej. Bo upały pogarszają metabolizm glukozy. Co do ruchu to ja dziś po śniadaniu ćwiczyłam i potem cukier miałam tylko 93. Tak więc potwierdzam, że ruch bardzo obniża poziom cukru

bhywio4p4tz04cne.png
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, kiedy te upały w końcu odpuszczą.
    moja diabetolog podeszła do mnie na luzie i kazała mi się mierzyć tylko na czczo. powiedziała, że z diety wykluczyć słodkie i dodać ten posiłek przed snem. dodała, że prawdziwa cukrzyca ciążowa rozwinie mi się za miesiąc lub dwa.
    moje wyniki to jak norma z krwi na czczo do 92 to ja miałam 91,7. reszta była w normie.

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja nadal bedę pisac ze u mnie ruch cukrów nie zmniejszał...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro mam diabetologa

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam do Was pytanie, może i pytanie laika i wyda Wam się głupie, ale sama uzyskałam sprzeczne info w tej sprawie.
    Chodzi mi o pomiar cukru po 1 h od posiłku, bo ja długo jem, śniadanie myślę że jestem w stanie zjeść do 15 min ale obiadu nie, jak zjem za szybko boli mnie brzuch, długo żuję, jem powoli i mi mówiono że pomiar powinno się wykonać po 1h od posiłku (rozpoczęcia) jeżeli zje się go w ciągu 10-15 min a jak jem 30 minut obiad to od zakończenia a jak to wygląda u Was? A druga opcja to od rozpoczęcia posiłku bez względu na długość jedzenia. Być może był tu na forum już ten temat wcześniej ale wątek ma pełno stron i nie chcę się przekopywać. Liczę że chociaż jedna z Was coś powie:) dzięki za info!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 13:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:

mniam a z czym były kopytka? jakiś sosik?

‹‹ 1972 1973 1974 1975 1976 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ