X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 13 sierpnia 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierzę po każdym posiłku chociaż w zaleceniach mam, że tylko po głównych no i na czczo. Mierzę 1h po rozpoczęciu posiłku. Czasem zdarza mi się sprawdzić w nocy cukier, jak wstanę na siku, ale to sporadycznie.

Ja nie mam problemów z paskami. Receptę dostaję i od diabetologa i ginekologa.

86Monia fajnie, że Ci się cukry normują, oby tak było do końca.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 06:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    Ja mierzę po każdym posiłku chociaż w zaleceniach mam, że tylko po głównych no i na czczo. Mierzę 1h po rozpoczęciu posiłku. Czasem zdarza mi się sprawdzić w nocy cukier, jak wstanę na siku, ale to sporadycznie.

Ja nie mam problemów z paskami. Receptę dostaję i od diabetologa i ginekologa.

86Monia fajnie, że Ci się cukry normują, oby tak było do końca.

Dzięki. Mi wprost powiedziala diabetolog że 3 dni po porodzie nie będzie śladu cukrzycy. Do 3 mc powtorka oggt. A problemy z cukrzyca mogą pojawić się w okresie okołomenopauzalnym.

• edka85 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    A problemy z cukrzyca mogą pojawić się w okresie okołomenopauzalnym.
    To samo mi mówił lekarz.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh włączyli mi dziś insulinę na noc :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia,
    Nie przejmuj się ja odkąd jestem na insulinie nie mam przekroczeń cukrów.
    Jestem spokojniejsza i mogę sobie pozwolić na lekkie grzeszki:)
    Nawet moja diabetolog mówiła, że jak czuję, że chcę zjeść lody i wiem, że je zjem (:D) to więcej jednostek insuliny (2j) i do dzieła.
    Gdyby kiedyś dopadła mnie cukrzyca typu II chciałabym mieć insulinę w pogotowiu - nie ma co niszczyć organizmu wysokim poziomem glukozy!
    Ile masz jednostek na noc?
    U mnie już 37 tc od 3 tyg jestem na insulinie dziennej i nocnej :)

EDIT: Paski na ryczałt - przy insulinie, 30 % cukrzyca ciążowa, paski od lekarza rodzinnego tylko z zaświadczeniem od diabetologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 14:33

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba mam zacząć od 2j i w razie czego po 3 dniach zwiększać.

Moll lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Ehh włączyli mi dziś insulinę na noc :(
    Nie przejmuj się, ja już od około miesiąca mam insulinę na noc, od dwóch tygodni na dzień, ale staram się ją ograniczać. Zaczynałam na noc od 4j. Aktualnie biorę 16j. i chyba już nie muszę zwiększać. :) Będzie dobrze :)

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najbardziej to boję się kłucia :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Najbardziej to boję się kłucia :(
    Kochana dasz radę ;* przytulam ;*

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9de1163e379f.jpg

Jedna mama w grupie cukrzycowe mamy na fb umieściła. Ja mam accu właśnie. Nie wiem ile w tym prawdy ale może któreś z was zainteresuje.

• Moll Ekspertka

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja mam Viva check i dzisiejszy pomiar 84, na ixcell pomiar z tego samego palca nowe ukłucie 70....

km5si09kuaztknwb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie które zawyża a które obniża...

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9de1163e379f.jpg

Jedna mama w grupie cukrzycowe mamy na fb umieściła. Ja mam accu właśnie. Nie wiem ile w tym prawdy ale może któreś z was zainteresuje.

Ja też mam accu check i to by znaczyło, że on aż tak zawyża. Ja ostatnio mam super cukry. Rano mam nawet 70. Może ten drugi glukometr optium xido zaniża? W co teraz wierzyć?

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie
    A skąd pewność że drugi nie zaniza??
    I oba pomiary trzymają się w normie czyli średnio plus/minus 10% dla błędu pomiarowego KAŻDEGO glukomteru
    Osobiście wolałabym zawyzajacy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wróciłam ze szpitala, bo ginekolog położył mnie ze względu na tą cukrzycę. Póki co mam trzymać dietę i za 2 tygodnie pokazać wyniki mojemu ginekologowi, bo przez ostatni niecały miesiąc robione pomiary były ok, jedynie tak jak wspominałam wcześniej tylko po śniadaniu miałam czasami wysokie wyniki. Diabetolog poradziła mi, żebym nie jadła dwóch kromek chleba, tylko jedną, a drugą po jakimś czasie. Będę próbować tego i z tą zamianą chleba jak poradzono mi tutaj. Dziś 131 po śniadaniu, więc ok. Choć to jest wszystko dziwne, bo wczoraj rano w szpitalu zjadłam na śniadanie 2 kromki chleba pszennego + dwa kawałki szynki z margaryną + troszkę pomidorka i miałam 142, więc niewiele wyższy, a dziś jeden kawałek chleba pszenno-żytniego z masełkiem z ogórkiem. Te śniadania mnie zdecydowanie wykończą psychicznie do końca ciąży :P

zpbnroeqnmec200u.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia - ja też wolę ten zawyżający, przynajmniej mam większą pewność, że nie szkodzę maluszkowi.

mala_misia - nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby z powodu cukrzycy ciążowej leżeć w szpitalu. Ja bym bała się, że szpitalne jedzenie to jeszcze bardziej będzie podnosić cukry:P Dobrze, że Twoje śniadaniowe cukry się trochę poprawiły. Już teraz wiesz co robić.

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w szpitalu z powodu krwotoku
    Diety cukrzycowej nie stosuja(tzn dostałam więcej)
    Na białym chlebie i ich obiadach super wyniki

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam ixell i wyniki na czczo rzadko przekraczają 80, a po posiłkach ok. 100 (chyba, że zupelnie nic nie robię przez godzinę do pomiaru, tak jak wczoraj, wtedy przy takim samym zestawie cukier ok. 130).

• baranosia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że ciężko stwierdzić który zawyża wynik, a który zaniża. Ja mam właśnie accu check

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To podobnie jak z waga. Można siewazyc na różnych i każda pokaże inny wynik, dlatego aby kontrolować zmiany wagi najlepiej brać pod uwagę pomiary tylko z jednej. Tak samo z glukometrem, ważniejsze jest pewnie obserwować tendencje.

‹‹ 1983 1984 1985 1986 1987 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ