X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z palca norma 90z krwi zylnej 92

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie wolno porównywać tych wynikow bo badaja inna krew. Glukometr to nie urządzenie diagnostyczne a kontrolne. Ma zakres błędu na plus i minus. U mnie potrafił i zawyzac i zanizac w stosunku do wyniku lab. Ale to normalne. Ja krople wyciskalam. Ale nie jakoś bardzo mocno. Godzina pomiaru po glukometrze???godzina dla cukru to dużo :) absolutnie niemiarodajne. Nikt nas nie rozlicza z tych drobnych jednostek-jest albo dobrze albo źle. Bo pojedynczy pomiar o niczym nie swiadczy. Liczy się tendencja. Ze ma się np cukry często i dlugo wysokie bo bardzo dietetycznych posilkach. Przeciez wysoki cukier po ziemniakach czy bulce nie powinien dziwić. Metabolizm cukrów jest bardzo złożony. Na pewno nie tylko posiłek-->wzrost cukru we krwi
    Ja mierzylam cukier i 10xdziennie ale nigdy nie przyszlo mi do glowy wnikać czy glukometr zawyzyl czy zanizyl. Niektórzy diabetolodzy zlecają glikowana(inni jej w ciąży nie uznają). Dodatkowo mialam profil lipidowy, alat, sod potas, diabetolog patrzyla na pracę calego organizmu w tym właśnie watroby i nerek. Powtórzę. Warto odpuścić. Nalezy diagnoze przyjąć z pokorą i działać tak aby bylo dobrze, latwo i na swój sposób przyjemnie

Moll lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia zgadzam się z Tobą, że należy patrzeć na tendencje. Jeżeli ciągle się przekracza cukier po zdrowych posiłkach to faktycznie powinno wzbudzić to podejrzenia.
    Co do profilu lipidowego, to miałaś prawidłowy? Bo czytałam, że przy cukrzycy niestety się pogarsza. Ja przed ciążą robiłam sobie profil lipidowy i miałam bardzo dobrze wyniki. Ciekawe jak teraz jest? Hemoglobiny glikowanej żaden lekarz mnie nie zlecał. Chociaż trochę mnie to dziwi.

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ostatniej ciąży(przy wyższej normie) moje glikowane wyniosły 4,5- 4,6- 4,5 % :)

A profil lipidowy z poczatku ciazy prawidłowy, z koncowki dużo gorszy :) liczb nie podam bo książeczka u lekarza. Czyli im dłużej na diecie tym gorzej :) ale jadłam i smażone i tlustawe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 08:55

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia tylko to właśnie zalecił mi diabetolog... jak przejrzał moje wyniki cukrów na początku ciąży bo dla mnie mnie było bardziej logiczne to co ja zrobiłam wg niego źle bo nie powiedział mi wtedy że chodzi o krew z palca, więc będąc w labo pani pobrała krew żylną a ja sobie zaraz odkleiłam plaster i zrobiłam pomiar z krwi żylnej to co poleciało na pasek i mi się wydawało że to ma sens bo krew żylna a chciałam sprawdzić też z ciekawości jaki będzie pomiar i też był wynik zaniżony o 10 %, oczywiście zdaję sobie sprawę że każdego dnia może to wyglądać inaczej i tak jak piszesz to urządzenie diagnostyczne obarczone błędem i że liczy się tendencja. Przy kolejnym pomiarze w labo zrobiłam tak jak chciał diabetolog czyli w tym samym czasie co poszło z krwi żylnej sprawdziłam swoim glukometrze z palca.
    (Ja się pobierania krwi nie boję ale mam ogólny stres przed wizytami-zawsze kosmiczne ciśnienie-moja ginekolog zarządziła że mam mierzyć w domu bo w gabinecie zawsze 150/90 a w domu 110/70 i tak samo jest z pobraniem u mnie ta cała otoczka stania ze skierowaniem budzi we mnie zwłaszcza w ciąży negatywne emocje-może dlatego że straciłam pierwszą ciążę i mimo ronienia w domu po dwóch tygodniach skończyło się na zbiegu w szpitalu-a że była to pierwsza ciąża w ogóle to w tej mam uraz cały czas i w pierwszym trymestrze każda mała rzecz która się działa kończyła się wizytą. Niestety do tej podchodzę bardzo zachowawczo z mężem, ukrywam ją w sumie cały czas pod luźnymi ciuchami, znajomi o ciąży dowiedzieli się dopiero jak się skończył 22 tc i byliśmy po połówkowych, "wyprawki" nie robię póki co zostawiam na po porodzie, żyję sobie z dnia na dzień.)
    Więc wiem że u mnie stres w oczekiwaniu na pobranie to i cukier zaraz będzie wysoki.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja diab wrecz zakazala w lab badac też na glukometrze (bo zastosowalam)
    I mi stres podnosil cukier i w lab zawsze byl wyzszy niż w domu(i z żyły i na gluko)

Aaaa
    Doczytałam
    Absolutnie na glukometrze nie wolno badac krwi zylnej. To w ogóle bez sensu

A moją ciążę np sasiedzi zauważyli jak sciagnelam kurtkę zimową czyli jakoś w marcu. Czyli w 30tc ?? Mało kto w ogóle widział wielki brzuch i bez kurtki :) jedna mama z korepetycji zauważyła jak jej mówiłam że 15maja mam cesarke(czyli 2tyg wcześniej?) :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 09:00

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia czy krzywa może wyjść źle z powodu stresu? Przed krzywa bardzo siestresowalam, nie spałam od 4 rano, w przychodni byłam już na godzinę przed otwarciem żeby zająć kolejkę, wszystkie punkty krzywej przekroczyłam o 3,10 i 17, przerwa od ostatniego posiłku do pomiaru z laboratorium na czczo 11 godzin. Czy stres nie ma aż tak dużego wpływu takie przekroczenia?

km5si09kuaztknwb.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czczo mi skakalo ze stresu

Diabetolog powiedziała że moje wyniki są dobre, mogłyby być lepsze, ale mam stosować diete z niskim Ig to cukier na czczo i insulina powinny się obniżyć. U mnie znaczenie ma waga i tyle. 4kg mniej i będzie rewelacyjnie. Pokazala jaka książkę o IG kupić. Dala zalecenia bezterminowe (pomiar cukru raz na pół roku, potem na rok w lab bo jej slowami-glukometr inaczej pokazuje oraz przy cukrze pow. 100 zrobić znów krzywą). Powiedziala że jest ze mnie dumna. Dodała że wygladam rewelacyjnie

Zjechalam do centrum miasta po slawienne gorzowskie bułki z pieczarkami które były marzeniem ciazowym a zakazane(takie z kilkudziesiecioletnia tradycja) i co???i nieczynne!!jestem na granicy łez :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, że stres ma duży wpływ, ale chyba nie podniósł by aż trzech wyników. Z resztą nie znam się. Ja też byłam mega zestresowana, bo bardzo nie lubie mieć pobieranej krwi, czasem zdarza mi się zemdleć. Ja przekroczyłam jeden wynik ten ostatni o 10. Na czczo byłam aż 13h bo jakoś źle sobie wyliczyłam i pewnie przez to na czczo glukozę miałam 65. Pewnie gdybym była na czczo 8h to wynik byłby inny.

Poza tym ja też niestety jestem po jednym poronieniu w 12 tygodniu. To jest moja druga ciąża i teraz ta głupia cukrzyca się przyplątała. Dlatego chyba na kolejną ciąże się nie zdecyduję. Nie chce tego stresu przeżywać po raz kolejny.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Na czczo mi skakalo ze stresu

Diabetolog powiedziała że moje wyniki są dobre, mogłyby być lepsze, ale mam stosować diete z niskim Ig to cukier na czczo i insulina powinny się obniżyć. U mnie znaczenie ma waga i tyle. 4kg mniej i będzie rewelacyjnie. Pokazala jaka książkę o IG kupić. Dala zalecenia bezterminowe (pomiar cukru raz na pół roku, potem na rok w lab bo jej slowami-glukometr inaczej pokazuje oraz przy cukrze pow. 100 zrobić znów krzywą). Powiedziala że jest ze mnie dumna. Dodała że wygladam rewelacyjnie

Zjechalam do centrum miasta po slawienne gorzowskie bułki z pieczarkami które były marzeniem ciazowym a zakazane(takie z kilkudziesiecioletnia tradycja) i co???i nieczynne!!jestem na granicy łez :)

A co to za książka o niskim IG? Czy możesz podac tytuł?

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simple gloux z cytrynami na okladce

https://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,58362,Dieta-z-sukcesem-SIMPLE-GLYX-Przyjazny-indeks-gli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 13:40

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się wydaje że akurat u mnie za dużo było przekroczone żeby zwalać tylko na stres, szkoda ;-)

km5si09kuaztknwb.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia buła z pieczarkami!! Ach przypomniało mi się jak za dzieciaka jeździłam z mamą "do miasta" na taką bułę. Pyszna była, ale niestety się zamknęli na amen :(

kamciaelcia lubi tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę o cebularzu wysmarowanym na brzegach tym prawdziwym masłem 80%...

kamciaelcia lubi tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wierzę! Moje dziecko skończyło dziś 5 miesięcy! Prawie 6kg do noszenia, dwa zęby wyszły, garnie się do siedzenia. Pierwsze marchewki i jabłka za nami.. Kiedy to się stało :D dopiero co leżała i tylko patrzyła :)

kamciaelcia, edka85 lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Kamcia buła z pieczarkami!! Ach przypomniało mi się jak za dzieciaka jeździłam z mamą "do miasta" na taką bułę. Pyszna była, ale niestety się zamknęli na amen :(

ta nasza buła trzyma się w tym samym miejscu co najmniej30 lat :)

patryk wczoraj osiągnął 6 kg :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2018, 12:47

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:

patryk wczoraj osiągnął 6 kg :D

Ej! Od jest półtora miesiąca młodszy od Jagody! Będziesz miała co dźwigać :D

A tak serio to też bym wolała żeby Młoda troszkę więcej przytyła, choć ze wzrostem też jest nisko (pewnie jakieś 62cm) :) Oba w 3 centylu

iv096iyenbdfaarq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    62 cm zmierzyłam na ukonczenie 2.m. :)
    Piotrek w tym wieku co Patryk wazyl wiecej :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże znowu męczą mnie nudności i kijowe samopoczucie :( A muszę jeść co 2.5-3h tylko jak jak każde wejście do kuchni powoduje odruch wymiotny :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 3 sierpnia 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja już tej cukrzycy nie ogarniam i trochę przestaje się nią przejmować. Biorę 14 j. insuliny na noc i raz mam na czczo cukier 86 a raz 102 przy tej samej dawce. Zazwyczaj tak wychodzi co drugi dzień wysoki. Taka bańka wstańka. Raz po sałatce cukier przekroczony, a raz w normie. I bądź tu człowieku mądry i pisz wiersze :D.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2018, 08:35

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
‹‹ 1974 1975 1976 1977 1978 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ