Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Asia_Wawa wrote:mala_misia - nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby z powodu cukrzycy ciążowej leżeć w szpitalu. Ja bym bała się, że szpitalne jedzenie to jeszcze bardziej będzie podnosić cukry:P Dobrze, że Twoje śniadaniowe cukry się trochę poprawiły. Już teraz wiesz co robić.
Mój tak robi, bo trafiłyśmy aż trzy tego samego dnia z cukrzycą ciążową na oddział. Bo wtedy robią wszystkie wyniki, jest konsultacja z diabetologiem i zajęcia z dietetykiem. A jedzenie szpitalne to śmiechu warte pierwszego dnia dali Nam na obiad zupę owocową! A jak mówimy, że przecież mamy cukrzycę to stwierdziły, że jeszcze nie stwierdzona ostatecznie to możemy jeść a na śniadanie i kolację biały chleb
Też się cieszę, że się poprawiły, choć teraz każde mierzenie cukru po śniadaniu to dla mnie stres -
Cześć dziewczyny! Mam do was pytanie a propos drugiej ciąży (w pierwszej cukrzyca ciążowa bez insuliny)... kiedy robilyscie pierwsza krzywa? Jestem dopiero na samiutkim początku i chciałam wiedzieć ile wolności bez gluko jeszcze mnie czeka:) życzę dobrych cukrów!
-
nick nieaktualnyAga2606 wrote:Cześć dziewczyny! Mam do was pytanie a propos drugiej ciąży (w pierwszej cukrzyca ciążowa bez insuliny)... kiedy robilyscie pierwsza krzywa? Jestem dopiero na samiutkim początku i chciałam wiedzieć ile wolności bez gluko jeszcze mnie czeka:) życzę dobrych cukrów!
Z tego co kojarzę to już w 1 trymestrze -
nick nieaktualnyAga2606 wrote:Cześć dziewczyny! Mam do was pytanie a propos drugiej ciąży (w pierwszej cukrzyca ciążowa bez insuliny)... kiedy robilyscie pierwsza krzywa? Jestem dopiero na samiutkim początku i chciałam wiedzieć ile wolności bez gluko jeszcze mnie czeka:) życzę dobrych cukrów!
-
Z ciekawości zrobiłam pomiar o 5 rano wyszlo 84 potem obudziłam się o 9 i było 78, nie mam żadnej hipoglikemii w nocy, ostatnio niski cukier na czczo pomaga mi utrzymać szklanka maślanki przed snem zamiast kanapki, wogole w pomocach szpitala z karowej jest napisane aby przed samym snem zjeść 1-2 WW co akurat odpowiadającej szklance maślanki lub kefiru, generalnie muszę jeść bardzo lekko wieczorem żeby pomiar rano był ok, te przeliczniki WW nie są takie trudne jak myślałam
-
baranosia wrote:Najbardziej to boję się kłucia
Nie bój się i jepsze są igły firmowe do penaAMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l -
baranosia wrote:Buba mam zacząć od 2j i w razie czego po 3 dniach zwiększać.
NovaRAPID przed głównymi posiłkami 8j Ś, 6j O, 4j K. Ale każdy musi to dostosować ze swoimi diabetologiem!
No i te bonusy np na lody czy coś. Staram się trzymać dietę ale czasem mi się zdarzają odstępstwa szczególnie w upałyAMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l -
Wczoraj zjadłam mega słabą kolację i cukier rano 86. Może faktycznie powinnam jeść mało na noc. Diabetolog zawsze mnie uczulała o późnej kolacji żebym nie było dużej przerwy między kolacją, a śniadaniem, a mi widocznie słaba kolacja i ta przerwa służy.
Muszę się spytać czy dobrze myślę czy mam jeść normalną kolację i jeszcze zwiększać dawkę.
Buba też mam igły 6mm. Mi kazali prosto wbijać igłę nie pod kątem. Muszę dobrze zebrać skórę w drugą rękę i wtedy jest lepiej
-
baranosia wrote:Wczoraj zjadłam mega słabą kolację i cukier rano 86. Może faktycznie powinnam jeść mało na noc. Diabetolog zawsze mnie uczulała o późnej kolacji żebym nie było dużej przerwy między kolacją, a śniadaniem, a mi widocznie słaba kolacja i ta przerwa służy.
Muszę się spytać czy dobrze myślę czy mam jeść normalną kolację i jeszcze zwiększać dawkę.
Buba też mam igły 6mm. Mi kazali prosto wbijać igłę nie pod kątem. Muszę dobrze zebrać skórę w drugą rękę i wtedy jest lepiej
Ja własnie zastanawiam się jak to jest z tą późnią kolacją. Wszędzie piszą, że przy cukrzycy ciążowej jest ona obowiązkowa. Przyznam się, że ja nie zawsze ją zjadam i nie ma to zupełnie wpływu na poziom cukru rano. Zawsze mam w normie. -
hej a u mnie na czczo z jednego palca 90 a z drugiego 81, niby wszystko w granicach błędu, ale wnerwić się można. na dodatek auto mi nawaliło i nie mogłam jechać na wizytę do diabetolog. teraz czekam znowu tydzień i pewno nieźle mnie opierdzieli.
no nic, jestem w połowie ciąży, byle do końca wytrzymać z tymi cukrami... -
nick nieaktualny
-
86Monia wrote:No mnie po hurra optymizmie że cukry się normują- znowu zaczynają się rozjeżdżać po posiłkach. Eh. Zaczynam coraz bardziej myśleć żeby dziecko miało dobre cukry.