X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi diabetolog powiedziała że jest do 90 w każdym razie najważniejsze żeby nie przekraczało 100
    A jak u was z wagą,ja przez miesiąc schudłam 1 kg ale brzuch rośnie, od początku ciąży tylko 4 kg na plus ale nie ma wyjścia z tą dieta.
    Od dzisiaj muszę odstawić chleb całkowicie, może jakiego innego poszukam, jaki chleb jecie?
    Zupa krem u mnie podziałała jak czysta glukoza, tragedia. Też tak macie z kremami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 10:35

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    Mi diabetolog powiedziała że jest do 90 w każdym razie najważniejsze żeby nie przekraczało 100
    A jak u was z wagą,ja przez miesiąc schudłam 1 kg ale brzuch rośnie, od początku ciąży tylko 4 kg na plus ale nie ma wyjścia z tą dieta.
    Od dzisiaj muszę odstawić chleb całkowicie, może jakiego innego poszukam, jaki chleb jecie?
    Zupa krem u mnie podziałała jak czysta glukoza, tragedia. Też tak macie z kremami?

Ja ostatnio też schudłam 1kg. od początku ciąży tylko 1kg na plusie, a mam niedowagę. Obecnie 54 kg przy 172 cm wzrostu. Zaczynam się tym martwić. Ginekolog mówi, żebym jadła więcej bo zbyt restrykcyjnie podchodzę do diety, a ja się boję, że jak będę jeść więcej to będę miała za wysokie cukry. Też tylko brzuch mi rośnie. W poniedziałek mam USG to zobaczę jak dzidziuś rośnie. Mam nadzieję, że jest wszystko ok.

Ja jem głównie chleb domowej roboty i mam po nim bardzo dobre cukry. Kupowałam też parę razy chleb żytni z kiełkami żyta z piekarni "Galeria Wypieków" z Warszawy i jest ok. Próbowałam też bułki grahamka z piekarni Putka i też jest ok, ale to też jest piekarnia z Warszawy. Na jej stronie internatowej możesz znaleźć skład każdego pieczywa i ilość WW w każdym z nich. Na prawdę mają dobre pieczywo.

Co do zupy krem zgadzam się z Tobą w 100%, to jest jak czysta glukoza. Ja po zupie krem z brokuła miałam cukier 135. Wiem, że to w normie, ale ja rzadko mam takie wysokie. No i to były przecież tylko warzywa. Rozdrobnione warzywa lepiej odstawić bo ich IG bardzo rośnie. Już więcej żadnej zupy krem nie zjem.

Moll lubi tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To niski miałaś cukier po tej zupie ja po miseczce z 2 malymi grzankami z tego odstawionego chleba miałam 157, przynajmniej się nauczymy czego unikać po ciąży żeby nie obciazac trzustki na przyszlosc
    Szczuplutka jesteś bardzo faktycznie, po porodzie jeszcze bardziej waga spadnie, ale najważniejsze tak jak piszesz żeby dzidziuś rósł w normie
    Szkoda, że nie mam dostępu do takich piekarni, chyba wyprobuje jakiś biedronkowy pakowany jeszcze, szkoda mi tak rezygnować z chleba bo czasami wyjeżdżamy gdzieś na pół dnia i nie ma wtedy jak zjeść, z fit kanapkami to była prosta sprawa

km5si09kuaztknwb.png
  • (sunshine89 Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wypróbowałam mnóstwo chlebów, najlepsze cukry po chlebie wypiekanym w Biedronce, całe ziarno albo pełne ziarno już nie pamiętam, taki malutki , kwadratowy bochenek. Cukry po tym chlebie w granicach 90 dzięki czemu mogłam pozwolic sobie na więcej.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak jak piszę od miesiecy
    dla mnie super biedronkowy "pełne ziarno"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2018, 11:53

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niedawno byłam w Karpaczu i tam kupiłam taki pakowny chleb z Biedronki 7 ziaren i był super. Po dwóch kromkach cukier 96, ale to było też po spacerze. W składzie nie ma słodu, ani nic podejrzanego. Nie ma w ogóle mąki pszennej. Na wyjazdy jest fajny bo ma stosunkowo długą datę ważności.

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skład składem-po tym najlepszym, najprostszym miałam duze cukry
    pakowany obrzydliwy
    ten wypiekany smaczny
    ja miewałam po nim cukry ponizej 90

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam, będę próbować :-)

km5si09kuaztknwb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem i ten z biedronki który polecacie i żytni, razowy, staropolski z lokalnej piekarni i po każdym jest ok. Ostatnio nawet nie było nic innego i zjadłam białą zwykłą bułkę i też było ok. Póki co najbardziej wywaliło mi cukier po leczo

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w szpitalu służył mi nawet chleb biały, ale w domu nie kontynuowałam bo to by doprowadziło do rozpusty
    mój rekord rekordów (183) byl po pierogach ruskich hihi
    ale wiadomo ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam idealny cukier po chlebie z Buczka dla Diabetyków. Nazywa się chleb IG. Jest stosunkowo droższy 4,9 zł za bochenek.
    Dla osób z KRK - tańsza wersja - chleb z piekarni na ul. Rusznikarskiej, np. żytni jasny lub orkiszowy. Nie objadam się nimi ale jak jem to nie wybija. Kupuję kilka i mrożę.
    Zupa krem (w mojej książeczce słodkie mamy odradzają w ogóle) - przecież ugotowane warzywa mają dużo wyższe IG a w dodatku w super szybko chłonnej wersji to już w ogóle.
    Tak jak już dziewczyny pisały kiedyś biały ryż to zło (potwierdzam:)).
    Asia_Wawa jedz normalnie jak w rozpisce a jak coś dostaniesz insulinę jak ja. Najważniejsze żeby z dzieckiem było ok. Moja diabetolog mówiła że mam jeść bo jak się człowiek głodzi to dochodzi wytwarzania ketonów - a to uwierz mi jest dużo gorsze dla dziecka i Ciebie.

Pytanie ogólne: Jak wagi waszych maluszków - ja trochę przerażona bo u mnie 3400 g w 38 tc...

Invisible90 lubi tę wiadomość

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    w szpitalu służył mi nawet chleb biały, ale w domu nie kontynuowałam bo to by doprowadziło do rozpusty
    mój rekord rekordów (183) byl po pierogach ruskich hihi
    ale wiadomo ;)
    U mnie rekord 194 - obdzwoniłam wszystkie eko knajpy żeby wreszcie coś zjeść ze znajomymi. Zabójczy okazał się burger z bułki pełnoziarnistej, z kozim serem, pieczonym burakiem, rucolą i filetem z kruczaka (grillowany), bez sosów z odrobiną frytek. Chyba zaważyła garstka frytek gdyż przeczytałam niedawno, że gotowe mają glukozę (chyba, ta warstwa na piękny połysk).

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frytki mogłam jesc
    (te z biedronki, w składzie ziemiaki i olej)
    obstawiam bułkę
    ale rekordow się nie zapomina :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę jeść każdy chleb zytni o najprostszym składzie, czyli mąką żytnia, woda i sól. Przetestowalam kilka różnych piekarni i mogę spokojnie zjeść 2-3 kromki.
    Chociaż ostatnio pozwoliłam sobie na chwilę rozpusty i jadłam pizze z pizzahut i cukier po godzinie 115 :D a moj rekord - 164 był po kanapce z hummusem lisnera.
    Moja waga od miesiąca nawet nie drgnela (od początku ciąży +2kg), a brzuch coraz większy (chociaż ręce i nogi mam coraz chudsze i już wyglądają podobno jak patyczki, tak twierdzą znajomi, którzy mnie widzą średnio co 3 tygodnie). Moja gin powiedziała, że mam się tym nie przejmować i tylko się cieszyć, że nie będę miała o zrzuca po porodzie.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ogólnie jem wszystko. No chyba że widzę że po czymś mam mega cukier to odstawiam. Staram się jeść po prostu częściej i więcej warzyw. Odstawiłam słodycze i tyle

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio straszne rzeczy mi się dzieją, pół woreczka kaszy gryczanej z odrobiną sosu pomidorowego, dużo mizerii z jogurtem, po godzinie 136 dlaczego??? Kilka dni temu taki zestaw plus ryba dawał wynik ok 115, czy to dlatego że w posiłku nie bylo białka i tłuszczu tylko same węgle, no ale ten posiłek miał ok 200 kcal nie chce głodzić dziecka :(

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll, może zaczynałaś z innym poziomem, albo faktycznie ta ryba we wcześniejszym obiedzie obniżyła IG.

Tak poza tym, ja dziś miałam badanie glukozy na czczo z krwi żylnej i wyszło 76. Zaraz potem sprawdziłam sobie krew z opuszka glukometrem i wyszło 88. To spora różnica. Ponad 10%. Trochę zdziwiona jestem.

bhywio4p4tz04cne.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki masz glukometr? No to chyba trzeba się cieszyć że zawyża a nie zaniża, przynajmniej masz zawsze rezerwy 10 procent, też muszę sprawdzić moj

km5si09kuaztknwb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale chyba zawsze będą różne wartości z krwi tylnej i z palca

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inna nawet norma dla krwi zylnej i włosniczkowej

buko
    znajomi ci zazdroszcza ;)
    ja waze -dzieki ciazy-mniej 29 kg niz rok temu (rok temu Patryczek powstał ;) )

a co do wagi dzieci-mam w suwaczku
    Patryk w 38tc 3600 ;) i to geny a nie cukrzyca

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1986 1987 1988 1989 1990 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ