X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 15 sierpnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które biorą insulinę czy boli Was bezpośrednio po podaniu insuliny miejsce wkłucia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2018, 21:53

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziewczyny które biorą insulinę czy boli Was bezpośrednio po podaniu insuliny miejsce wkłucia?
    Jak złe trafie to boli, np. w naczynko. Często mam siniaki, które długo schodzą.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_Wawa wrote:
    mala_misia - nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby z powodu cukrzycy ciążowej leżeć w szpitalu. Ja bym bała się, że szpitalne jedzenie to jeszcze bardziej będzie podnosić cukry:P Dobrze, że Twoje śniadaniowe cukry się trochę poprawiły. Już teraz wiesz co robić.

Mój tak robi, bo trafiłyśmy aż trzy tego samego dnia z cukrzycą ciążową na oddział. Bo wtedy robią wszystkie wyniki, jest konsultacja z diabetologiem i zajęcia z dietetykiem. A jedzenie szpitalne to śmiechu warte :P pierwszego dnia dali Nam na obiad zupę owocową! A jak mówimy, że przecież mamy cukrzycę to stwierdziły, że jeszcze nie stwierdzona ostatecznie to możemy jeść :D :P a na śniadanie i kolację biały chleb :P

Też się cieszę, że się poprawiły, choć teraz każde mierzenie cukru po śniadaniu to dla mnie stres :P

zpbnroeqnmec200u.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Mam do was pytanie a propos drugiej ciąży (w pierwszej cukrzyca ciążowa bez insuliny)... kiedy robilyscie pierwsza krzywa? Jestem dopiero na samiutkim początku i chciałam wiedzieć ile wolności bez gluko jeszcze mnie czeka:) życzę dobrych cukrów!

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. Podcyztalamnwas trochę do tylu - kamciaelcia pamietam cie z pierwszej ciąży - gratuluje drugiego dzidzia!

kamciaelcia lubi tę wiadomość

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    Cześć dziewczyny! Mam do was pytanie a propos drugiej ciąży (w pierwszej cukrzyca ciążowa bez insuliny)... kiedy robilyscie pierwsza krzywa? Jestem dopiero na samiutkim początku i chciałam wiedzieć ile wolności bez gluko jeszcze mnie czeka:) życzę dobrych cukrów!

Z tego co kojarzę to już w 1 trymestrze

• baranosia Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najpierw miałam badaną glukozę w 5tyg i wyszła za wysoka więc jakoś 6-7tyg miałam krzywą.

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga2606 wrote:
    Ja miałam w 1 ciąży cukrzycę i jeszcze nie robiłam obciążenia glukoza - pani dr mówi że na czczo mam dobry wynik a na tym etapie cukrzyca może nie wyjść a później nie będę mogła zrobić bo badanie jest bardzo obciążające. Mam czekać i w 24 tc zrobić. Tylko ja miałam taka cukrzycę że jadłam wszystko i normy nigdy nie przekroczyłam. A samo badanie to po 2h miałam o 2 jednostki przekroczone.

• Moll Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawości zrobiłam pomiar o 5 rano wyszlo 84 potem obudziłam się o 9 i było 78, nie mam żadnej hipoglikemii w nocy, ostatnio niski cukier na czczo pomaga mi utrzymać szklanka maślanki przed snem zamiast kanapki, wogole w pomocach szpitala z karowej jest napisane aby przed samym snem zjeść 1-2 WW co akurat odpowiadającej szklance maślanki lub kefiru, generalnie muszę jeść bardzo lekko wieczorem żeby pomiar rano był ok, te przeliczniki WW nie są takie trudne jak myślałam

km5si09kuaztknwb.png
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Najbardziej to boję się kłucia :(
    Ja mam igły 6mm wbijam pod kątem (jestem średnio otyła:)) i nie boli lekko wykrecam reke lokciem do gory i opieram o cos i nie boli. Czasem zdarzaja sie gorsze wkłucia.
    Nie bój się i jepsze są igły firmowe do pena

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Buba mam zacząć od 2j i w razie czego po 3 dniach zwiększać.
    Ja mam Levemir na noc 4j (zaczełam od 2j)
    NovaRAPID przed głównymi posiłkami 8j Ś, 6j O, 4j K. Ale każdy musi to dostosować ze swoimi diabetologiem!
    No i te bonusy np na lody czy coś. Staram się trzymać dietę ale czasem mi się zdarzają odstępstwa szczególnie w upały

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj zjadłam mega słabą kolację i cukier rano 86. Może faktycznie powinnam jeść mało na noc. Diabetolog zawsze mnie uczulała o późnej kolacji żebym nie było dużej przerwy między kolacją, a śniadaniem, a mi widocznie słaba kolacja i ta przerwa służy.
    Muszę się spytać czy dobrze myślę czy mam jeść normalną kolację i jeszcze zwiększać dawkę.

Buba też mam igły 6mm. Mi kazali prosto wbijać igłę nie pod kątem. Muszę dobrze zebrać skórę w drugą rękę i wtedy jest lepiej

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Wczoraj zjadłam mega słabą kolację i cukier rano 86. Może faktycznie powinnam jeść mało na noc. Diabetolog zawsze mnie uczulała o późnej kolacji żebym nie było dużej przerwy między kolacją, a śniadaniem, a mi widocznie słaba kolacja i ta przerwa służy.
    Muszę się spytać czy dobrze myślę czy mam jeść normalną kolację i jeszcze zwiększać dawkę.

Buba też mam igły 6mm. Mi kazali prosto wbijać igłę nie pod kątem. Muszę dobrze zebrać skórę w drugą rękę i wtedy jest lepiej

Ja własnie zastanawiam się jak to jest z tą późnią kolacją. Wszędzie piszą, że przy cukrzycy ciążowej jest ona obowiązkowa. Przyznam się, że ja nie zawsze ją zjadam i nie ma to zupełnie wpływu na poziom cukru rano. Zawsze mam w normie.

bhywio4p4tz04cne.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kolacja czy była czy nie też nie wpływała na cukier, zawsze był za wysoki.
    Ja miałam igły 4mm i zastrzyki robił mi partner, tak się bałam :D

iv096iyenbdfaarq.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja zaczelam mierzyc cukier od dzisiaj.
    Po sniadaniu mialam 138
    Norma jest do 140 w ciazy czy 120?

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    140

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • asioczek86 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej a u mnie na czczo z jednego palca 90 a z drugiego 81, niby wszystko w granicach błędu, ale wnerwić się można. na dodatek auto mi nawaliło i nie mogłam jechać na wizytę do diabetolog. teraz czekam znowu tydzień i pewno nieźle mnie opierdzieli.
    no nic, jestem w połowie ciąży, byle do końca wytrzymać z tymi cukrami...

8.03.2015- mama Aniołka (8/9tc)
    28.04.2016 IGA <3 3400g i 57 cm szczęścia :)
    17.12.2018 ADAM <3

atdci09ken4tz24o.png

o148zbmhik1ekq2b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mnie po hurra optymizmie że cukry się normują- znowu zaczynają się rozjeżdżać po posiłkach. Eh. Zaczynam coraz bardziej myśleć żeby dziecko miało dobre cukry.

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    86Monia wrote:
    No mnie po hurra optymizmie że cukry się normują- znowu zaczynają się rozjeżdżać po posiłkach. Eh. Zaczynam coraz bardziej myśleć żeby dziecko miało dobre cukry.
    Już niewiele do końca Ci zostało. Poza tym jak na USG jest wszystko ok, dzidzius nie przybiera zbyt dużo, to chyba jednorazowe skoki cukru nie szkodzą. Byleby to nie było zbyt czesto.

bhywio4p4tz04cne.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, bo jestem zielona narazie jesli chodzi o cukrzyce w ciazy, jakie konsekwencje moze miec cukrzyca dla dziecka. Wiem ze moze dziecko byc duze i trudny porod. A jakies powiklania zdrowotne? Porod przedwczesny?

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
‹‹ 1984 1985 1986 1987 1988 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ