X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    A co do śniadań - ja tu widzę winowajcę: chleb. Kup kilka różnych chlebów, poeksperymentuj z nimi i zobacz, jak wpływają na cukier. U mnie np. zwykły żytni pełnoziarnisty podnosił cukier po śniadaniu do wartości takich jak u ciebie. A jak wzięłam taki ze słonecznikiem albo z musli, to od razu spadek. Musisz zobaczyć, jak Twój organizm reaguje na różne produkty. Na początku możesz mieć zatem takie wahania dopóki nie znajdziesz tych rzeczy, które stabilizują ci poziom glukozy.

Dziękuje za radę, będę próbować :)

zpbnroeqnmec200u.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy jest taka możliwość, że cukrzyca ciążowa nagle znika? :D Od 3 - 4 dni moje cukry tak jakby się ustabilizowały. Wszystkie są w normie, a nawet stwierdziłabym, że niskie. Wcześniej po posiłku często cukry miałam ponad normę np. 143 lub na granicy 130 pare itd. A teraz przy takiej samej w sumie diecie cukry mam w granicach 100 - 120.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno u części się cofa a u części coraz gorsze są wyniki. Ja już 2 miesiące się kłuje i jest tak samo. Czyli czasem przekraczam ale też pozwalam sobie na wiele

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magiczny 32 tc :D
    ale cukrzyca ciazowa jest absolutnie nieprzewidywalna :D

Invisible90, Asia_Wawa lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wykrytą cukrzyce w 27 tc, na początku było w miarę, potem się rozszalało maksymalnie, a teraz mam wrażenie, że wszystko wraca do normy. Czy to już tak będzie, czy to tylko moment? Mogę sobie pozwolić na trochę więcej niż sałata? :D

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    korzystaj póki mozesz
    wszystko może się zmienić nagle (ale nie musi)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Dziewczyny, a czy jest taka możliwość, że cukrzyca ciążowa nagle znika? :D Od 3 - 4 dni moje cukry tak jakby się ustabilizowały. Wszystkie są w normie, a nawet stwierdziłabym, że niskie. Wcześniej po posiłku często cukry miałam ponad normę np. 143 lub na granicy 130 pare itd. A teraz przy takiej samej w sumie diecie cukry mam w granicach 100 - 120.
    A zmienialas ostatnio paski lub glukometr? Mi po zmianie glukometry wyniki wychodzą wyższe a jak zmnienilam paski to jeszcze wyższe, przy poprzednich paskach płyn kontrolny pokazał 106 a przy obecnych 115, do tego moja Pani diabetolog każe mi się trzymać normy po godzinie 120, na czczo mówi że do 90 ale najważniejsze żeby nie przekroczyło 100 także ma chyba trochę inne podejście niż obecne normy....

Odkryłam że nie mogę wogole jeść pizzy domowej, po malym kawaleczku na pół małego talerzyka i prawie godzinie sprzątania cukier 125, nie chce wiedzieć co by było bez sprzatania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 13:05

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha to dziwne. Ja rzadko mam poniżej 120 ale poniżej 140 owszem. Trzymam się ustalonych norm PTD.

• Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    A zmienialas ostatnio paski lub glukometr? Mi po zmianie glukometry wyniki wychodzą wyższe a jak zmnienilam paski to jeszcze wyższe, przy poprzednich paskach płyn kontrolny pokazał 106 a przy obecnych 115, do tego moja Pani diabetolog każe mi się trzymać normy po godzinie 120, na czczo mówi że do 90 ale najważniejsze żeby nie przekroczyło 100 także ma chyba trochę inne podejście niż obecne normy....

Odkryłam że nie mogę wogole jeść pizzy domowej, po malym kawaleczku na pół małego talerzyka i prawie godzinie sprzątania cukier 125, nie chce wiedzieć co by było bez sprzatania
    Nic nie zmieniałam, dlatego jestem w szoku, że to wszystko się trochę uspokaja :) Na całym świecie są normy na czczo poniżej 90 i godzinę po posiłku poniżej 140. W 2016 roku (chyba) jeszcze obowiązywała ta niższa norma 120, ale była ona ustalona tylko w Polsce. W innych krajach było 140 i od 2017 roku norma jest uogólniona.
    Ja o dziwo pizzę toleruje bardzo dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 15:03

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pizza tak
    Ale z pizzerii

Lecialam na normie 120 w 2016 :) nie polecam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam normę 140 - 1h po posiłku i 90 na czczo. Pewnie, jak była ta norma 120 dużo więcej dziewczyn kończyło na insulinie.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj na wizycie u ginekolog dowiedziałam się, że to iż cukrzyca zanika nie jest dobre. Świadczy to bowiem o zmniejszaniu wydolności łożyska.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie musi
    Ja wręcz odstawiłam insulinę a łożysko super do końca

Invisible90 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, u mnie pod koniec też się unormowały, robiłam dodatkowe USG i wszystko było super :)

Asia_Wawa, Invisible90 lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 10 sierpnia 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się nie martwię :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    No ja też nie czekam do określonej godziny ale może powinnam mierzyć już ok 6 a nie po 7 jak wyjdę z łóżka
    Ja w 1 ciąży mierzylam od razu, Jak tylko otworzyłam oczy. Szybko myć ręce i od razu cukier. Każda aktywność ma na niego wpływ. Rano np zanim się człowiek ogarnie, ubierze i pościeli łóżko, to mija jakieś 30 minut i po tym czasie wynik może być zawyżony

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 12:36

• Moll Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Ja w 1 ciąży mierzylam od razu, Jak tylko otworzyłam oczy. Szybko myć ręce i od razu cukier. Każda aktywność ma na niego wpływ. Rano np zanim się człowiek ogarnie, ubierze i pościeli łóżko, to mija jakieś 30 minut i po tym czasie wynik może być zawyżony
    W takim razie wynik laboratoryjny na czczo zawsze jest zawyżony? Ja sprawdzam zawsze po umyciu się itd, po 30 minutach od wstania. U mnie już 4 dzień z kolei cukry na czczo coraz wyższe alejeszczew normie

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    W takim razie wynik laboratoryjny na czczo zawsze jest zawyżony? Ja sprawdzam zawsze po umyciu się itd, po 30 minutach od wstania. U mnie już 4 dzień z kolei cukry na czczo coraz wyższe alejeszczew normie
    W labo pobiera się z żyły. Nie z palca. Mi diabetolog zwracał uwagę na to i mówił,by mierzyć od razu.

Moll lubi tę wiadomość

• samjase Koleżanka

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam wcześniej badany cukier tylko na czczo i po 2h. Czekałam na wizytę u diabetologa 2 tygodnie żeby dowiedzieć się że brakuje oznaczenia po 1h i nie może mi dać refundowaego glukometru itd, i ona i tak nic nie powie bo nie ma dokładnych wyników.. Juz nie powiem jak sie wku*&^%& na moja ginekolog bo co chwile dostaje złe skierowanie albo w ogole nie dostaje ale to mniejsza.

W poprzednim badaniu mi wyszlo tak:

79/180(po2h)

a teraz:

81/199/165(2h)

chyba spora rozbieżność? Dodam ze badanie robiłam w odstępie 2och tygodni. Przeszłam na wode, bardzo dużo piłam, ograniczylam cukry nie mniej jednak dzień przed badaniem zjadlam lody i hamburgera. Moze jest szansa ze ta cukrzyca jednak minie? Czy to zbieg okolicznosci

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyca ciazowa jak byk na jednym i drugim badaniu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1980 1981 1982 1983 1984 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ