Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
edka85 wrote:A co do śniadań - ja tu widzę winowajcę: chleb. Kup kilka różnych chlebów, poeksperymentuj z nimi i zobacz, jak wpływają na cukier. U mnie np. zwykły żytni pełnoziarnisty podnosił cukier po śniadaniu do wartości takich jak u ciebie. A jak wzięłam taki ze słonecznikiem albo z musli, to od razu spadek. Musisz zobaczyć, jak Twój organizm reaguje na różne produkty. Na początku możesz mieć zatem takie wahania dopóki nie znajdziesz tych rzeczy, które stabilizują ci poziom glukozy.
Dziękuje za radę, będę próbować -
Dziewczyny, a czy jest taka możliwość, że cukrzyca ciążowa nagle znika? Od 3 - 4 dni moje cukry tak jakby się ustabilizowały. Wszystkie są w normie, a nawet stwierdziłabym, że niskie. Wcześniej po posiłku często cukry miałam ponad normę np. 143 lub na granicy 130 pare itd. A teraz przy takiej samej w sumie diecie cukry mam w granicach 100 - 120.
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam wykrytą cukrzyce w 27 tc, na początku było w miarę, potem się rozszalało maksymalnie, a teraz mam wrażenie, że wszystko wraca do normy. Czy to już tak będzie, czy to tylko moment? Mogę sobie pozwolić na trochę więcej niż sałata?
-
Invisible90 wrote:Dziewczyny, a czy jest taka możliwość, że cukrzyca ciążowa nagle znika? Od 3 - 4 dni moje cukry tak jakby się ustabilizowały. Wszystkie są w normie, a nawet stwierdziłabym, że niskie. Wcześniej po posiłku często cukry miałam ponad normę np. 143 lub na granicy 130 pare itd. A teraz przy takiej samej w sumie diecie cukry mam w granicach 100 - 120.
Odkryłam że nie mogę wogole jeść pizzy domowej, po malym kawaleczku na pół małego talerzyka i prawie godzinie sprzątania cukier 125, nie chce wiedzieć co by było bez sprzataniaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 13:05
-
nick nieaktualny
-
Moll wrote:A zmienialas ostatnio paski lub glukometr? Mi po zmianie glukometry wyniki wychodzą wyższe a jak zmnienilam paski to jeszcze wyższe, przy poprzednich paskach płyn kontrolny pokazał 106 a przy obecnych 115, do tego moja Pani diabetolog każe mi się trzymać normy po godzinie 120, na czczo mówi że do 90 ale najważniejsze żeby nie przekroczyło 100 także ma chyba trochę inne podejście niż obecne normy....
Odkryłam że nie mogę wogole jeść pizzy domowej, po malym kawaleczku na pół małego talerzyka i prawie godzinie sprzątania cukier 125, nie chce wiedzieć co by było bez sprzatania
Ja o dziwo pizzę toleruje bardzo dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2018, 15:03
-
nick nieaktualnybaranosia wrote:No ja też nie czekam do określonej godziny ale może powinnam mierzyć już ok 6 a nie po 7 jak wyjdę z łóżka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 12:36
-
Pau.Em wrote:Ja w 1 ciąży mierzylam od razu, Jak tylko otworzyłam oczy. Szybko myć ręce i od razu cukier. Każda aktywność ma na niego wpływ. Rano np zanim się człowiek ogarnie, ubierze i pościeli łóżko, to mija jakieś 30 minut i po tym czasie wynik może być zawyżony
-
nick nieaktualnyMoll wrote:W takim razie wynik laboratoryjny na czczo zawsze jest zawyżony? Ja sprawdzam zawsze po umyciu się itd, po 30 minutach od wstania. U mnie już 4 dzień z kolei cukry na czczo coraz wyższe alejeszczew normie
Moll lubi tę wiadomość
-
Hej, ja miałam wcześniej badany cukier tylko na czczo i po 2h. Czekałam na wizytę u diabetologa 2 tygodnie żeby dowiedzieć się że brakuje oznaczenia po 1h i nie może mi dać refundowaego glukometru itd, i ona i tak nic nie powie bo nie ma dokładnych wyników.. Juz nie powiem jak sie wku*&^%& na moja ginekolog bo co chwile dostaje złe skierowanie albo w ogole nie dostaje ale to mniejsza.
W poprzednim badaniu mi wyszlo tak:
79/180(po2h)
a teraz:
81/199/165(2h)
chyba spora rozbieżność? Dodam ze badanie robiłam w odstępie 2och tygodni. Przeszłam na wode, bardzo dużo piłam, ograniczylam cukry nie mniej jednak dzień przed badaniem zjadlam lody i hamburgera. Moze jest szansa ze ta cukrzyca jednak minie? Czy to zbieg okolicznosci