X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samjase niestety obydwa wyniki wskazują na cukrzyce ciążową. Poza tym nie dziwie Ci się, że jesteś wściekła na to powtarzanie badania. Dla mnie to było okropne. Strasznie słabo i niedobrze mi się zrobiło po wypiciu glukozy. Poza tym to jest duże obciążenie dla organizmu i dzidziusia.

Paulina.Em ja też zawsze mierzę cukier od razu po wstaniu, ale nie rozumiem dlaczego wynik może być zawyżony jak się od razu nie zmierzy? Ja generalnie mam tak,że czym dłużej jestem na czczo to mam niższy cukier.

bhywio4p4tz04cne.png
  • samjase Koleżanka

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :( No trudno.. jakoś przeżyjemy na tych sałatkach... obiło mi sie o uszy ze dostanę glukometru acccCheck czy cos takiego, ale gdzieś wyczytałam ze zawyża wyniki. Można w ramach refundacji wybrać jakiś inny?

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    samjase wrote:
    :( No trudno.. jakoś przeżyjemy na tych sałatkach... obiło mi sie o uszy ze dostanę glukometru acccCheck czy cos takiego, ale gdzieś wyczytałam ze zawyża wyniki. Można w ramach refundacji wybrać jakiś inny?

Ja mam accu chek performa i nie słyszałam nic, żeby zawyżał wyniki. On ma bardzo dobre opinie i jest bardzo popularny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 18:15

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia aktywność wpływa na poziom cukru. Im dłużej na czczo to organizm może podwyższać poziom glukozy, czy jakoś tak.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kolei u mnie diabetolog mówił, żeby nie mierzyć od razu po wstaniu, tylko się ogarnąć i dopiero kłucie. I jak już wcześniej mówiłam - u mnie im dłużej zwlekam z pomiarem, tym niższy jest cukier.

A aktywność u mnie obniża cukier...Zresztą wydaje mi się to całkiem normalne. Przecież organizm podczas wysiłku spala przede wszystkim węglowodany. Poza tych ruch jest zalecaną profilaktyką w leczeniu cukrzycy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 21:06

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Z kolei u mnie diabetolog mówił, żeby nie mierzyć od razu po wstaniu, tylko się ogarnąć i dopiero kłucie. I jak już wcześniej mówiłam - u mnie im dłużej zwlekam z pomiarem, tym niższy jest cukier.

A aktywność u mnie obniża cukier...Zresztą wydaje mi się to całkiem normalne. Przecież organizm podczas wysiłku spala przede wszystkim węglowodany. Poza tych ruch jest zalecaną profilaktyką w leczeniu cukrzycy.

No tak, ale ruch w momencie kiedy organizm ma co spalać. Jak jesteś na czczo i się ruszasz organizm nie ma paliwa na bieżąco i następuje wyrzut glukozy żeby mieć siłę do pracy. Stąd wyższe wyniki po dłuższym czasie na czczo. Ty jesteś ewenementem ;)

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    No tak, ale ruch w momencie kiedy organizm ma co spalać. Jak jesteś na czczo i się ruszasz organizm nie ma paliwa na bieżąco i następuje wyrzut glukozy żeby mieć siłę do pracy. Stąd wyższe wyniki po dłuższym czasie na czczo. Ty jesteś ewenementem ;)
    O dokładnie to samo mówił mi lekarz. Nawet dwóch, bo ja do dwóch różnych chodziłam;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:

Poza tym na czczo to jest jeden z najważniejszych pomiarów. Jego obniżenie to trochę takie oklamywanie rzeczywistości. Nie lepiej wiedzieć jaki jest naprawdę? A jak będzie trzeba insulinę a Tobie będzie przez aktywność się obniżać i nie wylapiesz tego?

• baranosia Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie mam na czczo prawie zawsze ponad 90 (max 98) i chyba dostanę insulinę :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja też od pewnego czasu mam niebezpiecznie dobre cukry a dieta coraz mniej cukrzycowa. Co to może oznaczać?

• edka85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pau.Em wrote:
    Poza tym na czczo to jest jeden z najważniejszych pomiarów. Jego obniżenie to trochę takie oklamywanie rzeczywistości. Nie lepiej wiedzieć jaki jest naprawdę? A jak będzie trzeba insulinę a Tobie będzie przez aktywność się obniżać i nie wylapiesz tego?
    Skoro organizm sam potrafi obniżyć poziom cukru, to po co brać na zapas insulinę? Moim zdaniem leki inwazyjne, które mają zastępować mi działanie organu, są niezbędne wtedy, gdy ten organ rzeczywiście sobie nie radzi i organizm nie potrafi temu organowi pomóc. Wówczas trzeba działać. Poza tym to, że cukier po "ogarnięciu" mam niższy niż po przebudzeniu nie znaczy, że oba nie są w normie. Wiele razy zdarzało mi się mierzyć cukier po przebudzeniu i był poniżej 90. Tak więc moje "ogarniecie" co najwyżej wpływa na jeszcze większe obniżenie tego cukru. Chociaż nie robię takich eksperymentów codziennie, więc nie wiem, czy każdego dnia jest tak samo. No ale może to rzeczywiście u mnie jakiś ewenement. Prawdę mówiąc robiąc w lab badania glukozy na czczo wychodził mi cukier w dolnej granicy (ostatnio 68), czyli czas między przebudzeniem i dojechaniem do lab (ok. 2 h) musiał mieć znaczenie.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    Dziewczyny ja też od pewnego czasu mam niebezpiecznie dobre cukry a dieta coraz mniej cukrzycowa. Co to może oznaczać?
    No mi ginekolog powiedziała, że to może świadczyć o zmniejszaniu wydolności łożyska. Bo u mnie tez coraz lepsze cukry, ale doppler jest dobry.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 nie jest wyjątkowym przypadkiem. Ja też tak mam, że czym dłużej jestem na czczo tym mam niższy cukier i ruch obniża mi cukier. Raz po wstaniu miałam cukier 82, potem zaczęłam się ogarniać i jeszcze parę rzeczy zrobiłam w mieszkaniu i cukier miałam 71. Oczywiście też nie robię takich eksperymentów na co dzień. Zawsze mierzę zaraz po wstaniu i zawsze mam mniej niż 90. W badaniu z krwi żylnej gdzie przecież musiałam jeszcze dojechać do przychodni cukier miałam 65.

bhywio4p4tz04cne.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to widzę, że masz identycznie :)

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam niższy im później zrobię i towarzyszą temu jakieś czynności dodatkowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam test. Poszłam na pizzę z mężem. Zjadłam połowę pizzy 40 cm. Wiadomo bomba. Po godzinie 108... A wcześniej po skromnym obiedzie 135. WTF?

• edka85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, miałam tak tydzień temu. Byłam w pizzy hut, zjadłam 3 kawałki dużej + bar sałatkowy z sosami. Wynik 107. Podobnie po deserze u mamy - trzy kawałki szarlotki, a cukier jakieś 120. Miewałam gorsze wyniki po tych dietetycznych cukrzycowych posiłkach.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Skoro organizm sam potrafi obniżyć poziom cukru, to po co brać na zapas insulinę? Moim zdaniem leki inwazyjne, które mają zastępować mi działanie organu, są niezbędne wtedy, gdy ten organ rzeczywiście sobie nie radzi i organizm nie potrafi temu organowi pomóc. Wówczas trzeba działać. Poza tym to, że cukier po "ogarnięciu" mam niższy niż po przebudzeniu nie znaczy, że oba nie są w normie. Wiele razy zdarzało mi się mierzyć cukier po przebudzeniu i był poniżej 90. Tak więc moje "ogarniecie" co najwyżej wpływa na jeszcze większe obniżenie tego cukru. Chociaż nie robię takich eksperymentów codziennie, więc nie wiem, czy każdego dnia jest tak samo. No ale może to rzeczywiście u mnie jakiś ewenement. Prawdę mówiąc robiąc w lab badania glukozy na czczo wychodził mi cukier w dolnej granicy (ostatnio 68), czyli czas między przebudzeniem i dojechaniem do lab (ok. 2 h) musiał mieć znaczenie.
    Ale wstajesz z poziomem 90. Później go obnizasz przez jakieś tam czynnosci. A to i tak nie zmienia faktu, że rano na czczo masz te 90. O to mi chodzi. Co z tego że zaraz to obnizasz. Inaczej jeśli chodzi o inne pomiary, bo w dzień jesteś generalnie w ruchu.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam, że cukier po przebudzeniu był poniżej 90, więc i tak wychodziło ok.
    Ale nawet gdyby wynosił równo 90 lub nieco wyżej, to nadal nie widziałabym sensu brania insuliny, skoro zaraz (jeszcze przed śniadaniem) sam spada. Problem jest wtedy, gdyby nie chciał spaść i niczym nie dałoby się tego zbić. I są tu na forum takie dziewczyny - ani ruch im nie pomagał, ani skrupulatne jedzenie. Wtedy rzeczywiście musiała wkroczyć insulina, bo organizm ewidentnie dał znać, że nic już nie da się zrobić. Chodzi mi o to, że dopóki organizm daje sobie sam radę z obniżeniem cukru, to po co ingerować w działanie trzustki?
    Dla mnie na czczo to jest dopóki nie zjem śniadania. Zresztą, idąc tym tokiem myślenia, że tylko cukier po przebudzeniu byłby wiarygodny, wszystkie wyniki laboratoryjne glukozy na czczo powinny być tym samym niewiarygodne, bo żaden z nich nie jest wykonywany bez wcześniejszej jakiejkolwiek aktywności.

age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze ja już odpuszczam dyskusję, bo zupełnie nie rozumiesz o co mi chodzi ;D

‹‹ 1981 1982 1983 1984 1985 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ