Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnynatalka0887 wrote:Powiedzcie mi, bo jestem zielona narazie jesli chodzi o cukrzyce w ciazy, jakie konsekwencje moze miec cukrzyca dla dziecka. Wiem ze moze dziecko byc duze i trudny porod. A jakies powiklania zdrowotne? Porod przedwczesny?
Jeśli matka miała nieleczona cukrzycę przed ciążą i od początku ciąży to może prowadzić do wad rozwojowych płodu w tych pierwszych tygodniach. Dlatego w 1 trymestrze robi się glukoze na czczo. Kolejne badanie czyli oggt w 2 trymestrze stwierdza już typowo cukrzycę ciążowa. Nieleczona może prowadzić do makrosomii płodu lub odwrotnie również hipotrofii. Z tego co mi mówiła moja diabetolog na tym etapie wady rozwojowe juz sie nie pojawiają. -
A co to za badanie? Słyszałam, że na Karowej można je było zrobić, ale tylko przed 28 tc i przy oświadczeniu, że się chce rodzić w tym szpitalu.
-
edka85 wrote:A co to za badanie? Słyszałam, że na Karowej można je było zrobić, ale tylko przed 28 tc i przy oświadczeniu, że się chce rodzić w tym szpitalu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 21:13
-
Hmm, to ciekawe badanie. Szkoda, że na nfz go nie robią. To byłby lepszy marker do oceny trzustki niż jednorazowe oggt.
-
edka85 wrote:Hmm, to ciekawe badanie. Szkoda, że na nfz go nie robią. To byłby lepszy marker do oceny trzustki niż jednorazowe oggt.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 21:14
-
w pierwszej ciąży diabetolog dał mi skierowanie na hemoglobinę glikowaną. robiłam właśnie na nfz, tak po prostu jak inne badania. chyba nawet 2 razy w czasie ciąży.
dziś byłam u ginekolog i położna powiedziała, że mój brzuch nie jest na wysokości 21 tc tylko 24 tc i nie wiem co mam o tym myśleć, czy to obojętne czy źle.. różnica aż 1 mca -
Jak to jest z dłuższą przerwą w niejedzeniu w nocy? Mam lepszy cukier jak zjem kolację do 21. Diabetolog kazała jeść 22 nawet chwilę po. I teraz mam dylemat czy zwiększyć insulinę i jeść po 22 czy jeść do 21 i zostać przy takiej dawce jak mam teraz
-
asioczek86 wrote:w pierwszej ciąży diabetolog dał mi skierowanie na hemoglobinę glikowaną. robiłam właśnie na nfz, tak po prostu jak inne badania. chyba nawet 2 razy w czasie ciąży.
dziś byłam u ginekolog i położna powiedziała, że mój brzuch nie jest na wysokości 21 tc tylko 24 tc i nie wiem co mam o tym myśleć, czy to obojętne czy źle.. różnica aż 1 mca
Mi żadna położna nawet nie sprawdzała czegoś takiego. Najważniejsze czy na USG wszystko ok. -
baranosia wrote:Jak to jest z dłuższą przerwą w niejedzeniu w nocy? Mam lepszy cukier jak zjem kolację do 21. Diabetolog kazała jeść 22 nawet chwilę po. I teraz mam dylemat czy zwiększyć insulinę i jeść po 22 czy jeść do 21 i zostać przy takiej dawce jak mam teraz
-
w pierwszej ciąży cukrzycowej miałam lepsze cukry po 8 niż po 10 h na czczo. w tej jest na odwrót- im dłużej tym lepiej.
baranosia a może ten posiłek nocny jak najpozniej z racji ketonów? jak zjesz predzej kolacje i ich nie bedzie rano w moczu to ja wtedy nie zmuszałabym się żeby jesc pozniej -
Cześć dziewczyny
Mam pytanie, kończę właśnie 7 tydzień, 30.08 mam wizytę u lekarza na poprzedniej zlecił mi te wszystkie podstawowe pytania. I glukoza na czczo wyszła mi 93 , norma jest do 99... i chciałam zapytać jak sądzicie czy to już będzie cukrzyca ciążowa? Wiem, że pewnie mnie wyślę na picie tego ochydztwa, ale tak chciałam wiedzieć co sądzicie. W poprzedniej ciąży, która poroniłam w maju glukoza była Ok.👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
DorotaAnna wrote:Cześć dziewczyny
Mam pytanie, kończę właśnie 7 tydzień, 30.08 mam wizytę u lekarza na poprzedniej zlecił mi te wszystkie podstawowe pytania. I glukoza na czczo wyszła mi 93 , norma jest do 99... i chciałam zapytać jak sądzicie czy to już będzie cukrzyca ciążowa? Wiem, że pewnie mnie wyślę na picie tego ochydztwa, ale tak chciałam wiedzieć co sądzicie. W poprzedniej ciąży, która poroniłam w maju glukoza była Ok.
Podczas leczenia cukrzycy ciążowej poranne cukry musisz mieć poniżej 5,0 mmol (90).
Więc lepiej zrobić test wcześniej bo na kilku forach z problemami dziewczyny pisały o wysokich cukrachAMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l -
A możecie mi wytłumaczyć dlaczego dla ciąży przyjmuje się na czczo normy do 90, a poza ciążą 99?