X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buba88 wrote:
    U mnie ginekolog kazał przyjść na KTG w 39tc2dn bo tak ma dyżur.
    Na usg waga dziecka w okolicach średniej (trochę wyżej o 3 dni), przepływy i wody jakbym cukrzycy nie miała. Mamy czekać jestem tylko pod zwiększoną kontrolą od 39 tc.
    Także dam znać o dalszej ścieżce postępowania po KTG o ile nie uda się wcześniej (na co liczę:))
    U mnie waga dziecka niższa o tydzień, wody i przepływy narazie w porządku. Ogólnie wszystko też jakbym cukrzycy nie miała. W piątek kolejna wizyta to zapytam, czy mogę czekać. Trzymam kciuki za piękne rozwiązanie. :)

Moll mi kasza gryczana bardzo podnosi cukier, nawet mała ilość.

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Moll Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    U mnie waga dziecka niższa o tydzień, wody i przepływy narazie w porządku. Ogólnie wszystko też jakbym cukrzycy nie miała. W piątek kolejna wizyta to zapytam, czy mogę czekać. Trzymam kciuki za piękne rozwiązanie. :)

Moll mi kasza gryczana bardzo podnosi cukier, nawet mała ilość.

A niby jest taka zalecana dla diabetyków ta kasza :O super że wszystko w porządku u Ciebie widać że kontrolujesz ładnie ta wredna cukrzyce

km5si09kuaztknwb.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś byłam na USG i moja córeczka waży 1200g i to jest 19 centyl według sitki centylowej. Także też raczej z tych mniejszych. W ogóle nie wygląda jak dziecko mamy z cukrzycą ciążową. Ma stosunkowo mały brzuszek. Ilość płynu owodniowego też jest prawidłowa.
    W ogolę lekarz mi dziś powiedział, że coraz częściej się obserwuję małe dzieci u kobiet z cukrzycą ciążową.

Co do kaszy gryczanej to ja potrafię zjeść jej dość dużo i nigdy po kaszy nie miałam wysokiego cukru. Nigdy nawet nie przekroczyłam 110 po kaszy. Tak samo z makaronem razowym oraz z ryżem brązowym. W ogolę wszystkie produkty, które są dozwolone w diecie cukrzycowej są dla mnie ok. Pomidory też mogę jeść w dużych ilościach. Właściwe jedyne co to muszę unikać białej mąki, słodyczy, rozgotowanych warzyw czyli tych typowo zakazanych rzeczy no i muszę jeść mało i często. No ale to oczywiste. Na razie ta moja cukrzyca jest dość łatwa w prowadzeniu. Mam nadzieję, że tak zostanie.

bhywio4p4tz04cne.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka na insulinie od 8 tc urodziła w 39 tc synka zdrowego 2700 gram 47 cm więc malotka. Druga na diecie statystyczne 55 cm 3500 gram. Mam wrażenie że ta makrosomia to naprawdę przy mocno zaniedbanej cukrzycy. Ogólnie też coraz więcej dziewczyn z cukrzyca ciążowa. Moja co druga znajoma z nia sie boryka. Ja mam dość duże dziecko bo w 34t6d 2750 gram chociaż w centylach w środku.

• Moll Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie dlaczego coraz więcej kobiet ma cukrzycę ciążowa? Jesteście w grupie ryzyka? Ja co prawda szczupła i wysportowana ale jestem w grupie ryzyka bo mam 36 lat i widać mój organizm nie dał rady z takim obciążeniem jak szalejące hormony i glukoza jednoczesnie.

km5si09kuaztknwb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwszy syn 3860g i 60cm tu się kruszynki też nie spodziewam :D

Buba88 lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się... już tu kiedyś byłam. W pierwszej ciąży mialam cukrzycę ciążową od 25. tygodnia (synek ma prawie dwa lata) i niestety dziś okazało się, że znów mnie dopadla (jestem w 27. tygodniu, czekam na córeczkę). Wybilo mi po 2h na krzywej. Powiedzcie mi, czy to prawda, że zmieniły się normy po posiłku do 140? Bo dwa lata temu było 120.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Witam się... już tu kiedyś byłam. W pierwszej ciąży mialam cukrzycę ciążową od 25. tygodnia (synek ma prawie dwa lata) i niestety dziś okazało się, że znów mnie dopadla (jestem w 27. tygodniu, czekam na córeczkę). Wybilo mi po 2h na krzywej. Powiedzcie mi, czy to prawda, że zmieniły się normy po posiłku do 140? Bo dwa lata temu było 120.

Do 140.

Kai lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    No właśnie dlaczego coraz więcej kobiet ma cukrzycę ciążowa? Jesteście w grupie ryzyka? Ja co prawda szczupła i wysportowana ale jestem w grupie ryzyka bo mam 36 lat i widać mój organizm nie dał rady z takim obciążeniem jak szalejące hormony i glukoza jednoczesnie.

Ja nie jestem w grupie ryzyka. Mam 32 lata. Ale znajome o których pisałam wyżej to miały po 26 lat. W poradni spotykalam dziewczyny 20 letnie z cukrzyca.

• Moll Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W grupie ryzyka są jeszcze osoby z nadwaga i te które mają chorych w najbliższej rodzinie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 06:51

km5si09kuaztknwb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 28lat, zero chorych w rodzinie, 169cm wzrostu waga 54kg i cukrzyca ciążowa od 7tc. Skąd nie mam pojęcia. W pierwszej ciąży było ok

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a zapomniałam dodać że wszystkie z duża otyłością koleżanki nie miały cukrzycy. One to tłumaczą że ich organizm jest przyzwyczajony do cukru ;)

Buba88 lubi tę wiadomość

• Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 31 lat jestem bardzo szczupła - 172cm 53kg, ale moje obie babcie miały cukrzyce typu II na starość. Także czynnik genetyczny zadziałał. Moja mama jeszcze nie ma cukrzycy, ale pewnie ją też czeka bo się beznadziejnie odżywia. Poza tym kiedyś nie robiona tych testów obciążenia glukozą i wiele kobiet nie wiedziało, że ma cukrzyce ciążową. Teraz jest lepsze diagnostyka i od razu wykrywalność wzrosła.

Buba88 lubi tę wiadomość

bhywio4p4tz04cne.png
  • Invisible90 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 27 lat, 167 cm wzrostu i 54 kg, ale 8 lat temu schudłam 20 kg. Moja mama i babcia maja cukrzycę. Cukrzyca ciążowa często występuje u kobiet, których matki w ciąży tez miały cukrzyce ciążowa, ale o tym nie wiedziały, bo kiedyś nie badano tego. Organizm w okresie płodowym wytworzył dużą ilość adipocytów (przez nieuregulowany cukier) i przy zmianach hormonalnych wychodzą kwiatki, gdyż nasz organizm ma pamięć komórkową. Tylko problem jest taki, że osoby ze skłonnością do cukrzycy ciazowej mają też skłonność do otyłości, czyli jak nie trzymają diety i nie ćwiczą to potrafią tyć szybciej niż osoby, u których matki cukrzycy w ciąży nie miały. Moja mama w ciąży miała cukier w moczu, ale lekarze nic z tym kiedyś nie robili. I tak urodziłam się jako wcześniak w 36 tc, 2100 kg, czyli gigantem nie byłam pomimo niekontrolowanej cukrzycy. :)

Asia_Wawa lubi tę wiadomość

Laura ❤️
    klz99vvjopfii6xl.png
  • Asia_Wawa Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invisible90 wrote:
    Ja mam 27 lat, 167 cm wzrostu i 54 kg, ale 8 lat temu schudłam 20 kg. Moja mama i babcia maja cukrzycę. Cukrzyca ciążowa często występuje u kobiet, których matki w ciąży tez miały cukrzyce ciążowa, ale o tym nie wiedziały, bo kiedyś nie badano tego. Organizm w okresie płodowym wytworzył dużą ilość adipocytów (przez nieuregulowany cukier) i przy zmianach hormonalnych wychodzą kwiatki, gdyż nasz organizm ma pamięć komórkową. Tylko problem jest taki, że osoby ze skłonnością do cukrzycy ciazowej mają też skłonność do otyłości, czyli jak nie trzymają diety i nie ćwiczą to potrafią tyć szybciej niż osoby, u których matki cukrzycy w ciąży nie miały. Moja mama w ciąży miała cukier w moczu, ale lekarze nic z tym kiedyś nie robili. I tak urodziłam się jako wcześniak w 36 tc, 2100 kg, czyli gigantem nie byłam pomimo niekontrolowanej cukrzycy. :)

Pewnie moja mama mogła mieć cukrzyce ciążową, chociaż ona twierdzi, że na pewno nie miała bo cukier na czczo miała w normie :) Ja też cały czas cukier na czczo mam w normie, a i tak mam cukrzyce. Także nie chcę mi się już nią dyskutować.
    Ja też gigantem nie byłam bo urodziłam się w 39tc i miałam 2800g. Co do skłonności do tycia to mnie akurat to nie dotyczy. Ja zawsze byłam bardzo szczupła. Niestety zdaję sobie sprawę, że pewnie kiedyś dopadnie mnie cukrzyca typu II. Mam nadzieję tylko, że uda mi się ją jak najbardziej odsunąć w czasie dzięki diecie i ćwiczeniom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 10:59

bhywio4p4tz04cne.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kai :) choć niestety witaj

Kai lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Kai Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze kroki poczynione. Byłam dziś u rodzinnego, wzięłam skuerowanie do poradni dla kobiet z cukrzycą ciążową i poprosiłam o przepisanie pasków (nim mnie przyjmie diabetolog, pewnie z tydzień minie, a ja mam glukometr z poprzedniej ciąży, to już się mogę kontrolować). Wprowadzam dietę. Na razie po podwieczorku mialam 87, ale to tylko jogurt naturalny z malinami byl. Zobaczę po kolacji. Ta pewnie więcej mi powie.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Witaj Kai :) choć niestety witaj
    A Ty już widzę po porodzie. I jak? Cukrzyca minęła?

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Buba88 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.
    Zastanawiam się ile jednostek łącznie bierzecie insuliny?
    Ja biorę dziennie 22-24 jednostek i nie wiem czy to bardzo dużo?

AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
    MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
    Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
    Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%
    OGGT 0' - 4,72 1' - 9,26 2' - 8,96 mmol/l
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    A Ty już widzę po porodzie. I jak? Cukrzyca minęła?
    PODOBNIE JAK POPRZEDNIO :) MINĘŁA
    choć na czczo rewelacji nie ma

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1988 1989 1990 1991 1992 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ