Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mierzę po każdym posiłku chociaż w zaleceniach mam, że tylko po głównych no i na czczo. Mierzę 1h po rozpoczęciu posiłku. Czasem zdarza mi się sprawdzić w nocy cukier, jak wstanę na siku, ale to sporadycznie.
Ja nie mam problemów z paskami. Receptę dostaję i od diabetologa i ginekologa.
86Monia fajnie, że Ci się cukry normują, oby tak było do końca.
-
nick nieaktualnyAsia_Wawa wrote:Ja mierzę po każdym posiłku chociaż w zaleceniach mam, że tylko po głównych no i na czczo. Mierzę 1h po rozpoczęciu posiłku. Czasem zdarza mi się sprawdzić w nocy cukier, jak wstanę na siku, ale to sporadycznie.
Ja nie mam problemów z paskami. Receptę dostaję i od diabetologa i ginekologa.
86Monia fajnie, że Ci się cukry normują, oby tak było do końca.
Dzięki. Mi wprost powiedziala diabetolog że 3 dni po porodzie nie będzie śladu cukrzycy. Do 3 mc powtorka oggt. A problemy z cukrzyca mogą pojawić się w okresie okołomenopauzalnym. -
86Monia wrote:A problemy z cukrzyca mogą pojawić się w okresie okołomenopauzalnym.
-
Baranosia,
Nie przejmuj się ja odkąd jestem na insulinie nie mam przekroczeń cukrów.
Jestem spokojniejsza i mogę sobie pozwolić na lekkie grzeszki:)
Nawet moja diabetolog mówiła, że jak czuję, że chcę zjeść lody i wiem, że je zjem () to więcej jednostek insuliny (2j) i do dzieła.
Gdyby kiedyś dopadła mnie cukrzyca typu II chciałabym mieć insulinę w pogotowiu - nie ma co niszczyć organizmu wysokim poziomem glukozy!
Ile masz jednostek na noc?
U mnie już 37 tc od 3 tyg jestem na insulinie dziennej i nocnej
EDIT: Paski na ryczałt - przy insulinie, 30 % cukrzyca ciążowa, paski od lekarza rodzinnego tylko z zaświadczeniem od diabetologa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 14:33
AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l -
baranosia wrote:Ehh włączyli mi dziś insulinę na noc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
86Monia wrote:https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9de1163e379f.jpg
Jedna mama w grupie cukrzycowe mamy na fb umieściła. Ja mam accu właśnie. Nie wiem ile w tym prawdy ale może któreś z was zainteresuje.
Ja też mam accu check i to by znaczyło, że on aż tak zawyża. Ja ostatnio mam super cukry. Rano mam nawet 70. Może ten drugi glukometr optium xido zaniża? W co teraz wierzyć? -
A ja wróciłam ze szpitala, bo ginekolog położył mnie ze względu na tą cukrzycę. Póki co mam trzymać dietę i za 2 tygodnie pokazać wyniki mojemu ginekologowi, bo przez ostatni niecały miesiąc robione pomiary były ok, jedynie tak jak wspominałam wcześniej tylko po śniadaniu miałam czasami wysokie wyniki. Diabetolog poradziła mi, żebym nie jadła dwóch kromek chleba, tylko jedną, a drugą po jakimś czasie. Będę próbować tego i z tą zamianą chleba jak poradzono mi tutaj. Dziś 131 po śniadaniu, więc ok. Choć to jest wszystko dziwne, bo wczoraj rano w szpitalu zjadłam na śniadanie 2 kromki chleba pszennego + dwa kawałki szynki z margaryną + troszkę pomidorka i miałam 142, więc niewiele wyższy, a dziś jeden kawałek chleba pszenno-żytniego z masełkiem z ogórkiem. Te śniadania mnie zdecydowanie wykończą psychicznie do końca ciąży
-
kamciaelcia - ja też wolę ten zawyżający, przynajmniej mam większą pewność, że nie szkodzę maluszkowi.
mala_misia - nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby z powodu cukrzycy ciążowej leżeć w szpitalu. Ja bym bała się, że szpitalne jedzenie to jeszcze bardziej będzie podnosić cukry:P Dobrze, że Twoje śniadaniowe cukry się trochę poprawiły. Już teraz wiesz co robić. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny