Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa od początku ciąży mam wizyty co 3 tygodnie i nie zapowiada się żeby dr coś zmieniła. Natomiast ktg będę miała od 36 Tc raz w tygodniu i na pierwsze ktg mam się umówić gdy będzie ktg konsultowac moja dr z poradni cukrzycy ciążowej, to przy okazji zobaczy efekty mojej diety i ustali mi coś więcej dot. Porodu.
-
baranosia wrote:A jak ogólnie wasza waga w ciąży podczas diety?
Haha Tu Kamcia jest hitem od wagi w ciąży!
Z dietą czy bez, ale niech się sama wypowie
Ja do czasu jak się dowiedziałam o cukrzycy to zarlam opór i poszło chyba 12kg do góry, potem spadło 3 i ostatecznie zostało 9, które zeszło mi praktycznie w tydzień od porodu. Potem zaczęłam nadrabiać stracony ze słodyczami czas i jestem +5 od wagi wyjściowej niedawno zaczęłam ćwiczyć i mam nadzieję, że zejdzie trochękamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Anna Izabela
Dziękuję za reklamę
W pierwszej ciąży+3,5 kg ale nie było diety i nie było cukrzycy
Druga ciąża już cukrzycowa, dieta od 7tc , zakończona na +3,5 kg
Trzecia ciąża cukrzycowa, dieta od starań (wysoki cukier na czczo zwiastowal cukrzycę) ciąża zakończona minus 11/12 kg przy czym teraz jestem lzejsza o 23 kg (a nawet 27kg bo dieta od starań-a udało się w drugim cyklu) odnośnie wagi wyjsciowej
Dodam że ja gruba, po ciazach waga rośnie, zasadnicza roznica w ciąży i bez-w ciąży jem regularnie
W czwartek mam diabetologa
Zobaczymy co powie...choć wiem co powie
"Dieta pani służy". Stąd po tej ciąży miałam z diety nie zrezygnowac(poprzednio mogłam wszystko odstawić). Ale już przyznaję-ze słodyczy jako tako umiem zrezygnować, gorzej z pierogami, plackami itp ale nie umiem(z dwójką małych dzieci)jeść regularnieWiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 13:43
AnnaIzabela lubi tę wiadomość
-
Ja narazie 1kg do przodu. Przed ciąża ważyłam 53,5 teraz 54,5, a przy tym mam 172cm wzrostu wiec chudzinka ze mnie. Już ważyłam nawet 55kg, ale jak przeszłam na dietę to schudłam 0,5kg i trochę się tym martwię bo ja nie mam z czego chudnąc. Już mam coraz chudsze nogi i ręce, takie patyki mi się zrobiły. Tylko brzuch mi rośnie. Dodam, ze w 1 trymestrze schudłam przez mdlosci i czasem zdarzały się wymioty. Wczoraj byłam u pani diabetolog i ona powiedziała, ze dzidzius i tak weźmie sobie co potrzebuje z tego co ja jem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 15:16
-
U mnie póki co + 3 kg, więc pewnie w ok 10 się zamknie, jak dobrze pójdzie W ciąży bez cukrzycy miałam +16 kg ... A z cukrzycą od 20 tyg w poprzedniej + 12. Jednak teraz cukry o wiele łatwiej szaleją, no i muszę się bardziej pilnować
-
Może ale też specjalnie sprzątałam i myłam naczynia przed pomiarem, wogole ruch po jedzeniu to świetna sprawa, fajnie spala glukozę i można pozwolić sobie na grzeszki.
Ostatnio czytałam artykuł, że wykrywalność cukrzycy ciążowej w czasie upałów zwiększa się o 50 procent, ma to związek z właściwościami krwi czy coś takiego -
Moll wrote:Może ale też specjalnie sprzątałam i myłam naczynia przed pomiarem, wogole ruch po jedzeniu to świetna sprawa, fajnie spala glukozę i można pozwolić sobie na grzeszki.
Ostatnio czytałam artykuł, że wykrywalność cukrzycy ciążowej w czasie upałów zwiększa się o 50 procent, ma to związek z właściwościami krwi czy coś takiego -
hejka, kiedy te upały w końcu odpuszczą.
moja diabetolog podeszła do mnie na luzie i kazała mi się mierzyć tylko na czczo. powiedziała, że z diety wykluczyć słodkie i dodać ten posiłek przed snem. dodała, że prawdziwa cukrzyca ciążowa rozwinie mi się za miesiąc lub dwa.
moje wyniki to jak norma z krwi na czczo do 92 to ja miałam 91,7. reszta była w normie. -
nick nieaktualnyDziewczyny a mam do Was pytanie, może i pytanie laika i wyda Wam się głupie, ale sama uzyskałam sprzeczne info w tej sprawie.
Chodzi mi o pomiar cukru po 1 h od posiłku, bo ja długo jem, śniadanie myślę że jestem w stanie zjeść do 15 min ale obiadu nie, jak zjem za szybko boli mnie brzuch, długo żuję, jem powoli i mi mówiono że pomiar powinno się wykonać po 1h od posiłku (rozpoczęcia) jeżeli zje się go w ciągu 10-15 min a jak jem 30 minut obiad to od zakończenia a jak to wygląda u Was? A druga opcja to od rozpoczęcia posiłku bez względu na długość jedzenia. Być może był tu na forum już ten temat wcześniej ale wątek ma pełno stron i nie chcę się przekopywać. Liczę że chociaż jedna z Was coś powie:) dzięki za info!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 13:29
-
nick nieaktualny